pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επιστολική ψήφος: Εκπνέει τη Μ. Δευτέρα η προθεσμία – 157.000 εγγραφές έως τις 27 Απριλίου

Το τελευταίο διάστημα έχουν εντατικοποιηθεί οι ημερήσιες εγγραφές

28/04/2024 - 12:10μμ
Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος κατά την παρουσίαση της επιστολικής ψήφου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος κατά την παρουσίαση της επιστολικής ψήφου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ξεπέρασαν τις 157.000 οι εγγραφές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Μάλιστα, σημειώνεται ότι καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των ψηφοφόρων που εγγράφονται στο σύστημα, με αποτέλεσμα να έχουν ενισχυθεί οι βάρδιες του γραφείου υποστήριξης που λειτουργεί για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εσωτερικών σε 24ώρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Η προθεσμία εγγραφής λήγει αύριο, Μεγάλη Δευτέρα και από τις 3.000 με 4.000 που ήταν καθημερινά οι εγγραφές το προηγούμενο διάστημα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τις 10.000 εγγραφές ημερησίως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι χθες (Σάββατο 27 Απριλίου) το απόγευμα είχαν εγγραφεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα πάνω από 157.000 Έλληνες πολίτες προκειμένου να ψηφίσουν μέσω ταχυδρομείου στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Από αυτούς περίπου 116.000 μένουν στην Ελλάδα, ενώ σχεδόν 41.100 είναι κάτοικοι 115 χωρών.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων απόδημων εκλογέων είναι κατά πολύ υψηλότερος σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2023, για τις οποίες είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν με φυσική παρουσία σχεδόν 23.000, ενώ τελικά προσήλθαν στις κάλπες περίπου 18.000 τον Μάιο και 15.600 τον Ιούνιο.

Οι 8 στους 10 απόδημους είναι κάτοικοι ευρωπαϊκών χωρών (34.580 – 84,1%), περίπου 4.290 είναι οι εγγεγραμμένοι από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική (10,4%%), 870 από χώρες της Ασίας (2,1%), 400 από την Αφρική (1%), 215 από χώρες της Νότιας Αμερικής (0,5%) και 745 από την Ωκεανία (1,8%).

Κατανομή ανά χώρα και ηλικία

Ανά χώρα οι περισσότερες εγγραφές προέρχονται από κατοίκους Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Βελγίου και Ολλανδίας. Στις εκλογές του Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και απόδημοι που διαμένουν σε χώρες όπου στις περσινές βουλευτικές εκλογές δεν συστάθηκαν εκλογικά τμήματα, καθώς δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός. Σε αυτές συγκαταλέγονται η Αγκόλα, η Μποτσουάνα, η Ζάμπια, η Παπούα – Νέα Γουινέα, το Τζιμπουτί, τα Νησιά Μπαρμπάντος, η Γκάνα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ακτή Ελεφαντοστού κά.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι το ενδιαφέρον για τη νέα, για τα ελληνικά δεδομένα, μέθοδο ψηφοφορίας είναι υψηλό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Οι εκλογείς 17 έως 30 και από 31 έως 40 ετών αντιστοιχούν στο 31,8% των εγγεγραμμένων. Οι πολίτες από 41 έως 50 και από 51 έως 60 ετών αντιστοιχούν στο 38,2%, ενώ οι άνω των 61 ετών αντιστοιχούν στο 30,1%.

Υπενθυμίζεται ότι οι εγγραφές πραγματοποιούνται μέσω της εφαρμογής epistoliki.ypes.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr και των ιστοσελίδων των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη η διαφορά ώρας

Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν εγγραφεί πρέπει να σπεύσουν καθώς η προθεσμία εκπνέει τη Μ. Δευτέρα στις 23:59 ώρα Ελλάδας. Οι κάτοικοι του εξωτερικού για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη διαφορά ώρας του τόπου διαμονής με τη χώρα καταγωγής τους. Ενδεικτικά, όσοι διαμένουν στο Λος Άντζελες και στο Βανκούβερ η προθεσμία λήγει ένα λεπτό πριν από τις 14:00 τοπική ώρα, στη Νέα Υόρκη και στο Τορόντο στις 17:00, στη Βρετανία στις 22:00, στην κεντρική Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία κλπ) στις 23:00, στο Πεκίνο στις 05:00 της Μ. Τρίτης και δύο ώρες αργότερα στην Αυστραλία.

Οι εκλογείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορούν να απευθυνθούν σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή στην αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή προκειμένου να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

Τυχόν απορίες απαντώνται στα πεδία «περισσότερες πληροφορίες» ή «αναφορά προβλήματος» στην πλατφόρμα, καλώντας στο +30 210 626 6222 όλο το 24ωρο ή επικοινωνώντας με τοπικό ΚΕΠ και για τους διαμένοντες στο εξωτερικό με την αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή.

Πώς μπορείτε να εγγραφείτε

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην πλατφόρμα αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και δεν έχουν κωδικούς taxisnet, υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση με συνδυαστική χρήση στοιχείων του ελληνικού διαβατηρίου και της ελληνικής αστυνομικής ταυτότητας, (αρκεί και τα δύο να είναι σε ισχύ) ή του διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου.

Η αποστολή του εκλογικού φακέλου θα γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω κούριερ εντός του Μαΐου. Η παραλαβή γίνεται υποχρεωτικά είτε από τον ίδιο τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια αρχή.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με ηλεκτρονικό σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του (tracking).

Ο φάκελος θα περιλαμβάνει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το ψηφοδέλτιο που θα είναι ενιαίο με όλα τα κόμματα, τον φάκελο ψηφοφορίας που θα είναι ανώνυμος, ένα έντυπο οδηγιών, τον κατάλογο υποψηφίων και μια αίτηση – υπεύθυνη δήλωση που είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Απόστολος Μιχαλούδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο 30χρονος σύζυγος οδηγείται στα δικαστήρια Ηρακλείου, Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Δεν έπεισε για το «ατύχημα» ο 30χρονος – Προφυλακίστηκε για τον βαρύ τραυματισμό της 28χρονης συζύγου του

13/05/2026 - 5:43μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Πρότυπα Σχολεία: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων για το 2026-27

13/05/2026 - 4:56μμ
(Φωτ.: allwyn.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Μια «ηλεκτρισμένη» Κυριακή στον Λυκαβηττό με το All Star Party του “Τhis is Athens City Festival” (vid.)

13/05/2026 - 2:27μμ
Σπασμένα ακουστικά κοντά στην πολυκατοικία στην Ηλιούπολη από την ταράτσα της οποίας έπεσαν οι 17χρονες, Τρίτη 12 Μαΐου 2026.  (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηλιούπολη: Μάχη για τη ζωή δίνει η 17χρονη μετά τη βουτιά στο κενό με τη φίλη της – Η έκκληση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

13/05/2026 - 9:19πμ
Στιγμιότυπο από την Νομική Σχολή Αθηνών κατά τις φοιτητικές εκλογές, Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φοιτητικές εκλογές 2026: Στις κάλπες υπό τη σκιά των επεισοδίων σε ΑΠΘ και ΠΑΔΑ – Μαχαιρώματα, βαριοπούλες και τραυματίες

13/05/2026 - 8:56πμ
(Φωτ.: Έλλη Τσολακη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και τοπικές καταιγίδες στα βόρεια – Μικρή πτώση της θερμοκρασίας

13/05/2026 - 8:10πμ
Η πολυκατοικία στην Ηλιούπολη όπου σημειώθηκε η τραγωδία με τα δύο 17χρονα κορίτσια (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο σχολείο των 17χρονων κοριτσιών

12/05/2026 - 11:20μμ
(Φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Βαρύ κατηγορητήριο για τους οκτώ συλληφθέντες της ληστείας στην Κάτω Τιθορέα

12/05/2026 - 10:01μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρά επεισόδια με κουκουλοφόρους στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Τραυματίες και προσαγωγές

12/05/2026 - 7:44μμ
Στιγμιότυπο από τη μεταγωγή στον Εισαγγελέα των οκτώ συλληφθέντων για την ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στην Τιθορέα Φθιώτιδας (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Οι ληστές με τις περούκες – Πώς εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση μετά την ένοπλη ληστεία στην Κάτω Τιθορέα

12/05/2026 - 7:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο ενημερωτικό περίπτερο της ΕΠΟΝΑ στο Σύνταγμα αναδεικνύονται και ημερομηνίες-σταθμοί (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)

Η ΕΠΟΝΑ βγαίνει μπροστά για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων – Δράσεις σε όλη την Ελλάδα από τη νεολαία της ΠΟΕ

19 λεπτά πριν
Ο 30χρονος σύζυγος οδηγείται στα δικαστήρια Ηρακλείου, Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Ηράκλειο: Δεν έπεισε για το «ατύχημα» ο 30χρονος – Προφυλακίστηκε για τον βαρύ τραυματισμό της 28χρονης συζύγου του

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Πρότυπα Σχολεία: Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων για το 2026-27

2 ώρες πριν
(Φωτ.: George Milo/ google.com/maps/contrib)

Βαριά πρόστιμα 1,9 εκατ. ευρώ σε ΦΑΓΕ και DoValue για αθέμιτη κερδοφορία και οχλήσεις

2 ώρες πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο «Energy Transition Summit. East Med and Southeast Europe», Τετάρτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μητσοτάκης: Ανοιχτό παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης λόγω Ιράν – Η κρίση στα Στενά του Ορμούζ απειλεί ενέργεια, πληθωρισμό και τουρισμό

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/Syllogos Pontion Annoberou)

«Καμίαν κι ανασπάλω»: Εκδήλωση μνήμης και παράδοσης από το Σύλλογο Ποντίων Ανόβερου στη Γερμανία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign