pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός μήνας που καταγράφτηκε ποτέ

Έσπασε το φράγμα του 1,5° Κελσίου, του πιο φιλόδοξου στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού

6/02/2025 - 9:44πμ
«Κουβέρτες» για τους παγετώνες στην Ελβετία, ώστε να αποτραπεί η επιπλέον συρρίκνωσή τους λόγω της κλιματικής αλλαγής (φωτ.: EPA / Jean-Christophe Bott)

«Κουβέρτες» για τους παγετώνες στην Ελβετία, ώστε να αποτραπεί η επιπλέον συρρίκνωσή τους λόγω της κλιματικής αλλαγής (φωτ.: EPA / Jean-Christophe Bott)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο θερμότερος που μετρήθηκε ποτέ στον πλανήτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο «Κοπέρνικος»· κατά τη διάρκειά του καταρρίφθηκε το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας που είχε καταγραφτεί μόλις την περασμένη χρονιά, παρά τον τερματισμό του φαινομένου Ελ Νίνιο που επέτεινε την άνοδό της το διάστημα 2023-2024.

Ο περασμένος αποδείχτηκε «άλλος ένας εκπληκτικός μήνας», καθώς συνεχίστηκαν «οι θερμοκρασίες-ρεκόρ που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο χρόνων, παρά την ανάπτυξη συνθηκών (του φαινομένου) Λα Νίνια στον τροπικό Ειρηνικό (Ωκεανό) και την προσωρινή επίπτωσή τους που ήταν η μείωση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, αντίστροφα προς το φαινόμενο Ελ Νίνιο», τόνισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, η αναπληρώτρια διευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Παρατηρητηρίου «Κοπέρνικος».

Καθώς η μέση θερμοκρασία επιφανείας έφθασε τους 13,23° Κελσίου, σύμφωνα με το παρατηρητήριο Κοπέρνικος, τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, προτού οι άνθρωποι αρχίσουν να αλλάζουν το κλίμα με τη μαζική χρήση άνθρακα, πετρελαίου και αερίου για την παραγωγή ενέργειας και άλλους σκοπούς.

Ο Ιανουάριος του 2025 κατά συνέπεια είναι «ο 18ος από τους 19 τελευταίους μήνες που η μέση θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια της υφηλίου ξεπέρασε κατά 1,5° Κελσίου και πλέον το προβιομηχανικό επίπεδο», σημείωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο κλιματικής αλλαγής.

Με άλλα λόγια, έσπασε το φράγμα του 1,5° Κελσίου, του πιο φιλόδοξου στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού που κλείστηκε πριν από δέκα χρόνια, το 2015, κι είχε σκοπό να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους 2° Κελσίου και να συνεχιστούν οι προσπάθειες να παραμείνει περί τον 1,5° Κελσίου.

Η συμφωνία πάντως αναφερόταν στις μακροπρόθεσμες τάσεις. Αυτή η αύξηση θα πρέπει να παρατηρηθεί για τουλάχιστον 20 χρόνια ώστε να θεωρηθεί πως το όριο ξεπεράστηκε.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το κριτήριο, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι περίπου 1,3° Κελσίου. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (GIEC) που συγκρότησε ο ΟΗΕ εκτιμά πως το όριο του 1,5° Κελσίου πιθανόν θα ξεπεραστεί μεταξύ του 2030 και του 2035. Και αυτό όποια κι αν είναι η εξέλιξη ως προς τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από την ανθρωπότητα, που βρίσκονται κοντά στην κορύφωσή τους αλλά δεν έχουν ακόμη αρχίσει να μειώνονται.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτές στην επιφάνεια των θαλασσών, ρυθμιστή του παγκόσμιου κλίματος, καθώς καλύπτουν πάνω από το 70% της υφηλίου. Και αυτές παραμένουν σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφτεί ποτέ πριν από τον Απρίλιο του 2023.

Σε ό,τι αφορά την επιφάνεια των θαλασσών ο Ιανουάριος του 2025 κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας διατήρησε ο Ιανουάριος του 2024 (για 0,19° Κελσίου).

Όμως, το Παρατηρητήριο «Κοπέρνικος» τονίζει ενδείξεις «επιβράδυνσης ή διακοπής της εξέλιξης προς τις συνθήκες (του φαινομένου) Λα Νίνια», γεγονός που προοιωνίζεται μικρότερη μείωση των θερμοκρασιών παγκοσμίως κατά μέσον όρο το 2025.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο (φωτ.: EPA/ Miklail Metzel/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντίμιρ Πούτιν: Στις φήμες περί «καταφυγίων και φόβο» το Κρεμλίνο αντεπιτίθεται επικοινωνιακά

12/05/2026 - 8:40μμ
Δημοσιογράφοι έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Tolga Akmen)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική δίνη στη Βρετανία: Ο Στάρμερ παλεύει να κρατηθεί στην εξουσία – Παραιτήσεις υπουργών και εσωκομματική ανταρσία

12/05/2026 - 4:52μμ
Ένας από τους επιβαίνοντες στο MV Hondius, μετά την απομάκρυνσή του από το κρουαζιερόπλοιο (φωτ.: Χ / Tedros Adhanom Ghebreyesus)
ΚΟΣΜΟΣ

Χανταϊός στο MV Hondius: Ο ΠΟΥ καθησυχάζει αλλά κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κρουσμάτων

12/05/2026 - 4:04μμ
(Φωτ.: ΣΚΑΪ)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοβαρός τραυματισμός Έλληνα παίκτη σε ριάλιτι επιβίωσης στον Άγιο Δομίνικο – Σε εξέλιξη η έρευνα για το ατύχημα

12/05/2026 - 11:00πμ
(Φωτ.: AP Photo/Jacquelyn Martin)
ΚΟΣΜΟΣ

«Σε μηχανική υποστήριξη» η εκεχειρία με το Ιράν λέει ο Τραμπ και απορρίπτει την ιρανική πρόταση ως «ηλίθια»

12/05/2026 - 10:32πμ
Ο λογότυπος του κυβερνητικού συνασπισμού των Σκοπίων VLEN (πηγή: en.wikipedia.org/wiki/VLEN_Coalition)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Ιστορική ενοποίηση του συνασπισμού VLEN σε ενιαίο κόμμα – Συμπρόεδροι οι Μπιλάλ Κασάμι και Ίζετ Μετζίτι

12/05/2026 - 12:00πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/JORGE GUERRERO / AFP)
ΚΟΣΜΟΣ

Χανταϊός: Σε καραντίνα επιβάτες του MV Hondius σε ΗΠΑ και Ιταλία – Θετικός Αμερικανός επιβάτης, υπό παρακολούθηση και ασυμπτωματικός ο Έλληνας

11/05/2026 - 10:08μμ
Ο Κιρ Στάρμερ και η σύζυγός του Βικτόρια φτάνουν σε εκλογικό κέντρο στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών στη Βρετανία, 7 Μαΐου 2026. (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σε πολιτικό κλοιό ο Στάρμερ μετά την εκλογική συντριβή των Εργατικών – Αυξάνονται οι φωνές αμφισβήτησης

11/05/2026 - 1:53μμ
Ιρανοί οδηγοί περνούν πάνω από ζωγραφισμένες σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε δρόμο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Σκληραίνει ξανά το μέτωπο – Ο Τραμπ απορρίπτει την πρόταση της Τεχεράνης, νέο άλμα στο πετρέλαιο

11/05/2026 - 8:48πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου/ EPA/GRAEME SLOAN / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ απορρίπτει την «εντελώς απαράδεκτη» πρόταση του Ιράν

11/05/2026 - 12:31πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον μεγάλο τελικό της Eurovision 2026, ο Ακύλας Μυτιληναίος και το «Φέρ' το» (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: Στον τελικό ο Ακύλας και το «FERTO» – Οι χώρες που προκρίθηκαν από τον Α’ Ημιτελικό

6 ώρες πριν
(Πηγή: Γρ. Τύπου δήμου Νεάπολης-Συκεών)

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Τιμή στους 353.000 Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα

7 ώρες πριν
Ο Ακύλας στον πρώτο ημιτελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη, της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: «Level Up» για την Ελλάδα με τον Ακύλα στον Α’ Ημιτελικό

7 ώρες πριν
Η πολυκατοικία στην Ηλιούπολη όπου σημειώθηκε η τραγωδία με τα δύο 17χρονα κορίτσια (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο σχολείο των 17χρονων κοριτσιών

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/ AkritesAspropirgou1979)

19η Μαΐου στον Ασπρόπυργο: Τιμή στους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play Out: Άλμα παραμονής ο Αστέρας – Μειώθηκαν οι ελπίδες για ΑΕΛ, Πανσερραϊκό

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign