pontosnews.gr
Τετάρτη, 14/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αγία Αναστασία: Η «Καρά Κιζ» των Τούρκων, η Φαρμακολύτρια των Ελλήνων

Γιατί η γιορτή της στις 22 Δεκεμβρίου ενώνει Έλληνες, Τούρκους και λαϊκή παράδοση

22/12/2025 - 9:05πμ
Μέρος φορητής εικόνας του 1879, στην οποία αριστάνεται η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης)

Μέρος φορητής εικόνας του 1879, στην οποία αριστάνεται η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τιμάται στις 22 Δεκεμβρίου, μόλις τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα – υπήρξε ιδιαιτέρως αγαπητή στους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Τόσο αγαπητή μάλιστα, ώστε να ξεπεράσει τα όρια της θρησκείας και να τιμηθεί ακόμη και από τους Τούρκους, που τη γνώριζαν ως «Καρά Κιζ» – δηλαδή, Μαύρη Κόρη.

Η συχνή αναφορά στο όνομά της από λαογράφους δεν είναι τυχαία. Η μορφή της Αγίας Αναστασίας συνδέθηκε με τη θεραπεία, τη λύτρωση και την ανακούφιση από τα «δεσμά», σωματικά και ψυχικά.

Σύμφωνα με την παράδοση, στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ., την εποχή των μεγάλων διωγμών των χριστιανών, η Αγία Αναστασία επισκεπτόταν κρυφά τις φυλακές. Εκεί περιποιούταν τις πληγές των βασανισμένων, με φάρμακα και βότανα, λύνοντας δεσμά και ανακουφίζοντας πόνους. Από αυτήν την πράξη διακονίας και φροντίδας γεννήθηκε η ονομασία Φαρμακολύτρια, δηλαδή «εκείνη που λύνει με φάρμακα».

Φορητή εικόνα της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας, που χρονολογείται στον πρώιμο 16ο αιώνα (πηγή: Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων)

Ο λαογράφος Δημήτριος Λουκάτος σημειώνει ότι αρχικά το επίθετο ίσως ήταν «Φαρμακολύτειρα», με την έννοια αυτής που σώζει μέσω των φαρμάκων. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αγία εικονίζεται να κρατά στο ένα χέρι τν σταυρό και στο άλλο ένα φαρμακευτικό φιαλίδιο, σύμβολο της θεραπευτικής της ιδιότητας.

Ο Τρύφωνας Ευαγγελίδης διακρίνει δύο σημασίες στο προσωνύμιό της: αφενός τη δύναμη «να λύει μάγια, δηλητήρια και κακόβουλες πρακτικές», και αφετέρου την προσφορά φαρμάκων για τη θεραπεία σωματικών και ψυχικών ασθενειών.

Έτσι, η Αγία Αναστασία πέρασε στη λαϊκή συνείδηση όχι μόνο ως μάρτυρας, αλλά ως προστάτιδα της καθημερινής ανθρώπινης αγωνίας.

Η «Καρά Κιζ»

Στη Μικρά Ασία η τιμή προς την Αγία Αναστασία ξεπέρασε τα όρια της χριστιανικής κοινότητας. Στο Πετεινοχώρι (Χορόσκιοϊ) της Μαγνησίας, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Σμύρνη, ήταν το προσκύνημά της, τόσο φημισμένο ώστε ακόμη και Τούρκοι προσέφευγαν στη χάρη της.

Όπως καταγράφει η λαογράφος Όλγα Βατίδου, στο πανηγύρι της Αγίας συνέρρεε πλήθος κόσμου, ενώ ανάμεσα στους προσκυνητές υπήρχαν πολλοί μουσουλμάνοι που την αποκαλούσαν «Καρά Κιζ». Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες για Τούρκους που ζητούσαν αγίασμα ή άφηναν αφιερώματα στην εικόνα της, πιστεύοντας στη θεραπευτική της δύναμη.

Από τους Τούρκους όμως, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής, βανδαλίστηκε ο ναός στον οποίο πήγαιναν για να εναποθέσουν τις ελπίδες τους. 

Με το ’22, η λατρεία της Αγίας Αναστασίας ταξίδεψε μαζί με τους πρόσφυγες στον ελλαδικό χώρο. Η εικόνα της μεταφέρθηκε στη Νέα Ιωνία, ενώ ναοί και προσκυνήματα στη χάρη της συναντώνται σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας: στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, το Αίγιο, την Κρήτη και τη Ρόδο.

Η Φαρμακολύτρια έγινε έτσι γέφυρα μνήμης ανάμεσα στις αλησμόνητες πατρίδες και τη νέα ζωή.

Η Φαρμακολύτρια του Παπαδιαμάντη

Ξεχωριστή θέση κατέχει και στη νεοελληνική γραμματεία, μέσα από το ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το οποίο γράφτηκε το 1900. Στο έργο Φαρμακολύτρια, ο συγγραφέας τοποθετεί την αφήγηση στη Σκιάθο, γύρω από το ναό της Αγίας, και πλέκει μια ιστορία όπου η λαϊκή πίστη συναντά την ανθρώπινη αγωνία.

Ο ίδιος ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ως ήρωας του διηγήματος, περιδιαβαίνει το νησί και αναφέρεται σε πρακτικές που στόχευαν στη λύτρωση από τα «μάγια» του έρωτα – μια ακόμη απόδειξη του πώς η Αγία Αναστασία είχε περάσει από τον εκκλησιαστικό χώρο στη λαϊκή συνείδηση, ως προστάτιδα από κάθε είδους δέσμευση.

Σήμερα θα λέγαμε ότι η Φαρμακολύτρια είναι ένα σύμβολο της λαϊκής πίστης, της συνύπαρξης πολιτισμών και της ανάγκης του ανθρώπου για θεραπεία και λύτρωση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Επετειακή εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για τα 35 χρόνια Πατριαρχίας του Βαρθολομαίου

12/10/2026 - 11:11πμ
Το σκήνωμα του Αγ. Γεωργίου του Νεαπολίτη (φωτ.: nif.gr)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Γεώργιος Νεοπολίτης: Το σκήνωμα του Μικρασιάτη νεομάρτυρα θα μεταφερθεί στη μόνιμη κατοικία του, στο «Ιωνικό Κέντρο»

11/10/2026 - 4:17μμ
(Φωτ.: EPA / Fabio Frustaci)
ΠΙΣΤΗ

Βατικανό: Με οζίδιο στον πνεύμονα διαγνώστηκε ο Πάπας Λέων ΙΔ’ – Θα υποβληθεί σε επέμβαση

11/10/2026 - 3:19μμ
(Φωτ,: Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης)
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Χοζοβιώτισσα στη Θεσσαλονίκη: Στον Άγιο Δημήτριο η υποδοχή της Ιερής Εικόνας

8/10/2026 - 4:13μμ
(Φωτ.: nif.gr)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Φιλαδέλφεια: Η Παναγία Βουρλιώτισσα, η εικόνα που έφεραν οι πρόσφυγες από τα Βουρλά, τιμήθηκε με λαμπρότητα

5/10/2026 - 1:02μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Δ’ Επιστημονικό Συνέδριο Βιοηθικής: Αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τα 35 χρόνια Πατριαρχίας

4/10/2026 - 12:00πμ
Η εικόνα της Βουρλιώτισσας στη Σύρο (φωτ.: Μητρόπολη Σύρου)
ΠΙΣΤΗ

Από τα Βουρλά στη Νέα Φιλαδέλφεια: Η Παναγία Βουρλιώτισσα τιμάται με λιτανεία και μνημόσυνο

3/10/2026 - 6:44μμ
(Ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς (φωτ.: Creative Commons Attribution 2.5 Generic)
ΠΙΣΤΗ

Εικόνα που σώθηκε από φωτιά το 1923 επιστρέφει στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς μετά από 103 χρόνια

2/10/2026 - 1:02μμ
(Φωτ.: Εθνικός Κήρυκας)
ΠΙΣΤΗ

Νέος μητροπολίτης Νέας Ιερσέης ο επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας

1/10/2026 - 6:15μμ
Βύρωνας Νικολαΐδης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Ο Βαρθολομαίος τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου Αγίου Χαραλάμπους στον Βόσπορο

28/09/2026 - 12:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από το βίντεο (πηγή: x.com)

Τουρκία: «Ξέπλυναν» με ξίδι πλατεία μετά από συγκέντρωση Κούρδων – Μήνυση από το φιλοκουρδικό κόμμα DEM για ρατσισμό

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: minedu.gov.gr)

Σοφία Ζαχαράκη, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος: Προτεραιότητα η ελληνική γλώσσα και η στήριξη των Ελλήνων της Αυστραλίας

51 λεπτά πριν
Η Κατερίνα στο Νυμφαίο (φωτ.: Αρκτούρος)

Αρκτούρος: Πέθανε η Κατερίνα, η γηραιότερη αρκούδα του καταφυγίου στο Νυμφαίο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Alex Plavevski)

Ο Μεντβέντεφ φρέναρε τον Τσιτσιπά στη Σανγκάη

2 ώρες πριν
Πρόσφυγες από την Τυρολόη της Ανατολικής Θράκης επιβιβάζονται σε τρένα, το 1922 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)

6ο Διεθνές Συνέδριο για την Ανατολική Θράκη στη Θεσσαλονίκη: Στο επίκεντρο ιστορία, πολιτισμός και αγιολογία

2 ώρες πριν
Η επιγραφή έξω από το κτήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA / Jim lo Scalzo)

ΔΝΤ: Το εκρηκτικό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και των ισχυρών οικονομιών ανεβάζει τις αποδόσεις των ομολόγων

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV