pontosnews.gr
Τρίτη, 27/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ν. Πασινιάν: Επιβεβαίωσε ότι η Αρμενία αποχωρεί από οργανισμό ασφαλείας με επικεφαλής τη Ρωσία

Κατηγόρησε μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας για συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας

13/06/2024 - 11:32πμ
Ογκώδης διαδήλωση κατά του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στις 9 Ιουνίου στο Γερεβάν, κατά της παραχώρησης εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν (φωτ.: EPA/Narek Aleksanyan)

Ογκώδης διαδήλωση κατά του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν στις 9 Ιουνίου στο Γερεβάν, κατά της παραχώρησης εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν (φωτ.: EPA/Narek Aleksanyan)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην επιβεβαίωση ότι η Αρμενία θα αποχωρήσει από τον οργανισμό ασφάλειας του οποίου ηγείται η Ρωσία, προχώρησε χθες Τετάρτη, για πρώτη φορά ρητώς, ο πρωθυπουργός της, ο Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας άλλα κράτη μέλη του οργανισμού, χωρίς να τα κατονομάσει, ότι, μαζί με το Αζερμπαϊτζάν, απεργάζονταν πόλεμο, εναντίον της χώρας του.

Ο Ν. Πασινιάν, που αποπειράται να καλλιεργήσει πιο στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι η Αρμενία, παραδοσιακά στενός σύμμαχος της Ρωσίας, θα αποχωρήσει από τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας εάν δεν λάβει δεσμεύσεις που θα θεωρήσει ικανοποιητικές για την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειάς της.

Οι δηλώσεις του Νικόλ Πασινιάν σε κοινοβουλευτικούς, όπως μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Armenpress, αφήνουν να εννοηθεί πως δεν θεωρεί ότι έλαβε τέτοιες δεσμεύσεις και είναι πλέον αποφασισμένος η χώρα του να αποχωρήσει από τον Οργανισμό.

«Θα φύγουμε. Εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα αποχωρήσουμε (…) Και μην ανησυχείτε, δεν θα ξαναγυρίσουμε», δήλωσε ο κ. Πασινιάν, άλλοτε δημοσιογράφος, που αναδείχθηκε στην εξουσία το 2018, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις που είχαν αποτέλεσμα την πτώση κυβέρνησης προσκείμενης στη Ρωσία.

Στον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, που έχει έδρα τη ρωσική πρωτεύουσα, συμμετέχουν επίσης η Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και η Λευκορωσία. Ο Οργανισμός λέει πως αναμένει από το Γερεβάν να ξεκαθαρίσει τη στάση του.

Ο Ν. Πασινιάν αντιμετωπίζει ασφυκτική πίεση, σειρά διαδηλώσεων εναντίον αυτών που οι αντίπαλοί του χαρακτηρίζουν απαράδεκτες εδαφικές παραχωρήσεις για να εξασφαλιστεί η σύναψη συμφωνίας ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν. Ο αρμένιος πρωθυπουργός είπε χθες πως η συμφωνία αυτή βρίσκεται κοντά στην οριστικοποίησή της, αλλά πρόσθεσε ότι απομένουν κάποια ζητήματα προς επίλυση.

Μνησικακία

Στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Αρμενία, χώρα του Καυκάσου που φιλοξενεί στο έδαφός της διάφορες ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κυριαρχεί πλέον η μνησικακία, ειδικά μετά την ανακατάληψη από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν της περιοχής Ναγκόρνο Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο του 2023, παρά την παρουσία ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στον αποσχισμένο αρμενικό θύλακο.

Ο Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας δεν επενέβη κι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν οδήγησαν σε μαζική έξοδο των 100.000 και πλέον Αρμενίων του Αρτσάχ (το Ναγκόρνο Καραμπάχ στα αρμενικά).

Ο κ. Πασινιάν έχει πει επανειλημμένα έκτοτε πως το Γερεβάν δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Ρωσία και στον Οργανισμό για τις ανάγκες της ως προς την άμυνα και την ασφάλεια, αφού δεν έλαβε βοήθεια όπως ήλπιζε κι έλεγε πως χρειαζόταν από τη Μόσχα.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης δυο μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, τα οποία δεν κατονόμασε, για «συνέργεια» στον πόλεμο 44 ημερών ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία το 2022 και απαίτησε να φύγουν ρωσικά στρατεύματα τα οποία σταθμεύουν στην αρμενική επικράτεια.

«Αποδείχτηκε ότι τα μέλη ρης συμμαχίας όχι μόνο δεν εκπλήρωναν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, αλλά σχεδίαζαν πόλεμο εναντίον μας μαζί με το Αζερμπαϊτζάν», είπε ο κ. Πασινιάν χθες, σύμφωνα με το Armenpress.

Η ρωσική ειρηνευτική δύναμη που είχε αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έπειτα από τον πόλεμο 44 ημερών ολοκλήρωσε χθες Τετάρτη την αποχώρησή της, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε έντονη ανησυχία τον Μάρτιο για τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται δημόσια η πολιτική ηγεσία της Αρμενίας για τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, τονίζοντας πως θα ήταν καλύτερο τέτοιου είδους σχόλια να γίνονται εντός των οργάνων του.

Τον Φεβρουάριο, η Αρμενία ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετέχει πλέον στις εργασίες του Οργανισμού και αποσύρει τη μόνιμη αντιπροσωπεία από τη Μόσχα, στο πλαίσιο «de facto παγώματος» της ιδιότητας μέλους της.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εν αναμονή της σορού ( φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε την επιστροφή της σορού του τελευταίου ομήρου από τη Χαμάς

26/01/2026 - 9:16μμ
Διαδήλωση Αυστραλών που ζητούν να καταργηθεί η «Ημέρα της Αυστραλίας» καθώς σηματοδοτεί την καταστροφή του πολιτισμού των αυτόχθονων πληθυσμών από τους Ευρωπαίους αποίκους (φωτ.: EPA/Jay Kogler)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: «Ημέρα Εισβολής» για τους αυτόχθονες η εθνική γιορτή της χώρας – Μεγάλα πλήθη σε ξεχωριστές αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις

26/01/2026 - 8:22μμ
(Φωτ.: EPA / Andre Borges)
ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Κεραυνός έπεσε σε διαδήλωση υποστηρικτών του Μπολσονάρου – Τουλάχιστον 30 τραυματίες

25/01/2026 - 11:43μμ
Δύο φωτογραφίες που σύμφωνα με αναφορές στα social media είναι αυθεντικές και από το Ιράν (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πάνω από 30.000 οι νεκροί από τις διαδηλώσεις το διήμερο 8-9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το «Time»

25/01/2026 - 9:20μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Ακέφαλο πτώμα γυναίκας βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών, στο Σισλί – Τρεις συλλήψεις

25/01/2026 - 6:06μμ
Πολίτες στη Μινεάπολη συμμετέχουν σε πορεία διαμαρτυρίας για την ανθρωποκτονία του 37χρονου νοσηλευτή, κρατώντας πανό που αναγράφει «Η δολοφόνος ICE έξω από τους δρόμους μας» (φωτ.: EPA/Craig Lassig)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εξεγέρσεις μετά τη νέα ανθρωποκτονία άοπλου στη Μινεάπολη – Ήταν νοσηλευτής και «ήθελε να αλλάξει τον κόσμο»

25/01/2026 - 3:45μμ
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Κάγια Κάλας (φωτ.: ΕΡΑ/Ramil Sitdikov/Reuters / POOL/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία δεν πρόκειται να συζητήσει ποτέ με την επικεφαλής της ΕΕ Κ. Κάλας – «Απλώς θα περιμένουμε να φύγει από τη θέση της»

25/01/2026 - 2:34μμ
Επεισόδια έξω από το γραφείο του Έντι Ράμα, στα Τίρανα. Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Malton Dibra)
ΚΟΣΜΟΣ

Μολότοφ και χημικά στα Τίρανα: Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στους δρόμους

25/01/2026 - 11:44πμ
Σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot του ΝΑΤΟ σε αεροπορική βάση στη Σλοβακία (φωτ. αρχείου: EPA/Martin Divisek)
ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Ενισχύει την άμυνα στα σύνορα με τη Ρωσία… χωρίς στρατιώτες

25/01/2026 - 8:59πμ
(Φωτ.: Χ/@JSweetLI)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η ένταση στη Μινεσότα: Ο Τραμπ μιλά για «εξέγερση» μετά τον θάνατο 37χρονου από πυρά της ICE – Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του θύματος

25/01/2026 - 8:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στην βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)

Τραγωδία στα Τρίκαλα: Εντοπίστηκε και η πέμπτη αγνοούμενη στην μπισκοτοβιομηχανία Βιολάντα

7 λεπτά πριν
Εικόνα από την Κωνσταντινούπολη επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη/ Travelogues/ WALSH, Robert/ALLOM, Thomas. Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor illustrated. In a Series of Drawings from Nature by Thomas Allom. With an historical account of Constantinople, and descriptions of the plates, by the Rev. Robert Walsh..., Λονδίνο/Παρίσι, Fisher, Son & Co. [1836-38])

Αόρατοι και ανεπιθύμητοι στην Κωνσταντινούπολη – Από τους «ζευγαροχαλαστές» και τους Ρομά μέχρι τις πόρνες, τους ζητιάνους και τους ψυχικά ασθενείς

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας/Αγαθαγγελίδης Λευτέρης-Dominique Sourdi)

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας: Με ευχές και αισιοδοξία η κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας

47 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/enosipontionkalamarias)

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Θανάσης Καλλιαράς/ EUROKINISSI)

Τρίκαλα-Βιολάντα: Σε εξέλιξη οι έρευνες για το πέμπτο άτομο που αγνοείται μετά τη φονική πυρκαγιά – Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ στον τόπο της τραγωδίας

2 ώρες πριν
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στο ψηφιδωτό των Πατέρων της Εκκλησίας στην Αγία Σοφία (πηγή: commons.wikimedia.org)

Σαν σήμερα: Ανακομιδή λειψάνων Ιωάννου Χρυσόστομου – Ο ιεράρχης από την Αντιόχεια που έγινε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης και μαρτύρησε

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign