pontosnews.gr
Πέμπτη, 16/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ρωσία: Απαγορεύει από 1η Μαρτίου τις εξαγωγές βενζίνης για έξι μήνες

Στόχος να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές και να επισκευαστούν υποδομές που έχουν πληγεί από ουκρανικά χτυπήματα

27/02/2024 - 9:56μμ
Πρατήριο καυσίμων μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας στη Μόσχα (φωτ.: EPA/Yuri Kochetkov)

Πρατήριο καυσίμων μιας από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας στη Μόσχα (φωτ.: EPA/Yuri Kochetkov)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Χειρόφρενο» στις εξαγωγές βενζίνης για έξι μήνες θα τραβήξει την 1η Μαρτίου η Ρωσία, προκειμένου, όπως ανακοίνωσε, να διατηρήσει σταθερές τις τιμές εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης και να επιτρέψει τη συντήρηση των διυλιστηρίων στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Η είδηση για την απαγόρευση, την οποία μετέδωσε πρώτος ο ρωσικός όμιλος ενημέρωσης RBC, επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο RBC επικαλούμενος ανώνυμη πηγή, έγραψε ότι ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν ενέκρινε την απαγόρευση έπειτα από πρόταση που έκανε ο Νόβακ με επιστολή του με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου. Μια δεύτερη πηγή είπε στο Reuters ότι η απόφαση ελήφθη, αλλά το διάταγμα δεν έχει εκδοθεί.

«Προκειμένου να αντισταθμιστεί η υπερβολική ζήτηση για πετρελαϊκά προϊόντα, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα που θα συμβάλουν στη σταθεροποίηση των τιμών στην εγχώρια αγορά», αναφέρει στην πρόταση ο Νόβακ όπως μετέδωσε ο RBC.

Η τιμή της βενζίνης είναι θέμα που απασχολεί αυτοκινητιστές και αγρότες στη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σιτηρών στον κόσμο, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 15ης-17ης Μαρτίου, ενώ ορισμένα ρωσικά διυλιστήρια έχουν πληγεί από επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους τελευταίους μήνες.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας βάζουν στο στόχαστρο ενεργειακές υποδομές σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν την εφοδιαστική αλυσίδα και να πλήξουν το ηθικό του αντιπάλου, καθώς επιδιώκουν να αποκτήσουν το πάνω χέρι σε αυτόν τον πόλεμο, στον οποίο – δύο χρόνια μετά την έναρξή του – δεν διαφαίνεται τέλος σύντομα.

Οι εξαγωγές πετρελαίου, πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου, είναι μακράν το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ρωσίας, μια σημαντική πηγή εσόδων για την οικονομία του 1,9 τρισεκ. δολαρίων, και διασφαλίζουν στη Μόσχα κορυφαία θέση στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή.

Το Κρεμλίνο συνεργάζεται με την Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, για να διατηρήσουν υψηλές τις τιμές στην ευρύτερη ομάδα του ΟΠΕΚ+ η οποία περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και βασικούς του συμμάχους.

Η Ρωσία έχει ήδη μειώσει εθελοντικά τις εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως κατά το πρώτο τρίμηνο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΠΕΚ+ να στηρίξει τις τιμές.

Εξαγωγές κυρίως στην Αφρική και τα ΗΑΕ

Οι κορυφαίοι παραγωγοί βενζίνης στη Ρωσία το 2023 ήταν το διυλιστήριο Omsk της Gazprom Neft, το διυλιστήριο πετρελαίου NORSI της Lukoil στο Νίζνι Νόβγκοροντ και το διυλιστήριο Ryazan της Rosneft.

Η Ρωσία το 2023 παρήγαγε 43,9 εκατομμύρια τόνους βενζίνης και εξήγαγε περίπου 5,76 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή περίπου το 13% της παραγωγής της. Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικής βενζίνης είναι κυρίως αφρικανικές χώρες, όπως η Νιγηρία, η Λιβύη, η Τυνησία και επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Ρωσία μείωσε τον περασμένο μήνα τις εξαγωγές βενζίνης σε χώρες εκτός της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών για να αντισταθμίσει τις έκτακτες επισκευές στα διυλιστήρια εν μέσω πυρκαγιών και επιθέσεων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στις απώλειες περιλαμβάνεται η διακοπή λειτουργίας μιας μονάδας στο NORSI, το τέταρτο μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ, περίπου 430 χιλιόμετρα (270 μίλια) ανατολικά της Μόσχας, έπειτα από φερόμενη τεχνική βλάβη.

Πέρυσι η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές βενζίνης μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοέμβριου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υψηλές εγχώριες τιμές και οι ελλείψεις.

Αυτήν τη περίοδο η απαγόρευση δεν θα αφορά τα κράτη μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, την Μογγολία, το Ουζμπεκιστάν και δύο υποστηριζόμενες από την Ρωσία αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, την Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.

Οι τιμές χονδρικής των καυσίμων στην Ρωσία έχουν αυξηθεί από τις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με τις τιμές της 26ης Φεβρουαρίου στο χρηματιστήριο της Αγίας Πετρούπολης (SPIMEX), η τιμή της βενζίνης 92 οκτανίων αυξήθηκε κατά 22% από την 1η Ιανουαρίου, ενώ της βενζίνης 95 οκτανίων αυξήθηκε κατά 32%. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών η τιμή της βενζίνης 92 οκτανίων μειώθηκε κατά 3,3%.

Η βενζίνη 95 οκτανίων στη Ρωσία κοστίζει περίπου 62 σεντς του δολαρίου το λίτρο, όταν στις περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης η τιμή ξεπερνά τα 2,05 δολάρια.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο: «Φρένο» στην Τουρκία – Στο επίκεντρο παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

15/04/2026 - 11:59μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/TIBOR ILLYES)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Ριζικές αλλαγές στα ΜΜΕ προαναγγέλλει ο Πέτερ Μάγιαρ μετά τη νίκη του

15/04/2026 - 11:34μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός (φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ ανάρτησε εικόνα AI με τον Ιησού εν μέσω αντιδράσεων – Νέα επίθεση στον Πάπα Λέοντα

15/04/2026 - 8:28μμ
Κόσμος και ασθενοφόρο έξω από το σχολείο στο Καχραμανμαράς της Τουρκίας, όπου 14χρονος άνοιξε πυρ. 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: Anadolu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διπλό σοκ με επιθέσεις σε σχολεία – 9 νεκροί στο Καχραμανμαράς

15/04/2026 - 7:16μμ
Ιρανός διασχίζει δρόμο μπροστά από γιγαντοαφίσα στην Τεχεράνη, με αναφορά στα Στενά του Ορμούζ και το σύνθημα «Για πάντα στο χέρι του Ιράν». 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν απειλεί με μπλόκο στην Ερυθρά Θάλασσα αν συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός

15/04/2026 - 4:25μμ
(Πηγή: x.com/ihacomtr/ status/2044370290197610918)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα ένοπλη επίθεση σε γυμνάσιο με νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

15/04/2026 - 3:53μμ
Ο ηγέτης του κόμματος Tisza και νεοκλεχθείς πρωθυπουργός Πέτερ Μάγιαρ, μιλάει στον Τύπο πριν από τη συνάντησή του με τον Ούγγρο πρόεδρο στο Μέγαρο Σάντορ στη Βουδαπέστη (φωτ.: EPA/ Robert Hegedus)
ΚΟΣΜΟΣ

Μετωπική σύγκρουση Πέτερ Μάγιαρ και Ταμάς Σούλιοκ: Παραιτηθείτε τώρα αλλιώς θα απομακρυνθείτε

15/04/2026 - 2:05μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Βαριά «καμπάνα» σε δημοσιογράφο από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης – 2,5 χρόνια φυλάκισης για «παραπληροφόρηση»

15/04/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο΄)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο τραπέζι ξανά ΗΠΑ–Ιράν: Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό παράθυρο για άμεση επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων

15/04/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: NTV/X)
ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδιο στην Αγιά Σοφιά: Συνελήφθησαν δύο Έλληνες καθώς ξεδίπλωσαν την ελληνική σημαία στο εσωτερικό της

14/04/2026 - 11:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: European Union)

Ευρωκοινοβούλιο: «Φρένο» στην Τουρκία – Στο επίκεντρο παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/TIBOR ILLYES)

Ουγγαρία: Ριζικές αλλαγές στα ΜΜΕ προαναγγέλλει ο Πέτερ Μάγιαρ μετά τη νίκη του

2 ώρες πριν
(Φωτ αρχείου: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Αίγιο: Άγρια επίθεση και απαγωγή άνδρα – Του άρπαξαν 7.000 ευρώ και τον εγκατέλειψαν στο νοσοκομείο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Από την αφίσα της ταινίας Καποδίστριας του Γιάννη Σμαραγδή)

Ο «Καποδίστριας» του Γιάννη Σμαραγδή κατακτά τον κόσμο

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη 
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα  Μπόλαρη)

Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης, τα σενάρια για φθινοπωρινές κάλπες και το κλίμα στο γαλάζιο εσωτερικό

3 ώρες πριν
Αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Serena στο Ισλαμαμπάντ, όπου φιλοξενήθηκαν συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν, 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Sohail Shahzad)

ΗΠΑ-Ιράν: Διαψεύσεις για εκεχειρία και προτάσεις αποκλιμάκωσης στο τραπέζι

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign