Στα χέρια του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη βρίσκεται το πόρισμα του καθηγητή εργαστηρίου Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Δημήτρη Καρώνη, για το δυστύχημα στα Τέμπη.
Η πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή –συνολικά 123 σελίδες– βασίζεται σε αναλύσεις και δεδομένα του Γενικού Χημείου του Κράτους, αυτοψίες και λήψη υλικών από το χώρο του δυστυχήματος, διεθνή επιστημονικά δεδομένα, συγκρίσεις και αξιολογήσεις.
Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα έλαια των μηχανών (έλαια σιλικόνης) υπό τις συνθήκες του δυστυχήματος μπορεί να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα, καθώς από τον πραγματογνώμονα κρίνεται ότι το έλαιο αυτό μπορεί υπό θερμοκρασίες 330 βαθμών και άνω να αναφλέγεται.
Να σημειωθεί ότι πραγματογνωμοσύνες με ανάλογο συμπέρασμα έστω και με άλλη μεθοδολογία υπάρχουν στη δικογραφία από τεχνικούς συμβούλους συγγενών θυμάτων αλλά και την Πυροσβεστική, όπως και αντίθετες.
Σχολιάζοντας το πόρισμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε στον ΣΚΑΪ: «Μπαίνει με επιστημονικά τεκμήρια ένα επίσημο τέλος στην πιο χυδαία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης που μπορώ να θυμηθώ εγώ. Ποια είναι αυτή η προσπάθεια; Το αφήγημα που έχτισε σύσσωμη η αντιπολίτευση σε ένα τραγικό δυστύχημα, του οποίου τα αίτια πρέπει να διερευνηθούν μέχρι τέλους: το αφήγημα της συγκάλυψης και του παράνομου υλικού».
Επιπλέον, ο καθηγητής της Σχολής Μεταλλουργών-Μεταλλειολόγων Πέτρος Τσακιρίδης παρέδωσε την πραγματογνωμοσύνη που έκανε κατόπιν αιτήματος της Πυροσβεστικής. Εξέτασε τα υπολείμματα (τμήματα του πιλοτηρίου και τα πλαίσια της ηλεκτρομηχανής) προκειμένου να αποφανθεί αν είχαν ενδείξεις από φωτιά (έκρηξη) ή μόνο χτυπήματα (αλλοιώσεις).
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι έπειτα από αυτοψία στην περιοχή Κουλούρι που έγινε από την αρμόδια υπηρεσία (ΔΑΕ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα κομμάτια του πιλοτηρίου, τα πλαίσια της ηλεκτρομηχανής και όλα τα δείγματα που ελήφθησαν και εξετάστηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι καμένα, δεν δηλώνουν δηλαδή έκρηξη ή φωτιά.