pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μετρό Θεσσαλονίκης: Παραδίδεται τον Νοέμβριο με δρομολόγια κάθε 3′ – Οκτώ μήνες αργότερα η επέκταση προς Καλαμαριά

Σε εξέλιξη συστηματικοί έλεγχοι και δοκιμές των συρμών, καθώς και ασκήσεις πυρασφάλειας

31/07/2024 - 8:11μμ
Δοκιμές των συρμών και των συστημάτων ασφαλείας στο Μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Δοκιμές των συρμών και των συστημάτων ασφαλείας στο Μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τον Νοέμβριο πρόκειται να μπει σε λειτουργία η βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, με δρομολόγια ανά 3′, με δυνατότητα στη συνέχεια να πραγματοποιούνται κάθε 1,5 λεπτό, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Αυτό το διάστημα γίνονται συστηματικοί έλεγχοι και δοκιμές στα συστήματα, τις υποδομές και τους συρμούς του μετρό, δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Σε πιθανό σενάριο εκδήλωσης πυρκαγιάς, οι δοκιμές και οι ασκήσεις πυρασφάλειας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία των συστημάτων απαγωγής του αέρα, ενώ σε περίπτωση διακοπής ρεύματος εξετάζεται η λειτουργία των εναλλακτικών πηγών.

Βαγόνι του Μετρό Θεσσαλονίκης στον σταθμό Αγίας Σοφίας (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, «κάθε δύο σταθμούς υπάρχει χωριστή τροφοδοσία. Αν κοπεί, για παράδειγμα, το ρεύμα στη Μοναστηρίου, ανοίγει άλλος υποσταθμός στο Βαρδάρη. Αν κοπεί στον Βαρδάρη, ανοίγει άλλος στο Συντριβάνι», σημειώνοντας ότι «πρέπει να διακοπεί το ρεύμα σε όλη τη Θεσσαλονίκη για να διακοπεί το μετρό». Ακόμη και τότε, όμως, όπως αναφέρει, «υπάρχουν διάδρομοι διαφυγής και σημάνσεις ώστε κάποιος να βγαίνει κατευθείαν στο σταθμό».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχει θέμα πλημμύρας», ούτε «περίπτωση σύγκρουσης συρμών», αφού «υπάρχουν δύο σήραγγες, στη μία ο συρμός πηγαίνει και στην άλλη έρχεται, ενώ όλα είναι πολύ καλά μελετημένα. Δεν υπάρχει περίπτωση ένα τρένο να πέσει στο μπροστινό του».

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η εκπαίδευση του προσωπικού που έχει προσληφθεί, ενώ γίνονται και νέες προσλήψεις.

Οι πόρτες οδηγούν κατευθείαν μέσα στο βαγόνι, χωρίς οι επιβάτες να βλέπουν την αποβάθρα (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Οι επιβάτες δεν θα βλέπουν την αποβάθρα

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ελέγχων αναφέρει τις πόρτες από τις οποίες μπαίνουν οι επιβάτες στο Μετρό. «Οι σταθμοί της Θεσσαλονίκης είναι διαφορετικοί από εκείνους της Αθήνας. Ο επιβάτης δεν βλέπει την αποβάθρα. Υπάρχουν πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν αυτόματα. Δηλαδή, όταν έρχεται το τρένο ανοίγει η πόρτα και μπαίνει κάποιος από την πόρτα στο τρένο. Δεν έχει πρόσβαση στην αποβάθρα. Αυτές οι πόρτες, όταν εγκαταστάθηκαν, επί τρεις μέρες άνοιγαν και έκλειναν συνέχεια μόνες τους για να δοκιμαστούν. Αυτά ήταν τα αρχικά συστήματα, όμως όλα συνολικά υφίστανται διαρκώς δοκιμές», σχολιάζει.

Πολίτες στη διάρκεια αρχιτεκτονικής ξενάγησης στον σταθμό Αγίας Σοφίας (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Ολοκλήρωση σε ποσοστό 99%

Σύμφωνα με τον Ν. Ταχιάο, «οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 99%, σε όλους τους σταθμούς πλην της Βενιζέλου. Στη Βενιζέλου θα τελειώσουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, προφανώς επειδή εκεί άρχισαν πιο αργά».

Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσει η βασική γραμμή, ενώ τα δρομολόγια θα γίνονται στην αρχή κάθε τρία λεπτά, με δυνατότητα στη συνέχεια να πραγματοποιούνται κάθε 1,5 λεπτό.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποφασίστηκε το 2003 να κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, με χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτει 13 σύγχρονους σταθμούς με κεντρική αποβάθρα, 9,6 χιλιόμετρα γραμμής με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς και 18 υπερ – αυτόματους συρμούς τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενους.

Χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό

Στους συρμούς δεν θα υπάρχουν οδηγοί, αλλά συνοδοί προκειμένου σε πρώτη φάση το κοινό να εξοικειωθεί με το τρένο. Ο ρόλος των συνοδών είναι να διαπιστώνουν, αν υπάρχουν προβλήματα, ενώ οι ίδιοι μπορούν να λειτουργήσουν και χειροκίνητα τον συρμό, αν για κάποιο λόγο σταματήσει.

Συνοδοί υπάρχουν και στο μετρό της Κοπεγχάγης, το οποίο είναι της ίδιας φιλοσοφίας με το μετρό της Θεσσαλονίκης, ενώ τα τρένα τους έχουν επίσης κατασκευαστεί από την ίδια εταιρεία. «Οι συνοδοί στην Κοπεγχάγη δεν επιβαίνουν στα τρένα, είναι στους σταθμούς. Κατά διαστήματα μπαίνουν στα τρένα για να ελέγχουν αν όλα εξελίσσονται ομαλά», σχολιάζει ο υφυπουργός.

Ο χάρτης των στάσεων, όπως είναι αναρτημένος στους σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Οκτώ μήνες αργότερα η επέκταση της Καλαμαριάς

Σε ό,τι αφορά την παράδοση του μετρό στην επέκταση της Καλαμαριάς, ο Ν. Ταχιάος αναφέρει ότι «δεν υπάρχει ημερομηνία» και διευκρινίζει ότι «σίγουρα θα χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά την παράδοση της βασικής γραμμής». Στο ερώτημα ποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, απαντά ότι «είναι πολλές οι εργολαβίες, δεν είναι μία, και το ζητούμενο είναι να συνδυαστούν όλες μαζί. Παράλληλα αναμένονται και άλλα 15 τρένα».

Χωρίς πάρκινγκ ο σταθμός στη Νέα Ελβετία

Σχετικά με τον σταθμό μετεπιβίβασης στη Νέα Ελβετία επισημαίνει ότι «υπάρχει μια εκκρεμότητα γιατί εκεί δεν είχαν τελειώσει οι απαλλοτριώσεις από το Δήμο» και προσθέτει: «αυτό θα λήξει και θα είναι έτοιμος ο σταθμός μετεπιβίβασης τον Νοέμβριο, κατά την παράδοση του έργου».

Ωστόσο σημειώνει ότι προς το παρόν δεν θα υπάρξει πάρκινγκ για ΙΧ αυτοκίνητα στον σταθμό της Νέας Ελβετίας.

«Προφανώς από γύρω θα γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις που θα το επιτρέπουν και υπάρχει και ένας χώρος του Δήμου που προβλέπεται για πάρκινγκ αλλά δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη», συμπληρώνει.

Στο μεταξύ, ο καιρός πλησιάζει για την παράδοση της βασικής γραμμής και σύμφωνα με τον υφυπουργό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί κάποιο σχέδιο για την πρώτη μέρα λειτουργίας του μετρό. «Σίγουρα όμως θα είναι μια μέρα γιορτής για τη Θεσσαλονίκη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καπνός από τη φωτιά στον Λουτρόπηγο, όπως φαίνεται από την παραλία της Νέας Περάμου. Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Kaps Dion)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Λουτρόπυργο Αττικής: Βελτιωμένη η εικόνα – Οκτώ εναέρια μέσα στη μάχη

12/08/2026 - 4:12μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στον Λουτρόπυργο Αττικής

12/08/2026 - 2:49μμ
O σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος
(φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κώστας Παπαζάχος: Ο σεισμός στην Κολομβία και οι ομοιότητες με εκείνους σε Κύθηρα και Λεωνίδιο

12/08/2026 - 12:21μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό: Διακοπή δρομολογίων στη Γραμμή 2 λόγω απόπειρας αυτοκτονίας στον Άγιο Αντώνιο

12/08/2026 - 11:28πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μέσα Αυγούστου: Μαντέψτε τι καιρό θα κάνει!

12/08/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις συλλήψεις για φωτιά, ψησταριά και ηλεκτροσυγκόλληση

11/08/2026 - 8:59μμ
Το αυτοκίνητο με την απανθρακωμένη σορό που βρήκαν οι πυροσβέστες κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, Τρίτη 11 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKNISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σπάτα: Απανθρακωμένος άνδρας μέσα σε αυτοκίνητο – Από το όχημα φέρεται να ξεκίνησε η φωτιά

11/08/2026 - 5:59μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, 
για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Νοσοκομείο Χανίων μετά από πτώση με το ποδήλατο

11/08/2026 - 5:30μμ
Η 46χρονη κατηγορούμενη για την υπόθεση της Marfin, κατά τη μεταγωγή της στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Τρίτη 11 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Marfin: Προφυλακιστέα η 46χρονη μετά την απολογία της – Τι υποστήριξε

11/08/2026 - 5:11μμ
Νεκρός εντοπίστηκε αστυνομικός μέσα σε υπηρεσιακό όχημα με συμβατικές πινακίδες στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Τρίτη 11 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρός αστυνομικός στον Άγιο Δημήτριο: Πνευμονικό οίδημα έδειξε η πρώτη εξέταση – Τι ερευνούν οι Αρχές

11/08/2026 - 4:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ολική έκλειψη Ηλίου, με το ηλιακό στέμμα να διακρίνεται γύρω από τον σκοτεινό δίσκο της Σελήνης (φωτ. αρχείου: NASA / Gopalswamy)

Ο ουρανός έχει διπλή παράσταση απόψε: Έκλειψη Ηλίου και Περσείδες – Οι ώρες για την Ελλάδα

13 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά στον Λουτρόπηγο, όπως φαίνεται από την παραλία της Νέας Περάμου. Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Kaps Dion)

Φωτιά στον Λουτρόπυργο Αττικής: Βελτιωμένη η εικόνα – Οκτώ εναέρια μέσα στη μάχη

37 λεπτά πριν
Με μουσική και τραγούδια η πολιτική κηδεία του σπουδαίου ηθοποιού Νίκου Καλογερόπουλου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου / EUROKINISSI)

Νίκος Καλογερόπουλος: Το τελευταίο «αντίο» με το τραγούδι του «Καραϊσκάκης» και παρατεταμένο χειροκρότημα

1 ώρα πριν
(Πηγή: YouTube/APT)

Βλαντίμιρ Πούτιν: Απειλεί με συλλήψεις δυτικών πλοίων – Κατηγορεί τη Δύση για «πειρατεία»

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Φωτιά σε χαμηλή βλάστηση στον Λουτρόπυργο Αττικής

2 ώρες πριν
Η ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά με τις σημαίες της Ελλάδας και του Καναδά (φωτ.: Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά»)

Δεκαπενταύγουστος: Εσπερινός και περιφορά της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο Τορόντο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign