pontosnews.gr
Πέμπτη, 28/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Και εγένετο το πρώτο Ποντιακό Φεστιβάλ «Ακροθάλασσα» στη Μελβούρνη

Μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά», η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε θεσμό

9/01/2025 - 11:20πμ
Χορευτικό τμήμα της «Παναγίας Σουμελά» παρουσιάζει ποντιακούς χορούς (φωτ.: The Greek Herald/Steph Eleftheriadis)

Χορευτικό τμήμα της «Παναγίας Σουμελά» παρουσιάζει ποντιακούς χορούς (φωτ.: The Greek Herald/Steph Eleftheriadis)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την απόφαση να εξελίξουν τη μικρή ετήσια γιορτή που οργάνωναν για την υποδοχή της νέας χρονιάς στις εγκαταστάσεις τους, πήραν τα μέλη της Ένωσης Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά» και φαίνεται ότι το αποτέλεσμα τους δικαίωσε – και με το παραπάνω.

Μετά από πρόταση ενός από τα μέλη να οργανώσουν ένα ημερήσιο πανηγύρι δίπλα στο κύμα, με πολλή ποντιακή μουσική, χορούς και φυσικά ποντιακά εδέσματα, ο ενθουσιασμός για τη νέα δράση άρχισε να εξαπλώνεται και φτάσαμε στην οργάνωση του 1ου Ποντιακού Φεστιβάλ «Ακροθάλασσα», το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην παραλία Rye Foreshore της Μελβούρνης.

Χορευτικό τμήμα της «Παναγίας Σουμελά» παρουσιάζει ποντιακούς χορούς στη διάρκεια του φεστιβάλ (φωτ.: The Greek Herald / Steph Eleftheriadis)

Παρά την έντονη ζέστη, οι Πόντιοι και μη που παρευρέθηκαν, διασκέδασαν και χόρεψαν σκοπούς της πατρίδας, αποδεικνύοντας ότι ο Πόντος είναι ζωντανός, ακόμη και στην άλλη άκρη του κόσμου.

Ενεργοί νέοι στην ποντιακή κουλτούρα

Η καλλιτέχνις και σχεδιάστρια Όλγα Αντωνιάδη, υπεύθυνη για την προβολή της εκδήλωσης, μίλησε στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας για το κίνητρό της να υποστηρίξει την εκδήλωση.

«Οι γονείς μου συμμετείχαν ενεργά στην κοινότητα από τότε που ήρθαν στην Αυστραλία, και πρέπει να φροντίσω ώστε αυτό να συνεχιστεί», είπε, συμπληρώνοντας ότι η μητέρα της δίδασκε χορούς.

Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» με βιβλία για τον Πόντο (φωτ.: The Greek Herald / Μαίρη Συνανίδη)

«Δεν έχουμε πλέον τις περιοχές μας στον Πόντο, επομένως είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς ως Πόντιους να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας όπου κι αν βρισκόμαστε. Αν δεν το κάνουμε εμείς, κανείς άλλος δεν θα το κάνει».

Χορευτικό τμήμα της «Παναγίας Σουμελά» παρουσιάζει ποντιακούς χορούς (φωτ.: The Greek Herald / Steph Eleftheriadis)

Πέρυσι επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη μαζί με τον σύντροφό της, Τζέικομπ, αλλά ονειρεύεται να ταξιδέψει στον τόπο καταγωγής της, την Τραπεζούντα. Ο Τζέικομπ, με καταγωγή από τη Φλώρινα, υποστηρίζει την Όλγα στην αποστολή της να κρατήσει ζωντανό τον ποντιακό πολιτισμό στην Αυστραλία. «Είναι ο πιο Πόντιος μη Πόντιος», αστειεύτηκε η Όλγα.

Ποντιακή μουσική με ολίγον από… μπουζούκι (φωτ.: The Greek Herald / Μαίρη Συνανίδη)

Η μητέρα του ήρθε κι αυτή να διασκεδάσει στο ποντιακό φεστιβάλ. «Είμαστε εδώ λόγω της χαράς που φέρνουν οι Πόντιοι, είναι τόσο ανοιχτόκαρδοι, ζεστοί και χαρούμενοι άνθρωποι», είπε, ενθουσιασμένη που γνώρισε τον ποντιακό πολιτισμό μέσω της σχέσης του γιου της με την Όλγα.

Πλήθος κόσμου χόρεψε στο φεστιβάλ (φωτ.: The Greek Herald/Steph Eleftheriadis)

Στην εκδήλωση ήρθε για να στηρίξει τον φίλο του, τον 19χρονο Παναγιώτη Καζαντζίδη, ο νεαρός Σεθ Καραφέρης με καταγωγή από την Καρδίτσα.

«Λατρεύω τον Παναγιώτη. Είναι Πόντιος και ένας από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Γι’ αυτό ήρθα σήμερα», είπε.

(Φωτ.: The Greek Herald / Steph Eleftheriadis)

«Έχω αγνές, πλούσιες ποντιακές ρίζες και είμαι παθιασμένος με τον πολιτισμό μου» πήρε το λόγο ο Παναγιώτης. «Βοηθάω στην Ένωση και συμμετέχω στο χορευτικό της “Παναγίας Σουμελά”. Έχουμε μια πλούσια κουλτούρα και πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό που είμαστε. Μπορεί να υπήρξε Γενοκτονία, αλλά αυτό μας έκανε πιο αποφασισμένους να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας», σημείωσε εμφατικά.

(Φωτ.: The Greek Herald / Μαίρη Συνανίδη)

Η κυρία με τα τατουάζ

Αρκετοί παρευρισκόμενοι έχουν ποντιακά τατουάζ, ωστόσο κανένα δεν είναι πιο ορατό από αυτά της Νίκης Μπουσανίδου, η οποία μεγάλωσε σε ένα ποντιακό χωριό στην Καστοριά.

Στον έναν της βραχίονα δεσπόζει ο δικέφαλος αετός, κι από κάτω ένας χάρτης του Πόντου με τη φράση «Ο Πόντος ζει» στα ελληνικά. Στο άλλο χέρι, έχει ένα μεγάλο τατουάζ με τη μορφή της θεάς Αθηνάς.

«Καταγόμασταν από τον Άγιο Αντώνιο στην Εύξεινο Πόντο. Ο τόπος μας έχει πλέον τουρκικό όνομα, αλλά δεν έχει χάσει την ελληνική του ψυχή», είπε η Νίκη.

Η Νίκη Μπουσανίδου με το τατουάζ της για τον Πόντο (φωτ.: The Greek Herald / Μαίρη Συνανίδη)

Κατά τις επισκέψεις της στα χώματα του Πόντου, Τούρκοι τής λένε ότι λυπούνται που έχασε το σπίτι της και κατηγορούν την πολιτική.

«Τους πιστεύω. Ο μέσος Τούρκος δεν είναι τόσο κακός όσο νομίζουμε», είπε, προσθέτοντας ότι ο πρώτος της σύζυγος ήταν Τούρκος, ο οποίος ζούσε στη γειτονιά της όταν εκείνη ήρθε στην Αυστραλία. Ερωτεύτηκε τη Νίκη παρά τα ελληνικά τατουάζ της και το πάθος της για τον Πόντο.

Βιβλίο για τον Πόντο ήταν προς πώληση στο φεστιβάλ (φωτ.: The Greek Herald / Μαίρη Συνανίδη)

Φοράει κι ένα κολιέ με κέρματα που κουνιούνται καθώς χορεύει, δώρο από την πρώην πεθερά της. «Γεννηθήκαμε χορεύοντας και έχουμε φιλότιμο», είπε για τους Πόντιους.

«Κάποιοι Πόντιοι ντρέπονται επειδή οι Έλληνες σκάρωναν ποντιακά ανέκδοτα, αλλά εμείς δεν πρέπει να ντρεπόμαστε. Πρέπει να είμαστε περήφανοι που είμαστε Πόντιοι», σημειώνει χαρακτηριστικά.

• Πηγή: The Greek Herald / Μαίρη Συνανίδη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μια Ποντιοπούλα και μια Κρητικοπούλα. συνδέονται με βαθιά φιλία και χόρεψαν μαζί στο φεστιβάλ του Northcote (φωτ.: The Greek Herald / Μαίρη Συνανίδη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Η κοινότητα του Northcote γιόρτασε ενωμένη το ελληνικό φεστιβάλ – Ξεχωριστή η συμμετοχή του Πόντου

26/08/2025 - 9:47πμ
Ποντιάκια της ομογένειας στον  ιερό ναό της Παναγίας Σουμελά στη Μελβούρνη (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κατάνυξη και γλέντι στο πανηγύρι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης για τον Δεκαπενταύγουστο

25/08/2025 - 9:06μμ
Ο νέος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Γιώργος Σκέμπερης ανάβει κερί στον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Η ομογένεια υποδέχθηκε τον νέο γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ

25/08/2025 - 10:46πμ
Πλήθος ομογενών παρακολούθησε τη θεία λειτουργία (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Θεία λειτουργία για την επέτειο των 1.700 ετών από την σύγκληση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου της Νικαίας

24/08/2025 - 11:00μμ
Το Ελληνικό Κέντρο της Μελβούρνης, με κόκκινο χρώμα, σε παλιότερη επετειακή εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (φωτ.: Χ/The Greek Centre)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επτά χρόνια… φαγούρα για το Γραφείο του ΕΟΤ στη Μελβούρνη – «Απλά δεν σέβονται τη διασπορά»

24/08/2025 - 8:40μμ
Ποντιακή λύρα, αγγείο, ακορντεόν και μπουζούκι παίζουν Έλληνες που έφτασαν στα τέλη Δεκεμβρίου 1954 στην Αυστραλία, στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών Greta, στη Νέα Νότια Ουαλία. Οι μουσικοί, από αριστερά προς τα δεξιά, είναι οι Ανδρέας Κρουμπλίδης (Κιλκίς), Εμμανουήλ Λαγός (Κατερίνη), Θεόκλητος Αταλασίδης (Κιλκίς), Στέργιος Μήτκας (Κιλκίς), Νικόλαος Καλλιφατίδης (Καστοριά) (φωτ.: Εθνικά Αρχεία της Αυστραλίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Δημογραφική ανάλυση των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία μέσα από τις… νεκρολογίες

24/08/2025 - 8:33πμ
Συγκίνηση, αγάπη, μια ζωή ολόκληρη σε μια αγκαλιά (φωτ.: neoskosmos.com / Μαρία Καμπύλη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Απόγονοι προσφύγων από τη Σμύρνη, ζουν μαζί 70 χρόνια από ήπειρο σε ήπειρο

23/08/2025 - 3:24μμ
Κατάμεστος ο ιερός ναός της Παναγίας Σουμελά στη Μελβούρνη της Αυστραλίας (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γιόρτασε η Παναγία Σουμελά στη Μελβούρνη – Το μήνυμα της αιώνιας ζωής

22/08/2025 - 9:25μμ
Μέλη του «Ποντοξενιτέα» συνοδεύουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην Ποντιακή Εστία (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Νίκος Βασίλας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Δεκαπενταύγουστος με λιτανεία και ποντιακό γλέντι από τον «Ποντοξενιτέα»

21/08/2025 - 4:40μμ
Ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος κρατά την εικόνα του Αγίου Ανδρέα (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επέστρεψε στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας η εικόνα του Αγίου Ανδρέα μετά τη δικαστική διαμάχη – Προσκύνημα στις 24 Αυγούστου

21/08/2025 - 1:39μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή φωτ.: facebook.com/efxsinospontos)

Αγιασμό για την νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα κάνουν οι Πόντιοι της Μεταμόρφωσης

5 ώρες πριν
Ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Κω Χαράλαμπος Ναβροζίδης (φωτ. αρχείου: facebook.com/babisnav)

Πρόεδρος συλλόγου Ποντίων Κω: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας από τον Νετανιάχου αν και έγινε γιατί εξυπηρετεί και το Ισραήλ είναι αυτό που διεκδικούμε

6 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠ)

Εξοπλίζονται με απινιδωτές οι σταθμοί του μετρό στην Αθήνα – Θα τοποθετηθούν εθελοντικά και σε ταξί

6 ώρες πριν

Χειροπέδες σε 62χρονο αλλοδαπό που φέρεται να έβαλε χθες τη φωτιά στην Παιανία

7 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: odelalis.gr)

Τραγικό τροχαίο στην Ε.Ο Κατερίνης-Δίου με θύμα 9χρονο κοριτσάκι

7 ώρες πριν
«Ο Στέλιος δεν έλεγε ότι είναι Έλληνας, έλεγε ότι είναι Πόντιος. Θεωρούσε ότι το να είσαι Πόντιος ήταν σπουδαιότερο από το να είσαι Έλληνας», είπε ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης (πηγή: «Στέλιος Καζαντζίδης: Δεν με σβήνει κανένας»/ Εκδόσεις «Ινφογνώμων»)

«Στέλιος Καζαντζίδης: Δεν με σβήνει κανένας»: Ο Πόντιος καλλιτέχνης που κατάφερε όσα κανείς, χωρίς να έχει ανάγκη κανέναν – Η ιστορία ενός θρύλου

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign