pontosnews.gr
Τετάρτη, 13/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βέροια: Διεκδικεί θέση στον γαστρονομικό χάρτη με το ρεβανί και το φασουλονταβά

Τον Νοέμβριο η απόφαση για το ευρωπαϊκό σήμα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης σχετικά με το ρεβανί

6/08/2023 - 2:05μμ
Ο φασουλονταβάς σε όλο του το μεγαλείο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο φασουλονταβάς σε όλο του το μεγαλείο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη γαστρονομική του ταυτότητα προσπαθεί να αναδείξει ο Δήμος Βέροιας, με πρωταγωνιστές το ρεβανί και το φασουλονταβά. Στόχος της διοίκησης του δήμου είναι να κάνει περισσότερο γνωστά τα προϊόντα του τόπου στους επισκέπτες της περιοχής και να τους προσφέρει μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες.

Το ρεβανί Βεροίας διεκδικεί το σήμα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Λάζαρο Ασλανίδη, το εγχείρημα της γαστρονομικής διπλωματίας ξεκίνησε μέσα από την ανάλυση των τοπικών προϊόντων, που είναι πολλά λόγω του μικροκλίματος στη Βέροια, και περιλαμβάνουν τοπικά φρούτα, όπως τα ροδάκινα, καθώς και βραβευμένα κρασιά, μοσχαράκι, τυρία και άλλα.

Σουσάμι και φασόλια στον νταβά

Πριν από το 1950, όταν υπήρχαν πολλοί νερόμυλοι στην περιοχή της Βέροιας, το σουσάμι έβγαινε άφθονο από τον κάμπο της περιοχής και από το άλεσμά του παραγόταν σουσαμέλαιο και ταχίνι.

Σε εποχές δύσκολες, με τρόφιμα λιγοστά και πείνα περισσή, τα συγκεκριμένα προϊόντα του τόπου «συνόδευαν» τα φασόλια στα παραδοσιακά πήλινα σκεύη που φτιάχνονταν στην πόλη και έψηναν ένα ταπεινό αλλά πλούσιο σε διατροφικά στοιχεία φαγητό.

Αυτό το φαγητό βοήθησε τον κόσμο να επιβιώσει και αντιστάθηκε στον χρόνο, παραμένοντας μέχρι σήμερα το βασικό παραδοσιακό πιάτο της περιοχής.

«Ο φασουλονταβάς, που στην περιοχή μας έχει τις ιδιαιτερότητες του σουσαμιού και του πήλινου σκεύους, διατηρήθηκε ως συνταγή στην καθημερινότητα ενώ σήμερα είναι πια και ένα comfort νόστιμο φαγητό, με υψηλής αξίας συστατικά, που σερβίρεται μαζί με vegan λουκάνικο από παντζάρι ή με κανονικό λουκάνικο στην περιοχή» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Βέροια Γιάννης Σαμούκας, με αφορμή τις προσπάθειες που κάνει η πόλη να αναπτύξει τη δική της γαστρονομική διπλωματία.

Φιλέτο μόσχου, με εντόπιο μοσχαράκι συνοδεία τοπικού οίνου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Απαράλλαχτη η συνταγή του ρεβανί από την Τουρκοκρατία

Η ιστορία με το ρεβανί Βεροίας, από την άλλη πλευρά, ξεκίνησε το 1886β επί Τουρκοκρατίας, από το γαλακτοπωλείο της οικογένειας Χοχλιούρου.

«Το γιαούρτι είναι το έναυσμα της ιστορίας του γλυκού. Τότε πωλούνταν χύμα στο γαλακτοπωλείο και άρχισε να χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό στη συνταγή του, που από τότε μένει η ίδια» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστών της Βέροιας Τάσος Παγούρας.

Ταψιά με ρεβανί έτοιμα για ψήσιμο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με τον καιρό το ρεβανί άρχισε να παίρνει τη θέση του στο γαλακτοπωλείο, δίπλα στο γιαούρτι και όσοι άρχισαν σταδιακά να το παρασκευάζουν, συμφώνησαν στα βασικά υλικά και τις δόσεις.

«Ο καθένας έχει τα μυστικά του, όμως το αποτέλεσμα από όλους τους παρασκευαστές του στη Βέροια είναι παρόμοιο, αφού τα υλικά είναι ντόπια και το κάθε τι παίζει ρόλο: το γιαούρτι, τα αυγά, το νερό, όλα. Το ρεβανί της περιοχής δεν μοιάζει με τα άλλα που κυκλοφορούν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας» προσθέτει ο Τ. Παγούρας.

Οι επόμενες κινήσεις του δήμου

«Η γαστρονομική διπλωματία είναι ένας τομέας που αναδεικνύεται τελευταία στην Ευρώπη και προβάλλει την τοπική κουζίνα και παράδοση για κάθε περιοχή ξεχωριστά» σημειώνει ο Λ. Ασλανίδης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως συμπληρώνει, θα δημιουργηθεί μενού-πρόταση για τους εστιάτορες του τόπου, ενώ θα υπάρξουν ειδικά μενού που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως παιδιά, vegan, vegetarian, διαβητικοί, άτομα με υψηλή χοληστερίνη κ.ά.

Πιάτο με μοσχάρι χιουνκιάρ, μια αυθεντική πολίτικη συνταγή (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Οι σεφ θα φτιάξουν αυτές τις συνταγές και εμείς θα τις προωθήσουμε ως Δήμος σε κάθε έκθεση που πηγαίνουμε, ενώ θα πείσουμε τους εστιάτορες της Βέροιας να τις εντάξουν στο μενού τους» προσθέτει.

Στις Βρυξέλλες ο φάκελος για το ρεβανί

Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τις προσπάθειες για να πιστοποιηθεί το ρεβανί Βεροίας με το σήμα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), ο αντιδήμαρχος γνωστοποιεί ότι ο σχετικός φάκελος «έφυγε» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θετική εισήγηση και βρίσκεται πλέον στις Βρυξέλλες, ενώ η σχετική απόφαση αναμένεται τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Συλλογική δράση

Η δράση της γαστρονομικής διπλωματίας στη Βέροια είναι συλλογική και σε αυτήν συμμετέχουν φορείς από τους τομείς της εστίασης, της αγροτικής παραγωγής, της γαστρονομίας, της αυτοδιοίκησης, του τουρισμού και της διπλωματίας.

Το φημισμένο «ξεστημένο» της Βέροιας, κεφτεδάκια από χοντροκομμένο μοσχαρίσιο κιμά με ξύδι, τσίπουρο και μαϊντανό, κουρκούτη και πρόβειο γιαούρτι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τον συντονισμό των φορέων της αγροδιατροφής και γαστρονομίας έχει αναλάβει ο σεφ και καθηγητής Γαστρονομίας Γιώργος Παλησίδης, ενώ οι σεφ της περιοχής ξεκίνησαν ήδη τις δοκιμές για τα υποψήφια πιάτα που θα ενταχθούν στο βασικό μενού. Ο Τ. Παγούρας ξεφουρνίζει και σιροπιάζει το ρεβανί, ενώ ο Γ. Σαμούκας φτιάχνει το φημισμένο «ξεστημένο» της Βέροιας, κεφτεδάκια από χοντροκομμένο μοσχαρίσιο κιμά με ξύδι, τσίπουρο και μαϊντανό, κουρκούτη και πρόβειο γιαούρτι.

Δίπλα από το τηγάνι σιγοψήνεται στο φούρνο το χασάπικο, ζυγούρι με μοσχάρι και λαχανικά που καραμελώνουν στον νταβά…

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Γιούλτση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Πάτρα: Εκκενώνεται το Ρωμανό – 112 για το Γηροκομείο και το Καραμανδάνειο νοσοκομείο

13/08/2025 - 6:12μμ
Πυρκαγιά στην Φιλιππιάδα Πρέβεζας, Τετάρτη 13 Αυγούστου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)
ΕΛΛΑΔΑ

Πρέβεζα: Μάχη με τη φωτιά σε δύο μέτωπα – Διαδοχικές εκκενώσεις

13/08/2025 - 3:41μμ
Εξουθενωμένοι πυροσβέστες στη Χίο (φωτ.: Facebook / Firefighting Greece)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές στην Ελλάδα: Οι εξουθενωμένοι πυροσβέστες, οι επικίνδυνες ρίψεις

13/08/2025 - 2:50μμ
Εθελοντής παλεύει με τις φλόγες στην Αχαΐα (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Άνιση μάχη με τις φλόγες στην Αχαΐα, ενεργά μέτωπα σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Πρέβεζα

13/08/2025 - 11:52πμ
Το κτήριο, όπου προσέκρουσε το ΙΧ καταστράφηκε από τη φωτιά που ακολούθησε (φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Οδηγός απανθρακώθηκε όταν «καρφώθηκε» σε κατάστημα στο Κορωπί

13/08/2025 - 10:08πμ
Περιοχή της Αχαΐας παραδομένη στις φλόγες (φωτ.: EUROKINISSI/Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Αχαΐα, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο και Χίο – Υπό έλεγχο φωτιά στα Μέγαρα

13/08/2025 - 9:00πμ
(Φωτ.: seismoi-live.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Άγιον Όρος: Σεισμός 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις Καρυές

13/08/2025 - 8:30πμ
Κύματα από το ισχυρό μελτέμι (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
 
 

  
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ισχυρά μελτέμια και την Τετάρτη: Βοριάδες 6-7 μποφόρ, υψηλές θερμοκρασίες στα δυτικά

13/08/2025 - 8:00πμ
Πυρκαγιά στη Δυτική Αχαΐα. Τρίτη 12 Αυγούστου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα σε πύρινο κλοιό, στάχτες και απελπισία – Εκκενώσεις, απεγκλωβισμοί, χαμένες περιουσίες

12/08/2025 - 11:24μμ
Γυναίκα κοιτάζει τις φλόγες από την πυρκαγιά στην περιοχή Ποταμιά-Πισπιλούντα στη βόρεια Χίο. Τρίτη 12 Αυγούστου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Κουργιάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη θάλασσα σβήνει η φωτιά στη Χίο – Απεγκλωβισμοί από παραλίες

12/08/2025 - 8:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Φωτιά στην Πάτρα: Εκκενώνεται το Ρωμανό – 112 για το Γηροκομείο και το Καραμανδάνειο νοσοκομείο

7 λεπτά πριν
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Σίδνεϊ με τον έναν εκ των συγγραφέων Παναγιώτη Διαμάντη (δεύτερος από δεξιά) (φωτ.: facebook / Peter Pontios)

Το βιβλίο «Από τη Γενοκτονία στην αναγέννηση: Οι φωτογραφίες του Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ» ξεφυλλίζει η «Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ

36 λεπτά πριν
H Κιμ Χεόν Χι, πρώην πρώτη κυρία της Κορέας, φτάνει σε δικαστήριο της Σεούλ για την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης (φωτ.: EPA / Jung Yeon-je / POOL)

Στη φυλακή η πρώην πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας – Γιατί κατηγορείται η «Μαρία Αντουανέτα της Σεούλ»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Λιθοτόπου Σερρών)

Έρχεται το 13ο συναπάντημα νεολαίας Ποντίων «Τα Καγιαλιώτικα» στον Λιθότοπο

2 ώρες πριν
Άποψη του Παρτίν (Παρθένι) της Κρώμνης (πηγή: kromni.blogspot.com)

Πώς ο Στάθης Ακριτίδης έσωσε Έλληνες, τον Αύγουστο του 1921 – Ήταν στο Παρθένι της Κρώμνης όταν έμαθε τα νέα

2 ώρες πριν
Πυρκαγιά στην Φιλιππιάδα Πρέβεζας, Τετάρτη 13 Αυγούστου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)

Πρέβεζα: Μάχη με τη φωτιά σε δύο μέτωπα – Διαδοχικές εκκενώσεις

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign