Με δοξαριές, ήχους και χορούς από τον Πόντο γέμισε η κεντρική πλατεία του Παραλιμνίου, στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Παραδοσιακού Ποντιακού Συναπαντήματος – Καλλιτεχνική-Χορευτική Βραδιά, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο διήμερων εκδηλώσεων μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν ο Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας, το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου, το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» και ο Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον».
Την πρώτη μέρα συμμετείχαν με τα χορευτικά τους η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας, η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης Αττικής, ο Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον» και ο Χορευτικός Όμιλος «Το περιβόλι του Αγίου Λαζάρου».
Ο Πόντος είναι τρόπος ζωής και σκέψης
Η εκδήλωση της πρώτης ημέρας ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον» Ιάκωβου Κωστίδη, ο οποίος χαρακτήρισε τον Πόντο ως «τρόπο ζωής, τρόπο σκέψης, τρόπο να αισθάνεσαι τον κόσμο γύρω σου», και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι σύλλογοι από την Ελλάδα και την Κύπρο συμπορεύονται με κοινό σκοπό την ανάδειξη και διατήρηση της παράδοσης, «η οποία είναι καθημερινή πράξη πολιτισμού και ψυχής και όχι κάτι παλιό».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο δήμαρχος Παραλιμνίου-Δερύνειας Γιώργος Νικολέττος, ο οποίος ανέφερε ότι «με ιδιαίτερη συγκίνηση και με βαθύ αίσθημα ευθύνης ο Δήμος μας στηρίζει τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον ποντιακό ελληνισμό, που υπέστη μία από τις χειρότερες γενοκτονίες της ιστορίας. Αποδίδουμε τιμή και σε όσους κρατούν ζωντανή τη μνήμη και τον πολιτισμό. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση της δικαίωσης του ποντιακού ελληνισμού.
»Λαός που ξεχνάει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να τη ζήσει ξανά», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Για ένωση Ελλάδας και Κύπρου, Βορρά και Νότου με τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας Μιχάλης Τσουλφίδης, ενώ ο αντιδήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού, Λάζαρος Τογρίδης, σημείωσε ότι «Κύπρος και Ελλάδα είναι ένα. Δεν ξεχνάμε τα αθώα θύματα και τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας».
Τέλος, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου, Ξενής Ξενοφώντος, είπε ότι «το Ινστιτούτο έχει άρρηκτη σύνδεση με τον ποντιακό ελληνισμό. Κύπρος, Πόντος, Αιγαίο, μέτωπο ενιαίο».
Μεταξύ του Δήμου Παραλιμνίου-Δερύνειας, του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου και των αποστολών από την Ελλάδα αντηλλάγησαν τιμητικές πλακέτες και δώρα.
Το μουσικό μέρος
Για περισσότερο από μία ώρα τα χορευτικά της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας, της Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης, του Συλλόγου Ποντίων Αμμοχώστου και του Χορευτικού Ομίλου «Το περιβόλι του Αγίου Λαζάρου» ξεσήκωσαν με ποντιακούς και νησιώτικους χορούς τον κόσμο στην πλατεία του Παραλιμνίου, ο οποίος ανταπέδιδε με θερμά χειροκροτήματα.
Χορευτικός Όμιλος «Το Περιβόλι του Αγίου Λαζάρου»
Χορευτικό τμήμα Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον»
Λύρα έπαιξε ο Φάνης Κουρουκλίδης, νταούλι ο Γιάννης Πολυχρονίδης, και πλήκτρα ο Χρήστος Φιλιππιάδης. Οι μουσικοί συντελεστές της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας ήταν στη λύρα και το τραγούδι ο Αντώνης Σιδηρόπουλος, στο νταούλι ο Θοδωρής Αλεξιάδης και η Μαρία Κουντουδάκη, και στο αγγείο ο Χρήστος Καστανίδης.
Μουσικό χορευτικό τμήμα Ένωσης Ποντίων Αργυρούπολης Αττικής
Μετά την εκδήλωση, όπως ήταν φυσικό, ακολούθησε ποντιακό γλέντι σε ταβέρνα του Παραλιμνίου, ενώ από νωρίς, πριν ξεκινήσει, στην πλατεία είχαν στηθεί περίπτερα με αναμνηστικά και γεύσεις του Πόντου:
Αποστολή, κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.