pontosnews.gr
Σάββατο, 1/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Στο Εφετείο δύο άνδρες που κατηγορούνται ότι κατείχαν σπάνιο αγαλματίδιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Προσπάθησαν να το πουλήσουν για 7 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ισχυρίζονται ότι είναι απομίμηση!

6/05/2025 - 8:20μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα αγαλματίδιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών χρονολογείται στον 2ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο και μοναδικό, βρίσκεται στο επίκεντρο ποινικής δίκης που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης.

Στο εδώλιο κάθονται δύο άνδρες, ηλικίας 63 και 66 ετών, που κατηγορούνται ότι το κατείχαν και διαπραγματεύονταν την πώλησή του έναντι 7 εκατ. ευρώ, ωστόσο αμφισβητούν τη γνησιότητά του, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για απομίμηση.

Πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών ο καθένας για υπεξαίρεση αρχαιοτήτων από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Την εκ νέου ενοχή τους ζήτησε ο εισαγγελέας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για σπουδαίο αρχαιολογικό αντικείμενο. Επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, γνωμοδοτήσεις-εκτιμήσεις επιτροπής ειδικών που ορίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η οποία προσδιόρισε χρονικά το αγαλματίδιο στον 2ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα δε με έγγραφα της δικογραφίας, η αξία του αποτιμάται σε 900.000 ευρώ.

«Γνώριζαν ότι κατέχουν αρχαία και μάλιστα σπουδαία» τόνισε στην αγόρευσή του ο εισαγγελικός λειτουργός, αναφερόμενος παράλληλα και σε άλλες αρχαιότητες που βρέθηκαν στα σπίτια τους. Πρόκειται για μια μπρούτζινη προτομή αγοριού που τοποθετείται στον 2ο αιώνα μ.Χ., δύο νομίσματα, εκ των οποίων το ένα τοποθετείται μεταξύ 525-500 π.Χ. και το άλλο στους βυζαντινούς χρόνους.

Η συνολική αξία των συγκεκριμένων αντικειμένων, όπως ανέφερε ο εισαγγελέας υπερβαίνει τα 1,2 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, για μια μπρούτζινη προτομή φιλοσόφου που είχε κατασχεθεί και περιλαμβάνεται στην ίδια δικογραφία, ο εισαγγελέας είπε ότι δεν υπάγεται στο νόμο περί αρχαιοτήτων.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο ως μάρτυρας και αναφερόμενη στο αγαλματίδιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ύψους 60 εκατ., συντηρήτρια αρχαιοτήτων ανέφερε ότι πρόκειται για μοναδικό και εξαιρετικά σπάνιο άγαλμα αφού, κατά πληροφορίες, απεικονίζει όρθιο τον Μακεδόνα βασιλιά. «Ανάγεται στον 2ο αιώνα π.Χ. Το κράμα είναι εκείνης της εποχής και η διάβρωσή του αποκαλυπτική του χρόνου, καθώς δεν μπορεί ούτε να αντιγραφεί ούτε να γίνει απομίμηση» ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την εξέτασή της.

Οι δύο κατηγορούμενοι (κατά δήλωσή τους ο ένας είναι επιχειρηματίας κι ο άλλος αγροτοκτηνοτρόφος) είχαν συλληφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2010 στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της διασταύρωσης της Καβάλας. Το επίδικο αγαλματίδιο είχε εντοπιστεί στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν. Οι αστυνομικές Αρχές φαίνεται πως είχαν πληροφορίες για την εις βάρος τους αποδιδόμενη πράξη, ενώ είχε προηγηθεί πολύμηνη έρευνα, όπως προκύπτει από τη δικογραφία.

Στις απολογίες τους ενώπιον των δικαστών του Εφετείου αρνήθηκαν την κατηγορία. Ανέφεραν ότι είχε προηγηθεί επαγγελματικό ταξίδι στην Τουρκία και το άγαλμα ήταν δώρο από έναν Τούρκο (τον οποίο κατονόμασαν) χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό του. Όσον αφορά τα υπόλοιπα αντικείμενα, είπαν ότι τα είχαν αγοράσει κατά καιρούς από δημοφιλή αγορά της Κωνσταντινούπολης.

Διά των συνηγόρων τους αμφισβήτησαν τη γνησιότητα του αγάλματος του Μεγαλέξανδρου, τονίζοντας ότι πρόκειται για αντικείμενο που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο ως απομίμηση και ζήτησαν να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη, ενώ επικαλέστηκαν την κατάθεση μάρτυρα χημικού που –κατά τους ισχυρισμούς τους– εξετάζοντας το εύρημα δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει επ’ ακριβώς το χρόνο στον οποίο ανάγεται.

Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Μετά την πρωτόδικη καταδίκη τους είχαν αφεθεί ελεύθεροι ενόψει του Εφετείου.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο υπεύθυνος λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ Ρεθύμνου για τη φωτιά στην Κρύα Βρύση

1/08/2026 - 10:12μμ
(φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινος κλοιός σε Πόρτο Γερμενό και Φωκίδα – Εκκενώσεις οικισμών, καμένα σπίτια και μάχη με τις φλόγες

1/08/2026 - 9:44μμ
(Φωτ.: EUROKINSSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική: 59 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο – Η εικόνα από τα κυριότερα μέτωπα

1/08/2026 - 7:22μμ
(Φωτ.: pixabay.com / tomeklaskowski1)
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΗ: Αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο – Πλήρης απορρόφηση της αύξησης πάνω από 18% στη χονδρική

1/08/2026 - 6:53μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Βοιωτία-Αττική: Χωρίς ανάσα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες – Στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών, Γάλλοι και Ρουμάνοι

1/08/2026 - 6:25μμ
Ο εκτελεστής του 44χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη σε καρέ από το βίντεο της κάμερας ασφαλείας (πηγή: EΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Αναζητείται 43χρονος για τη δολοφονία του Βαγγέλη Ζαμπούνη στον Νέο Κόσμο – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του

1/08/2026 - 5:57μμ
Καμένα σπίτια στο Πόρτο Γερμενό, Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ευάγγελος Τουρνάς για πύρινα μέτωπα: «Στα όριά του ο μηχανισμός»

1/08/2026 - 4:01μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Ηλιούπολης: Αναγγελία εξαφάνισης 24χρονου

1/08/2026 - 3:33μμ
Συνεχίζεται για 2η μέρα η μεγάλη πυρκαγιά στη Βοιωτία, στην ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Πόρτο Γερμενό: Σε τρία μέτωπα μαίνεται η πυρκαγιά – Με δυσκολία η ρίψη νερού από τα εναέρια, περίπου 100 τα καμένα σπίτια

1/08/2026 - 3:05μμ
Ο εκλιπών Νίκος Ελευθεριάδης
ΕΛΛΑΔΑ

Πτολεμαΐδα: Ο Ποντιακός Σύλλογος αποχαιρετά με βαθιά οδύνη τον γιατρό Νίκο Ελευθεριάδη

1/08/2026 - 2:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο υπεύθυνος λειτουργίας του ΔΕΔΔΗΕ Ρεθύμνου για τη φωτιά στην Κρύα Βρύση

10 λεπτά πριν
(φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πύρινος κλοιός σε Πόρτο Γερμενό και Φωκίδα – Εκκενώσεις οικισμών, καμένα σπίτια και μάχη με τις φλόγες

38 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook / mihail.baglaridis)

Μιχαήλ Μπαγλαρίδης – Ο Πόντιος ζωγράφος του παλίμψηστου

1 ώρα πριν
(Φωτ.:  Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Βαλκανικό πρωτάθλημα τζούντο: Ελληνικές διακρίσεις στα Τίρανα με τρία χάλκινα μετάλλια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Ο Έλληνας που έμαθε τους Αυστραλούς να αγαπούν το παγωτό μηχανής!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου: «Χρυσές» και στο ελεύθερο ντουέτο οι αδελφές Αλεξανδρή

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign