pontosnews.gr
Δευτέρα, 11/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παναγία Σουμελά στον Πόντο: «Οι Έλληνες λένε ψέματα, Τούρκοι την έφτιαξαν»

Ένα εξοργιστικό άρθρο με σενάρια... τουρκικής φαντασίας εμφανίστηκε στον Τύπο

29/05/2023 - 12:02πμ
Η Παναγία Σουμελά στον Πόντο από ψηλά (φωτ.: Facebook / seymen.b)

Η Παναγία Σουμελά στον Πόντο από ψηλά (φωτ.: Facebook / seymen.b)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα… σενάριο επιστημονικής φαντασίας παρουσίασε ο Τούρκος αρθρογράφος Χατζί Γκαϊντάν στην περιορισμένης κυκλοφορίας εφημερίδα Yeni Mesaj, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι η Παναγία Σουμελά δεν είναι ελληνική και ότι οι Κομνηνοί είναι Τούρκοι!

Στο άρθρο του με τίτλο «Πόντος ψέμα και Σουμελά απάτη» σημειώνει ότι δεν αποδεικνύεται ότι οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος έχτισαν την ιστορική μονή, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια περίοδος 1.000 ετών από την κατασκευή μέχρι την εγκατάσταση των μοναχών για την οποία δεν διαθέτουμε πληροφορίες.

Έτσι, διατείνεται ότι πραγματικός ιδρυτής είναι ο Κομένιος Γ΄, και ότι χτίστηκε μεταξύ 1375-1395 μ.Χ. και όχι μεταξύ 375-395 μ.Χ. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Χατζί Γκαϊντάν, οι Έλληνες λένε ψέματα για να οικειοποιηθούν την Παναγία Σουμελά, η οποία είναι τουρκική μιας και ο Κομένιος δεν ήταν άλλος από τον Τούρκο Καάν.

Για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη θεωρία αναφέρει ότι η Έλληνες άλλαξαν την ονομασία από Μαύρο Βουνό σε Σουμελά, ότι το 375 μ.Χ. δεν είχαν σχέση με το ανατολικό ρωμαϊκό κράτος, και ότι η εξάπλωση της ελληνικής γλώσσας στην Ανατολία συνέβη τουλάχιστον 300 χρόνια αργότερα.

«Είναι μια μεγάλη κλοπή και απάτη της Ιστορίας» ισχυρίζεται για την απόδοση της Παναγίας Σουμελά στους Έλληνες, μπλέκοντας στην ιστορία τους Κουμάνους Τούρκους (τους οποίους συσχετίζει με τον Κομένιο Γ’) και λέγοντας ότι κυβέρνησαν την Τραπεζούντα για 41 χρόνια, μεταξύ 1349-1390.

«Το όνομα της τουρκικής αυτοκρατορίας που ιδρύθηκε από τους Κουμάνους παρουσιάστηκε ως “Ρωμαίικη αυτοκρατορία” και προσπάθησαν να το οικειοποιηθούν οι Έλληνες. Ποτέ δεν αποκαλύφθηκε ότι το κράτος αυτό ήταν η Κουμανική Τουρκική Αυτοκρατορία» γράφει, αναφερόμενος ουσιαστικά στην Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, η οποία φυσικά ήταν και αυτή… τουρκική. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν Κομνηνοί, παρά μόνο Κουμάνοι.

Ο τίτλος του άρθρου και η φωτογραφία του αρθρογράφου

Μάλιστα, ο Χατζί Γκαϊντάν ζητά από το υπουργείο Τουρισμού και την Τουρκική Ιστορική Εταιρεία να λογοδοτήσουν διότι πρώτον οδήγησαν το έθνος σε ένα μεγάλο λάθος, δεύτερον υποστηρίζουν ένα αδικαιολόγητο ιστορικό συμπέρασμα, και τρίτον βοηθούν τον κ. Βαρθολομαίο (στο κείμενο αναφέρεται ως «Ρωμιός Πατριάρχης του Φαναρίου») να προωθήσει τη μυστική του ατζέντα.

«Στην Ανατολία δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ έθνος που να λέγεται ελληνικό! Επιπλέον, οι τουρκικές φυλές και τα τουρκικά φύλα συνέβαλαν τα μέγιστα στην εθνικοποίηση των Ελλήνων. Κουμάν είναι μια τουρκική λέξη που σημαίνει άγιος άνθρωπος, ευλογημένος άνθρωπος, και σημαίνει Τούρκος. Μια φυλή Τούρκων ονομάζεται επίσης Κουμάν Τούρκοι» ισχυρίζεται.

Και για ποιον λόγο έγινε αυτή η παραχάραξη της Ιστορίας; Μα φυσικά, «για να γίνει πιστευτό ένα τόσο ανόητο σενάριο όπως η διεκδίκηση δικαιωμάτων στον Εύξεινο Πόντο».

Το πόσο… άχρηστοι ήταν οι Έλληνες προκύπτει, κατά τον αρθρογράφο, και από το γεγονός ότι, όπως οι Λατίνοι και οι Ρωμαίοι, δεν ήξεραν να χτίζουν κάστρα, γέφυρες, ναούς, παλάτια, αρχοντικά, ιπποδρόμια ή δεξαμενές, και ότι όλα αυτά οφείλονται στους Πελασγούς, στους Ετρούσκους, στους Κουμάνους και σε άλλες φυλές. «Όλοι τους είναι Τούρκοι. Όλα τα κάστρα, οι γέφυρες, οι ναοί και οι ακροπόλεις που χτίστηκαν στην Ανατολία χτίστηκαν από Τούρκους» τονίζει.

Τέλος, κάνει γλωσσολογική ανάλυση της λέξης Πόντος, λέγοντας ότι προέρχεται από ένα από τα ονόματα των Κουμάνων, το οποίο σημαίνει «γεφυροποιός και μεγάλος αρχιτέκτονας γεφυρών».

«Οι Ρωμαίοι μετέφρασαν τη λέξη αυτή ως pontifex. Επομένως, αυτή είναι η πραγματική πηγή και το πραγματικό νόημα της θέσης “Πόντος”, την οποία διεκδικούν εδώ και χρόνια πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Με άλλα λόγια, δεν ήταν οι Έλληνες που ήρθαν στην Τραπεζούντα, αλλά οι Κουμάνοι Τούρκοι. Κρίμα σε όσους πίστευαν για χρόνια σε τόσο μεγάλα ψέματα! Ας μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος είναι η πατρίδα του Τούρκου», καταλήγει το δημοσίευμα.

• Με πληροφορίες από το ethnos.gr / Μαρία Ζαχαράκη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πόλη και το κάστρο της Παϊπούρτης (φωτ.:  
Λόρδος Warkworth, «Σημειώσεις από ημερολόγιο στην ασιατική Τουρκία», Λονδίνο 1898 / houshamadyan.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Σάββα Αντωνιάδη: Ήμασταν 750 ψυχές. Στο δρόμο έμειναν καμιά εβδομηνταριά από το ξύλο και τις ταλαιπωρίες

10/08/2025 - 8:52μμ
Στις καλαμένιες καλαθούνες οι σοδειές (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι Αύγουστοι των Ποντίων είχαν λεφτοκάρυα, καπνά και κοκκύμελα

10/08/2025 - 3:48μμ
«Ζέσταμα» στο Λιστόν και μια πρόγευση από τα όσα έγιναν στην Πλατεία Παλιού Λιμανιού, στη Σπηλιά (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακός χαμός στην Κέρκυρα, στο 4ο Πανηγύρι-Φεστιβάλ

10/08/2025 - 1:28μμ
Η πρόσοψη της εκκλησίας του χωριού όπου υπήρχε και νεκροταφείο (φωτ.: karadeniz.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Αϊ-Έννες (Νίβενας): Με την Ανταλλαγή οι κάτοικοί του διασκορπίστηκαν σε Αθήνα, Κιλκίς, Αλεξανδρούπολη και Ρωσία

10/08/2025 - 9:47πμ
Ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης (πηγή:  Facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Χαράλαμπος Κιαγχίδης, ο ευεργέτης – Συνδέθηκε με την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης και τη Μονή Περιστερεώτα

9/08/2025 - 9:53μμ
Αγροτικό ιατρείο της εποχής
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντιοι και Μικρασιάτες πρόσφυγες: Αντιμετωπίστηκαν ως υγειονομική απειλή όταν άρχισαν οι επιδημίες

9/08/2025 - 6:55μμ
Γεννήθηκαν στο Ατα-Παζάρ', ρίζωσαν στην Ακρινή Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Vasiliki Tsanaktsidou)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Αντάμωμα Ατα-Παζάρ’ στην Ακρινή Κοζάνης, με τα πρόσωπα των προγόνων στο επίκεντρο

8/08/2025 - 8:20μμ
Η εικόνα της Παναγίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, τον Δεκαπενταύγουστο του 2021 (φωτ.: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: Οι εθνικιστικές φωνές «πνίγουν» τη Θεία Λειτουργία στη Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο

8/08/2025 - 4:25μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Κώστας Παπουτσίδης: Η φλόγα του πολιτισμού δεν σβήνει!

8/08/2025 - 3:29μμ
(Πηγή φωτ.: poe.org.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση ζητά και πάλι η ΠΟΕ με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Μνήμης

7/08/2025 - 10:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Σοφία Σεϊρλή στη διάρκεια παλιότερης τηλεοπτικής συνέντευξης (φωτ.: glomex)

Πνίγηκε ενώ κολυμπούσε η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή

4 ώρες πριν
Παλαιστίνια μητέρα κρατά στην αγκαλιά της το υποσιτισμένο παιδί της στο νοσοκομείο Νάσερ, στη Χαν Γιουνίς. Το παιδί είναι δύο ετών, ζυγίζει μόλις 4 κιλά και υποφέρει από διόγκωση του ήπατος, ακραίο υποσιτισμό και οξύ κοιλιακό οίδημα (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Νετανιάχου: Δεν έχουμε επιλογή από το να νικήσουμε τη Χαμάς – Κοινή δήλωση χωρών στον ΟΗΕ καταδικάζει την επέκταση των επιχειρήσεων στη Γάζα

4 ώρες πριν
Το σήμα του «Χαμόγελου του Παιδιού» (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Βρέθηκε η 52χρονη που είχε εξαφανιστεί στην Άνω Τούμπα

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Ήττα με απουσίες για την Εθνική μπάσκετ κόντρα στο Ισραήλ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Βεγόρας «Η Μαυροθάλασσα»)

Ξεχωριστό ποντιακό γλέντι στη Βεγόρα από τη «Μαυροθάλασσα»

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Ειδικευόμενοι γιατροί έγραφαν συνταγές για ακριβά αντιδιαβητικά φάρμακα και τα μεταπωλούσαν

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign