pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομογένεια: Στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως για μια ακόμη χρονιά η Βάσω Αποστολοπούλου

Στο κορυφαίο 0,13% ανάμεσα σε 10.257.575 ερευνητές όλων των κλάδων κατατάσσεται η ομογενής επιστήμονας

30/09/2024 - 9:21μμ
(Φωτ.: neoskosmos.com)

(Φωτ.: neoskosmos.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ενθουσιασμένη και περήφανη δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα της Μελβούρνης Νέος Κόσμος η Ελληνοαυστραλή επιστήμονας δρ Βάσω Αποστολοπούλου, αφού είναι και πάλι μεταξύ των κορυφαίων ερευνητών του κόσμου σύμφωνα με την κατάταξη του ανακοινώθηκε από τον επιστημονικό εκδοτικό οίκο Elsevier και το Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ για το 2023 (Stanford University / Elsevier Global Researcher List 2023).

Όπως αναφέρει, η συγκεκριμένη λίστα την κατατάσσει στο κορυφαίο 0,13% από 10.257.575 ερευνητές όλων των κλάδων, παγκοσμίως.

«Είμαι χαρούμενη που και φέτος αναγνωρίστηκε το έργο μου» είπε η (γνωστή και για τη σεμνότητά της) ομογενής επιστήμονας, και ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους της, αλλά και τους συνεργάτες της που την βοήθησαν και τη στηρίζουν στο έργο της.

Δεξιά, η βραβευμένη ομογενής ερευνήτρια και καθηγήτρια Ανοσολογίας δρ. Βάσω Αποστολοπούλου και αριστερά η Βαρβάρα Αθανασίου-Ιωάννου σε εκδήλωση του FFTN (φωτ.: facebook / Varvara Athanasiou-Ioannou)

Η Elsevier Global Researcher List εκπονείται ανά έτος, από ειδική ομάδα του περίφημου πανεπιστημίου Stanford. Θεωρείται η πληρέστερη και πλέον αξιόπιστη διεθνώς, και χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τον ακαδημαϊκό κόσμο. Ανάμεσα σε αυτούς που διακρίθηκαν είναι και πολλοί ακόμα Έλληνες ερευνητές, που διαπρέπουν εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Η Βάσω Αποστολοπούλου γεννήθηκε στην Αυστραλία. Σπούδασε Ανοσολογία, Βιοχημεία και Παθολογία, και έτσι κατάφερε να αναπτύξει την ανοσοθεραπεία στη θεραπεία του καρκίνου, την οποία πλέον χρησιμοποιούν επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Χάρη στα 30 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της ιατρικής έρευνας, μπόρεσε να δημιουργήσει το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού.

Το ενδιαφέρον της για την επιστήμη εκδηλώθηκε από νεαρή ηλικία. Μετά τις αρχικές σπουδές της ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο Ινστιτούτο Ερευνών του Όστιν και στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Αποφάσισε να συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Scripps του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου και αφιερώθηκε στην ιατρική έρευνα. Αργότερα, η διεπιστημονική της έρευνα κινήθηκε γύρω από τους τομείς της ανοσολογίας, της φαρμακευτικής χημείας, της βιοχημείας, της πρωτεϊνικής κρυσταλλογραφίας, της κλινικής έρευνας, της επιδημιολογίας και της ανάπτυξης φαρμάκων.

Από επίσκεψή της στην Αθήνα το 2001 (φωτ.: Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης)

Τώρα είναι καθηγήτρια Ανοσολογίας στο RMIT ενώ ταυτόχρονα οι προσπάθειές της για την εύρεση ενός εμβολίου κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας συνεχίζονται, σε συνεργασία με τον καθηγητή Ιωάννη Ματσούκα από το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τα τελευταία χρόνια έχει συνεισφέρει και στην εξέλιξη εμβολίων και άλλων μορφών καρκίνου – και συγκεκριμένα των ωοθηκών και του παγκρέατος, τα οποία βρίσκονται σε στάδιο δοκιμής. Επίσης πρωτοστάτησε στα εμβόλια για απεξάρτηση από τα ναρκωτικά.

Πέρα από τα αντικαρκινικά εμβόλια, η δρ Αποστολοπούλου έχει ξεκινήσει να κάνει το επόμενο βήμα, με τη δημιουργία και δοκιμή ενός φαρμάκου που θα εξαφανίζει και θα σκοτώνει ολοκληρωτικά τον καρκίνο, ακόμα κι αν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Η Βάσω Αποστολοπούλου ελπίζει σύντομα να έχουμε το εμβόλιό της για τον καρκίνο του μαστού
Με τον Προκόπη Παυλόπουλο το 2018 στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Τίτλοι και διακρίσεις

Από την αρχή της καριέρας της μέχρι και σήμερα, η Βάσω Αποστολοπούλου έχει λάβει πάνω από 100 βραβεία και διακρίσεις από πολλές χώρες του κόσμου για το επιστημονικό της έργο. Κάποια από αυτά είναι:

  • 1997: Νεαρή Αυστραλιανή της Χρονιάς στην πολιτεία της Βικτόριας.
  • 1997: Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα. Απονομή από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.
  • 1998: Honorary Mayor of Amaliada – Gold Cross of St Andrew από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό.
  • 2003: Γυναίκα της χρονιάς (στην κατηγορία των επιστημόνων), Tall Poppy science award, Βραβείο Premier για Ιατρικές Έρευνες.
  • 2018: Τιμώμενο πρόσωπο στο 19ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας, όπου έλαβε τιμητική πλακέτα από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
  • 2022: Βραβείο «Λύκηθος» Υγείας.
  • 2023: Βράβευση στην εκδήλωση για διακεκριμένες Ελληνίδες της Διασποράς.
  • Χαρακτηρίστηκε μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες στο εξωτερικό από το περιοδικό «Time».

Τέλος, στο ενεργητικό της διαθέτει πάνω από 500 ερευνητικές δημοσιεύσεις και βιβλία, 450 ανακοινώσεις σε συνέδρια, και έχει κατοχυρώσει τα πνευματικά δικαιώματα 21 δραστικών ουσιών.

• Πηγή: neoskosmos.com.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το χορευτικό τμήμα της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο έδωσε τον καλύτερό του εαυτό (φωτ: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Πόντιοι του Τορόντο στον «Γαλανόλευκο Χορό» του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς

15/06/2025 - 12:17μμ
(Φωτ.: instagram/melismaensemble)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ήχοι της Μικράς Ασίας θα ταξιδέψουν στο Σίδνεϊ

15/06/2025 - 9:40πμ
Από αριστερά, οι ομογενείς Maria Pittas, Cathie Grissell, James Pappas και Debbie Balsom, που μεγάλωσαν σε ανάδοχες οικογένειες στην Αυστραλία, ανακάλυψαν ότι είναι αδερφιά μετά από μισό αιώνα (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Τέσσερα αδέλφια ανακάλυψαν το ένα το άλλο μετά από 55 χρόνια – Είχαν δοθεί ως βρέφη για υιοθεσία

15/06/2025 - 9:10πμ
Παραδοσιακοί χοροί από τους αποφοίτους των ομογενειακών σχολείων της Πόλης και της Ίμβρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αποφοίτηση από τα ομογενειακά σχολεία της Πόλης και της Ίμβρου – «Η Ρωμιοσύνη σας εμπιστεύεται τη συνέχεια της»

14/06/2025 - 9:08μμ
Οι νεαροί χορευτές της Ποντιακής Εστίας λίγο πριν εμφανιστούν στο φεστιβάλ (φωτ.: instagram/pontiakiestiaofmass)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Η Μασαχουσέτη χόρεψε και διασκέδασε ποντιακά

14/06/2025 - 6:35μμ
(Φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παράπονα πριν από τη γενική συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας

14/06/2025 - 5:22μμ
Δεκάδες ομογενείς έπιασαν τον (ποντιακό) χορό στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: Στέφανος Ελευθεριάδης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Οι «Μαυροθαλασσίτες» ζωντάνεψαν τη χορευτική βραδιά του «Αριστοτέλη»

14/06/2025 - 3:45μμ
Η φωτογραφία είναι από παλαιότερη εκδήλωση στη μνήμη του Θεόδωρου Βουλγαρίδη (φωτ.: Δορυφόρος Μονάχου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μόναχο: Μήνυμα ενάντια στην ακροδεξιά βία, στη μνήμη του δολοφονημένου Θεόδωρου Βουλγαρίδη

14/06/2025 - 12:28μμ
(Φωτ.: instagram/ipsilantisfrechen)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ομογενείς του Μπρουλ θα διασκεδάσουν ποντιακά

14/06/2025 - 11:30πμ
Ο Παναγιώτης Ιασωνίδης (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Παναγιώτης Ιασωνίδης: Φιλολογικό μνημόσυνο με διάλεξη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

11/06/2025 - 5:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η είσοδος της έδρας του Συμβουλίου της ΕΕ (φωτ.: European Union)

Η ΕΕ συσκέπτεται για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή

10 λεπτά πριν
Κωνσταντίνος Καλλιγιαννάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ΟΠΑΠ επί της Λεωφ. Λοχαγού Χρονοπούλου 52, στον Άλιμο (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Νέα οικογένεια λαχνών ΣΚΡΑΤΣ «24 ΜΗΝΕΣ ΤΥΧΗ»

37 λεπτά πριν
Φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα, Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Μεγάλη φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

1 ώρα πριν
Η Κλαυδία στον ημιτελικό της EUROVISION (φωτ.: EBU / Sarah Louise Bennett)

Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών τιμά την Κλαυδία με μια μεγάλη εκδήλωση

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη «στέψη» στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γκουντινάκης)

Ένας ποντιακός γάμος από τα παλιά στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης

2 ώρες πριν
Η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Προανακριτική για τα Τέμπη: Την Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή, στήνονται 14 κάλπες

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign