pontosnews.gr
Κυριακή, 19/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΑΠΘ: Έστησαν προϊστορική… κουζίνα και μυήθηκαν στις γεύσεις της Εποχής του Χαλκού

Καθηγήτρια και φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας εφάρμοσαν στην πράξη το μάθημα της προϊστορικής διατροφής

30/05/2024 - 7:30μμ
Φοιτητές και καθηγητές ετοιμάζονται να γευματίσουν με προϊστορικές λιχουδιές (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φοιτητές και καθηγητές ετοιμάζονται να γευματίσουν με προϊστορικές λιχουδιές (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα γεύμα της Εποχής του Χαλκού έστησαν καθηγήτρια και φοιτητές Erasmus του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής.

Με προσανάμματα και λίγα ξύλα άναψαν τη φωτιά για να ζεστάνουν το πυρίμαχο σκεύος που τοποθέτησαν ακριβώς από επάνω, γεμάτο με πλιγούρι, το οποίο αποτέλεσε το λιτό γεύμα Ελλήνων και ξένων φοιτητών, που είχαν συγκεντρωθεί για να γευτούν μια τροφή από το πολύ μακρινό παρελθόν, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Μαγειρεύοντας με φυτικά συστατικά στην προϊστορική Ελλάδα».

Η καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Τάνια Βαλαμώτη ανάβει τη φωτιά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τι έτρωγαν οι άνθρωποι τα προϊστορικά χρόνια

Το γεύμα συνοδεύτηκε επίσης από φακές και φάβα από Λαθούρι, ενώ το σκηνικό του υπαίθριου τραπεζιού συμπλήρωνε μία ποικιλία από φυτικά συστατικά, κάποια εκ των οποίων εμφανίζονται στην Εποχή του Χαλκού.

«Στην προϊστορική Ελλάδα οι άνθρωποι έβαζαν στη διατροφή τους κυρίως τα φυτικά συστατικά. Το κρέας ήταν για ειδικές περιστάσεις, δεν το έτρωγαν τόσο συχνά όπως εμείς σήμερα. Άλλωστε το να βασίσεις στην διατροφή σου στα φυτικά συστατικά είναι πιο οικονομικό και πιο καλό για το περιβάλλον», εξήγησε στους καλεσμένους η καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Τάνια Βαλαμώτη και συμπληρώνει: «Για παράδειγμα το κεχρί, είναι κάτι που δεν το τρώμε εμείς εδώ, αλλά το τρώνε σήμερα σε χώρες όπως η Ουκρανία. Τις φακές όμως τις τρώμε 9.000 χρόνια σε αυτή τη χώρα και αυτό θεωρείται συμβολή της Ελλάδας στο διατροφικό πακέτο της προϊστορικής Ευρώπης».

Το τσουκάλι με το πλιγούρι μπήκε στη φωτιά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η ίδια, εδώ και χρόνια, ερευνά τα φυτικά συστατικά της προϊστορικής διατροφής στην Ελλάδα. Όποτε λοιπόν διδάσκει το μάθημα της προϊστορικής διατροφής, στο τέλος της χρονιάς βγαίνει με τους φοιτητές εκτός της αίθουσας και μαγειρεύουν πλιγούρι. Φέτος, αποφάσισαν να προσκαλέσουν στο «τραπέζι» τους και ξένους φοιτητές που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και φοιτούν στο πλαίσιο του Erasmus, προκειμένου να «μυήσουν» και αυτούς στην προϊστορική κουζίνα.

«Το φαγητό είναι ένδειξη πολιτισμού και μέσα από αυτό θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονταν και ενεργούσαν οι άνθρωποι τότε και να πάρουμε κάποια στοιχεία της πολιτισμικής δράσης και του αποθέματος της προϊστορικής εποχής», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Ιάκωβος Μιχαηλίδης.

Ίχνη από πλιγούρι σε ανασκαφές

Ίχνη από πλιγούρι βρέθηκαν στις ανασκαφές που έγιναν στον προϊστορικό οικισμό της Μεσημεριανής Τούμπας στον Τρίλοφο και ανήκουν στο τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ.. «Καταλάβαμε ότι είναι πλιγούρι κάνοντας πειράματα, από τα οποία βρήκαμε ότι οι κόκκοι έχουν μία γυαλάδα, που συμβαίνει όταν τον σπόρο τον έχεις προβράσει, διότι ζελατινοποιείται το άμυλο και αυτό φαίνεται στο μικροσκόπιο», αναφέρει η Τ. Βαλαμώτη.

Οι καρποί και οι σπόροι που έτρωγαν οι πρόγονοί μας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εκτός από την ωφέλεια που έχει από διατροφικής άποψης, τονίζει ότι ήταν για την εποχή ένας έξυπνος τρόπος να έχεις ένα προμαγειρεμένο συστατικό, για να προετοιμάζεις γρήγορα το φαγητό σου. «Με το βράσιμο του πλιγουριού περνάνε διάφορα συστατικά από τη φλούδα στον κόκκο οπότε είναι και εύπεπτο και παίρνεις πολλά θρεπτικά συστατικά. Επίσης το φτιάχνεις μία φορά το καλοκαίρι, το στεγνώνεις και το έχεις όλο το χρόνο. Είναι ένα είδος… fast food της προϊστορικής περιόδου, γιατί το έχεις αποθηκευμένο, μπορείς να το μουσκέψεις για ένα τέταρτο και μετά, μέσα σε 10 λεπτά με λίγα καύσιμα μπορείς να έχεις το φαγητό σου έτοιμο», επισημαίνει.

Η δράση «Μαγειρεύοντας με φυτικά συστατικά στην προϊστορική Ελλάδα», είναι μόνο μία από αυτές που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς του. «Έχουμε καθιερώσει για πρώτη φορά φέτος, μία εβδομάδα διαλόγου με την κοινωνία, προκειμένου να επικοινωνήσουμε προς το ευρύ κοινό την πλούσια ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική δραστηριότητα του τμήματος. Για αυτό το λόγο επιλέγουμε τους κοινωνικούς μας εταίρους και τους παρουσιάζουμε ένα δείγμα αυτής της δουλειάς», κατέληξε ο Ι. Μιχαηλίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βαρβάρα Καζαντζίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κόσμος παρακολουθεί ομιλίες στην επίσημη παρουσίαση του πρώτου ελληνικού single malt ουίσκι, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Πάτρα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιώτα Λοτσάρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Το πρώτο ελληνικό single malt ουίσκι είναι γεγονός – «Παιδί» των The Whisky Friends

18/10/2025 - 5:10μμ
(Φωτ.: orangepress.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ύποπτο σακίδιο πλάτης στη Χαριλάου Τρικούπη προκάλεσε την κινητοποίηση της ΕΛΑΣ

18/10/2025 - 1:55μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Περαία: Από ρευματοκλοπές μέχρι παραβάσεις του ΚΟΚ διαπιστώθηκαν σε επιχείρηση της Αστυνομίας

18/10/2025 - 12:49μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε η αμαξοστοιχία IC 51 λόγω τεχνικού προβλήματος

18/10/2025 - 11:46πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Δημογραφικό: Η υπογεννητικότητα και η Εκπαίδευση

18/10/2025 - 10:46πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μενίδι: ΙΧ καρφώθηκε σε δέντρο – Σοβαρά τραυματίας ο οδηγός

18/10/2025 - 9:46πμ
(Φωτ.: Αndreas N / Pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

Χειμερινή ώρα: Πότε (και πώς) θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας

18/10/2025 - 9:15πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βροχερό σαββατοκύριακο ενόψει – Μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά

18/10/2025 - 8:09πμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε κατάστημα ΟΠΑΠ της Θεσσαλονίκης ο μεγάλος νικητής του Τζόκερ – Πλούτισε κατά 7,6 εκατ. ευρώ

17/10/2025 - 6:53μμ
Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει η ποντιακή φορεσιά (φωτ.: Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης / Μαρία-Ειρήνη Τζήκα)
ΕΛΛΑΔΑ

Κατερίνη: Με παραδοσιακές φορεσιές από δεκάδες περιοχές γιορτάστηκε η 113η επέτειος από την απελευθέρωση της Κατερίνης

17/10/2025 - 6:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άποψη της Ζάβερας σήμερα (πηγή: facebook.com/zaveralii)

Η Ζάβερα στη Ματσούκα του Πόντου που έγινε Dikkaya και οι κάτοικοί της βρήκαν καταφύγιο σε Κοζάνη και Δράμα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Ανδρέας Αλεξόπουλος / EUROKINISSI)

Ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε του Προμηθέα με 75-73, μέσα στην Πάτρα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Cyprus Times)

Κύπρος: 45χρονος συνελήφθη για την υπόθεση δολοφονίας του Σταύρου Δημοσθένους στη Λεμεσό

4 ώρες πριν
Φάση από πανηγυρισμούς στο παιχνίδι Παναιτωλικός-ΟΦΗ στο πλαίσιο της Super League (φωτ.:  Γιώργος Δερβίσης/ EUROKINISSI)

Με τεσσάρα καθάρισε ο Παναιτωλικός τον ΟΦΗ – Το παιχνίδι έληξε 4-2

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/sullogospontion.alexandrosypsilandis)

«Μαθαίνω τη γλώσσα των προγόνων μου» στον Σύλλογο Ποντίων Ηλιούπολης «Αλέξανδρος Υψηλάντης»

5 ώρες πριν
Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια βρίσκονται στο πέρασμα της Ράφα, ανάμεσα σε Αίγυπτο και Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/STRINGER)

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Το πέρασμα της Ράφα θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign