pontosnews.gr
Πέμπτη, 20/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χακάν Φιντάν: Η Τουρκία θα ζητήσει ανταλλάγματα από την Ευρώπη

Για τον Ερντογάν παραμένει στρατηγική προτεραιότητα η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

15/03/2025 - 3:58μμ
(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αν η Τουρκία προσφέρει κάτι σίγουρα θα ζητήσει και κάτι σε αντάλλαγμα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, αναφερόμενος στις συζητήσεις και πρωτοβουλίες που αναμένονται το προσεχές διάστημα στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή με ευρωπαϊκές χώρες.

«Δεδομένου ότι πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας τομέας που πρέπει να επανεξετάζεται καθημερινά» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε συνέντευξή του στο φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο TV100.

Σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο πρόεδρος Ερντογάν τονίζει ότι εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, αλλά συμπλήρωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιμετωπίζει το θέμα με τον ίδιο τρόπο».

«Στο νέο μεταβαλλόμενο σύστημα ασφαλείας, μπορώ να πω ότι αναμένονται γνήσιες συζητήσεις και καλοπροαίρετες πρωτοβουλίες για το πώς θα προχωρήσουν οι σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης ή οι σχέσεις Τουρκίας-ευρωπαϊκών χωρών. Αυτή τη στιγμή, όλα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε υποθέσεις. Καθώς εξελίσσονται πιο ρεαλιστικά γεγονότα, θα προχωρήσουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αν, λοιπόν, προσφέρουμε κάτι, σίγουρα θα ζητήσουμε κάτι σε αντάλλαγμα» τόνισε ο Χακάν Φιντάν.

Ερωτηθείς για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ευρώπη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε χαρακτηριστικά ότι «το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι» και πως οι σχέσεις αυτές έχουν φτάσει σε «ένα μη αναστρέψιμο σημείο για τους Ευρωπαίους δρώντες», όταν εξετάζουμε ορισμένα από τα επιχειρήματα, τη ρητορική και τις ενέργειες των ΗΠΑ στις σχέσεις τους με την Ευρώπη για το ζήτημα της Ουκρανίας.

«Οι Ευρωπαίοι βλέπουν τώρα ότι για πολλά χρόνια, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξαρτώνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ασφάλειά τους. Υπάρχει ένας χώρος δημοκρατίας και ευημερίας που έχει δημιουργηθεί κάτω από την ομπρέλα ασφαλείας που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ. Όλοι γνωρίζουν ήδη ότι αν αφαιρέσετε την προστατευτική ομπρέλα των ΗΠΑ, αυτό το περιβάλλον ευημερίας και δημοκρατίας δεν θα υπάρχει πλέον» παρατήρησε για να σχολιάσει ότι «οι Ευρωπαίοι κατέληξαν πράγματι στο ορθολογικό συμπέρασμα και είπαν ότι δεν μπορούμε πλέον να εξαρτόμαστε 100% από τις ΗΠΑ για την ασφάλειά μας».

Στο σημείο αυτό ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην Ευρώπη, με τον μεγάλο στρατό της και με εμπειρία στο πεδίο μάχης, αλλάζει: «Ενώ η Ευρώπη αναπτύσσει μια νέα δομή ασφάλειας υποθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον μέρος της, οι ρόλοι ορισμένων δυνάμεων στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αλλάζουν επίσης. Υπάρχουν νέα σενάρια που αναδύονται εδώ και ένας από τους τομείς δοκιμής είναι ουσιαστικά το ζήτημα του πώς θα πραγματοποιηθεί μια πιθανή ειρήνη στην Ουκρανία. […] Ο τουρκικός στρατός είναι ένας ισχυρός στρατός με δοκιμασμένα στο πεδίο της μάχης στοιχεία μάχης, οχήματα μάχης και εξοπλισμού. Πόσους μεγάλους στρατούς τέτοιους μπορείτε να βρείτε στην Ευρώπη; Μερικούς. Αυτοί πρέπει να ενωθούν και να κάνουν κάτι, πρέπει να βρίσκονται σε έντονη στρατηγική διαβούλευση».

Για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ερωτηθείς ειδικότερα για τις αμερικανικές κυρώσεις CAATSA κατά της Τουρκίας και τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι όταν η απειλή των Κούρδων της YPG –την κουρδική πολιτοφυλακή στην βορειοανατολική Συρία που η Άγκυρα συνδέει με το PKK και τρομοκρατικές ενέργειες– εξαφανιστεί και οι ΗΠΑ διακόψουν τις σχέσεις τους μαζί τους, η Τουρκία δεν θα έχει πολλά προβλήματα στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον.

«Ωστόσο, στη νέα περίοδο, είναι σημαντικό οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις να είναι πιο δομημένες και συστηματικές. Σε μια εποχή που η διεξαγωγή σχέσεων στη βάση συμμαχιών έχει χάσει τη σημασία της, βλέπουμε ότι οι μηχανισμοί των σχέσεων “ένας προς έναν” γίνονται όλο και πιο σημαντικοί» συμπλήρωσε ο Χακάν Φιντάν, διευκρινίζοντας με αυτόν το τρόπο σε ποια βάση βλέπει πλέον η Τουρκία τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

•Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Μανδαλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 80ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, 23 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Ουκρανίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Πιέσεις Τραμπ σε Ζελένσκι για παραχώρηση εδαφών

19/11/2025 - 9:56μμ
Το ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο Yantar (φωτ. αρχείου: EPA/DAN ROSENBAUM / BRITISH MINISTRY OF DEFENCE HANDOUT/ CROWN COPYRIGHT, HANDOUT EDITORIAL USE)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η κρίση Βρετανίας-Ρωσίας μετά τον εντοπισμό ρωσικού κατασκοπευτικού πλοίου κοντά στα βρετανικά ύδατα

19/11/2025 - 2:49μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απευθύνεται στους καλεσμένους στη διάρκεια του δείπνου (φωτ.: EPA/Anna Rose Layden/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Με Ρονάλντο και Μασκ το επίσημο δείπνο του Τραμπ για τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο

19/11/2025 - 10:33πμ
Δύο πολωνικά μαχητικά αεροσκάφη FA50 i MiG-2 στη διάρκεια παλιότερης επίδειξης στο Ράντομ (φωτ.: EPA/Radek Pietruszka)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Απογείωσε μαχητικά αεροσκάφη εν μέσω ρωσικών επιδρομών στα σύνορα με την Ουκρανία

19/11/2025 - 8:30πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καλωσορίζει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Nathan Howard/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Eπενδύσεις ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων υποσχέθηκε στις ΗΠΑ ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος

18/11/2025 - 9:07μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερη συνεδρίαση της ουκρανικής Βουλής (φωτ.: EPA/Andrii Nesterenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Διακοπή ψηφοφορίας στη Βουλή για τη διαφθορά

18/11/2025 - 8:33μμ
(Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/EUROKINISSI)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία εκτός των συνομιλιών στην Τουρκία – Αντιδράσεις για τα γαλλικά μαχητικά προς την Ουκρανία

18/11/2025 - 1:33μμ
Ο εκπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη πρεσβευτής Fu Cong, απείχε από την ψηφοφορία για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/OLGA FEDOROVA)
ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» της Χαμάς στην απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ να υιοθετήσει το σχέδιο Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας

18/11/2025 - 8:37πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Sedat Suna)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: 11 συλλήψεις για το θάνατο τριών ανθρώπων από δηλητηρίαση

17/11/2025 - 10:15μμ
Ζευγάρι που πρόκειται να παντρευτεί φωτογραφίζεται στη λίμνη Τσάκα, έναν δημοφιλή προορισμό στην επαρχία Τσινγκχάι της Κίνας (φωτ.: EPA / Roman Pilipey)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε πληθυσμιακή κρίση η Κίνα, πόλεις εκδίδουν «καταναλωτικά κουπόνια γάμου»

17/11/2025 - 12:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Pixabay / marioosh)

Πρόσφυγες του ελληνικού εμφυλίου πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

FIBA Europa Cup: Απίθανη νίκη στο φινάλε για τον ΠΑΟΚ και πρωτιά στον όμιλο

2 ώρες πριν
Στο καρέ από το βίντεο διακρίνεται μπροστά το λευκό αυτοκίνητο του 58χρονου και πίσω του ο 29χρονος (πηγή: ΕΡΤ)

Σοκ από βίντεο-ντοκουμέντο για τη φονική επίθεση στον Νέο Κόσμο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΤ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ταεκβοντό: Ασημένιο μετάλλιο η Καλογήρου, χάλκινο ο Αηδονίδης

2 ώρες πριν
Η οικογένεια του «Horonevi» (πηγή: facebook.com/AclanSezerGenc)

«Horonevi»: Πόλος έλξης για τους Κωνσταντινουπολίτες που διψούν να μάθουν χορούς και ν’ ακούσουν ήχους του Εύξεινου Πόντου

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Νέα ήττα για τον Πανιώνιο από τη Λιετκαμπέλις

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign