pontosnews.gr
Σάββατο, 18/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μικρή ύφεση στη σεισμική ακολουθία μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού – Αυξημένη η εδαφική παραμόρφωση

Σε ισχύ παραμένουν τα προληπτικά μέτρα με κλειστά σχολεία – Νέα σύσκεψη την Τετάρτη

16/02/2025 - 6:41μμ
Σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σχετική ύφεση παρουσιάζει η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού, με περίπου 1.300 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3,0 και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 5,3, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αυτό διαπίστωσαν μεταξύ άλλων τα μέλη των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ) που συνεδρίασαν σήμερα. Παράλληλα επισημαίνουν ότι η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δραστηριότητα αυτή οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού.

Ακόμη προσθέτουν ότι η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αυξημένη εδαφική παραμόρφωση και υπογραμμίζουν ότι με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους τα δημόσια κτήρια έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.

Τέλος, όπως τονίζεται τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στις 18:00.

Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των δύο Επιτροπών:

«Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

»Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρου Καμπούρη, του Διοικητή Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Μιχαήλ Κλούβα καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

»Μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών των Επιτροπών και την παρουσίαση και εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώνονται ομόφωνα τα ακόλουθα:

1. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παρουσιάζει σχετική ύφεση, με περίπου 1.300 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.3).

2. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δραστηριότητα αυτή οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού.

3. ⁠Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αυξημένη εδαφική παραμόρφωση η οποία παρακολουθείται συνεχώς.

4. Τα δημόσια κτιήρια, με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.

5. Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

Οι πολίτες θα πρέπει:

  • Να  αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτηρίων.
  • Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτήρια.
  • Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
  • Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
  • Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.

»Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025 στις 18:00. Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  (www.civilprotection.gr)».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατάστημα ΟΠΑΠ της Θεσσαλονίκης ο μεγάλος νικητής του Τζόκερ – Πλούτισε κατά 7,6 εκατ. ευρώ

17/10/2025 - 6:53μμ
Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει η ποντιακή φορεσιά (φωτ.: Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης / Μαρία-Ειρήνη Τζήκα)
ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνη: Με παραδοσιακές φορεσιές από δεκάδες περιοχές γιορτάστηκε η 113η επέτειος από την απελευθέρωση της Κατερίνης

17/10/2025 - 6:24μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αμπελόκηποι: Άνδρας έπεσε στο κενό από τον 24ο όροφο του Πύργου «Απόλλων»

17/10/2025 - 5:55μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωπί: Έξι νεαροί ταυτοποιήθηκαν για επίθεση με πέτρες κατά λεωφορείου

17/10/2025 - 3:22μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν οι δύο ανήλικοι που έδειραν και παρενόχλησαν σεξουαλικά 15χρονο

17/10/2025 - 12:14μμ
Φωτογραφία αρχείου από λέμβο που ναυάγησε ανοιχτά της Λέρου (Φωτ.: Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή/Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Δύο νεκροί και 10 τραυματίες σε ναυάγιο με μετανάστες στη Χίο – Η βάρκα τους έπεσε σε βράχια

17/10/2025 - 11:45πμ
Σκάφος του Λιμενικού Σώματος (φωτ. αρχείου: Λιμενικό Σώμα)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών – Άλλους 23 εντόπισε και διέσωσε το Λιμενικό

17/10/2025 - 9:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δύο τροχαία με τέσσερις νεκρούς τα ξημερώματα στην Αττική

17/10/2025 - 8:38πμ
(Φωτ. αρχείου: 
EPA / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες στο Ιόνιο, νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα – Στα ίδια επίπεδα η θερμοκρασία

17/10/2025 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε οβίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Θέρμη

16/10/2025 - 6:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Justin Lane)

S&P: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/aetoitoupontou/photos?locale=el_GR)

Αγιασμός στον Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων Έσεν και Περιχώρων «Οι αετοί του Πόντου»

3 ώρες πριν
Κώστας Σλούκας, Τζόρνταν Λόιντ και Χουάν Ερνανγκόμεθ
στο παιχνίδι Αναντολού Εφές - Παναθηναϊκός (φωτ.: Eurokinissi Sports/ EUROKINISSI)

Euroleague: Ο Παναθηναϊκός άλωσε την Αναντολού Εφές με 95-81

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γεωργία Παναγοπούλου)

Στρατός Ξηράς: Κατάταξη με την ΣΤ’ ΕΣΣΟ 2025

4 ώρες πριν
Ο Διονύσης Σαββόπουλος ενώ αφηγείται στιγμές από τη ζωή του στο κοινό, το 2024 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Σε ιδιωτικό νοσοκομείο ο Διονύσης Σαββόπουλος

4 ώρες πριν
Καρέ από το φιλμ «Η μπάντα», του Νίκου Ασλανίδη (πηγή: Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης)

Νίκος Ασλανίδης: Ένας «ιδιαίτερα επικίνδυνος άνθρωπος» που υπηρετεί και καταγράφει την αλήθεια – Οι μάρτυρες σε Κύπρο και Πόντο αρκούν

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign