pontosnews.gr
Παρασκευή, 22/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιάννης Παλαιοχωρινός: 37 χρόνια δίνει… φως με πάνω από ένα δισεκατομμύριο λαμπάκια

Όλα άρχισαν από τη Θεσσαλονίκη κι ένα λάστιχο ποτίσματος...

8/12/2024 - 1:16μμ
Χριστουγεννιάτικες διακοσμητικές κατασκευές από λαμπάκια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Χριστουγεννιάτικες διακοσμητικές κατασκευές από λαμπάκια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έχει καταφέρει και ανάβει τα λαμπάκια σε εκατομμύρια μέρη σε όλη τη γη –και όχι με την μεταφορική έννοια, αλλά στην κυριολεξία… Ο Γιάννης Παλαιοχωρινός, από τη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε από μια απλή φωτεινή κατασκευή σε ένα λάστιχο πριν από τριάντα επτά χρόνια, σήμερα εξάγει λαμπάκια σε όλο τον πλανήτη, έχοντας ήδη σπάσει το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου!

Οι κατασκευές του κοσμούν τα πιο εμβληματικά κτήρια και τις πλέον ξακουστές πλατείες και μάλιστα, φέτος, είναι δικό του δημιούργημα το πρώτο φωτεινό δέντρο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να το εξερευνήσει αφού μπορείς να μπεις μέσα σε αυτό και να κάνεις τη γιορτινή σου βόλτα. Το φωτόδεντρο με τις εγκάρσιες τομές, τα μαγαζιά και τα καφέ στο εσωτερικό του βρίσκεται εγκατεστημένο εδώ και λίγες ημέρες στο Βέλγιο.

«Είναι ένα πάρα πολύ ψηλό φωτεινό δέντρο, πάνω από 25 μέτρα και το ιδιαίτερο είναι ότι έχει μεγάλα ανοίγματα μέσα στην κατασκευή και ο κόσμος όχι μόνο το βλέπει, αλλά μπαίνει μέσα σ’ αυτό, κινείται σε διαφορετικά επίπεδα, διασχίζει τους διαδρόμους και όσο ανεβαίνει στο δέντρο περνάει και από τις γέφυρες του εμπορικού που κόβουν, στην κυριολεξία, το δέντρο οριζόντια. Όταν μας το παρήγγειλαν, είχαμε εντυπωσιαστεί με την ιδέα. Ήταν πραγματικά πρωτοποριακή και η κατασκευή του τελικά μας δικαίωσε όλους καθώς είναι το πρώτο φωτεινό δενδρόσπιτο με ένα ολόκληρο εμπορικό στο εσωτερικό του», εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας φωτισμού.

Ο Γιάννης Παλαιοχωρινός φωτογραφίζεται ανάμεσα στις διακοσμητικές κατασκευές του από λαμπάκια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Οι μήνες και οι μέρες πριν από τα Χριστούγεννα είναι οι «δικές του μέρες και μήνες» και, όπως σημειώνει ο Γιάννης Παλαιοχωρινός, οι περισσότερες παραγγελίες γίνονται πριν από καιρό και για κάποιες από τις κατασκευές, όλοι δούλευαν στο εργοστάσιο νυχθημερόν για να προλάβουν να τις παραδώσουν.

Η Ισπανία στολίζει με φωτεινούς αγγέλους και την πολύπαθη Βαλένθια

Ο Γιάννης Παλαιοχωρινός χαρακτηρίζει «πολύ δυναμική τις ημέρες των γιορτών την παρουσία της Ισπανίας» που παραδοσιακά, όπως λέει, αγαπά το στολισμό και από τις ευρωπαϊκές πόλεις είναι, τα τελευταία χρόνια, η πρωταγωνίστρια στις παραγγελίες για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, με τη Μαδρίτη και την Μπαρτσελόνα να λούζονται στο φως.

Οι υπεύθυνοι, μάλιστα, στολίζουν φέτος –όσο αυτό είναι δυνατόν– και την πολύπαθη Βαλένθια με φωτεινούς αγγέλους, που είχαν παραγγείλει πριν από τις μεγάλες καταστροφές, αναζητώντας ακτίνες αισιοδοξίας και θέλοντας έτσι να δώσουν λίγο φως στο σκοτεινό τοπίο. Η Ισπανία είναι μια χώρα που βάζει σχεδόν παντού τα γιορτινά της: από την πιο μεγάλη πολύβουη πλατεία μέχρι και το πιο μικρό γραφικό χωριό.

Αϊ Βασίλης με σορτς και το παραμύθι της Σταχτοπούτας με λαμπάκια

Υπάρχουν όμως και ειδικές παραγγελίες, όπως στην περίπτωση της Αυστραλίας. Εκεί όπου τα Χριστούγεννα και ο νέος χρόνος γιορτάζονται σχεδόν με καύσωνα, ο Αϊ Βασίλης πετάει τα χειμερινά και έχει μια εντελώς διαφορετική αμφίεση.

«Μπορείτε να φανταστείτε ότι εκεί δεν μας ζητούν τον Αϊ Βασίλη με τα χοντρά ρούχα, το φαρδύ παντελόνι, τη ζακέτα και τις μπότες. Εκεί, έχουμε φτιάξει –και το παρέλαβαν πριν από λίγες ημέρες–, μια ειδική κατασκευή με θαλάσσιο σκι και τον Αϊ Βασίλη με σορτς και βατραχοπέδιλα, πάνω στα κύματα. Για το Μαϊάμι φτιάξαμε τεράστια αυτοκίνητα, εντυπωσιακά τζιπ, ενώ στην Ιαπωνία φέτος παρέλαβαν ένα ολόκληρο φωτεινό παραμύθι: αυτό της γνωστής Σταχτοπούτας με τη μεγάλη άμαξα πριν γίνει κολοκύθα», λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από το λαστιχένιο αυτοσχέδιο φωτιστικό στην παγκόσμια εξαγωγή

Η πρώτη κατασκευή του Γιάννη Παλαιοχωρινού ήταν ως φοιτητής ηλεκτρολόγος μηχανικός, πριν από δυο δεκαετίες περίπου, εποχή που έφτιαχνε από χόμπι ηχεία και συστήματα φωτισμού, μέχρι που κάποια στιγμή του ζήτησε ένας φίλος του φωτισμό για τη βιτρίνα του μαγαζιού του.

«Έβαλα το ένα πίσω από το άλλο τα λαμπάκια, πήρα ένα αλφαδολάστιχο, ένα λάστιχο ποτίσματος και δημιούργησα την πρώτη κατασκευή. Ο φίλος μου, βλέποντας το αποτέλεσμα, μου να είπε να αλλάξω λίγο τη διάταξη και ξεκίνησα τα πειράματα, έκανα αλλαγές και μετατροπές μέχρι που δημιούργησα τον πρώτο φωτοσωλήνα, που παραμένει δική μου ελληνική πατέντα καθώς δεν είχα την οικονομική άνεση να την κάνω παγκόσμια», δήλωσε.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Σήμερα, τον αποκαλούν ο «Βασιλιάς του στολισμού» και τα φώτα του φτάνουν σε πάνω από ογδόντα πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Από την Ευρώπη μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική και από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν φυσικά κατασκευές του στους στολισμούς –όλες οικολογικές– έως το Μπέβερλι Χιλς.

«Έχουμε ξεκινήσει από το 2020 ένα μεγάλο πρότζεκτ, σύμφωνα με το οποίο, αφού περισυλλέγονται τα μπουκάλια και τα δίχτυα από τους βυθούς της θάλασσας, κατόπιν γίνεται η επεξεργασία τους στον χώρο μας και κάνουμε όλα τα διακοσμητικά μας από ανακυκλώσιμα υλικά. Όταν τελειώσει η διακόσμηση, μπορεί όποιος τα έχει στην κατοχή του να τα επιστρέψει και να τα ανακυκλώσουμε ξανά. Έτσι όλοι θα είμαστε κερδισμένοι και περισσότερο από όλους ο πλανήτης», αναφέρει ο Γιάννης Παλαιοχωρινός.

•Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αναστασία Τελιανίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Έρχεται νέο πολυνομοσχέδιο με παρεμβάσεις για στέγαση, συντάξεις και χρέη

22/05/2026 - 9:32πμ
Πολυκατοικίες του Μεταξουργείου στην Αθήνα, από ψηλά (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητη περιουσία: Προ των πυλών το άγγιγμα του ΜΙΔΑ

21/05/2026 - 7:51μμ
Το κτήριο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Ταύρο (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «ψηφιακό φίλτρο» για τα χρέη στην Εφορία – Πώς θα αξιολογούνται οι οφειλέτες

18/05/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI /  Λυδία Σιώρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές που θα καταβληθούν έως τις 22 Μαΐου

16/05/2026 - 4:08μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Σε μηδενικό χρόνο εκκαθαριστικά και πρόστιμα

14/05/2026 - 11:04μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΑΔΕ στέλνει «ραβασάκια» σε 12.000 φορολογουμένους – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο και τι πρέπει να κάνουν

14/05/2026 - 11:21πμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλή: Εγκρίθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – Υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ

13/05/2026 - 11:26μμ
(Φωτ.: George Milo/ google.com/maps/contrib)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαριά πρόστιμα 1,9 εκατ. ευρώ σε ΦΑΓΕ και DoValue για αθέμιτη κερδοφορία και οχλήσεις

13/05/2026 - 4:30μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο «Energy Transition Summit. East Med and Southeast Europe», Τετάρτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης λόγω Ιράν – Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ απειλεί ενέργεια, πληθωρισμό και τουρισμό

13/05/2026 - 4:01μμ
(Φωτ.: unsplash.com)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις μισθών και νέα επιδόματα σε επισιτισμό και βιομηχανία ζαχαρωδών

12/05/2026 - 1:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του Καλλιτεχνικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα», Πέμπτη 21 Μαΐου 2026 (φωτ.: Δήμος Φυλής)

Η «Τραπεζούντα» έφερε τον Πόντο στην κεντρική πλατεία Άνω Λιοσίων

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΣΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκοποβολής U18: Ένα χρυσό κι ένα χάλκινο για την Ελλάδα στο σκητ

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»/Katerina Papadopoulou)

«Σινί μνήμης» στη Λάρισα – Τιμή και συγκίνηση για τη 19η Μαΐου

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)

Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση 3χρονο κοριτσάκι στη ΜΕΘ – Συνελήφθη η μητέρα για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης U15: Ασημένιο μετάλλιο ο Χατζηκωνσταντίνου

2 ώρες πριν
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το τέλος της ομιλίας του στη Βουλή επί της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές και την ΕΥΠ. Παρασκευή 22 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Εξεταστική για τις υποκλοπές: «Όχι» της ΝΔ – Αποχώρησαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταγγέλλοντας «συγκάλυψη»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign