Στη δήλωση ότι η προεκλογική υπόσχεσή του για ταχεία διεξαγωγή μαζικών απελάσεων μπορεί να έχει προτεραιότητα έναντι της παροχής στους μετανάστες του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC News.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η εκπλήρωση της φιλόδοξης προεκλογικής του υπόσχεσης για την ταχεία διενέργεια μαζικών απελάσεων μπορεί να υπερισχύει της παροχής στους μετανάστες του δικαιώματος στη δέουσα διαδικασία βάσει του Συντάγματος, όπως απαιτείται από τα δικαστήρια.
Κεντρικό μέρος της ατζέντας του Τραμπ είναι η υλοποίηση της «μεγαλύτερης επιχείρησης απέλασης» στην ιστορία των ΗΠΑ, όπως είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2024. Στην υπηρεσία αυτού του στόχου, η κυβέρνησή του πίεσε τα δικαστήρια να επιτρέψουν την άμεση απομάκρυνση μεταναστών τους οποίους κατηγορεί ότι είναι μέλη μιας συμμορίας από τη Βενεζουέλα, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να υποστηρίξουν την υπόθεσή τους ενώπιον δικαστή, όπως προϋποθέτει το Σύνταγμα των ΗΠΑ.
Όταν η δημοσιογράφος Κρίστεν Γουέλκερ προσπάθησε να επισημάνει τι αναφέρει το Σύνταγμα, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι μια τέτοια διαδικασία θα τον επιβράδυνε υπερβολικά. «Δεν ξέρω. Φαίνεται — μπορεί να το λέει αυτό, αλλά αν μιλάμε για αυτό, τότε θα έπρεπε να έχουμε ένα εκατομμύριο ή 2 εκατομμύρια ή 3 εκατομμύρια δίκες», είπε.
«Έχουμε χιλιάδες ανθρώπους που είναι — μερικοί δολοφόνοι και μερικοί έμποροι ναρκωτικών και μερικοί από τους χειρότερους ανθρώπους στη Γη». «Εκλέχτηκα για να τους βγάλω από εδώ, και τα δικαστήρια με εμποδίζουν να το κάνω», πρόσθεσε. «Αλλά ακόμη και δεδομένων αυτών των αριθμών για τους οποίους μιλάτε, δεν χρειάζεται να τηρείτε το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών ως πρόεδρος;» ρώτησε η Γουέλκερ. «Δεν ξέρω», απάντησε ο Τραμπ.
Δεν απομακρύνεται ο διευθυντής της Fed
Σε διαφορετική συνέντευξη, αυτή τη φορά στο δίκτυο NBC, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν θα απομακρύνει τον Τζερόμ Πάουελ από τη θέση του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) πριν από τη λήξη της θητείας του τον Μάιο του 2026, αποκαλώντας παράλληλα τον κεντρικό τραπεζίτη πολύ «σφικτό» και επαναλαμβάνοντας αιτήματα στη Fed να μειώσει τα επιτόκια.
«Λοιπόν, θα πρέπει να τα μειώσει. Και κάποια στιγμή, θα το κάνει. Καλύτερα να το κάνει γιατί δεν με συμπαθεί. Ξέρετε, δεν με συμπαθεί επειδή πιστεύω πως είναι εντελώς σφικτός». είπε στη συνέντευξη, η οποία ηχογραφήθηκε στη Φλόριντα την Παρασκευή.
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα απομακρύνει τον Πάουελ πριν από τη λήξη της θητείας του ως επικεφαλής της Fed το 2026, ο Τραμπ έδωσε την πιο κατηγορητική άρνησή του λέγοντας: «Όχι, όχι, όχι. Αυτό ήταν ένα πλήρες — γιατί να το έκανα; Θα αντικαταστήσω το άτομο σε μια άλλη περίοδο σύντομα».
Οι μετοχές στη Γουόλ Στριτ κατακρημνίστηκαν τον περασμένο μήνα όταν ο Τραμπ πολλαπλασίασε τις επιθέσεις του εναντίον του Πάουελ, εντείνοντας τις ανησυχίες για την αυτονομία της κεντρικής τράπεζας και προκαλώντας αναταράξεις στις αγορές. Μετά την κάθετη πτώση, ο Τραμπ υποχώρησε κάπως.
Μόνιμοι δασμοί
Στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 10% στις περισσότερες χώρες, μαζί με υψηλότερα ποσοστά δασμών για πολλούς εμπορικούς εταίρους που στη συνέχεια ανεστάλησαν για 90 ημέρες. Επέβαλε επίσης δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, δασμούς 25% στον Καναδά και στο Μεξικό, και δασμούς 145% στην Κίνα.
Η κυβέρνηση του Τραμπ διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες με πάνω από 15 χώρες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν υψηλότερους δασμούς και αξιωματούχοι λένε ότι η πρώτη συμφωνία μπορεί να ανακοινωθεί σύντομα.
Κατά τη συνέντευξη στο NBC, ο Τραμπ αρνήθηκε να αποκλείσει την πιθανότητα ορισμένοι από τους δασμούς να καταστούν μόνιμοι. «Όχι, δεν θα το έκανα αυτό [να αποκλείσει την πιθανότητα ορισμένοι δασμοί να γίνουν μόνιμοι] επειδή αν κάποιοι πίστευαν ότι [οι δασμοί] θα έβγαιναν από το τραπέζι, γιατί να επένδυαν στις Ηνωμένες Πολιτείες;”» είπε.
Ο Τραμπ παραδέχθηκε ότι ήταν «πολύ σκληρός με την Κίνα», διακόπτοντας ουσιαστικά το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομιών του κόσμου, αλλά είπε πως το Πεκίνο θέλει τώρα να επιτευχθεί συμφωνία.
«Το κόψαμε μαχαίρι[το εμπόριο]», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε τρισεκατομμύρια δολάρια… επειδή δεν κάνουμε δουλειές [business] μαζί τους τώρα. Και θέλουν να κάνουν συμφωνία. Θέλουν τρελά να κάνουν συμφωνία. Θα δούμε πώς θα πάει όλο αυτό, αλλά πρέπει να είναι μια δίκαιη συμφωνία».