Σε τρεις βασικές δράσεις, την εφαρμογή kids wallet, την ενασχόληση με τον αθλητισμό, αλλά και την αντιμετώπιση των ζητημάτων ψυχικής υγείας στάθηκε σήμερα κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφορικά με την εφαρμογή του Kids wallet ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αποτελεσματικού περιορισμού του φαινομένου του εθισμού των νέων στο διαδίκτυο. «Ενθαρρύνω τους γονείς να κάνουν πλήρη αξιοποίηση αυτού του εργαλείου, να συζητήσουν με τα παιδιά τους, αλλά και να αφιερώσουν χρόνο να καταλάβουν πώς σκέφτονται τα παιδιά στην εφηβεία. Το kids wallet λειτουργεί κατ’ ουσίαν ως ένα πλαίσιο ορίων για τα παιδιά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύοντας και την πολύ σημαντική διάσταση της ψηφιακής επιβεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη.
Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασίας της άθλησης για τους νέους, ως μία διαδικασία «απίστευτης δημιουργικής εκτόνωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η ένταξη σε μία αθλητική ομάδα βοηθά τα παιδιά να αντιλαμβάνονται το πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η νέα γενιά δεν έχει κανένα ταμπού να θίξει τα ζητήματα ψυχικής υγείας των νέων, διευκρίνισε, πάντως, ότι η Πολιτεία οφείλει να παράσχει τις απαραίτητες υποδομές. Απαντώντας, δε, εμμέσως πλην σαφώς σε παρατήρηση προηγούμενου ομιλητή, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως η ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης ως τα φαινόμενα της νεανικής παραβατικότητας είναι προγενέστερη της γνωστής πλέον τηλεοπτικής σειράς Adolescence και τόνισε ότι τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας αντιμετωπίζονται πλέον με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από την Ελληνική Αστυνομία.
Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην πλατφόρμα stop bullying, στην οποία έχουν καταγραφεί περισσότερα περιστατικά προϊδεάζοντας ότι θα υπάρξει οσονούπω επικοινωνιακή αναβάθμιση της, ενώ έκανε μνεία τόσο στην πλατφόρμα safe youth όσο και στη διακριτική, πλην όμως αποτελεσματική, όπως είπε, παρουσία της ΕΛ.ΑΣ σε χώρους που συχνάζουν νέοι.
Οι παρεμβάσεις
Μεταξύ των παρεμβάσεων που παρουσιάστηκαν για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού είναι η υλοποίηση του μέτρου της αποβολής εντός σχολείου, η θεσμοθέτηση της «κοινωνικής εργασίας» στο σχολείο και η δημιουργία πιλοτικά δέκα τεχνικών γυμνασίων.
Παράλληλα, όσον αφορά τη διαδικτυακή βία, τίθεται ως στόχος η θεσμοθέτηση της «ψηφιακής ενηλικίωσης» στα 15 έτη, καθώς και η διαμόρφωση μηχανισμών ελέγχου για την ηλικιακή ταυτοποίηση των χρηστών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr.