pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιάννης Πολίτωφ: Ο Πόντιος ηθοποιός και σκηνοθέτης της Ρωσίας

Πρεσβευτής του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και δημιουργός του Yagrek.com. Γράφει ο Σπάρτακος Τανασίδης

20/02/2025 - 7:50μμ
(Πηγή: kino-teatr.ru)

(Πηγή: kino-teatr.ru)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Χαρισματικός από παιδί και πάντα ανήσυχος. Από τη Νομική βρέθηκε στην υποκριτική, τη σκηνοθεσία και την παραγωγή. Ποιος όμως είναι ο Γιάννης Πολίτωφ, ο πρεσβευτής του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη Μόσχα και δημιουργός του Yagrek.com που διαπρέπει επί ρωσικού εδάφους;

Ο Γιάννης –όπως αναγράφεται στη ρωσική του ταυτότητα– γεννήθηκε σε ελληνική οικογένεια στο Γιεσεντούκι της Σταυρούπολης στις 9 Οκτωβρίου 1981.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Янис Политов (@yanispolitov)

Από πολύ νωρίς είχε έφεση στα γράμματα. Μόλις πέντε ετών πήγε στην πρώτη τάξη και στα δεκαπέντε του τελείωσε το σχολείο με βαθμό «Άριστα».

Ακολούθησε μεταφραστικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Πιατιγκόρσκ ενώ σπούδασε και Περιβαλλοντικό Δίκαιο.

Στις αρχές του 2000 μετακόμισε στη Μόσχα και ενεγράφη στη σχολή τηλεπαρουσιαστών «Οστάνκινο», την οποία παράτησε για το Πανρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Κινηματογραφίας, από όπου αποφοίτησε ως ηθοποιός το 2007 με βαθμό διπλώματος «Άριστα».

(Πηγή: kino-teatr.ru)

Μετά την αποφοίτηση έπαιξε σε διάφορες σειρές. Επίσης έπαιξε στο θέατρο, υπό τη διεύθυνση του μεγάλου Αρμέν Τζιγκαρχανιάν, αλλά εργάστηκε και ως τηλεπαρουσιαστής στο ορθόδοξο τηλεοπτικό κανάλι «Χαρά μου». Παρουσίασε με ιδιαίτερη επιτυχία παιδικές εκπομπές.

Μάλιστα βραβεύτηκε σε φεστιβάλ ως διακεκριμένος τηλεπαρουσιαστής της εκπομπής «Φυσική», στην οποία εξηγούσε στα παιδιά με εύληπτο τρόπο πολύπλοκα ζητήματα της φυσικής επιστήμης.

(Πηγή: facebook.com/yanpolfilms)

Από το 2006 ως σήμερα η φιλμογραφία του περιλαμβάνει δράμα, κωμωδία και αστυνομικές ταινίες – συνολικά 54 δουλειές.

Μεταξύ αυτών ο Μοριάς (2015) και Ο μεγαλύτερος Έλλην της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (2018).

Έχει βραβευτεί τρεις φορές και σύμφωνα με μια κριτική «Έχοντας μοναδική εξωτερική εμφάνιση και χάρισμα, ο Γιάννης είναι ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους σύγχρονους ηθοποιούς […] Υποδύεται ρόλους με τέτοιον τρόπο, που εντυπώνονται στη μνήμη του θεατή για πολύ».

Ως σκηνοθέτης ο Γιάννης πρωτοεμφανίστηκε το 2015 με την ταινία μικρού μήκους Φιλοσοφία, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών.

Στην αυτοβιογραφική αυτή ταινία, η οποία συγχρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), πραγματεύτηκαν τα ζητήματα του χρόνου, της ματαιότητας και της μεγάλης σημασίας των φαινομενικά ασήμαντων γεγονότων.

Μεγάλο ρόλο στη ζωή και στο έργο του χαρισματικού Πόντιου παίζει το ζήτημα της ταυτότητας και της καταγωγής.

Εκτός της προσφοράς στην οργανωμένη Ομογένεια ως συντονιστικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, ο Γιάννης εμπνεύστηκε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο «θα συνένωνε όλους τους ανθρώπους του λαού του σε όλο τον κόσμο και θα γινόταν ένα κοινό μέσο ενημέρωσης για όσους εκτιμούν τον πολιτισμό ενός αρχαίου έθνους – του ελληνικού».

Έτσι γεννήθηκε το Yagrek.com – η παγκοσμίως μεγαλύτερη πολυμεσική πλατφόρμα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης των Ελλήνων στα ρωσικά.

(Πηγή: facebook.com/yanpolfilms)

Εκτός της ελληνικής καταγωγής, σημαντικό ρόλο στη ζωή του παίζει η πίστη. Από το 2018 εργάστηκε στο ορθόδοξο τηλεοπτικό κανάλι «Σωτήρ», ως περιηγητής-παρουσιαστής στη εκπομπή «Προσκυνητής», ενώ διατηρεί δικό του ιστότοπο, ανάλογης θεματολογίας.

Μπροστά στο τουρκικό προξενείο της Μόσχας (πηγή: facebook.com/yanpolfilms)

Στον ελεύθερο χρόνο του παίζει βιολί και γράφει ποιήματα. Μιλά ρωσικά, ελληνικά, γαλλικά και τουρκικά.

Έχει εκφράσει την επιθυμία να ενσαρκώσει το ρόλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον οποίο θεωρεί πρόγονό του.

Σε συνέντευξή του σε ρωσικό κανάλι ο Γιάννης Πολίτωφ έχει δηλώσει: «Είμαι Έλληνας, και Έλληνας σημαίνει να είσαι ελεύθερος άνθρωπος […]».

Σπάρτακος Τανασίδης

Πηγές
• 24CMИ [24smi.org].
• kinopoisk.ru.
• kinolift.com.
• kino-teatr.ru.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χορούς του Πόντου θα απολαύσουν και φέτος όσοι πάνε στο The Northcote Festival, στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook.com/profile.php?id/The Northcote Festival)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποντιακά στο Northcote Festival της Μελβούρνης

13/08/2026 - 11:11μμ
(Φωτ.:  «Εθνικός Κήρυξ» / Δημήτρης Βοχαΐτης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Χαμός στο Φεστιβάλ Ελληνικών Γεύσεων του Ντάνφορθ στο Τορόντο

13/08/2026 - 9:45μμ
Δεκαπενταύγουστος 2025 στη Παναγία Σουμελά του Keilor East, στη Μελβούρνη (φωτ.: Facebook / Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεκαπενταύγουστος στη Μελβούρνη: Πόντιοι, Κρητικοί και Καλύμνιοι στήνουν μεγάλο ελληνικό πανηγύρι

12/08/2026 - 8:11μμ
Η ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά με τις σημαίες της Ελλάδας και του Καναδά (φωτ.: Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δεκαπενταύγουστος: Εσπερινός και περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο Τορόντο

12/08/2026 - 2:24μμ
Στιγμιότυπο από το Taste of the Danforth 2026, στο Τορόντο του Καναδά (φωτ.: Beach Metro / Alizée Legrain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Η Ντάνφορθ μύρισε ξανά Ελλάδα – Περίπου 2 εκατ. επισκέπτες στο φεστιβάλ

11/08/2026 - 2:24μμ
Έφηβοι της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απογραφή στην Αυστραλία: Η λέξη «Greek» μετρά περισσότερο από έναν αριθμό

10/08/2026 - 10:14μμ
(Φωτ.: facebook / GreekTown Chicago)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σικάγο: Για 36η χρονιά η ελληνική ψυχή ζωντανεύει στο φεστιβάλ «Taste of Greektown»

10/08/2026 - 10:08πμ
Το κάμπους και μαθητές του Xavier College, στη Μελβούρνη (πηγή: schools-360.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Θα σώσει η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν τα Αρχαία Ελληνικά;

9/08/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: facebook / Apolis Magazine's Post)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μάχη της Καλλίπολης: Η ελληνοαυστραλιανή κοινότητα τίμησε και φέτος τη μνήμη των πεσόντων

8/08/2026 - 9:30μμ
(Πηγή: YouTube/
Alexi Giannoulias)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοαμερικανός διεκδικεί τη δημαρχία του Σικάγου – Ποιος είναι ο Αλέξης Γιαννούλιας

6/08/2026 - 4:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ταξιδιώτες επιβιβάζονται στα πλοία που αναχωρούν από το λιμάνι του Λαυρίου για τα νησιά του Αιγαίου. Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Ακριβιάδης)

Ακτοπλοϊκά δρομολόγια: Κανονικά από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο – Τι ισχύει για τους επιβάτες

2 λεπτά πριν
Η φρεγάτα «Κίμων» κατά τον κατάπλου της στην Πάρο, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου (πηγή: Glomex / Parianos Typos)

Πάρος: Η φρεγάτα «Κίμων» απέδωσε τιμές στην Παναγία Εκατονταπυλιανή – Δείτε βίντεο

25 λεπτά πριν
Ο νέος ισραηλινός οικισμός «Κοιλάδα Ντοτάν», όπως φαίνεται από την Αράμπα, κοντά στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, στις 14 Αυγούστου 2026. Μία ημέρα νωρίτερα, Ισραηλινοί έποικοι επανεγκαταστάθηκαν στον Γκανίμ, 21 χρόνια μετά την εκκένωσή του το 2005 (φωτ.: EPA / Alaa Badarneh)

Δυτική Όχθη: Ακτιβιστές επιχείρησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό εποίκων στο Κούσρα

49 λεπτά πριν
Επιγραφές στους τοίχους του βουλευτηρίου της αρχαίας Στρατονίκειας, στην Καρία. Τα νέα θραύσματα βοήθησαν τους ερευνητές να συμπληρώσουν το διάταγμα του 480 μ.Χ. για το φορολογικό σκάνδαλο (φωτ.: Paweł Nowakowski)

Μικρά Ασία: Το φορολογικό σκάνδαλο 1.500 ετών που ήταν γραμμένο στην πέτρα

1 ώρα πριν
Τα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον... προέκταση των εφήβων (φωτ.: EPA / Made Nagi)

Γαλλία: «Μπλόκο» στην απαγόρευση των social media για τους κάτω των 15

2 ώρες πριν
Κάτοικοι της Ρούσσας συμμετέχουν εθελοντικά στην ανέγερση κατοικίας για νεαρό ζευγάρι του χωριού (Πηγή: Facebook / Παναγιώτης Καλακίκος)

Ρούσσα Έβρου: Ένα ολόκληρο χωριό χτίζει σπίτι για νεαρό ζευγάρι

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV