pontosnews.gr
Τρίτη, 3/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά: Ο επικριτής του Πούτιν καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη από δικαστήριο της Μόσχας

Νομικές παραβάσεις καταγγέλλει η νομική ομάδα του

17/04/2023 - 4:01μμ
Εικόνα από το δικαστήριο της Μόσχας όπου φαίνεται ο Ρώσος ακτιβιστής Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, μέσα σε ειδικό κουβούκλιο ενώ συνομιλεί με τη συνήγορό του Μαρία Έισμοντ (φωτ.: EPA/ MOSCOW CITY COURT PRESS-SERVICE/HANDOUT)

Εικόνα από το δικαστήριο της Μόσχας όπου φαίνεται ο Ρώσος ακτιβιστής Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, μέσα σε ειδικό κουβούκλιο ενώ συνομιλεί με τη συνήγορό του Μαρία Έισμοντ (φωτ.: EPA/ MOSCOW CITY COURT PRESS-SERVICE/HANDOUT)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αυστηρή ποινή 25 ετών κάθειρξης επέβαλε δικαστήριο της Μόσχας στον επικριτή του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά, κρίνοντάς τον ένοχο για προδοσία και άλλα αδικήματα τα οποία αρνήθηκε πως διέπραξε. Εισαγγελείς είχαν, νωρίτερα, ζητήσει από το δικαστήριο να του επιβάλει την υψηλότερη ποινή του είδους, κατηγορώντας τον για προδοσία και για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού καθώς έχει επικρίνει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» –όπως την αποκαλεί η Ρωσία–, στην Ουκρανία.

Ο 41χρονος ακτιβιστής και πολιτικός της αντιπολίτευσης, έχει ρωσικό και βρετανικό διαβατήριο και είναι πατέρας τριών παιδιών.

Επί χρόνια μιλάει ανοιχτά κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ασκούσε πιέσεις σε δυτικές κυβερνήσεις να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία και συγκεκριμένους Ρώσους υπηκόους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε συνέντευξη στο CNN που μεταδόθηκε μερικές ώρες πριν συλληφθεί ο Καρά-Μουρζά είχε πει πως η Ρωσία κυβερνάται από «καθεστώς δολοφόνων». Είχε χρησιμοποιήσει επίσης ομιλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη προκειμένου να κατηγορήσει τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει στόχους αμάχων στην Ουκρανία, κατηγορία την οποία η Μόσχα αρνήθηκε.

Αφού άκουσε την ανακοίνωση της ποινής του σήμερα, ο Καρά-Μουρζά, ο οποίος παρακολουθούσε ήρεμα την ακροαματική διαδικασία μέσα από ένα γυάλινο κλουβί στην αίθουσα του δικαστηρίου, είπε «η Ρωσία θα ελευθερωθεί», ένα γνωστό σύνθημα της αντιπολίτευσης.

Στην τελική ομιλία του στο δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα, ο Καρά-Μουρζά συνέκρινε τη δίκη του, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, με τις στημένες δίκες του Ιωσήφ Στάλιν τα χρόνια του 1930. Είχε αρνηθεί να ζητήσει από το δικαστήριο να τον αθωώσει, λέγοντας ότι επιμένει και είναι υπερήφανος για ό,τι έχει πει.

Η Μαρία Έισμοντ, μία από τις συνηγόρους του Ρώσου ακτιβιστή και πολιτικού (φωτ.: EPA/ YURI KOCHETKOV)

Μία από τους δικηγόρους του, η Μαρία Έισμοντ, δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως η νομική ομάδα του Καρά-Μουρζά θα ασκήσει έφεση στη σημερινή ετυμηγορία, η οποία όπως είπε αμαυρώθηκε από πολλές σοβαρές νομικές παραβιάσεις.

Έξω από το δικαστήριο βρισκόταν η Βρετανίδα πρεσβευτής στη Μόσχα Ντέμπορα Μπρόνερτ που δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Καρά-Μουρζά τιμωρήθηκε επειδή μιλούσε με γενναιότητα εναντίον του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του.

Μιλώντας δίπλα της, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Λιν Τρέισι δήλωσε πως η καταδίκη του Καρά-Μουρζά ήταν μια προσπάθεια να φιμωθούν οι αντίθετες φωνές. «Η ποινικοποίηση της άσκησης κριτικής στην κυβερνητική δράση είναι ένδειξη αδυναμίας, όχι δύναμης», είπε η Τρέισι.

Άμεση αντίδραση από τα Ηνωμένα Έθνη

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ κάλεσε τη Μόσχα να απελευθερώσει τον Καρά-Μουρζά. «Κανείς δεν θα πρέπει να στερείται την ελευθερία του επειδή ασκεί τα ανθρώπινα δικαιώματά του και καλώ τις ρωσικές αρχές να τον αφήσουν ελεύθερο χωρίς καθυστέρηση», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο Τουρκ πρόσθεσε πως η ποινή είναι «άλλο ένα πλήγμα στο κράτος δικαίου και στον χώρο της κοινωνίας των πολιτών στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δίκασε τον Καρά-Μουρζά «για κατηγορίες που φαίνεται να συνδέονταν με τη νόμιμη άσκηση του δικαιώματός του για ελευθερία της γνώμης, της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι, περιλαμβανομένης της δημόσιας κριτικής του για την ένοπλη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας».

«Πολιτική δίκη με σκανδαλωδώς αυστηρή ποινή»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη «σκανδαλωδώς αυστηρή» ποινή 25ετούς φυλάκισης που επιβλήθηκε σε βάρος του Ρώσου αντιφρονούντα έπειτα από μια «πολιτική δίκη».

«Η σκανδαλωδώς αυστηρή απόφαση της δικαιοσύνης δείχνει για άλλη μια φορά την καταχρηστική χρησιμοποίηση της δικαστικής εξουσίας προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους ακτιβιστές, στους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε κάθε φωνή που εναντιώνεται στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

«Καλούμε τη Ρωσία να αφήσει αμέσως και χωρίς όρους ελεύθερους όλους εκείνους που φυλακίστηκαν με πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες», προστίθεται στην ανακοίνωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κατεστραμμένο κτήριο στο κέντρο της Τεχεράνης από ισραηλινά και αμερικανικά πλήγματα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ισραήλ και ΗΠΑ βομβάρδισαν το κτήριο όπου θα εκλεγόταν ο νέος ανώτατος ηγέτης και το αεροδρόμιο της Τεχεράνης – Το Ιράκ μειώνει την παραγωγή πετρελαίου

3/03/2026 - 5:34μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Κλιμάκωση χωρίς προηγούμενο – Χτύπημα του Ιράν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ριάντ, βομβαρδισμοί στη Βηρυτό

3/03/2026 - 9:02πμ
Ο Ερντογάν μιλάει σε μέλη του AKP στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια δείπνου (πηγή: youtube.com/ @APT_NEWS)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Γνωρίζουμε τα «σενάρια που γράφονται πίσω από κλειστές πόρτες» για το Ιράν και τους ύπουλους υπολογισμούς που γίνονται

3/03/2026 - 12:13πμ
Εικόνα από το επίσημο site Sepahnews του Ιράν από τα Στενά του Ορμούζ. Το πλοίο που εικονίζεται δεν είναι το «Athe Nova» (φωτ.: EPA/ SEPAHNEWS HANDOUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Φρουροί της Επανάστασης: Καίγεται το δεξαμενόπλοιο «Athe Nova» στα Στενά του Ορμούζ

2/03/2026 - 9:34μμ
Τεχεράνη, 2/3/26 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Έτοιμος να στείλει χερσαίες δυνάμεις στο Ιράν «αν χρειαστεί» – Το «μεγάλο κύμα» δεν έχει έρθει ακόμη

2/03/2026 - 7:12μμ
Δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν κανόνι νερού κατά διαδηλωτών στο Καράτσι του Πακιστάν, κοντά στην αμερικανική πρεσβεία (φωτ.: EPA/Rehan Khan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πάνω από 550 νεκροί από τα ισραηλινοαμερικανικά πλήγματα σε 131 πόλεις – Ισραηλινό πλήγμα εναντίον διοικητή της Χεζμπολάχ

2/03/2026 - 12:23μμ
Μακρινή λήψη του διυλιστηρίου που χτυπήθηκε στη Σαουδική Αραβία (φωτ.: Χ/Drop Site)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Μπαράζ επιθέσεων εναντίον Τελ Αβίβ και Χάιφα – Χτυπήθηκε διυλιστήριο στη Σαουδική Αραβία, καταρρίφθηκαν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη στο Κουβέιτ

2/03/2026 - 11:10πμ
Ιρανικός πύραυλος διακρίνεται στον ουρανό της Δυτικής Όχθης, πάνω από την πόλη Ναμπλούς (φωτ.: EPA/Alaa Badarneh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο, ισχυρές εκρήξεις σε Ιερουσαλήμ, Ντόχα, Ριάντ και Ντουμπάι

2/03/2026 - 8:52πμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο του σερ Κιρ Στάρμερ (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Πράσινο φως από το Λονδίνο να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ βρετανικές στρατιωτικές βάσεις

2/03/2026 - 8:20πμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο «απολογισμού» του Ντ. Τραμπ (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Η επίθεση στο Ιράν θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν όλοι οι στόχοι – «Αναμενόμενες οι απώλειες»

1/03/2026 - 11:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία μαθητών για την τραγωδία των Τεμπών σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Δράμα (φωτ.: EUROKINISSI/Δημήτρης Μεσσήνης)

Διακόπηκε για τις 24 Απριλίου η δίκη για τον έλεγχο της σύμβασης 717 για τον σιδηρόδρομο – Απορρίφθηκε το αίτημα συγγενών θυμάτων των Τεμπών για παρουσία του Δημοσίου

18 λεπτά πριν
Η Θέμις Μπαζάκα στη γενική δοκιμή της παράστασης «Textilen», στο πλαίσιο του Φεστιβαλ Αθηνών & Επιδαύρου 2015 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /  Φεστιβάλ Αθηνών / Εύη Φυλακτού)

Θέμις Μπαζάκα: Τα μαγικά ταξίδια της ζωής μιας ξεχωριστής Ηθοποιού

55 λεπτά πριν
Κατεστραμμένο κτήριο στο κέντρο της Τεχεράνης από ισραηλινά και αμερικανικά πλήγματα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Ιράν: Ισραήλ και ΗΠΑ βομβάρδισαν το κτήριο όπου θα εκλεγόταν ο νέος ανώτατος ηγέτης και το αεροδρόμιο της Τεχεράνης – Το Ιράκ μειώνει την παραγωγή πετρελαίου

2 ώρες πριν
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald-R. Ford ενώ αποχωρεί από τη ναυτική βάση της Σούδας (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)

Φυλάκιση 2 ετών και ποινή 5.000 ευρώ στον Γεωργιανό για κατασκοπεία στη Σούδα

2 ώρες πριν
Από τις πλέον χαρακτηριστικές φωτογραφίες της εποχής (πηγή: Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών)

Απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης: Το σχέδιο που διέλυσε το Ρωμαίικο το 1964-65

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΥΠΕΞ: Καμία συμμετοχή της Ελλάδας σε επιχειρήσεις κατά του Ιράν – Συγκεκριμένο σχέδιο για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign