pontosnews.gr
Δευτέρα, 8/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σουφλί: Έκθεση με ιαπωνικά κομψοτεχνήματα στο Μουσείο Μετάξης – Εργαστήρι γλυπτικής για ιαπωνικές βεντάλιες

Αυθεντικά αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας θα εκτίθενται ως τις 13 Νοεμβρίου 2023

17/06/2023 - 3:06μμ
Άποψη από το εσωτερικό του Μουσείου Μετάξης με τα εκθέματα από το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Άποψη από το εσωτερικό του Μουσείου Μετάξης με τα εκθέματα από το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα κοινά στοιχεία του ελληνικού και ιαπωνικού πολιτισμού του μεταξιού αφηγούνται τα καλλιτεχνήματα από το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, τα οποία φιλοξενεί το Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο Σουφλί, μέσα από την περιοδική έκθεση «Σαν Μετάξι».

Ζωγραφική σε μεταξωτό ύφασμα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 13 Νοεμβρίου, αποκαλύπτει τον διαχρονικά δυναμικό ρόλο του πολύτιμου νήματος, φαινομενικά εύθραυστου, μα συνάμα ισχυρού και ανθεκτικού.

Ένα περίτεχνο πορτοφόλι, με μεταξωτό ύφασμα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Καταδεικνύει πώς η σηροτροφία και η τέχνη του μεταξιού αποτέλεσαν τον κοινό παρονομαστή στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μεταξιού στον κόσμο αλλά και πώς το Σουφλί, η φυσιογνωμία του οποίου καθορίστηκε από το μετάξι, σήμερα διεκδικεί τη δική του θέση στον χάρτη των μεταξοπαραγωγών χωρών.

Έγχρωμη ξυλογραφία, με θέμα την ενασχόληση των γυναικών με τη σηροτροφία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Για πρώτη φορά εκτός Κέρκυρας τα έργα

Τη σημαντικότητα του Σουφλίου ως αντιπροσωπευτικού τόπου στην ιστορία της ελληνικής σηροτροφικής βιομηχανίας εξήρε η διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας Δέσποινα Ζερνιώτη, μέσα από μία σύντομη ιστορική αναδρομή.

Ένα από τα ιαπωνικά μεταξωτά κιμονό που παρουσιάζονται στο Μουσείο Μετάξης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αναφορικά με την παρουσίαση, για πρώτη φορά εκτός Κέρκυρας, των περίπου 70 μοναδικών έργων τέχνης, σημείωσε πως «στην έκθεση “Σαν Μετάξι” προβάλλονται δώδεκα έγχρωμες ξυλογραφίες, με θέμα την ενασχόληση των γυναικών με τη σηροτροφία, έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη του ukioy-e Kitagawa Utamaro, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η τέχνη των πολύτιμων μεταξωτών υφασμάτων και ειδικά του εμβληματικού κιμονό».

Μεταξωτό ύφασμα για τη δημιουργία κιμονό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Από την πλευρά του, ο μορφωτικός ακόλουθος της ιαπωνικής πρεσβείας Κο Σιρατόρι σημείωσε ότι τα αντικείμενα που εκτίθενται «προβάλλουν πτυχές της ιστορίας της παραγωγής και της χρήσης του μεταξιού στην Ιαπωνία και έρχονται σε διάλογο με τα εκθέματα του Μουσείου Μετάξης, αποσκοπώντας στην διερεύνηση κοινών πολιτισμικών και ιστορικών στοιχείων με στόχο την προαγωγή της αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο λαών».

Κόσμημα από τη συλλογή του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ειδική αναφορά έκανε και στην επίσημη ανακήρυξη του 2024 σε έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας, ευχόμενος «η έκθεση να λειτουργήσει ως γέφυρα για το γεγονός αυτό και να ενισχύσει περαιτέρω τις υφιστάμενες φιλικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας».

Εργαστήρι γλυπτικής με θέμα «Ιαπωνικές βεντάλιες»

Σημειώνεται πως με αφορμή την περιοδική έκθεση «Σαν Μετάξι», το ΠΙΟΠ οργανώνει την Κυριακή, 18 Ιουνίου, από τις 11:00 έως τις 14:00, εργαστήρι γλυπτικής για ενήλικες, με θέμα «Ιαπωνικές βεντάλιες».

Οι συμμετέχοντες, μετά την περιήγησή τους στην έκθεση, θα επεξεργαστούν με την καθοδήγηση της Καλλιόπης Κώνστα, φυσικά υλικά όπως πέτρες, υφάσματα, κλαδιά και λουλούδια για να δημιουργήσουν εντυπωσιακά διακοσμητικά γλυπτά με θέμα την ιαπωνική βεντάλια.

Έγχρωμη ξυλογραφία, με θέμα την ενασχόληση των γυναικών με τη σηροτροφία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το Μουσείο Μετάξης

Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί ανήκει στο δίκτυο θεματικών τεχνολογικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουρτίδη, το οποίο κτίστηκε το 1883 από ντόπιους τεχνίτες και αποτελεί αξιόλογο δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της περιοχής.

Το αρχοντικό, όπου έζησε ο γιατρός Κωνσταντίνος Κουρτίδης (1870 -1944 ), είναι δωρεά της κόρης του, Μαρίας Κουρτίδη-Πάστρα, με σκοπό να στεγάσει το Μουσείο Μετάξης.

Το Αρχοντικό Κουρτίδη, όπου φιλοξενείται το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, κτίστηκε το 1883 από ντόπιους τεχνίτες (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το Μουσείο παρουσιάζει όλες τις φάσεις και τα στάδια της προβιομηχανικής σηροτροφίας και της μεταξουργίας: από την εκκόλαψη του μεταξόσπορου και την εκτροφή του μεταξοσκώληκα με φύλλα μουριάς (σηροτροφία) έως την ύφανση της μεταξωτής φούσκας (του κουκουλιού), το «ξετύλιγμα» του πολύτιμου νήματος και την επεξεργασία του μεταξιού (μεταξουργία).

Το Μουσείο Μετάξης παρουσιάζει όλες τις φάσεις και τα στάδια της προβιομηχανικής σηροτροφίας και της μεταξουργίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Παράλληλα, προβάλλεται το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο που ανέδειξε την περιοχή ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας, από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Μίκης Θεοδωράκης το 1978, στο Άμστερνταμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέα Σμύρνη: Καθιερώνεται ετήσιο Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» – Πρεμιέρα την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου

5/09/2025 - 1:47μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αποκαταστάθηκαν και παραδόθηκαν από το ΥΠΠΟ τέσσερις οθωμανικές κρήνες στην Άνω Πόλη

5/09/2025 - 9:10πμ
Ο θερινός κινηματογράφος «Ζέφυρος» λειτούργησε αρχικά στην πλατεία Αριστοτέλους, από το 1945 έως το 1961 και πλησίον των υπαίθριων γηπέδων της ΧΑΝΘ από το 1964 έως το 1983 (φωτ.: thessalonikicinemas.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΠΘ: Πέντε δεκαετίες με τις μεγάλες οθόνες της Θεσσαλονίκης σε μια ιστοσελίδα

1/09/2025 - 1:20μμ
(Πηγή: facebook.com/ Ρίκα Διαλυνά)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρίκα Διαλυνά: Η απομόνωση στην Κρήτη, η ήρεμη ζωή στα 91 της χρόνια και η χαρά για το δισέγγονο

31/08/2025 - 4:41μμ
«Ο Στέλιος δεν έλεγε ότι είναι Έλληνας, έλεγε ότι είναι Πόντιος. Θεωρούσε ότι το να είσαι Πόντιος ήταν σπουδαιότερο από το να είσαι Έλληνας», είπε ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης (πηγή: «Στέλιος Καζαντζίδης: Δεν με σβήνει κανένας»/ Εκδόσεις «Ινφογνώμων»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Στέλιος Καζαντζίδης: Δεν με σβήνει κανένας»: Ο Πόντιος καλλιτέχνης που κατάφερε όσα κανείς, χωρίς να έχει ανάγκη κανέναν – Η ιστορία ενός θρύλου

27/08/2025 - 9:17μμ
Αίθουσες συμποσίου της παλαίστρας στο βασιλικό γυμνάσιο της αρχαίας Μίεζας (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το βασιλικό γυμνάσιο της αρχαίας Μίεζας, ένα μνημειακό συγκρότημα για την ελίτ της Μακεδονίας

27/08/2025 - 5:42μμ
Ο Γρηγόρης Βαλτινός υποδύεται τον «Αλέξη Ζορμπά» στην παράσταση «Ο Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», του Νίκου Καζαντζάκη, στο Αρχαίο Θέατρο Άργους (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο ξεχωριστός Γρηγόρης Βαλτινός: Τα 70ά γενέθλια, η οικογένεια, η πληγή που δεν έκλεισε ποτέ και η αγάπη στον Πόντο

27/08/2025 - 2:51μμ
Η «οικία Κοκοβίκου» όπως είναι σήμερα (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Παπανικολάου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε χώρο πολιτισμού μετατρέπεται η «οικία Κοκοβίκου» στην Πλάκα

26/08/2025 - 7:30μμ
Η αξέχαστη τραγουδίστρια Ρίτα Σακελλαρίου στο σπίτι της (φωτ.: Panorama Press / Eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν η Ρίτα Σακελλαρίου τραγουδούσε «Ιστορία μου, αμαρτία μου» στον Εξορκιστή – Η σκηνή της θρυλικής ταινίας τρόμου με τις 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ

25/08/2025 - 2:15μμ
Η «οικία Κοκοβίκου» το 2025 και το 1971
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΥΠΠΟ: Η «οικία Κοκοβίκου» μετατρέπεται σε χώρο προβολής ελληνικών ταινιών

25/08/2025 - 1:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Eurobasket 2025: Στους «8» η Εθνική με σούπερ Γιάννη

4 ώρες πριν
«Τραβήξτε την κόκκινη γραμμή για τη Γάζα» το σύνθημα της μεγάλης διαδήλωσης στο Βέλγιο (φωτ.: EPA / Frederic Sierakowski)

Βέλγιο: Χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες υπέρ των Παλαιστινίων

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ασημένιες οι νεανίδες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο στη Μάλτα

4 ώρες πριν
To «Ματωμένο Φεγγάρι» πάνω από την Ακρόπολη (φωτ.: EUROKINISSI)

Μαγεύει το «Ματωμένο Φεγγάρι» του Σεπτεμβρίου – Live η ολική έκλειψη σελήνης

5 ώρες πριν
Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας κοιτάζει το ρολόι του κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας μετά την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας (φωτ.: EPA / Robert Ghement)

Ρουμανία: Η κυβέρνηση «επέζησε» και ετοιμάζεται για σκληρά μέτρα

5 ώρες πριν
Πυκνός καπνός και φλόγες από τη φωτιά στη Λάρισα (φωτ.: onlarissa.gr)

Λάρισα: Φωτιά κοντά στο νέο κοιμητήριο και στις φυλακές

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign