pontosnews.gr
Δευτέρα, 20/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μέση Ανατολή: Πιο κοντά παρά ποτέ σε συμφωνία, λένε οι ΗΠΑ – Αρνητική η Χαμάς

Με νέα αντιπροσωπεία το Ισραήλ στο Κάιρο

16/08/2024 - 11:25μμ
(Φωτ.: EPA / Haitham Imad)

(Φωτ.: EPA / Haitham Imad)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συγκρατημένα αισιόδοξα μηνύματα εκπέμπονται από ΗΠΑ και Ισραήλ μετά την ολοκλήρωση των διήμερων συνομιλιών στην Ντόχα, με στόχο την κατάπαυση πυρός. Παρά την –επιφυλακτική έως αρνητική– αντίδραση της Χαμάς, το κλίμα το βράδυ της Παρασκευής θα μπορούσε, από μια αισιόδοξη σκοπιά, να συμπυκνωθεί στις φράσεις του Τζο Μπάιντεν:

«Κάντε το σταυρό σας», και «είμαστε πιο κοντά παρά ποτέ».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να ταξιδέψει στο Ισραήλ την Κυριακή «για να συνεχίσει τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων μέσω της πρότασης γεφύρωσης που παρουσίασαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη της Αιγύπτου και του Κατάρ».

«Αυτή η πρόταση μπορεί να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, να εξασφαλίσει απελευθέρωση όλων των ομήρων και να διασφαλίσει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Γάζα», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με νέα αντιπροσωπεία το Ισραήλ στο Κάιρο

Συμμετοχή στις διαβουλεύσεις του Καΐρου έχει ήδη δηλώσει και το Ισραήλ, με σκοπό να γεφυρωθούν τα χάσματα για τη συμφωνία. Όπως μεταδίδει το ισραηλινό Channel 12, το Ισραήλ θα στείλει νέα, διαφορετική αντιπροσωπεία στο Κάιρο την Κυριακή για να προσπαθήσει να κλείσει τα κενά που απομένουν στις συνομιλίες σχετικά με τους ομήρους.

Νέα αμερικανική πρόταση

Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα φέρεται ότι θα επανεκκινήσουν γύρω από τη νέα αμερικανική πρόταση, όπως τονίζει το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν σήμερα οι μεσολαβήτριες χώρες (ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ).

Οι τρεις μεσολαβήτριες χώρες εκτίμησαν ότι οι δύο ημέρες συνομιλιών στην Ντόχα ήταν «εποικοδομητικές» και διεξήχθησαν σε «θετική ατμόσφαιρα».

Η νέα αμερικανική πρόταση βασίζεται στον οδικό χάρτη που παρουσίασε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου, και προβλέπει τρεις φάσεις για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

«Ανώτεροι αξιωματούχοι των κυβερνήσεών μας πρόκειται να συναντηθούν στο Κάιρο πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας με στόχο την επίτευξη συμφωνίας», υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν. «Ο δρόμος έχει πλέον ανοίξει για ένα τέτοιο αποτέλεσμα προκειμένου να σωθούν ζωές, να ανακουφιστεί ο πληθυσμός της Γάζας και να μειωθούν οι περιφερειακές εντάσεις», τόνισαν οι τρεις χώρες.

Χαμάς: Εσφαλμένα θετική ατμόσφαιρα

Η Χαμάς απορρίπτει τους «νέους ισραηλινούς όρους», όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο στελέχη του παλαιστινιακού κινήματος.

Οι –κατά τη Χαμάς– «νέοι» ισραηλινοί όροι περιλαμβάνουν διατήρηση δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους του ισλαμιστικού κινήματος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Δεν θα δεχθούμε τίποτα λιγότερο από πλήρη κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των εκτοπισμένων, μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων για κρατούμενους», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχι, μιλώντας στο Reuters κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια «εσφαλμένη θετική ατμόσφαιρα», αλλά δεν έχει καμία πραγματική πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και προσπαθεί μόνο να κερδίσει χρόνο.

Μπάιντεν: «Πιο κοντά παρά ποτέ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ» σε μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», καθώς οι διήμερες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα διακόπηκαν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

«Δεν θέλω να το γουρσουζέψω… μπορεί να έχουμε κάτι. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», τόνισε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. «Είμαστε πολύ, πολύ πιο κοντά από ό,τι πριν από τρεις μέρες. Γι’ αυτό, κάντε το σταυρό σας», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του το Ισραήλ τόνισε ότι η πίεση από διεθνείς μεσολαβητές και τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν την Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός για τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων που προτάθηκε στις 27 Μαΐου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Το Ισραήλ εκτιμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των μεσολαβητών να αποτρέψουν τη Χαμάς από την άρνησή της να αποδεχθεί μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αίγυπτος: Κάνουμε τα πάντα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας είναι το «κλειδί» για να αποφευχθεί ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Αίγυπτος «κάνει τα πάντα για να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην άμεση κατάπαυση του πυρός, θα βάλει τέλος στους σκοτωμούς των αμάχων και θα οδηγήσει στην ανταλλαγή κρατουμένων με ομήρους», είπε ο Μπαντρ Αμπντελάτι μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λιβανέζο ομόλογό του, τον Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ. «Είναι το κλειδί για την αρχή (εξεύρεσης) μιας λύσης στην περιοχή» και για να μην οδηγηθεί η Μέση Ανατολή «σε ολοκληρωτικό πόλεμο», πρόσθεσε.

Τα αγκάθια

Σύμφωνα με το Reuters, τα βασικά σημεία που παραμένουν «αγκάθια» ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία στον παλαιστινιακό θύλακα, έχουν να κάνουν με:

  • Την επιμονή του Ισραήλ ότι η εκεχειρία είναι δυνατή μόνο εάν καταστραφεί η Χαμάς,
  • Τη θέση της Χαμάς που λέει ότι θα δεχτεί μόνο μια μόνιμη και όχι προσωρινή κατάπαυση του πυρός,
  • Τη χρονική διαδοχή των διευεθετήσεων,
  • Τον αριθμό και την ταυτότητα των Παλαιστινίων αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν μαζί με Ισραηλινούς ομήρους,
  • Τον έλεγχο στα σύνορα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου,
  • Την ελεύθερη κυκλοφορία των Παλαιστινίων εντός της Γάζας.

• Πηγή: naftemporiki.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σωλήνες που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο σε πολυκατοικία στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου (φωτ.: EPA / Dumitru Doru)
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ αποφάσισε: Τέλος το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο από τη Ρωσία έως το 2028

20/10/2025 - 2:55μμ
Ουκρανοί στρατιώτες απλώνουν δίχτυα προστασίας από τις επιθέσεις με drone σε πόλη της πρώτης γραμμής στο Ντονέτσκ (φωτ.: Press service of the 24 Mechanized brigade)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν απαιτεί το Ντονέτσκ για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία – Η σημασία του

20/10/2025 - 12:22μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει στην εκεχειρία ο Τραμπ, παρά το νέο αιματοκύλισμα στη Γάζα

20/10/2025 - 9:56πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

Financial Times: Ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να αποδεχθεί τους όρους της Ρωσίας

20/10/2025 - 8:36πμ
Ισραηλινή στρατιωτικός μπροστά από τεθωρακισμένο του Ισραήλ το οποίο είναι σε θέση μάχης στα σύνορα με τη Γάζα (φωτ.: EPA/Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τα χτυπήματα στη Γάζα το Ισραήλ «επανέρχεται στην εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός»

19/10/2025 - 10:48μμ
O Τουφάν Ερχιουρμάν με την γυναίκα ψηφίζουν στις «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα (φωτ.: EPA/Birol Bebek)
ΚΟΣΜΟΣ

Κατεχόμενα: Πάει σπίτι του ο εκλεκτός του Ερντογάν – Συντριπτική νίκη του Ερχιουρμάν και εκλογή από τον Α’ γύρο

19/10/2025 - 9:10μμ
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα (φωτ. αρχείου: EPA/Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ ξαναχτυπά τη Γάζα και διακόπτει την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας

19/10/2025 - 8:38μμ
Η πρόσοψη του (κλειστού) μουσείου (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Λούβρο: Εντοπίστηκε το στέμμα της αυτοκράτειρας Ευγενίας – Ένα από τα αντικείμενα που εκλάπησαν το πρωί

19/10/2025 - 5:20μμ
Μία από τις αίθουσες του Λούβρου (φωτ. αρχείου: Fred Romero / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Κλειστό το εμβληματικό Μουσείο του Λούβρου μετά από ληστεία – Εκλάπησαν κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας

19/10/2025 - 1:55μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Ψευδείς οι χαρακτηρισμοί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί παραβίασης της εκεχειρίας

19/10/2025 - 11:59πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το ψυγείο στο πορμπαγκάζ του περιπολικού (πηγή: TikTok)

ΕΔΕ για τη μεταφορά… ψυγείου με περιπολικό!

13 λεπτά πριν
Σωλήνες που μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο σε πολυκατοικία στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου (φωτ.: EPA / Dumitru Doru)

Η ΕΕ αποφάσισε: Τέλος το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο από τη Ρωσία έως το 2028

44 λεπτά πριν
Η είσοδος στη Σήραγγα Κατερίνης του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Παραδίδεται το απόγευμα η αναβαθμισμένη Σήραγγα Κατερίνης

1 ώρα πριν
Η γέφυρα των Κήπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ποντιακής καταγωγής Έλληνες που ενοχλούν την Τουρκία – Οι ανεπιθύμητοι μέχρι τώρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ελευθέριος Βενιζέλος: Η καταλυτική συμβολή του στην ανασυγκρότηση των Σερρών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής: Ο Πετρούνιας για 7η φορά στον τελικό

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign