pontosnews.gr
Πέμπτη, 17/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Επανέρχεται μετά από 14 χρόνια η «Λατρευτική Εβδομάδα»

Στόχος η ανάδειξη του βυζαντινού χαρακτήρα της πόλης και η προσέλκυση επισκεπτών από τα Βαλκάνια

10/04/2024 - 5:39μμ
Από αριστερά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο μητροπολίτης Φιλόθεος και ο αντιδήμαρχος Βασίλης Γάκης (φωτ.: Δήμος Θεσσαλονίκης)

Από αριστερά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο μητροπολίτης Φιλόθεος και ο αντιδήμαρχος Βασίλης Γάκης (φωτ.: Δήμος Θεσσαλονίκης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με ψαλτικό οδοιπορικό των Αχράντων Παθών στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στο οποίο θα ψάλλει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, μαζί με ιερείς της Μητρόπολης και τον βυζαντινό χορό ιεροψαλτών του ναού θα ανοίξει η αυλαία της «Λατρευτικής Εβδομάδας» στις 20 Απριλίου.

Πρόκειται για θεσμό με ιστορία δύο δεκαετιών, ο οποίος επανέρχεται μετά από 14 χρόνια με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης και της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας.

Η «Λατρευτική Εβδομάδα» θα ολοκληρωθεί στις 27 Απριλίου, το Σάββατο του Λαζάρου, στον αύλειο χώρο της Μονής Βλατάδων με τη μουσική παράσταση «Ρόδον το Αμάραντον» για το θείο Πάθος και την Ανάσταση, την οποία οι θεατές θα παρακολουθήσουν θαυμάζοντας το δειλινό στην πόλη.

«Πρόκειται για μοναδική δράση, η οποία θα συνδέσει την κατάνυξη, το ψυχικό συναίσθημα με την πρόσκληση και προσέλκυση επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και από τα Βαλκάνια», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγελλούδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος της «Λατρευτικής Εβδομάδας» στον Ναό των Αγίων Αποστόλων, βυζαντινό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Στόχος είναι να προσφερθεί στους επισκέπτες της πόλης μία βιωματική εμπειρία, ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο με οδηγούς κορυφαίους διακόνους της ψαλτικής τέχνης και της εκκλησιαστικής μουσικής, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογραμμίζοντας ότι η βυζαντινή λατρευτική μουσική έχει τη δύναμη να ξεκλειδώνει την ψυχή, όπως καμία άλλη.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να επαναφέρει τη «Λατρευτική Εβδομάδα» ως ουσιαστικό θεσμό στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Χριστού, είπε ο μητροπολίτης Φιλόθεος, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο της παράδοσης της πόλης υπάρχει και το έντονο βυζαντινό παρελθόν και το εκκλησιαστικό παρόν και μέλλον.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα της «Λατρευτικής Εβδομάδας» περιλαμβάνει μουσικοαφηγηματικό οδοιπορικό με τίτλο «Προσεγγίζοντας το Θείο πάθος» με αφηγητές τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Φαίη Κοκκινοπούλου και Νίκο Ψαρρά στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, ομαδική έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο της Αγιορετικής Εστίας.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με το «Gabriel Faure: Requiem Op. 48» με σολίστ τη σοπράνο Αλεξάνδρα Μπιμπλάκη και τον βαρύτονο Ευάγγελο Χατζησταύρου συνοδεία, μεταξύ άλλων, της Συμφωνίας Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Ροτόντα, της χορωδίας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ.

Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της «Λατρευτικής Εβδομάδας», πατήστε εδώ.

Βάση δεδομένων με πασχαλινά έθιμα

Τη δημιουργία αρχείου εθίμων και εκδηλώσεων της Μεγάλης Εβδομάδας στην πόλη και τουριστική καμπάνια για την προώθηση της Θεσσαλονίκης ως προσκυνηματικό προορισμό ανακοίνωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλης Γάκης, επισημαίνοντας ότι «σε συνδυασμό με τη “Λατρευτική Εβδομάδα” και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης αποφασίσαμε να αναπτυχθούν δραστηριότητες για να ενισχυθεί η πόλη ως  προορισμός την Εβδομάδα των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου με τον τίτλο “Πάσχα στη Θεσσαλονίκη”» (Easter in Thessaloniki).

Προς αυτή την κατεύθυνση, καταρχήν καταγράφονται αρχειοθετούνται όλα τα έθιμα όχι μόνο τα εκκλησιαστικά, αλλά και τα παραδοσιακά της πόλης έτσι, ώστε να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων, πάνω στην οποία θα παραχθεί προωθητικό υλικό για ολοκληρωμένη καμπάνια «που θα καλεί τουρίστες, ιδιαίτερα ομόθρησκους από τα Βαλκάνια να έρθουν και να επισκεφθούν την πόλη και να βιώσουν μαζί μας τις Άγιες Μέρες του Πάσχα», διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος.

Αν και η καμπάνια θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2025, από φέτος όλοι οι επισκέπτες της πόλης, όλοι οι φιλοξενούμενοι στις ξενοδοχειακές μονάδες της Θεσσαλονίκης θα λαμβάνουν ένα έντυπο με κώδικα QR από τον οποίο στις βασικές γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, σερβικά, βουλγάρικα θα ενημερώνονται διαδικτυακά για το τι συμβαίνει στην πόλη, πού μπορούν να πάνε, ποια εκκλησία να επισκεφθούν, ποιοι είναι οι ιστορικοί τόποι και ποιες εκδηλώσεις διοργανώνονται κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Επιπλέον με σύντομο τηλεοπτικό σποτ, παραγωγή σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης που θα προβάλλεται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα προωθηθεί η πόλη ως προορισμός προσκυνηματικού τουρισμού.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: orthodoxianewsagency.gr)
ΠΙΣΤΗ

Αυστραλία: Εκοιμήθη ο π. Νικόλαος Λιλιμπάκης – Η πολυετής διακονία του στη Μελβούρνη

15/09/2026 - 2:34μμ
(Φωτ.: greekorthodox.org.au)
ΠΙΣΤΗ

Αυστραλίας Μακάριος: «Υπάρχει πολλή ομορφιά στον κόσμο, αλλά για να τη δούμε, πρέπει να έχουμε ειρήνη μέσα μας»

14/09/2026 - 10:46μμ
(Φωτ.: Χρήστος Μπόνης / Ιερά Σύνοδος)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για Γιώργο Μαζωνάκη: Ο Γιώργος ήταν ένα παιδί του Θεού – Στάθηκε πάντα ανώνυμα και σιωπηλά σε όσους είχαν ανάγκη

14/09/2026 - 2:59μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την προσκυνηματική αποστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο Φανάρι. 11 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Βαρθολομαίος: Ζωντανά τα ίχνη της Ρωμιοσύνης στις αλησμόνητες πατρίδες

13/09/2026 - 2:27μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

11η Σεπτεμβρίου: «Ποτέ ξανά η μισαλλοδοξία και το μίσος» – Το μήνυμα Ελπιδοφόρου από τον Άγιο Νικόλαο

12/09/2026 - 11:59μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Ελπιδοφόρος: Ο Άγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν, σύμβολο ελπίδας 25 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου

11/09/2026 - 12:08πμ
(Φωτ.: Δημήτρης Κωνσταντινίδης/hub.uoa.gr)
ΠΙΣΤΗ

ΕΚΠΑ: Με αγιασμό από τον Ιερώνυμο η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς – 190 χρόνια ιστορίας

9/09/2026 - 10:18μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του νέου πτωχοκομείου Darülaceze. Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Τουρκική επίθεση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Βλέπουν» CIA πίσω από το Φανάρι και τη Χάλκη

9/09/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: Γιάννης Δεμιρτζόγλου/fosfanariou.gr)
ΠΙΣΤΗ

Παναγία Γκιόκσου: Η παλιά Ρωμιοσύνη της Χαλκηδόνας ξανάσμιξε στο ιστορικό Αγίασμα

9/09/2026 - 9:22πμ
Με τον υπουργό Οικονιμικών Κυριάκο Πιερρακάκη συναντήθηκε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών (φωτ.: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ)
ΠΙΣΤΗ

Ιερώνυμος σε Πιερρακάκη: Σχέδιο για φοιτητικές εστίες και στέγη για νέες οικογένειες

8/09/2026 - 10:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)

Τουρκία: Νέα παρέμβαση AKP και MHP για την επανεκλογή Ερντογάν

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Europa League: Κουζούλανε την… Ευρώπη ο ΟΦΗ

31 λεπτά πριν
(Πηγή: Εταιρεία Παραγωγής Gullwing)

ΑΠΘ: Αποκαλυπτήρια μνημείου και εκδήλωση μνήμης για τους πρόσφυγες του 1922

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: astynomia.gr)

Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι δύο συλληφθέντες για το οπλοστάσιο στις Συκιές

1 ώρα πριν
Οι τοίχοι της Μονής Βαζελώνα που στέκουν ακόμα (φωτ.: Anadolu)

Οι μονές Περιστερεώτα και Βαζελώνα στο τουριστικό πλάνο της Τουρκίας – Η Σουμελά έδειξε το δρόμο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Κύπελλο Ελλάδας: Ασταμάτητη ΑΕΚ με σούπερ Μάνταλο – Μοιρασιά στη Νίκαια

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV