pontosnews.gr
Τρίτη, 17/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εξαπλώνεται από τις ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο το φοιτητικό κίνημα που υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους

Πανεπιστήμια στην Ευρώπη, τη βόρια και τη νότια Αμερική και την Αυστραλία έχουν γίνει χώροι διαμαρτυρίας ενάντια στις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας

5/05/2024 - 10:02πμ
Φοιτητές διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων στο Ινστιτούτο Τέχνης στο Σικάγο την ώρα που οι αστυνομικοί ετοιμάζονται να κάνουν συλλήψεις (φωτ.: EPA/Alex Wroblewski)

Φοιτητές διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων στο Ινστιτούτο Τέχνης στο Σικάγο την ώρα που οι αστυνομικοί ετοιμάζονται να κάνουν συλλήψεις (φωτ.: EPA/Alex Wroblewski)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εξαπλώνεται στην Ευρώπη, τη βόρια και τη νότια Αμερική και την Αυστραλία το φοιτητικό κίνημα εναντίον  ων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας που εκδηλώθηκε στις ΗΠΑ.

Από τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, όπου αντιμετωπίστηκε σε αρκετές περιπτώσεις με αστυνομική καταστολή, έχει περάσει στο Παρίσι, στη Λοζάνη, στο Βερολίνο, στο Μόντρεαλ, στο Μεξικό, ως και στο Σίδνεϊ.

ΗΠΑ

Από την 17η Απριλίου, κύμα κινητοποιήσεων για τη Λωρίδα της Γάζας εκδηλώθηκε σε πολλές αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, σε κάπου σαράντα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από την Ανατολή ως τη Δύση, με αρκετούς να κάνουν παραλληλισμούς με τις διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ.

Συνολικά, έχουν συλληφθεί πάνω από 2.000 άτομα, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης,  ενώ αστυνομικές επιχειρήσεις για την απομάκρυνση φοιτητών που υπερασπίζονται τους Παλαιστινίους έχουν γίνει μεταξύ των άλλων στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU),  στο Κολούμπια  και στο UCLA της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες

Διαδήλωση διαλύθηκε χθες Σάββατο στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνιας, όπου η αστυνομία διέλυσε σκηνές, όπως κατέγραψε βίντεο που δημοσιοποίησε η φοιτητική εφημερίδα Cavalier Daily.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που για ημέρες παρέμενε σιωπηλός για το φοιτητικό κίνημα, διεμήνυσε την Πέμπτη πως «πρέπει να επικρατήσει η τάξη».

Γαλλία

Δυνάμεις επιβολής της τάξης απομάκρυναν προχθές Παρασκευή διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων, που είχαν κάνει από την προηγουμένη κατάληψη στην περίβλεπτη παρισινή σχολή Sciences Po, όπου σπουδάζουν 5.000 ως 6.000 φοιτητές. Μια εβδομάδα έπειτα από κινητοποίηση στη σχολή που είχε σημαδευτεί από ένταση «91 άνθρωποι απομακρύνθηκαν» χωρίς το παραμικρό «επεισόδιο», σύμφωνα με τις αρχές.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις παραμένουν περιορισμένες στη Sciences Po του Παρισιού, σε περιφερειακές πανεπιστημιουπόλεις (Λίλη, Χάβρη, Ντιζόν, Ρεν, Πουατιέ) και στο ινστιτούτο πολιτικών επιστημών (IEP), προς το παρόν δεν έχουν διευρυνθεί σε άλλες σχολές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τους αποκλεισμούς στη Sciences Po και σε άλλες πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, υποστηρίζοντας πως «εμποδίζουν τον διάλογο», σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες La Provence και La Tribune.

Γερμανία

Η αστυνομία επενέβη προχθές Παρασκευή για να απομακρύνει, σε ορισμένες περιπτώσεις «διά της βίας», διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων συγκεντρωμένους μπροστά στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ο δήμαρχος Βερολίνου Κάι Βέγκνερ (CDU) επέκρινε τη διαδήλωση στο Χούμπολτ, υπογραμμίζοντας μέσω X πως δεν θέλει να δει «καταστάσεις όπως αυτές στις ΗΠΑ και στη Γαλλία».

Καναδάς

Το φοιτητικό κίνημα υπέρ των Παλαιστίνιων δίνει ισχυρό παρών σε πολλές πόλεις, ανάμεσά τους στο Βανκούβερ, στην Οτάβα, στο Τορόντο και στο Μόντρεαλ. Ο πρώτος καταυλισμός ο οποίος στήθηκε, και ο μεγαλύτερος, είναι αυτός στο πανεπιστήμιο McGill, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του την 27η Απριλίου και μεγεθύνθηκε. Φοιτητές προσπάθησαν να τον ενισχύσουν τις τελευταίες ημέρες, καθώς επαπειλείται επέμβαση της αστυνομίας.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη του χώρου για όσο χρειαστεί, μέχρι το Μακγκίλ να διακόψει κάθε ακαδημαϊκή και οικονομική σχέση με το Ισραήλ.

Η διεύθυνση του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος ανέφερε την Τετάρτη πως θέλει ο καταυλισμός αυτός να διαλυθεί «χωρίς καθυστέρηση», προσθέτοντας πως πρόκειται για κάτι «μη διαπραγματεύσιμο». Κατ’ αυτή, κάποιοι από τους καταληψίες «δεν είναι μέρος της φοιτητικής κοινότητας».

Ωστόσο η αστυνομία, που έχει καταστήσει σαφές πως προτιμά «ειρηνική» επίλυση του προβλήματος, δεν έχει επέμβει ως τώρα.

Αυστραλία

Στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων και υπέρ του Ισραήλ βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο προχθές Παρασκευή. Αν και υπήρξε ατμόσφαιρα έντασης, οι δυο συγκεντρώσεις έγιναν ειρηνικά και η αστυνομία δεν επενέβη.

Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων έχουν στήσει καταυλισμό σκηνών σε χώρο με γρασίδι μπροστά στο  κτίριο του πανεπιστημίου. Όπως και οι ομόλογοί τους στις ΗΠΑ, ζητούν το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ να κόψει τους δεσμούς με ισραηλινούς θεσμούς και να μη δέχεται δωρεές από βιομηχανίες όπλων.

Ιρλανδία

Δεκάδες φοιτητές του περίβλεπτου πανεπιστημίου Trinity College του Δουβλίνου εγκατέστησαν σκηνές σε διάφορα σημεία της πανεπιστημιούπολης και χθες απέκλεισαν την είσοδο της βιβλιοθήκης που περιέχει «Το Βιβλίο των Κελτών», περίφημο μεσαιωνικό χειρόγραφο, μαγνήτη για πολλούς τουρίστες στην ιρλανδική πρωτεύουσα.

Οι διαδηλωτές, που έχουν ονομάσει την κινητοποίηση «καταυλισμό αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη», προβάλλουν αιτήματα όπως ιδίως το Τρίνιτι Κόλετζ να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Μεξικό

Δεκάδες φοιτητές του εθνικού αυτόνομου πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM), έστησαν, σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστίνιους, καταυλισμό στην πρωτεύουσα, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ζήτω η ελεύθερη Παλαιστίνη», ή «από τον ποταμό ως τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα νικήσει». Αξίωσαν η μεξικανική κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Ελβετία

Περίπου εκατό φοιτητές έχουν καταλάβει από το βράδυ της Πέμπτης το χολ της εισόδου του κτιρίου Géopolis του πανεπιστημίου της Λοζάνης (UNIL), απαιτώντας ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ ισραηλινών θεσμών και άμεση κατάπαυση του πυρός. Η κατάληψη συνεχίστηκε ειρηνικά προχθές Παρασκευή κι αναμένεται να διαρκέσει ως τουλάχιστον αύριο Δευτέρα.

Χθες Σάββατο, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων και των φοιτητών που έχουν κάνει κατάληψη, σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων Keystone-SDA.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Με κάθε σταγόνα αίματος που χύνει το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη δική του ύπαρξη και το μέλλον του λαού του

16/06/2025 - 11:57μμ
Ο χάρτης που δημοσίευσε η Τουρκία (φωτ: Turkiye MSP Platform)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Τουρκίας «κόβει» το Αιγαίο στα δύο

16/06/2025 - 10:49μμ
Εικόνα από την Τεχεράνη, σήμερα, μετά από ισραηλινό χτύπημα (φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ισραήλ-Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση – Τα χτυπήματα σε Τεχεράνη και Χάιφα

16/06/2025 - 10:15μμ
Η είσοδος της έδρας του Συμβουλίου της ΕΕ (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ συσκέπτεται για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή

16/06/2025 - 3:52μμ
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατά την απολογία του (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δικάζεται ξανά ο Ιμάμογλου, για νέες κατηγορίες

16/06/2025 - 12:36μμ
(Πηγή φωτ.: x.com/Mdais)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ-Ιράν: Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μέσα στη νύχτα

16/06/2025 - 8:38πμ
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

16/06/2025 - 12:12πμ
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

15/06/2025 - 10:00μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

15/06/2025 - 8:53μμ
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στις Βρυξέλλες (φωτ. αρχείου: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν διαψεύδει τον Χριστοδουλίδη: Δεν ζητήσαμε διαμεσολάβηση

15/06/2025 - 5:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)

Ερντογάν: Με κάθε σταγόνα αίματος που χύνει το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη δική του ύπαρξη και το μέλλον του λαού του

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Συλ. Τυρνάβου-Βοτανοχωρίου)

Οι Πόντιοι του Τυρνάβου γλέντησαν στον Άγιο Νικόλαο

2 ώρες πριν
Ο χάρτης που δημοσίευσε η Τουρκία (φωτ: Turkiye MSP Platform)

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Τουρκίας «κόβει» το Αιγαίο στα δύο

3 ώρες πριν
Εικόνα από την Τεχεράνη, σήμερα, μετά από ισραηλινό χτύπημα (φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Πόλεμος Ισραήλ-Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση – Τα χτυπήματα σε Τεχεράνη και Χάιφα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

4 ώρες πριν
Μέλη και φίλοι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης γύρω από την τούρτα των 49ων  γενεθλίων (φωτ.: NeosKosmos/Κώστας Ντεβές)

Σχεδόν πενηντάρισε η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης – Αδιάκοπος ο αγώνας για την προβολή του ποντιακού ελληνισμού

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign