pontosnews.gr
Τετάρτη, 29/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πήλιο: Χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς δρόμους

Άγνωστο παραμένει το πότε θα αποκατασταθούν οι υποδομές στα χωριά που έπληξε τόσο σφοδρά η κακοκαιρία

9/09/2023 - 8:32πμ
Αυτοκίνητο κατέληξε στη θάλασσα από τη μανία του Daniel στη Μηλίνα του Πηλίου (φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Αυτοκίνητο κατέληξε στη θάλασσα από τη μανία του Daniel στη Μηλίνα του Πηλίου (φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, αλλά και χωρίς δρόμους είναι αρκετά από τα χωριά του Πηλίου μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel».

Η Μακρινίτσα είναι ένα από αυτά που δεν διαθέτει πλέον ούτε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε και οδική πρόσβαση, καθώς στα δύο χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από την Πορταριά, οι καταρράκτες του Μεγάλου Ρέματος αφάνισαν ένα μεγάλο κομμάτι του οδοστρώματος, μαζί και την πλαγιά που το υποστήριζε.

«Δεν υπάρχει καμία επικοινωνία στη Μακρυνίτσα, από τη Δευτέρα… καθόλου ρεύμα. Η ΕΜΑΚ έκανε χθες τον απεγκλωβισμό ενός ηλικιωμένου ζευγαριού» λέει ο κάτοικος της Πορταριάς, Φίλιππος Καραϊσκος.

Η Πορταριά δεν έχει πρόσβαση από την κεντρική διασταύρωση στην περιφερειακή οδό του Βόλου, καθώς τμήμα του δρόμου έχει κοπεί.

Η μεθεπόμενη διασταύρωση από την Άλλη Μεριά ωστόσο οδηγεί στο χωριό. Από εκεί και ψηλότερα ο δρόμος φτάνει στα Χάνια, αλλά μετά το χωριό και προς τη Ζαγορά διακόπτεται η συγκοινωνία. Ο δρόμος έχει σπάσει σε τουλάχιστον πέντε σημεία, όπου έχει υποχωρήσει μέρος του οδοστρώματος, αλλά σε τέτοιο βαθμό, που είναι επικίνδυνη η διέλευση. Σε κάποια άλλα σημεία η κατάρρευση του δρόμου είναι σχεδόν συνολική.

Κάτοικος της Μηλίνας κουβαλά εξάδα με νερά (φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Η άσφαλτος έχει σκεπαστεί στα σημεία αυτά με κορμούς, λάσπη και χώμα, το οποίο σκαπτικά μηχανήματα της περιφέρειας Θεσσαλίας προσπαθούν να απομακρύνουν για να αρχίσουν επισκευές.

Εντελώς αποκλεισμένη από κάθε κατεύθυνση είναι η Ζαγορά και τα κοντινά χωριά, αφού το οδικό δίκτυο έχει σπάσει σε διάφορα μέρη.

Αγωνία για τη συγκομιδή των μήλων

Η διάλυση του αγροτικού οδικού δικτύου έχει σημάνει συναγερμό στο γνωστό για την ποιότητα των μήλων του, συνεταιρισμό μηλοπαραγών Ζαγοράς. Τα 800 μέλη του συνεταιρισμού αγωνιούν για την φετινή σοδειά, καθώς η συγκομιδή ήταν να αρχίσει την Κυριακή και μέχρι στιγμής δε φαίνεται λύση για τη μεταφορά των μήλων.

«Κάποια χωράφια έχουν παρασυρθεί από τα νερά, αλλά πιστεύουμε ότι θα έχουμε μικρότερη ζημιά στα προϊόντα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα στους παραγωγούς να μεταφέρουν τα μήλα από το χωράφι στο εργοστάσιο – διαλογητήριο. Το αγροτικό οδικό δίκτυο δίκτυο έχει αφανιστεί» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθυντής του συνεταιρισμού Διονύσης Βαλάσσας και προσθέτει: «Μιλάμε για 12.500 στρέμματα, και 15.000 τόνους παραγωγή. Τα μήλα Ζαγοράς είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε να τα φέρουν, ούτε να τα διακινήσουμε μέσω Βόλου στις αγορές».

«Σημειωτέον, ότι η Ζαγορά δεν επικοινωνεί οδικώς πλέον με κανένα από τα άλλα δύο μηλοπαραγωγικά χωριά του συνεταιρισμού, το Πούρι και τη Μακρυρράχη. Όσο για το ρεύμα ήρθε πριν από δύο ώρες» προσθέτει ο Δ. Βαλάσσας.

Η θάλασσα στα παραθαλάσσια χωριά του Πηλίου έχει γεμίσει με λάσπες και φερτά υλικά (φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Καθηλωμένοι τουρίστες στην Πορταριά και στα Χάνια

Ο Ρον και ο Γκας από το Βανκούβερ του Καναδά είναι δύο από τους πολλούς ξένους τουρίστες που ήρθαν στην Πορταριά για να κάνουν το γύρο του Πηλίου. Ατυχώς, η σφοδρότητα των φαινομένων τους καθήλωσε στην Πορταριά και στα Χάνια, χωρίς καμία δυνατότητα περιήγησης στο βουνό των Κενταύρων.

Ο Άντριαν και ο Φλορίν από τη Ρουμανία με τις συζύγους και τα παιδιά τους έχουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Ήταν στο Πήλιο από την αρχή του καιρικού φαινομένου και πέρασαν κάποιες νύχτες χωρίς ρεύμα και νερό.

Δείχνουν στο χάρτη τα σημεία που θα ήθελαν να επισκεφτούν. Τον διπλώνουν ξανά. Θα αναχωρήσουν για το Βόλο και από εκεί για άλλες κατευθύνσεις.

Αρκετοί ξένοι τουρίστες βρίσκονται και σε άλλα χωριά που ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να ηλεκτροδοτήσει. Ήδη, όλες αυτές τις μέρες εναερίτες σκαρφαλώνουν στους στύλους και διορθώνουν τις βλάβες.

Σήμερα, η ηλιοφάνεια βοήθησε να γίνουν ορισμένες εργασίες στο Πήλιο, αλλά η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά, αφού κολώνες έχουν παρασυρθεί από τα νερά και ένα τμήμα του δικτύου έχει καταστραφεί.

Γκρίζα η θάλασσα στην Αγριά

Η θάλασσα στην παραλία της Αγριάς Βόλου έχει αλλάξει χρώμα στα 50 πρώτα μέτρα από την ακτή. O «Daniel» φούσκωσε τα νερά του χειμάρρου του χωριού και κατέβασε από το βουνό κορμούς, πέτρες και χώμα μαζί με κλαδιά, «θάβοντας» στη λάσπη τον παραλιακό δρόμο.

Οι παραλιακοί δρόμοι στα χωριά του Πηλίου έχουν θαφτεί στη λάσπη (φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)

Τα φέρτα υλικά έφτασαν έξω από τα σπίτια, μπήκαν σε υπόγεια και ισόγεια, κατέστρεψαν οικοσκευές και ότι υπήρχε στις αυλές.

Οι κάτοικοι από το πρωί με φτυάρια έβγαζαν το χώμα από τα σπίτια , ενώ συνεργεία του δήμου και της περιφέρειας έσκαβαν μέσα στο χείμαρρο για να ανοίξουν δρόμους για το νερό.

Κάτοικος της περιοχής ο κ. Δημήτρης Παπαϊωάννου ανέφερε ότι τα ορμητικά νερά από το βουνό «κατέβασαν ολόκληρα αγκωνάρια», που έφραξαν το κενό κάτω από τα δύο γεφύρια, με αποτέλεσμα το νερό να υπερχειλίσει πάνω από αυτά και να φέρει χώμα και πέτρες στην παραλιακή ζώνη.

Φυσικά , σε κάθε δεύτερη πρόταση οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν το πόσο”τυχεροί” μέσα στην ατυχία τους στάθηκαν, συγκριτικά με τη μοίρα των χωριών του Θεσσαλικού κάμπου. Ένας άλλος κάτοικος ο Χρήστος Ζαχόπουλος παρακολουθούσε τις προσπάθειες των συνεργείων , που με φορτηγά και με σκαπτικά μηχανήματα προσπαθούν να ανοίξουν διόδους για το νερό και μας είπε πως «ένας ηλικιωμένος που έζησε και τον Ιανό, λέει ότι τέτοιο φαινόμενο έχει να εμφανιστεί στο χωριό από το 1956. Έγινε μεγάλη καταστροφή» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: truth social)
ΕΛΛΑΔΑ

«Τέρμα το καλό παιδί!»: Ο Τραμπ απειλεί με νέα ανάρτηση τους Ιρανούς καλώντας τους «να βάλουν μυαλό»

29/04/2026 - 1:45μμ
Το κτήριο του ΕΦΚΑ στον Κεραμεικό, όπου πραγματοποίησε την πρώτη επίθεση ο ηλικιωμένος (φωτ.: EUROKINISSI / Αρετή Τηλιακού)
ΕΛΛΑΔΑ

89χρονος «πιστολέρο»: Αντιμέτωπος με τρία κακουργήματα και σειρά πλημμελημάτων για τις επιθέσεις σε ΕΦΚΑ και Πρωτοδικείο

29/04/2026 - 12:49μμ
Λεωφορείο του ΟΑΣΘ μπροστά από τον Λευκό Πύργο (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Φανή Τρυψάνη)
ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη την Πρωτομαγιά: 24ωρη απεργία στον ΟΑΣΘ

29/04/2026 - 12:16μμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com/users/westendorferbote-5636014)
ΕΛΛΑΔΑ

Κιλκίς: Λατομείο είχε μετατραπεί σε παράνομη χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων

29/04/2026 - 11:51πμ
Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο 89χρονος που πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα στα γραφεία του ΕΦΚΑ Κεραμεικού και στην συνέχεια στο Πρωτοδικείο Αθηνών στην οδό Λουκάρεως, τραυματίζοντας πέντε άτομα (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ενώπιον του Εισαγγελέα ο 89χρονος: «Πυροβολούσα στο πάτωμα για να ακουστώ»

29/04/2026 - 11:26πμ
Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός του Κοσόβου και ηγέτης του κόμματος Vetevendosje (LVV), Άλμπιν Κούρτι (κέντρο), χαιρετά υποστηρικτές του στην Πρίστινα, στο Κόσοβο, στις 28 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: αρχείου: EPA/GEORGI LICOVSKI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κόσοβο: Διάλυση της Βουλής και νέες εκλογές μετά το αδιέξοδο στην εκλογή ΠτΔ

29/04/2026 - 9:47πμ
Άποψη του κτηρίου του ΕΦΚΑ στον Κεραμεικό όπου την Τρίτη άνοιξε πυρ ο 89χρονος τραυματίζοντας έναν υπάλληλο στο πόδι (φωτ.: Αρετή Τηλιακού/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη ΓΑΔΑ ο 89χρονος «πιστολέρο» που τραυμάτισε πέντε ανθρώπους σε δύο επιθέσεις

29/04/2026 - 8:57πμ
Στιγμιότυπο από την παραλία Ρόδα στην Κέρκυρα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Αίθριος με τοπικές μπόρες στα ορεινά – Έως 27°C η θερμοκρασία

29/04/2026 - 8:08πμ
Ταμπέλα για τη μονάδα εντατικής θεραπείας (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Σε κρίσιμη κατάσταση 4χρονος μετά από επίθεση σκύλου

28/04/2026 - 9:30μμ
Αστυνομικοί έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ στον Κεραμεικό, μετά τους πυροβολισμούς. Τρίτη 28 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

«Θα με δείτε στις ειδήσεις» – Το προαναγγελθέν ξέσπασμα του 89χρονου και τα ερωτήματα για το κίνητρο

28/04/2026 - 7:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: truth social)

«Τέρμα το καλό παιδί!»: Ο Τραμπ απειλεί με νέα ανάρτηση τους Ιρανούς καλώντας τους «να βάλουν μυαλό»

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Αγία Βαρβάρα: Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων με λαμπαδηφορία και συγκινητικά δρώμενα

45 λεπτά πριν
Το κτήριο του ΕΦΚΑ στον Κεραμεικό, όπου πραγματοποίησε την πρώτη επίθεση ο ηλικιωμένος (φωτ.: EUROKINISSI / Αρετή Τηλιακού)

89χρονος «πιστολέρο»: Αντιμέτωπος με τρία κακουργήματα και σειρά πλημμελημάτων για τις επιθέσεις σε ΕΦΚΑ και Πρωτοδικείο

1 ώρα πριν

Pontion League 2026: Στη σέντρα για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος

2 ώρες πριν
Λεωφορείο του ΟΑΣΘ μπροστά από τον Λευκό Πύργο (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Φανή Τρυψάνη)

Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη την Πρωτομαγιά: 24ωρη απεργία στον ΟΑΣΘ

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com/users/westendorferbote-5636014)

Κιλκίς: Λατομείο είχε μετατραπεί σε παράνομη χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign