pontosnews.gr
Δευτέρα, 13/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παναγία Σουμελά στον Πόντο: Σφοδρή αντίδραση για την απαγόρευση της Θείας Λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο

Πριν καλά-καλά σβήσουν τα χαμόγελα του θετικού κλίματος από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

21/07/2023 - 7:51μμ
Aπό την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα (φωτ.: ΑΠΕ / Megapress / Παύλος Μακρίδης)

Aπό την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα (φωτ.: ΑΠΕ / Megapress / Παύλος Μακρίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ανεξήγητη –μέχρι στιγμής– απόφαση της Τουρκίας να απαγορεύσει την τέλεση Θείας Λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο καταδικάζουν ομοφώνως ποντιακά σωματεία και ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Στις ανακοινώσεις τους, μάλιστα, συσχετίζουν τη σημερινή απαγόρευση με τις χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στην κατεχόμενη Λευκωσία, αλλά και με τις προσδοκίες βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων που δημιουργήθηκαν μετά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους.

Ο δε επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Παρχαρίδης εκφράζει ανησυχία για πιθανή μετατροπή του συμβόλου της πίστης των Ποντίων σε τζαμί.

Αναλυτικά, οι έως τώρα αντιδράσεις έχουν ως εξής:

Παμποντιακή Ομοσποδία Ελλάδας

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με μια λιτή ανακοίνωσή του μας ενημέρωσε ότι η Θεία Λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Μονή Παναγία Σουμελά δεν θα πραγματοποιηθεί επειδή δεν εδόθη η απαιτούμενη άδεια από τις αρμόδιες κυβερνητικές (τουρκικές) Αρχές.

Η νέα αυτή απρόκλητη και αδικαιολόγητη αλλαγή στάσης από την πλευρά της επίσημης τουρκικής πολιτείας, έρχεται λίγες μόνον μέρες μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, όπου υποτίθεται ότι διαπιστώθηκε θετικό κλίμα και τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Για ακόμη μία φορά γίναμε μάρτυρες της διπρόσωπης πολιτικής που εξυφαίνει η γείτονα χώρα.

Για ακόμη μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος προκαλεί ευθέως όχι μόνον το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων Ποντίων και ολόκληρου του ελληνισμού, αλλά και την ιστορική μνημοσύνη θίγοντας παραδόσεις αιώνων και παίζοντας με τα ιερά σύμβολα ενός λαού που οι πρόγονοί του φέρουν το βάρος της Γενοκτονίας του.

Απέναντι σε αυτήν τη θρασύτατη πρόκληση οι Έλληνες Πόντιοι και όχι μόνον, ολόκληρος ο παγκόσμιος ελληνισμός, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και στεκόμαστε σθεναρά αντίθετοι στην ιταμή στάση της Τουρκίας.

Απαιτούμε από την τουρκική πλευρά την άμεση ανάκληση της απαγόρευσης.

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης με ανησυχία πληροφορείται τη μη χορήγηση άδειας Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά του ιστορικού Πόντου.

Η ενέργεια αυτή, για την οποία δεν υπάρχει τουλάχιστον επί του παρόντος καμιά εξήγηση από πλευράς Τουρκίας, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τις προσδοκίες που πρόσφατα δημιουργήθηκαν για την εκατέρωθεν αναγκαία βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και προκαλεί ιδιαίτερη λύπη στον ποντιακό ελληνισμό.

Καλούμε όλους όσοι επηρεάζουν τις σχετικές εξελίξεις να συμβάλουν ώστε να επικρατήσουν ωριμότερες σκέψεις για να αρθεί αυτή η απόφαση της Τουρκίας και να πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία, όπως καθιερώθηκε από το 2010, ως οφειλόμενη τιμή προς την ιστορική μνήμη αλλά και ως μια οδός όπου μπορούν να γίνουν ασφαλή βήματα προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών.

Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»

Το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» καταδικάζει εντονότατα την απαγόρευση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Σουμελά Τραπεζούντος από το καθεστώς Ερντογάν, ανήμερα μάλιστα της μαύρης επετείου της βάρβαρης τουρκικής εισβολής στη Μαρτυρική Μεγαλόνησο Κύπρο.

Τόσο οι δηλώσεις Ερντογάν στην κατεχόμενη Λευκωσία όσο και αυτή η απόφαση που στερεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τη δυνατότητα να λειτουργήσει στα ιερά χώματα εκατομμυρίων Ελλήνων του Πόντου, αποκαλύπτει την πραγματική ατζέντα της Τουρκίας ενόψει του κυοφορούμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Η Τουρκία θα προσέλθει στο διάλογο με τελεσίγραφα και τετελεσμένα. Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, τα κόμματα να λάβουν άμεσα θέση για την προσβολή στον Οικουμενικό θρόνο, στον ποντιακό ελληνισμό και την μακραίωνη ιστορία του.

Ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη περνά από την Τραπεζούντα και την Κερύνεια.

Γιώργος Παρχαρίδης, επίτιμος πρόεδρος ΠΟΕ

Τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για τον κίνδυνο μετατροπής της Παναγίας Σουμελά σε τζαμί εξέφρασε και ο επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργος Παρχαρίδης.

Διπλωματικές πηγές: «Εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη» η απόφαση των τουρκικών Αρχών για την Παναγία Σουμελά

«Η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μια εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος», σχολιάζουν διπλωματικές πηγές, και προσθέτουν: «Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους».

ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή στις προκλήσεις από την Άγκυρα, λίγα 24ωρα μετά την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου;

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα προς την Άγκυρα ύστερα από τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στην κατεχόμενη Λευκωσία, αλλά και την απόφαση να μην δοθεί άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να λειτουργήσει στην Παναγία Σουμελά, όπως δόθηκε πέρυσι.

Και οι δύο αυτές εξελίξεις είναι εξαιρετικά αρνητικές στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία που επιβάλλει καλή πίστη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα προς την Τουρκία τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τον παραγωγικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το νέο ΔΣ του ομογενειακού συλλόγου (φωτ.: facebook.com/syllogos.kamiankenargos?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Σύλλογο Ποντίων Βρυξελλών «Καμίαν’ κ’ εν Αργώς»

13/04/2026 - 4:30μμ
(Φωτ.: youtube.com/Pantelis Toutountzis)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευτέρης Πανταζής: «Ο Λουστράκος» – Ο πρώτος δίσκος του 45 στροφών, που κυκλοφόρησε από την εταιρεία «Εύξεινος Πόντος»

13/04/2026 - 3:35μμ
Οι δύο Πολωνοί κιθαρίστες (πηγή: youtube.com)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΣΠΝ: Μετά τον «Πυρρίχιο» και το «Τη Τρίχας το γεφύριν», η μουσική του Γιάννη Κωνσταντινίδη συναντά την κλασική, μέσω Πολωνίας

13/04/2026 - 1:38μμ
Οι Γιατζιουλήδες είχαν το Selemen Pazarı ως κέντρο των συναλλαγών τους, στο οροπέδιο της Ρεσαδιέ, στο νομό της Τοκάτης (φωτ.: neredekal.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάτζιουλου (Γιατσουλού): Το ηρωικό χωριό της Μελανθίας που «έσβησε» από το χάρτη

13/04/2026 - 10:02πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ελλήνων Ντίσελντορφ και περιχώρων «Ο Ξενιτέας»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακό γλέντι στο Ντίσελντορφ από τον Σύλλογο Ελλήνων Ποντίων «Ο Ξενιτέας»

13/04/2026 - 9:35πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων και Περιχώρων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Συγκίνηση για τους Πόντιους Δροσιάς και Μαγούλας κατά την υποδοχή του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα

13/04/2026 - 12:06πμ
Χειροποίητη σκούπα στολισμένη, σε προθήκη του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η σκούπα και η νοικοκυροσύνη στον Πόντο: Όταν η αυλή «έλεγε» ποια είναι η νύφη

12/04/2026 - 10:14μμ
Δεύτερη Ανάσταση στην Αγία Τριάδα Πτολεμαΐδας, Κυριακή του Πάσχα 12 Απριλίου 2026 (φωτ.: Τα Νέα της Πτολεμαΐδας)
ΠΟΝΤΟΣ

Πτολεμαΐδα: Το Ευαγγέλιο ακούστηκε στα ποντιακά στη Δεύτερη Ανάσταση – Πίστη και παράδοση σε μια φωνή

12/04/2026 - 7:54μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο μοναστήρι στο Βέρμιο (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Καβάλα: Στο «πόδι» για την υποδοχή της Παναγίας Σουμελά – Πότε φτάνει και πώς θα γίνει η πομπή

12/04/2026 - 5:06μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος & Νήσων: Πότε θα γίνει η δεύτερη πρόβα των πυρριχιστών

12/04/2026 - 2:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η είσοδος του υπουργείου Εξωτερικών (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Διπλωματικό «τείχος» της Αθήνας στις απειλές Φιντάν: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις – Κινδυνολογίες και απόπειρες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας δεν ωφελούν

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301/)

Ψηφιακό ευρώ: Οδικός χάρτης για το νόμισμα του μέλλοντος στην Ευρώπη

51 λεπτά πριν
Το νέο ΔΣ του ομογενειακού συλλόγου (φωτ.: facebook.com/syllogos.kamiankenargos?locale=el_GR)

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Σύλλογο Ποντίων Βρυξελλών «Καμίαν’ κ’ εν Αργώς»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Μενίδι: Σοβαρός τραυματισμός 14χρονου από κροτίδα – Ο ανήλικος υποβλήθηκε σε μερικό ακρωτηριασμό του αντίχειρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: youtube.com/Pantelis Toutountzis)

Λευτέρης Πανταζής: «Ο Λουστράκος» – Ο πρώτος δίσκος του 45 στροφών, που κυκλοφόρησε από την εταιρεία «Εύξεινος Πόντος»

2 ώρες πριν
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ (φωτ. αρχείου: EPA / Vyacheslav Prokofiev)

Στενά του Ορμούζ: Πλήγμα στις αγορές ο αμερικανικός αποκλεισμός, προειδοποιεί η Μόσχα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign