Ο Φρίντριχ Μερτς είναι ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, μετά τη δεύτερη ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή. Ο Γερμανός ηγέτης των Συντηρητικών εξελέγη αφού προηγουμένως η συμμαχία του με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες υπέστη ταπεινωτική ήττα. Στην πρώτη –άκαρπη– ψηφοφορία τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
• Υπέρ του Μερτς είχαν ψηφίσει 310 βουλευτές από τους συνολικά 328 που διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός CDU/CSU–SPD (απαιτούνταν 316 ψήφοι),
• «Κατά» ψήφισαν 307,
• Τρεις βουλευτές επέλεξαν αποχή ενώ υπήρξε μία άκυρη ψήφος.
Από τη διαδικασία απουσίαζαν εννέα βουλευτές.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Δημοκρατίας που υποψήφιος καγκελάριος δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο.
Ταπεινωτικό ξεκίνημα και stress test
Με τον δεύτερο γύρο ο Μερτς εξασφαλίζει μεν την εκλογή του, αλλά ο ταπεινωτικός τρόπος που αυτή επετεύχθη, σηματοδοτεί ένα πολύ δύσκολο ξεκίνημα για τη θητεία του στην καγκελαρία, και μια διαρκή υπόμνηση ότι η κυβέρνησή του διαθέτει οριακή και μόνο πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.
Υπάρχει ωστόσο και η αντίθετη ανάγνωση: Ίσως αυτό το σχεδόν εφιαλτικό ξεκίνημα, μπορέσει να προσφέρει στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό ένα είδος stress test το οποίο έλειψε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Πράγματι, η υπό τον Όλαφ Σολτς προηγηθείσα συγκυβέρνηση ορκίστηκε το 2021 με υψηλές φιλοδοξίες και υποτίθεται αριστοτεχνική προγραμματική συμφωνία, για να συγκρουστεί πολύ γρήγορα με τη σκληρή πραγματικότητα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το ορόσημο εκείνο αποκάλυψε θεμελιώδεις διαφορές στις πολιτικές προτεραιότητες των εταίρων, οι οποίες τελικά οδήγησαν στην κατάρρευση του συνασπισμού μετά από μόλις τρία χρόνια συγκυβέρνησης.
Η συμμαχία CDU/CSU του Μερτς κέρδισε τις ομοσπονδιακές εκλογές τον περασμένο Φεβρουάριο και συνήψε συμφωνία συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD. Η συμφωνία τους περιλαμβάνει σχέδια για την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και η πτώση των τιμών της ενέργειας. Προβλέπει επίσης ισχυρή στήριξη προς την Ουκρανία και αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Ο 69χρονος Μερτς, που ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως ευρωβουλευτής το 1989, καλείται τώρα να αποδείξει τις ηγετικές του ικανότητες στην εκτελεστική εξουσία, καθώς η ανάληψη της καγκελαρίας είναι η πρώτη του εμπειρία σε κυβερνητικό αξίωμα.
Από την προηγούμενη κυβέρνηση μόνο ένας υπουργός θα παραμείνει στη θέση του, ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. Τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Μερτς είναι νέα πρόσωπα, πολλά εκ των οποίων προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.