pontosnews.gr
Κυριακή, 31/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κόσοβο: Έληξε η πολιορκία του μοναστηριού με απολογισμό τρεις νεκρούς ενόπλους

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έκανε λόγο «για κάποιους Σέρβους από το Κόσοβο που εξεγέρθηκαν»

24/09/2023 - 10:07μμ
Στη φωτογραφία που δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, διακρίνονται ορισμένοι από τους ενόπλους στο προαύλιο του μοναστηριού (φωτ.: Χ/Albin Kurti)

Στη φωτογραφία που δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, διακρίνονται ορισμένοι από τους ενόπλους στο προαύλιο του μοναστηριού (φωτ.: Χ/Albin Kurti)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Υπό τον έλεγχο της αστυνομίας είναι το μοναστήρι που είχαν καταλάβει δια της βίας σχεδόν 30 ένοπλοι στο βόρειο Κόσοβο από το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κοσοβάρου υπουργού Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα σε συνέντευξη Τύπου, «ανακτήσαμε τον έλεγχο αυτής της περιοχής, έπειτα από αρκετές μάχες».

Η αστυνομία του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι εκτός από τον έναν αστυνομικό, που σκοτώθηκε στη διάρκεια περιπολίας κοντά στα σύνορα το πρωί, τρεις από τους σχεδόν 30 δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών γύρω από το χωριό Μπάνισκο.

Ειδικότερα, ένοπλοι που επέβαιναν σε τεθωρακισμένα οχήματα εισέβαλαν σήμερα σε χωριό που κατοικείται κυρίως από Σέρβους, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και στη συνέχεια ταμπουρώθηκαν σε ένα μοναστήρι.

Μοναχοί και προσκυνητές κλείστηκαν μέσα στον ναό του σερβικού ορθόδοξου μοναστηριού καθώς η πολιορκία μαινόταν επί ώρες.

Η αστυνομία είπε ότι οι δράστες τοποθέτησαν πρώτα βαρέα οχήματα σε μια γέφυρα στο χωριό. Πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών που τους πλησίασαν, πριν κατευθυνθούν στο κοντινό μοναστήρι. Εκτός από τα θύματα, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στους πυροβολισμούς, σύμφωνα με την αστυνομία του Κοσόβου.

Άγνωστη προς το παρόν η εθνικότητα των ενόπλων

Οι Αλβανοί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του 1,8 εκατομμυρίου κατοίκων του Κοσόβου, που ήταν πρώην επαρχία της Σερβίας. Ωστόσο, περίπου 50.000 Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία στον βορρά, όπου οι συγκρούσεις τον Μάιο προκάλεσαν τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών και μελών της ειρηνευτικής δύναμης της ΝΑΤΟ.

Οι Σέρβοι δεν αποδέχθηκαν ποτέ τη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 και εξακολουθούν να βλέπουν το Βελιγράδι ως την πρωτεύουσά τους, δύο και πλέον δεκαετίες μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου κατά της σερβικής κυριαρχίας.

Δεν είναι σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σήμερα, αλλά ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι και ο υπουργός Εσωτερικών Τζελάλ Σβέκλα κατηγόρησαν «εγκληματίες που χρηματοδοτούνται από τη Σερβία». «Είναι επαγγελματίες, με στρατιωτικό και αστυνομικό υπόβαθρο», είπε ο Κούρτι, προτρέποντάς τους να παραδοθούν.

Καταδίκασε ο Βούτσιτς

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς καταδίκασε την δολοφονία του αστυνομικού στο χωριό Μπάνισκο στο βόρειο Κόσοβο. «Δεν θέλω να δικαιολογήσω τη δολοφονία ενός Αλβανού αστυνομικού, ούτε είναι δυνατόν να τη δικαιολογήσω. Αυτή η πράξη είναι απολύτως καταδικαστέα», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι. Δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα ήταν η δυσκολότερη για την Σερβία από το 2004 και το πογκρόμ κατά του σερβικού πληθυσμού και το 2008 όταν το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία.

Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι ο σερβικός στρατός και η αστυνομία δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι ότι με την απόδοση ευθυνών στο Βελιγράδι προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιβολή καθεστώτος βίας στο βόρειο Κόσοβο. «Ήθελαν απλώς να ρίξουν την ευθύνη στο Βελιγράδι και να δείξουν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να επιτίθενται σε πολίτες στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Για τους ένοπλους Σέρβους δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, ανέφερε ότι πρόκειται «για κάποιους Σέρβους από το Κόσοβο που εξεγέρθηκαν», τονίζοντας ότι δεν εξοπλίστηκαν ούτε έλαβαν στολές από την Σερβία. Ο Βούτσιτς υποστήριξε ότι καμία εμπλοκή δεν είχε ούτε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας λέγοντας ότι οι ένοπλοι Σέρβοι κατέφυγαν στην Μονή στο Μπάνισκο γιατί είχαν τραυματίες και ζήτησαν βοήθεια.

Καταδίκασε η ΕΕ

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ είχε επικοινωνία με τον Κοσοβάρο Πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι «μετά τη σημερινή αποτρόπαια και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση εναντίον αξιωματικών της αστυνομίας του Κοσόβου», όπως ανέφερε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Ο Ζ. Μπορέλ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τη σημερινή επιθετικότητα, ενώ είχε επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στον οποίο απηύθυνε επίσης έκκληση για αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κάτοικοι επιθεωρούν τις ζημιές που προκάλεσε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στην παραλιακή πόλη της Τύρου, στον νότιο Λίβανο (φωτ.: EPA / STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος απειλεί την αρχαία Τύρο: Στο στόχαστρο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς του Λιβάνου

30/05/2026 - 10:12μμ
Πινακίδα που ενημερώνει την απαγόρευση πτήσεων drones στο χώρο του αεροδρομίου του Μονάχου (φωτ.: EPA / Anna Szilagyi)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Μονάχου για ύποπτο drone – Διακόπηκαν για 1 ώρα οι πτήσεις

30/05/2026 - 9:24μμ
Πασινιάν και Πούτιν στο Κρεμλίνο, 1/4/26 (φωτ.: EPA / Pavel Bednyakov)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία-Αρμενία: Η Μόσχα ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Αρμενία για διαβουλεύσεις

30/05/2026 - 1:47μμ
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μαύρος καπνός από τη σύσκεψη του Τραμπ με το επιτελείο του για συμφωνία με το Ιράν

30/05/2026 - 8:57πμ
Καναδός στρατιωτικός της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ κρατά τη σημαία της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στο Αϊζκράουκλε της Λετονίας, στις 4 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)
ΚΟΣΜΟΣ

Drone σε πολυκατοικία στη Ρουμανία: Ποιες επιλογές έχει το ΝΑΤΟ

29/05/2026 - 9:05μμ
Αστυνομικά μέτρα στο ανατολικό Λονδίνο (φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΚΟΣΜΟΣ

Κατασκοπεία και Ιράν: Έλληνας κατηγορείται για επιχείρηση κατά δημοσιογράφου στο Λονδίνο

29/05/2026 - 6:33μμ
O πρόεδρος της Ρουμανίας Νικουσόρ Νταν (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαία κλιμάκωση μετά το drone στη Ρουμανία: Κλείνει το ρωσικό προξενείο στην Κωνστάντζα

29/05/2026 - 5:21μμ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο, 1η Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Pavel Bednyakov / AP Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

«Στο θλιβερό μονοπάτι» της Ουκρανίας – Πιέσεις και απειλές από τη Ρωσία για την ευρωπαϊκή πορεία της Αρμενίας

29/05/2026 - 2:29μμ
Φωτιά μετά το χτύπημα στην πολυκατοικία στο Γκαλάτσι (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Στο τραπέζι το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ μετά το πλήγμα ρωσικού drone σε πολυκατοικία

29/05/2026 - 12:25μμ
Αντιισραηλινή αφίσα κρέμεται στην πλατεία Παλαιστίνης στην Τεχεράνη του Ιράν.  Γράφει στα περσικά: «Το Ισραήλ δεν θα προλάβει να δει τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια» (φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

«Πρόοδος» στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν εν μέσω νέων εχθροπραξιών – Τι προβλέπει το «μνημόνιο κατανόησης» που εξετάζουν

29/05/2026 - 10:31πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τον Αργολικό κόλπο στο Ναύπλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας και 33άρια – Πού θα σημειωθούν βροχές

29 λεπτά πριν
Η Ελληνική Κοινότητα Αιξ-αν-Προβάνς συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης, μεταφέροντας χρώματα, μουσικές και γεύσεις της Ελλάδας στην καρδιά της Προβηγκίας (φωτ.: Facebook / Communauté Hellénique d'Aix-en-Provence_)

Από την Ελλάδα της κρίσης στη Νότια Γαλλία: Η ελληνική κοινότητα που έγινε σημείο αναφοράς στην Αιξ-αν-Προβάνς

9 ώρες πριν
Συντονιστής του προγράμματος U-Report της UNICEF φορά προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια εκστρατείας ενημέρωσης για τον Έμπολα στην Γκόμα, στην επαρχία Βόρειο Κίβου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (φωτ.: EPA / Marie Jeanne Munyerenkana)

Έμπολα: Ο ΠΟΥ προκρίνει πειραματικές θεραπείες και νέα εμβόλια για το στέλεχος που πλήττει το Κονγκό

9 ώρες πριν
Το πιο θερμό χειροκρότημα για τη Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης, το 15ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (πηγή: Ο Ντελάλης)

Τα παιδιά της Μέριμνας Κατερίνης συγκίνησαν το Φεστιβάλ της ΠΟΕ – Το πιο δυνατό χειροκρότημα της βραδιάς

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Χανιά: Προφυλακιστέοι μητέρα και σύντροφος για την κακοποίηση της 3χρονης

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Szilard Koszticsak)

Πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη χρονιά η Παρί!

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign