pontosnews.gr
Πέμπτη, 6/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρχίζουν οι Πανελλαδικές: Τι αλλάζει φέτος, ποια είναι τα νέα τμήματα στα ΑΕΙ

Την Πέμπτη κάνουν πρεμιέρα οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΕΠΑΛ, την Παρασκευή των ΓΕΛ

28/05/2023 - 9:46πμ
Μαθητής από το 2ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου στις Πανελλαδικές του 2022 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Μαθητής από το 2ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου στις Πανελλαδικές του 2022 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Εβδομάδα-ορόσημο για την έναρξη των Πανελλαδικών είναι αυτή που ξεκινάει, με τους υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ να δίνουν τη δική τους «μάχη» για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ο ακριβής αριθμός όσων έχουν δηλώσει συμμετοχή στις εξετάσεις, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας θα είναι περίπου ίδιος με τον περσινό, δηλαδή κοντά στους 90.000.

Φέτος, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες μεταβολές στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών συνολικά. Θα εφαρμοστεί για 3η χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη Ιουλίου, όπως έγινε και πέρσι.

Στις ελάχιστες μεταβολές περιλαμβάνονται:

• η αλλαγή του τρόπου βαθμολόγησης των μαθημάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Αρχαίων,
• η υποβολή μηχανογραφικού σε μία φάση,
• η περίληψη 8 τμημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την οικονομία στο 4ο επιστημονικό πεδίο, και
• δύο νέα τμήματα που θα περιληφθούν στο 2ο και το 3ο πεδίο.

Από το υπουργείο Παιδείας έχει δοθεί η διαβεβαίωση ότι οι εκλογές δεν θα επηρεάσουν τις εξετάσεις.

Χωρίς θεαματικές μεταβολές

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι, γύρω στο 60% δηλαδή. «Δεν περιμένουμε θεαματικές μεταβολές για τη φετινή χρονιά», ανέφερε.

Αυτό που επεσήμανε αφορά την εσωτερική «μετατόπιση» των υποψηφίων από το άλλοτε πολυπληθέστερο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών & Κοινωνικών Επιστημών), στο 4ο Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Όπως σημείωσε, το 2018 το 32% των υποψηφίων προσανατολίζονταν στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και το 25% από το 4ο. Σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία, το 4ο Πεδίο έχει πάρει πλέον τη σκυτάλη, καθώς το 35% των υποψηφίων δηλώνουν σχολές από το 4ο Πεδίο και το 25% από το 1ο.

Οι αλλαγές

Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα –την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι– θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρσι.

Επίσης, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρσι.

Όσον αφορά στις αλλαγές στα τμήματα, φέτος θα προστεθούν δύο νέα στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Πρόκειται για το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο και Γεωπονικής στο Μεσολόγγι, τα οποία ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επιπλέον, 8 τμήματα θα περιληφθούν από φέτος και στο 4ο Πεδίο, εκτός του 2ου και του 3ου που ήταν μέχρι πέρσι. Πρόκειται για:

• τα Τμήματα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα, και τη Ζάκυνθο,
• τα Τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και την Κομοτηνή,
• το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα,
• το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα, και
• το Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία.

Τέλος, η υποβολή μηχανογραφικού φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις αλλά σε μία, καθώς με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών

Οι εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:

6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (ΟΠ Σπουδών Υγείας)

8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, η πρώτη ημέρα των εξετάσεων, 1η Ιουνίου, θα αφορά επίσης στο μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών. Θα ακολουθήσει η εξέταση του μαθήματος των Μαθηματικών (3 Ιουνίου) και οι υπόλοιπες ημέρες (7, 9, 10, 13, 15 και 16 Ιουνίου) θα αφορούν σε μαθήματα ειδικότητας.

Σχετικά με τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αυτές θα διεξαχθούν στο διάστημα 17-29 Ιουνίου. Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).

Τέλος, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑθΚ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Δήμος Καλαμαριάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στον Δήμο Καλαμαριάς μεταφέρθηκε το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη

5/08/2026 - 11:29μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

5/08/2026 - 11:00μμ
(Φωτ.: mwlesvos.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Λέσβος: Με τις καλύτερες… γεύσεις πέρασε στην ιστορία η τριήμερη 39η Γιορτή Σαρδέλας – Το σήμα κατατεθέν του κόλπου της Καλλονής

5/08/2026 - 10:35μμ
Καταστροφικό το πέρασμα της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική, καθώς το τοπίο στο Πόρτο Γερμενό έχει αλλοιωθεί (φωτ.: Θεόδωρος Νικολάου/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σχέδιο κρατικής αρωγής για τους πληγέντες από τις φωτιές: Άμεσες αποζημιώσεις και φοροελαφρύνσεις

5/08/2026 - 7:49μμ
(Φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Σε εξέλιξη οι εργαστηριακοί έλεγχοι στο νερό της Σίβηρης

5/08/2026 - 5:44μμ
Ο 55χρονος που είχε τον πατέρα του στον καταψύκτη, οδηγείται στα δικαστήρια Σπάρτης. Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026 (πηγή: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Μυστράς: «Μου απαγόρευε να μπω» – Η μαρτυρία της αδελφής για το ξενοδοχείο-«φρούριο»

5/08/2026 - 4:04μμ
Καπνός από τη φωτιά στο Κορωπί, Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Nou Vou)
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωπί: Φωτιά στα Δρίγγια – Ήχησε το 112, στη μάχη έξι εναέρια μέσα

5/08/2026 - 2:25μμ
Σπίτι στο Πόρτο Γερμενό, μετά το πέρασμα της φωτιάς. Τρίτη 4 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές σε Αττική και Βοιωτία: Ξεκίνησαν οι αυτοψίες – Έως 50 σπίτια με ζημιές στο Πόρτο Γερμενό

5/08/2026 - 1:43μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κιθαιρώνας: Η φωτιά «καταπίνει» τη Δυτική Αττική – Συγκλονιστικό timelapse

5/08/2026 - 12:07μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός για Όλους 2026-2027: Ανοίγουν οι αιτήσεις – Ποια ΑΦΜ υποβάλλουν σήμερα

5/08/2026 - 10:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Στη Σόφια θα κριθεί η πρόκριση του Παναθηναϊκού

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Δήμος Καλαμαριάς)

Θεσσαλονίκη: Στον Δήμο Καλαμαριάς μεταφέρθηκε το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: mwlesvos.gr)

Λέσβος: Με τις καλύτερες… γεύσεις πέρασε στην ιστορία η τριήμερη 39η Γιορτή Σαρδέλας – Το σήμα κατατεθέν του κόλπου της Καλλονής

5 ώρες πριν
Η διαφημιστική αφίσα της «Οδύσσειας» του Κρ.Νόλαν

Οδύσσεια, 2026 μ.Χ.: Από τον Όμηρο στον Κρίστοφερ Νόλαν – Τα έπη που πέρασαν από τη μεγάλη οθόνη και τη σκηνή

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Αποκλεισμός για τον Τσιτσιπά στον δεύτερο γύρο του Μόντρεαλ

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign