pontosnews.gr
Σάββατο, 20/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χαβάη: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τις πυρκαγιές – Τραγικός ο απολογισμός

Κατά 80% έχει καταστραφεί η πόλη Λαχέινα, παλαιά πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης

11/08/2023 - 1:12μμ
(Φωτ.: EPA /  Hawaii Wing Civil Air Patrol)

(Φωτ.: EPA / Hawaii Wing Civil Air Patrol)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Χαβάης: τουλάχιστον 55 άνθρωποι χάθηκαν στις καταστροφικές πυρκαγιές που σχεδόν εξαφάνισαν μια τουριστική πόλη του αρχιπελάγους, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί.

Οι τοπικές Aρχές του Μάουι έκαναν λόγο για 55 νεκρούς στις 21:00 την Πέμπτη (τοπική ώρα· 10.00 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή), προσθέτοντας ότι οι πυροσβέστες συνεχίζουν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στην πόλη Λαχέινα.

Χιλιάδες κάτοικοι και τουρίστες έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις κατεστραμμένες περιοχές. Ο απολογισμός μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 60 θύματα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας Τζος Γκριν, που είπε ότι στο νησί Μάουι, η ιστορική πόλη Λαχέινα, παλαιά πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης τον 19ο αιώνα, έχει καταστραφεί κατά 80%.

Καθηλωτικές εικόνες φωτογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου που κατάφερε να πετάξει πάνω από τη Λαχέινα χθες, Πέμπτη, δείχνουν χιλιάδες κτήρια να έχουν καεί εντελώς, δίπλα στον ωκεανό. Καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν άντεξε ούτε ένας τοίχος, σωροί από στάχτη είναι αυτοί που προδίδουν πού βρίσκονταν τα σπίτια αυτά.

Τηλεοπτική εικόνα από τις καταστροφικές φωτιές

«Είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της πολιτείας της Χαβάης», δήλωσε χθες ο κυβερνήτης σε δημοσιογράφους. «Το 1960 είχαμε 61 θανάτους όταν ένα τεράστιο κύμα σάρωσε το Μεγάλο Νησί», εξήγησε, αναφερόμενος σε μια καταστροφή έναν χρόνο αφότου η Χαβάη έγινε η 50ή αμερικανική πολιτεία.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές συνέβησαν στο μέσο ενός καλοκαιριού που έχει σημαδευτεί από σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων, σε όλο τον πλανήτη.

«Μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη εκεί κάτω», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπράντον Γουίλσον, τουρίστας που είχε πάει στο νησί για να γιορτάσει την 25η επέτειο γάμου με τη σύζυγό του, περιμένοντας στην ουρά αναμονής για να φύγει από το Μάουι. «Είναι πραγματικά σαν να ήρθε κάποιος και να βομβάρδισε ολόκληρη την πόλη, τα πάντα έχουν καταστραφεί εντελώς, έχουν απανθρακωθεί τελείως», δήλωσε δακρυσμένος.

Οι πυρκαγιές αυτές που τροφοδοτήθηκαν από ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι ενισχύθηκαν από τη δύναμη του τυφώνα Ντόρα που τώρα περνά από τον Ειρηνικό Ωκεανό, εξαπλώθηκαν τόσο γρήγορα που οι κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν: περίπου 100 κάτοικοι έπεσαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν από τις φλόγες, σύμφωνα με την ακτοφυλακή.

(Φωτ.: EPA / Hawaii Wing Civil Air Patrol)

Πτώματα επιπλέουν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, κάτι που θα επιτρέψει να αποδεσμευθούν σημαντικά ομοσπονδιακά κονδύλια για τη χρηματοδότηση της παροχής βοήθειας, των χώρων φιλοξενίας έκτακτης ανάγκης και των προσπαθειών ανοικοδόμησης.

Στο νησί, ωστόσο, οι κάτοικοι μετρούν τα πτώματα και χάνουν την υπομονή τους.

«Προσπαθούμε να σώσουμε ζωές και έχω την εντύπωση ότι δεν λαμβάνουμε τη βοήθεια που χρειαζόμαστε», λέει κάτοικος της Λαχέινα. «Βλέπουμε ακόμα πτώματα να επιπλέον στο νερό και πάνω στους κυματοθραύστες», πρόσθεσε.

Περίπου 100 άνθρωποι έπεσαν στο νερό για να γλιτώσουν από τις φλόγες, εξήγησε στο CNN αξιωματούχος της αμερικανικής ακτοφυλακής. Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις κατεστραμμένες περιοχές προς κέντρα έκτακτης ανάγκης ή το βασικό αεροδρόμιο του Μάουι.

«Θα χρειαστεί να προσφέρουμε κατάλυμα σε χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε ο κυβερνήτης, εξηγώντας ότι οι Αρχές επικοινωνούν τώρα με τα ξενοδοχεία του αρχιπελάγους και κάνουν έκκληση στη γενναιοδωρία των κατοίκων που μπορούν να φιλοξενήσουν τους εκτοπισμένους στα σπίτια τους.

Στους τουρίστες έχει απευθυνθεί έκκληση να εγκαταλείψουν το νησί.

Όπως η Λορέινα Πέτερσον, που βρισκόταν εκεί για τον μήνα του μέλιτος και που πέρασε τρεις ημέρες κλεισμένη στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της. Χωρίς ηλεκτρικό και ίντερνετ, «ήμασταν εντελώς αβοήθητοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το αεροδρόμιο όπου βρισκόταν αναμένοντας την επιβίβασή της. «Ακόμα και στο ξενοδοχείο, δεν γνώριζαν τι συνέβαινε», πρόσθεσε, εκφράζοντας τη λύπη της «για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτή σίγουρα δεν είναι η φωτογραφία για την οποία «ικέτευε» η Μελόνι (φωτ.: EPA / Yoan Valat)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιταλία: Φουντώνει ο πόλεμος μεταξύ Τραμπ και Μελόνι – «Η φιλία μου μαζί σας δεν βοήθησε τη δημοτικότητά μου» λέει η Ιταλίδα πρωθυπουργός

20/06/2026 - 6:40μμ
Τα Στενά του Ορμούζ  στο χάρτη (πηγή: Google Maps)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Το εκ νέου κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση 

20/06/2026 - 5:16μμ
Καπνός υψώνεται από περιοχή του νότιου Λιβάνου μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, όπως διακρίνεται από την Άνω Γαλιλαία, στο βόρειο Ισραήλ. 19 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Το «τεστ» του Ιράν στον Ντόναλντ Τραμπ – Γιατί επιμένει στο ζήτημα του Λιβάνου

20/06/2026 - 3:15μμ
Κατεστραμμένο κτήριο στο χωριό Κλαϊλέχ του νότιου Λιβάνου μετά από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα, στις 19 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκεχειρία στον Λίβανο υπό αμερικανική πίεση – Το Ισραήλ απειλεί να εκτροχιάσει τη συμφωνία Τραμπ με το Ιράν

20/06/2026 - 8:33πμ
(Φωτ. αρχείου: flickr / Mana Transport Photography)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Σύγκρουση τρένων στα βόρεια του Λονδίνου, κοντά στο Μπέντφορντ

19/06/2026 - 10:28μμ
Κάτοικοι του Μονάχου αναζητούν δροσιά σε κοντινή λίμνη (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα καύσωνα ολόκληρη η Γηραιά Ήπειρος

19/06/2026 - 9:30μμ
(Φωτ.: EPA/Angelo Carconi)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοβαρή διπλωματική ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Ιταλίας μετά τη δήλωση Τραμπ κατά Μελόνι: «Με ικέτευε να βγάλω φωτογραφία μαζί της… Την λυπήθηκα»

19/06/2026 - 4:24μμ
Καταστηματάρχης δείχνει σημαίες του Ιράν και των ΗΠΑ σε κατάστημα στο Καράτσι του Πακιστάν (φωτ.: EPA / Shahzaib Akber)
ΚΟΣΜΟΣ

Καταρρέουν οι διπλωματικές γέφυρες στη Μέση Ανατολή; Αναβλήθηκαν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν, νέες επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο και αίτημα-μαμούθ 80 δισ. δολαρίων από το Πεντάγωνο

19/06/2026 - 3:00μμ
(Φωτ.: EPA / Evgenia Novozhenina)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεργκέι Λαβρόφ: Απορρίπτει την ΕΕ ως μεσολαβητή γιατί «δεν έχουν πρόθεση για ουσιαστικό διάλογο»

19/06/2026 - 2:04μμ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς  στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον (φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Ακυρώνονται οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν – Ο Τζέι Ντι Βανς ανέβαλε το ταξίδι του

19/06/2026 - 9:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Mundobasket 2027: Οι «εκλεκτοί» του Σπανούλη για το «παράθυρο» του Ιουλίου

21 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / ilialive.gr / Γιάννης Σπυρούνης)

Εύβοια: Μεγάλη πυρκαγιά στον Αλμυροπόταμο – Εκκενώνονται οι περιοχές Μεσοχώρια και Ραπταίοι

49 λεπτά πριν
Αυτή σίγουρα δεν είναι η φωτογραφία για την οποία «ικέτευε» η Μελόνι (φωτ.: EPA / Yoan Valat)

ΗΠΑ-Ιταλία: Φουντώνει ο πόλεμος μεταξύ Τραμπ και Μελόνι – «Η φιλία μου μαζί σας δεν βοήθησε τη δημοτικότητά μου» λέει η Ιταλίδα πρωθυπουργός

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας)

Λάρισα: «Το Ροδάφνον» έκλεισε 20 χρόνια δράσης σε μια βραδιά γιορτής, συγκίνησης και ποντιακής παράδοσης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: sarah782 / Pixabay)

Διατροφή: Πώς επηρεάζουν τις συνήθειές μας οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιρού

2 ώρες πριν
Τα Στενά του Ορμούζ  στο χάρτη (πηγή: Google Maps)

Ιράν: Το εκ νέου κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση 

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign