pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μίνι σύνοδος ΕΕ-Αιγύπτου για να συγκρατηθούν οι μεταναστευτικές ροές – Συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία

Οι Ευρωπαίοι πηγαίνουν στο Κάιρο με την υπόσχεση για ένα πακέτο στήριξης ύψους 7,4 δισ. ευρώ

17/03/2024 - 9:44πμ
Μετανάστες από την Αίγυπτο, τη Συρία, την Αιθιοπία και το Σουδάν σε σκάφος της ιταλικής Ακτοφυλακής, μετά τη διάσωσή τους στα ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα (φωτ.: EPA / Ciro Fusco)

Μετανάστες από την Αίγυπτο, τη Συρία, την Αιθιοπία και το Σουδάν σε σκάφος της ιταλικής Ακτοφυλακής, μετά τη διάσωσή τους στα ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα (φωτ.: EPA / Ciro Fusco)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην Αίγυπτο, αναζητώντας «μια στρατηγική και περιεκτική εταιρική σχέση», στρέφεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που ο πόλεμος στη Γάζα δημιουργεί νέες μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές. Στη μίνι σύνοδο που πραγματοποιείται σήμερα στο Κάιρο –παρουσία και του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη– οι Ευρωπαίοι πηγαίνουν με… δώρα.

Σε μια χώρα όπου το δημόσιο χρέος συνεχώς αυξάνεται και πλέον ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ, οι Ευρωπαίοι φέρονται διατεθειμένοι να δώσουν πακέτο ύψους 7,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους Financial Times. Θα αφορά τη μετανάστευση, το εμπόριο, τους υδάτινους πόρους, το ανθρώπινο κεφάλαιο και τη δημογραφία.

Από αυτά τα χρήματα που θα προέρχονται από δάνεια, ανακατανομές και εγγυήσεις, το 1 δισ. ευρώ θα αποδεσμευτεί φέτος. Την περίοδο 2025-2027 (εάν υπάρξει έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο) η Αίγυπτος θα λάβει 4 δισ., ενώ στο συνολικό πακέτο προβλέπονται και 1,8 δισ. για επενδύσεις σε συνεργασία με ευρωπαϊκές Αρχές και 600 εκατ. για τον τομέα της μετανάστευσης (π.χ. ενίσχυση συνόρων, κέντρα υποδοχής, εκπαίδευση συνοριοφυλάκων).

«Ενώ η συνολική εικόνα των μεταναστευτικών ροών στη ΝΑ Ευρώπη είναι καλύτερη συνολικά, είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε μια αυξανόμενη πίεση από τη Λιβύη προς την Κρήτη» δήλωσε πριν από λίγα 24ωρα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε ότι  «σ’ αυτή την εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου σημασία έχει το βάθος και η ποιότητα». Είπε ακόμα ότι πρόκειται για ευρεία συμφωνία, η οποία διαφοροποιείται από τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που υπογράφηκε το 2016 και αφορούσε μόνο το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, αλλά και από το μνημόνιο συνεργασίας που υπάρχει με την Τυνησία.

«Η υπογραφή της περιεκτικής εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο λαμβάνει χώρα μετά την έναρξη λειτουργίας του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου στην Κύπρο και δύο ημέρες μετά την άφιξη στη Γάζα του πρώτου πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια που απέπλευσε από τη Λάρνακα» ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες.

Από την άλλη, τον περασμένο Ιανουάριο ο επίτροπος Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι είχε κάνει ειδική αναφορά στο GREGY, το καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας βαθέων υδάτων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. «Η Αίγυπτος μπορεί να γίνει όχι μόνο ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου, αλλά και μια αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» είχε υπογραμμίσει.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και του Βελγίου, Τζόρτζια Μελόνι και Αλεξάντερ ντε Κρο, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη και τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, στις 13:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των χωρών. Στις 17:15 θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

9/08/2025 - 11:25μμ
Δημοσιογράφοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από έναν χιμπακούσα, έναν επιζώντα της πυρηνικής έκρηξης στο Ναγκασάκι, στη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης (φωτ.: EPA/Franck Robichon)
ΚΟΣΜΟΣ

Καμπάνα στο Ναγκασάκι σήμανε ξανά, 80 χρόνια μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας

9/08/2025 - 2:37μμ
Καμένα σπίτια στην περιοχή των Δαρδανελλίων (φωτ.: Χ/GZT)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στα Δαρδανέλλια, άνοιξαν τα Στενά – Τέσσερις συλλήψεις

9/08/2025 - 11:59πμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν σφίγγουν τα χέρια μετά την επίτευξη της συμφωνίας για ειρήνευση στην περιοχή του Καυκάσου (φωτ.: EPA/Nathan Howard/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Ειρήνη στον Καύκασο έφερε ο Τραμπ; Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκαν να σταματήσουν κάθε σύγκρουση

9/08/2025 - 10:25πμ
Χειραψία Τραμπ-Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον Ιούνιο του 2019 (φωτ.: EPA/Russian Press office)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Θα συναντηθεί με τον Πούτιν τον Δεκαπενταύγουστο

9/08/2025 - 9:17πμ
Δύο διαφορετικά στιγμιότυπα από τη φωτιά στην περιοχή των Δαρδανελλίων (φωτ.: Χ/İzmir Manşet/Afa)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι φλόγες περικύκλωσαν οικισμούς στα Δαρδανέλλια – Διεκόπη η ναυσιπλοΐα στα Στενά

8/08/2025 - 10:18μμ
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανταλλάσσει χειραψία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού της Αρμενίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Σήμερα η «Σύνοδος ειρήνης» – Συμφωνία για διαμετακομιστικό διάδρομο με το όνομα… «Διαδρομή Τραμπ»

8/08/2025 - 9:43πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Ronen Zvulun)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νετανιάχου θέλει να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας αλλά όχι να την κυβερνήσει

7/08/2025 - 8:58μμ
(Φωτ.: ABC News / Keana Naughton)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Η Νέα Νότια Ουαλία δίνει αστρονομική αποζημίωση σε γυναίκα που φυλακίστηκε άδικα για 20 χρόνια

7/08/2025 - 4:56μμ
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τραμπ σχεδιάζει τετ-α-τετ με τον Πούτιν και τριμερή με τον Ζελένσκι

6/08/2025 - 11:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λαυρεωτική: Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν την καμένη έκταση – Πάνω από 15.000 στρέμματα

8 ώρες πριν
Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

EcommBx Cup: Την ήττα με 76-66 γνώρισε η Εθνική μπάσκετ από τη Σερβία

9 ώρες πριν

«Παρχάρια τη Καβακλί» για μια ακόμη χρονιά στον Λευκώνα Σερρών

10 ώρες πριν
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν έως τις 14 Αυγούστου

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign