pontosnews.gr
Πέμπτη, 28/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κύθηρα: Ένας τόπος με χρυσό στη θάλασσα

Δεν είναι εύκολο να το συλλέξει κανείς

4/11/2023 - 2:52μμ
Mάζεμα αλατιού από τα βράχια στα Κύθηρα (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αναστάσιος Βενάρδος/STR)

Mάζεμα αλατιού από τα βράχια στα Κύθηρα (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αναστάσιος Βενάρδος/STR)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μπορεί κάποτε να αποτελούσε είδος πολυτελείας που μόνο οι γευσιγνώστες ξεχώριζαν και χρησιμοποιούσαν, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, αρχίζει να αναγνωρίζεται και πάλι η θρεπτική αξία του. Ο λόγος για το φυσικό θαλασσινό αλάτι Κυθήρων που μπαίνει ξανά στην κουζίνα της νοικοκυράς.

Η συγκομιδή του όμως, αποτελεί μια δύσκολη δουλειά που απαιτεί αντοχή και υπομονή.

Κρατώντας την παράδοση από τον πατέρα του Παναγιώτη, ο αλυκάριος Γιώργος Σκλάβος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξηγεί: «Για πάρα πολλά χρόνια, ο πατέρας μου μάζευε με τα χέρια του το φυσικό, θαλασσινό αλάτι και το πουλούσε στα Κύθηρα. Έτσι κρατώντας την παράδοση αυτή θέλησα και εγώ να γίνω άξιος συνεχιστής του. Είναι υπόθεση πάρα πολύ δύσκολη, σχετικά επικίνδυνη, έτσι όπως περπατάς πάνω στα βράχια. Οι παλιοί έλεγαν πως αν θες να καταραστείς κάποιον, πες του να γίνει αλατάς ή καμινάρης, να δουλεύει ασταμάτητα μέσα στη ζέστη».

Οι περίπου 30 περιοχές των Κυθήρων με τις φυσικές γούρνες, κάθε χρόνο δημοπρατούνται. Ενοικιάζονται δηλαδή από τους ενδιαφερόμενους για τη συγκομιδή αλατιού, από την Εγχώριο Περιουσία των Κυθήρων και Αντικυθήρων, έναν θεσμό που υπάρχει από την Αγγλοκρατία. Έτσι και για τον Γιώργο Σκλάβο η διαδικασία όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ίδια, καθώς κάθε καλοκαίρι «χτυπάει» σε δημοπρασία μία από τις αλυκές του νησιού και συγκεκριμένα του Αυλαίμονα. Από αυτή την αλυκή, όπως διευκρινίζει, δουλεύει για ένα δεύτερο μεροκάματο, αφού το κύριο του επάγγελμα είναι η αλιεία.

Πώς γίνεται η συγκομιδή του αλατιού

Για τη διαδικασία συγκομιδής του αλατιού και τις δύσκολες συνθήκες, ο Γιώργος Σκλάβος με την 20ετή εμπειρία του, εξηγεί αναλυτικά: «Τραβάω με αντλία το θαλασσόνερο και αρχίσω να ποτίζω σαν περιβόλι, ανά εικοσαήμερο, τις αυτόπηκτες αλυκές μου -τις αμέτρητες φυσικές κοιλότητες μεταξύ των βράχων. Θα χρειαστεί ζέστη και αεράκι μέχρις ότου τελικά το νερό εξατμιστεί κι απομείνει, ένα μήνα αργότερα, το αλάτι. Το κάθε μάζεμά του διαρκεί ως και δέκα μέρες. Με τρυπητή κουτάλα, το συγκεντρώνω μόνος μου καθημερινά από τις πεντέμισι το πρωί, προτού δηλαδή ο ήλιος γίνει αφόρητος. Το ίδιο σκηνικό, το λεγόμενο και “σεφέρι” –εναλλάξ πότισμα και μάζεμα– το επαναλαμβάνω ολόκληρο το καλοκαίρι, μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο καιρός, πάντως, μπορεί να μειώσει ως και στο μισό την παραγωγή μου: με τις φουρτούνες τα κύματα ανεβαίνουν και η θάλασσα ξεπλένει το νερό που έχω ρίξει στην αλυκή μαζί και το αλάτι που ήδη έχει μαζευτεί εκεί. Το ίδιο και η βροχή που πέφτει και το λειώνει.

Καιρού επιτρέποντος, ωστόσο, θα βγάλω καλάθι καλάθι ως κι έναν τόνο αλατιού σε ετήσια βάση. Το φορτώνω σε σακιά κι από κει στον ώμο μου για το αμάξι. Στο σπίτι πια, το λιάζω για τριάντα μέρες, μέχρι να στεγνώσει καλά, κατόπιν το καθαρίζω, πριν το τσουβαλιάσω. Με τη διαδικασία αυτή λοιπόν καταλαβαίνετε ότι συλλέγεται ο άνθος του αλατιού, δεν έχει υποστεί καμία κατεργασία, οπότε περιέχει ιχνοστοιχεία όπως φθόριο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο. Είναι επίσης νοστιμότερο και πιο “αλμυρό” από το παραγωγικό αλάτι του εμπορίου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο παραγωγός.

Μετά τη συγκομιδή του αλατιού, σειρά έχει η διάθεσή του στην αγορά και σύμφωνα με τον Γιώργο Σκλάβο και τη σύντροφό του Αναστασία Καλοπαίδη που έχει αναλάβει το κομμάτι των πωλήσεων του αλατιού, «το σημαντικότερο είναι να κρατάς την ποιότητα ψηλά». Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αναστασία Καλοπαίδη η οποία ασχολείται με τη διανομή της δικής τους παραγωγής, μέσα από τη σελίδα τους σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, «το πελατολόγιό μας είναι πολλών ετών. Ξέρουμε ότι δεν μας αλλάζουν γιατί γνωρίζουν την ποιότητα. Υπάρχει κόσμος που μας περιμένει αρκετούς μήνες νωρίτερα, μέχρι να βγει η νέα μας παραγωγή».

⇒ Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Βίκυ Παπατζίκου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα στους 17 συλληφθέντες από τη βόρεια Ελλάδα

28/05/2026 - 8:16μμ
(Φωτ.: ALLWYN)
ΕΛΛΑΔΑ

Η αιμοδοσία και η εγγραφή δοτών μυελού των οστών είναι πιο απλές απ’ όσο πιστεύουμε

28/05/2026 - 4:30μμ
(Πηγή: edemocracy-empapas.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στις Σέρρες: Διπλό το εύρημα του ιατροδικαστή για τον θάνατο του 10χρονου σε αρδευτικό κανάλι

28/05/2026 - 4:03μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Οδηγός απείλησε άλλον με πιστόλι κρότου και καταδιώχθηκε από τη Βουλιαγμένης μέχρι το Μέγαρο Μουσικής

28/05/2026 - 3:34μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Στον ιατροδικαστή ο 10χρονος που βρέθηκε νεκρός σε αρδευτικό κανάλι – Ενώπιον του εισαγγελέα οι δύο συλληφθείσες

28/05/2026 - 12:16μμ
(Φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πατήσια: Γνωστός στις Αρχές από το 2022 ο ένας εκ των δραστών της ένοπλης επίθεσης

28/05/2026 - 11:20πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ-POOL/Γιώργος Βιτσαράς)
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2026: Πρεμιέρα αύριο με Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τους υποψηφίους των ΓΕΛ

28/05/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Βελτιωμένος ο καιρός σήμερα, με τοπικές απογευματινές βροχές στα ηπειρωτικά

28/05/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακιστέοι επτά κατηγορούμενοι στο Ηράκλειο για υποθέσεις ναρκωτικών – Σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση

28/05/2026 - 12:25πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Προθεσμία για το Σάββατο ζήτησαν η μητέρα και ο σύντροφός της για την κακοποίηση της 3χρονης στα Χανιά

27/05/2026 - 11:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Greek Basketball League: Πρώτο βήμα των Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού για τους τελικούς

9 λεπτά πριν
Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος στο κοιμητήριο του Θρυλορίου (φωτ. αρχείου: Facebook / Athina Nakousi)

Θρυλόριο: Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, του Αγίου Πνεύματος, θα αναβιώσει το ποντιακό ταφικό έθιμο

36 λεπτά πριν
Ο Γ. Γεραπετρίτης στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (φωτ.: EPA / George Christophorou)

Ουκρανικό drone: Την Κάγια Κάλας ενημέρωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης – Θα ακολουθήσει διάβημα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Η γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Argo WN)

«Τ’ εμέτερον το λεφτοκάρ’» ρίζωσε στο Waiblingen της Γερμανίας ως σύμβολο μνήμης και συνέχειας

2 ώρες πριν
Στρατιώτες Ελληνικού Στρατού σε στιγμή ανάπαυλας στο Μικρασιατικό Μέτωπο και η επιστολή του εφέδρου (Πηγή: Αρχεία ΕΛΙΑ/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Μικρασιατικό Μέτωπο: Επιστολή-κόλαφος στρατιώτη για τη μη συμμετοχή των γόνων των βουλευτών και των εφοπλιστών στον πόλεμο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign