pontosnews.gr
Πέμπτη, 13/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σοκ από το νέο μακελειό στις ΗΠΑ: Ένοπλος σκότωσε τουλάχιστον 22 άτομα

Δεκάδες τραυματίες άφησε πίσω του ο ένοπλος, ο οποίος αναζητείται – Η πλέον πολύνεκρη επίθεση στις ΗΠΑ από τον Αύγουστο του 2019

26/10/2023 - 9:45πμ
Οδόφραγμα κοντά στο εστιατόριο-μπαρ όπου ο ένοπλος σκόρπισε το θάνατο στην πόλη Λιούιστον, στην πολιτεία Μέιν (φωτ.: EPA / CJ Gunther)

Οδόφραγμα κοντά στο εστιατόριο-μπαρ όπου ο ένοπλος σκόρπισε το θάνατο στην πόλη Λιούιστον, στην πολιτεία Μέιν (φωτ.: EPA / CJ Gunther)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Νέο μακελειό στις ΗΠΑ, στην πόλη Λιούιστον, στην πολιτεία Μέιν στα βορειοανατολικά, εκεί όπου ένοπλος δολοφόνησε εν ψυχρώ τουλάχιστον 22 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες άλλα το βράδυ της Τετάρτης.

«Έχουμε 22 επιβεβαιωμένους νεκρούς και πολλούς, πάρα πολλούς τραυματίες», δήλωσε στο CNN ο Ρόμπερτ Μακάρθι, δημοτικός σύμβουλος στην πόλη των περίπου 35.000 κατοίκων, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χλμ βορείως του Πόρτλαντ.

Οι επιθέσεις έγιναν σε τρεις τουλάχιστον τοποθεσίες: σε μια αίθουσα για μπόουλινγκ και πάρτι, σε ένα εστιατόριο-μπαρ και σε ένα εφοδιαστικό κέντρο αλυσίδας σουπερμάρκετ.

Από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Αντροσκόγκιν αρχικά ανακοινώθηκε ότι ο φερόμενος ως δράστης είναι λευκός, οπλισμένος με ημιαυτόματο τουφέκι και κινείται με ένα λευκό SUV – η σύσταση προς τους κατοίκους ήταν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να επικοινωνήσουν με τις Αρχές εάν τον δουν. Αργότερα διευκρινίστηκε ότι πρόκειται για τον 40χρονο Ρόμπερτ Καρντ, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν άγνωστα. Για τον εντοπισμό του «υπάρχει ανθρωποκυνηγητό», όπως τονίστηκε.

Στη δημοσιότητα δόθηκε και φωτογραφία του· φαίνεται να κρατάει όπλο έτοιμος να πυροβολήσει, μπαίνοντας μέσα στην αίθουσα του μπόουλινγκ. Αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι ο Ρόμπερτ Καρντ ήταν εκπαιδευτής πυροβόλων όπλων σε εγκατάσταση του στρατού στο Μέιν και ότι το καλοκαίρι εισήχθη σε μονάδα ψυχικής υγείας αφού απειλούσε να ανατινάξει στρατιωτική βάση.

Από το γραφείο του σερίφη της κομητείας Αντροσκόγκιν δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία του ενόπλου

Τα σχολεία την Πέμπτη στην πόλη Λιούιστον θα παραμείνουν κλειστά. Ο Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κυβερνήτρια του Μέιν, δηλώνοντας ότι υπάρχει η πλήρης υποστήριξη των ομοσπονδιακών Αρχών και τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «φρικιαστικό περιστατικό».

Η χθεσινή είναι η πλέον πολύνεκρη επίθεση στις ΗΠΑ από τον Αύγουστο του 2019, όταν νεαρός χρησιμοποιώντας ένα AK-47 άνοιξε πυρ εναντίον πελατών σουπερμάρκετ στο Ελ Πάσο, στοχεύοντας κυρίως Μεξικανούς και Λατινοαμερικάνους. «Έγκλημα ρατσιστικού μίσους» χαρακτηρίστηκε από τις Αρχές.

Ωστόσο, η φονικότερη επίθεση όλων έγινε το 2017 στο Λας Βέγκας, όταν ένας άνδρας που είχε στην κατοχή του αρκετά αυτόματα τουφέκια πυροβολούσε αδιακρίτως από το παράθυρο ξενοδοχείου. Απολογισμός: 58 νεκροί.

Βαρύ τίμημα για την οπλοκατοχή

Οι ΗΠΑ πληρώνουν εξαιρετικά βαρύ τίμημα για την ευρεία διάδοση των όπλων και την ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση σε αυτά.

Στη χώρα υπάρχουν περισσότερα όπλα (κάπου 400 εκατ.) απ’ ό,τι κάτοικοι· ο ένας ενήλικος στους τρεις έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα όπλο και σχεδόν ο ένας στους δύο ζει σε νοικοκυριό με τουλάχιστον ένα όπλο.

Συνέπεια της διάδοσης τους είναι ο εξαιρετικά υψηλός δείκτης θανάτων εξαιτίας βίαιων επεισοδίων· δεν υπάρχει καμία σύγκριση με δείκτες σε άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.

Χωρίς να υπολογίζονται οι αυτοκτονίες, φέτος έχουν σκοτωθεί από σφαίρες πάνω από 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το εξειδικευμένο site Gun Violence Archive.

Τα mass shootings –οι επιθέσεις ενόπλων με τουλάχιστον τέσσερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής της τάξης– σοκάρουν κάθε φορά και μένουν χαραγμένα στη μνήμη των Αμερικανών, και ταυτόχρονα αναδεικνύουν το τεράστιο ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα σε Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς.

Παρά τις πολλές μαζικές κινητοποιήσεις, το Κογκρέσο ουδέποτε υιοθέτησε το φιλόδοξο νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή, καθώς πολλά μέλη του επηρεάζονται από το πανίσχυρο λόμπι των όπλων NRA.

Στις ΗΠΑ η οπλοκατοχή θεωρείται από εκατομμύρια πολίτες θεμελιώδες και αναπόσπαστο συνταγματικό τους δικαίωμα. Έτσι οι μόνες πρόσφατες νομοθετικές πρόοδοι που έγιναν αφορούν τη διεύρυνση των ελέγχων στο ποινικό μητρώο και στο ψυχιατρικό ιστορικό όσων επιθυμούν να αποκτήσουν όπλο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πυρηνικός σταθμός της Τσερναβόντα στη Ρουμανία, στις 5 Αυγούστου 2026. Οι δύο αντιδραστήρες του χρησιμοποιούν νερό από τον Δούναβη για την ψύξη τους (φωτ.: EPA / Robert Ghement)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Εκτός λειτουργίας ολόκληρος ο πυρηνικός σταθμός της Τσερναβόντα – «Στέρεψε» ο Δούναβης

13/08/2026 - 1:17μμ
Υποστηρικτής του φυλακισμένου δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου κρατά πλακάτ με το σύνθημα «Δεν υπάρχει σωτηρία για κανέναν μόνο του – ή όλοι μαζί ή κανείς», έξω από τις φυλακές Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη. 15 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ιμάμογλου εγκαταλείπει το CHP και εντάσσεται στο Νέο Κόμμα

13/08/2026 - 12:20μμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, στο Οβάλ Γραφείο. 11 Αυγούστου 2026. (φωτ.: The White House / Joyce N. Boghosian)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Ο Τραμπ αλλάζει τακτική – Οικονομική ασφυξία αντί νέων βομβαρδισμών

13/08/2026 - 9:32πμ
Ο Νόαμ Μπέταν, εκπρόσωπος του Ισραήλ, ερμηνεύει το τραγούδι «Michelle» στον μεγάλο τελικό της 70ής Eurovision, στη Βιέννη, στις 16 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Eurovision: Νέος κανόνας «φωτογραφίζει» το Ισραήλ – Μπορεί να κερδίσει, αλλά όχι να διοργανώσει

13/08/2026 - 8:58πμ
Επισκέπτης παρατηρεί την κυψελοειδή εγκατάσταση για τα 65 χρόνια από την ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου. Το έργο, μήκους 30 και ύψους τριών μέτρων, έχει στηθεί μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Τείχος του Βερολίνου: 65 χρόνια από τη νύχτα που μια πόλη κόπηκε στα δύο – Η νέα «διάφανη» εγκατάσταση

13/08/2026 - 8:34πμ
Η πετρελαιοκηλίδα στα ανοιχτά του Ομάν, όπως καταγράφηκε από δορυφόρο στις 11 Αυγούστου 2026 (φωτ.: European Union / Copernicus Sentinel-3)
ΚΟΣΜΟΣ

Ομάν: Πετρελαιοκηλίδα άνω των 2.000 τ.χλμ. χτυπά τις ακτές – Φόβοι για οικολογική καταστροφή

12/08/2026 - 11:40μμ
Συμβολικό χταπόδι με τα αρχικά της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), έξω από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη, πριν από την εξέταση προσφυγής κατά των εξουσιών παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών στο εξωτερικό, στις 14 Ιανουαρίου 2020 (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Γερμανία «λύνει τα χέρια» των μυστικών υπηρεσιών – Hackbacks, παρακολουθήσεις και ενεργές επιχειρήσεις

12/08/2026 - 11:16μμ
Μέλος σωστικού συνεργείου του κολομβιανού στρατού δίνει οδηγίες σε εθελοντές κατά τη διάρκεια ερευνών σε κτήρια που κατέστρεψε ο σεισμός, στην Περέιρα της Κολομβίας (φωτ.: EPA / Carlos Ortega)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Κολομβία: Μάχη με το χρόνο στα ερείπια – Αγωνία για 11χρονη και τους παππούδες της

12/08/2026 - 9:20μμ
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: «Έχουμε τον απόλυτο έλεγχο και θα τον κρατήσουμε»

12/08/2026 - 7:47μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Κυβερνοεπίθεση στη MyDr εξέθεσε τη μισή χώρα – Διέρρευσαν δεδομένα 19 εκατ. πολιτών

12/08/2026 - 7:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: ebu.ch)

Βουλγαρία: Στο Μπουργκάς θα διεξαχθεί η Eurovision τον Μάιο του 2027

7 δευτερόλεπτα πριν
Ο πυρηνικός σταθμός της Τσερναβόντα στη Ρουμανία, στις 5 Αυγούστου 2026. Οι δύο αντιδραστήρες του χρησιμοποιούν νερό από τον Δούναβη για την ψύξη τους (φωτ.: EPA / Robert Ghement)

Ρουμανία: Εκτός λειτουργίας ολόκληρος ο πυρηνικός σταθμός της Τσερναβόντα – «Στέρεψε» ο Δούναβης

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Υπουργείο Παιδείας: Ανοίγει η πλατφόρμα για προσλήψεις αναπληρωτών ΕΕΠ και ΕΒΠ

57 λεπτά πριν
Υποστηρικτής του φυλακισμένου δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου κρατά πλακάτ με το σύνθημα «Δεν υπάρχει σωτηρία για κανέναν μόνο του – ή όλοι μαζί ή κανείς», έξω από τις φυλακές Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη. 15 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Τουρκία: Ο Ιμάμογλου εγκαταλείπει το CHP και εντάσσεται στο Νέο Κόμμα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κίμωλος: Στον Πειραιά η σορός του 17χρονου – Ελέγχονται πιστοποιητικό και ηλεκτρολογική εγκατάσταση

2 ώρες πριν
Συμμετέχοντες στο 11ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο κατά την επίσκεψή τους στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, τον Μάιο του 2025. Η 12η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αυστραλία, στο Σίδνεϊ (φωτ.: Maliotis Cultural Center / Greek Orthodox Archdiocese of America)

Η ελληνική γλώσσα στο Σίδνεϊ: Διεθνές συνέδριο με πάνω από 100 εισηγητές

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign