pontosnews.gr
Κυριακή, 21/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΛΑΣ: Στη «φάκα» κύκλωμα που διακίνησε πάνω από 2.300 μετανάστες με κέρδη 9 εκατ. ευρώ

Τουλάχιστον 55 άτομα περιλαμβάνονται στη δικογραφία – Ποιες μεθόδους χρησιμοποιούσαν

31/03/2023 - 10:59μμ
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στο κέντρο των Αθηνών, εντοπίστηκαν 12 διαμερίσματα - χώροι που λειτουργούσαν ως «καβάτζες - ξενοδοχεία», εντός των οποίων εντοπίστηκαν περισσότεροι από 80 παράνομοι αλλοδαποί (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στο κέντρο των Αθηνών, εντοπίστηκαν 12 διαμερίσματα - χώροι που λειτουργούσαν ως «καβάτζες - ξενοδοχεία», εντός των οποίων εντοπίστηκαν περισσότεροι από 80 παράνομοι αλλοδαποί (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από τρίτες χώρες στην Ελλάδα και μετέπειτα σε ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων προχώρησε η ΕΛΑΣ.

Στο πλαίσιο εκτεταμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηλεία, συνελήφθησαν συνολικά 41 μέλη της οργάνωσης, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας και πλαστογραφίας πιστοποιητικών κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση των νομοθεσιών περί αλλοδαπών, περί όπλων και ναρκωτικών, της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, του Εθνικού Τελωνιακού Κώδικα, καθώς και για τα αδικήματα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, ψευδούς βεβαίωσης και νόθευσης, αρπαγής και εκβίασης.

Επιπλέον, στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμη 55 άτομα.

Σε συνολικά 102 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και καταστήματα, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηλεία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, 1.050 διαβατήρια και ταυτότητες ξένων χωρών (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

Από την έρευνα διαπιστώθηκε η συγκρότηση της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε διαρκή και δομημένη δράση, ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους, που κυμαινόταν ανάλογα με τη μέθοδο διακίνησης από 600 έως 10.000 ευρώ κατ’ άτομο.

Για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς τους, κάθε μέλος είχε αναλάβει ανάλογο ρόλο. Ως προς τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης:

  • προσέφεραν στους ενδιαφερόμενους πληθώρα επιλογών, τόσο ως προς τρόπο μεταφοράς, όσο και ως προς τον προορισμό σε χώρα της Ευρώπης,
  • διακινούσαν τα χρηματικά ποσά μέσω του συστήματος «HAWALA»
  • χρησιμοποιούσαν επίσης τη μέθοδο «Look Alike», δηλαδή χρήση ταξιδιωτικών εγγράφων, που η φωτογραφία που έφεραν προσομοίαζε με τα χαρακτηριστικά των διακινούμενων και
  • παρείχαν καταλύματα στους υπό διακίνηση αλλοδαπούς έναντι χρηματικών αμοιβών που κατέβαλαν σε ημερήσια ή μηνιαία βάση και ανέρχονταν περίπου στα 150 ευρώ κατ’ άτομο. Για να προσελκύσουν περισσότερους «πελάτες», τα εν λόγω καταλύματα διαφημίζονταν σε ομάδες – σελίδες σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Αφού εντόπιζαν τους «υποψήφιους πελάτες», χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς τρόπους διακίνησης και συγκεκριμένα με αεροπλάνο ή διακίνηση πεζή ή με τη χρήση οχήματος.

Η πρώτη μέθοδος, γινόταν μέσω αεροπορικών πτήσεων σε χώρες-πόλεις του προορισμού τους, κλείνοντας δύο αεροπορικά εισιτήρια, το ένα για χώρα επιλογής του στην Ευρώπη και το άλλο με προορισμό πόλη ή νησί της Ελλάδας.

Παράλληλα τους εφοδίαζαν με παρόμοια διαβατήρια (μέθοδος look – alike) ενώ οι υπό διακίνηση αλλοδαποί, λάμβαναν οδηγίες από τα μέλη της οργάνωσης, με σκοπό την αποφυγή εντοπισμού τους κατά τον διαβατηριακό έλεγχο.

Η χρηματική αμοιβή για μεταφορά με αεροπλάνο κυμαινόταν από 4.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ οι συνήθεις προορισμοί ήταν Σερβία, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Ολλανδία, Κροατία, Γαλλία, Αυστρία, Βοσνία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Σουηδία, Ουγγαρία και Βουλγαρία.

Ο δεύτερος τρόπος που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης ήταν, ή πεζή ή με όχημα διακίνησης των μεταναστών μέσω της Τουρκίας στην ελληνική επικράτεια.

Αρχικά αφού τους οργάνωναν σε ομάδες-γκρουπ, περνούσαν πεζή τα σύνορα από την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου και εισέρχονταν στον ελλαδικό χώρο. Έπειτα τους επιβίβαζαν σε φορτηγά / λεωφορεία και τους μετέφεραν σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα, όπου και παρέμεναν για λίγο χρονικό διάστημα σε διαμερίσματα «φιλοξενίας» των μελών της οργάνωσης.

Κατά το χρονικό διάστημα παραμονής τους, είτε τους καταρτούσαν πλαστό νομιμοποιητικό έγγραφο με σκοπό να παραμείνουν στην Ελλάδα, είτε ξεκινούσε η διαδικασία της παράνομης μεταφοράς τους σε χώρες της Ε.Ε..

Πιο αναλυτικά, για τους αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να μεταφερθούν παράνομα προς χώρες της Ευρώπης, ακολουθούνταν η εξής διαδικασία:

Αρχικά, τους συγκέντρωναν είτε στην Αθήνα, είτε σε περιοχή του νομού Ηλείας και εν συνεχεία, επιβιβάζονταν σε οχήματα, τα οποία κινούνταν με προορισμό τα σύνορα της Ελλάδας και ειδικότερα την Αλβανία. Από εκεί, οι μεταφορείς-συνοδοί οδηγούσαν πεζούς είτε με όχημα, τους αλλοδαπούς προς την Αλβανία, και εν συνεχεία προς Βοσνία ή Σερβία.

Τα μέλη της οργάνωσης παρείχαν κατευθυντήριες οδηγίες για την επιτυχία της μεταφοράς, τόσο όσον αφορά στα χρήματα για την αγορά τροφίμων και των διαφόρων ειδών που θα χρειάζονταν να έχουν στην κατοχή τους, όσο και για την αποφυγή εντοπισμού τους από αστυνομικούς ή συνοριακούς ελέγχους.

Το χρηματικό ποσό για την ολοκλήρωση της παράνομης μεταφοράς κυμαινόταν από 1.250 έως 4.000 ευρώ.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στο κέντρο των Αθηνών, εντοπίστηκαν 12 διαμερίσματα – χώροι που λειτουργούσαν ως «καβάτζες – ξενοδοχεία», εντός των οποίων εντοπίστηκαν περισσότεροι από 80 παράνομοι αλλοδαποί, οι οποίοι συνελήφθησαν και σε βάρος τους εφαρμόστηκε το μέτρο της διοικητικής απέλασης.

Επίσης, ταυτοποιήθηκε πλήρως το δίκτυο «hawala» της οργάνωσης, αποτελούμενο από 21 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, 5 πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων.

Από την έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη της οργάνωσης εμπλέκονται συνολικά σε διακίνηση τουλάχιστον 2.322 αλλοδαπών από και προς την Ελλάδα, ενώ εκδόθηκαν περισσότερα από 2.500 νομιμοποιητικά έγγραφα.

Η ΕΛΑΣ εκτιμά ότι το συνολικό οικονομικό όφελος της οργάνωσης ξεπερνά τα 9.000.000 ευρώ.

Σε 102 συνολικά έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια και καταστήματα, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηλεία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: πλήθος κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών, 1.050 διαβατήρια και ταυτότητες ξένων χωρών, 72.000 ευρώ, πάνω από 30.000 ψηφιακά αρχεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων, ναρκωτικά και όπλα καθώς και 189 πλαστές σφραγίδες διάφορων Υπηρεσιών.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις διωκτικές αρχές, για ίδια ή άλλα αδικήματα, οδηγήθηκαν με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, σήμερα, στην εισαγγελική αρχή.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το κτήριο της Εισαγγελίας Χανίων (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Ομολόγησε τη δολοφονία της Σταυρούλας Λεβεντάκη – Ο λόγος και τα ψέματα για «ενόπλους με κουκούλες»

21/06/2026 - 10:33πμ
Πυροσβέστες και μέλη σωστικών δυνάμεων διαφόρων υπηρεσιών στην άσκηση «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2026» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικό δίκτυο «κυνηγά» εμπρηστές: Σε λειτουργία 37 ειδικά κλιμάκια σε όλη τη χώρα

21/06/2026 - 10:09πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και ισχυροί βοριάδες έως 7 μποφόρ

21/06/2026 - 8:10πμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ειρήνη Μουρτζούκου: Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση για τις δολοφονίες των βρεφών

21/06/2026 - 12:12πμ
Προχωρούν τα έργα του Flyover. Εικόνα από την κατεδάφιση του δεύτερου κλάδου της γέφυρας Πανοράματος (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης / MOTION TEAM)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Κλείνει ο Περιφερειακός λόγω Flyover – Τι ισχύει από το Σάββατο 20 Ιουνίου

20/06/2026 - 10:03μμ
Πυροσβεστικό ελικόπτερο ρίχνει νερό  (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κάρυστο: Βελτιωμένη η εικόνα στον Αλμυροπόταμο Ευβοίας

20/06/2026 - 9:39μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Συνελήφθησαν δύο 17χρονοι για υπόθεση εξτρεμιστικής-σαδιστικής ομάδας κακοποίησης ανηλίκων

20/06/2026 - 8:04μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / ilialive.gr / Γιάννης Σπυρούνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια: Μεγάλη πυρκαγιά στον Αλμυροπόταμο – Εκκενώνονται οι περιοχές Μεσοχώρια και Ραπταίοι

20/06/2026 - 7:08μμ
Λαγοκέφαλοι στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο, Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Λαγοκέφαλος: Στο στόχαστρο των ψαράδων με… αμοιβή

20/06/2026 - 3:53μμ
Άποψη από το φαράγγι της Σαμαριάς (φωτ.: Περιφέρεια Κρήτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμοί νότια της Κρήτης: Προληπτική εκκένωση στο φαράγγι της Σαμαριάς

20/06/2026 - 2:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αναχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ, 10 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Κιρ Στάρμερ: Οι πιο κρίσιμες ώρες για τον Βρετανό πρωθυπουργό – Τα σενάρια αποχώρησης και ο παράγοντας Μπέρναμ

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Πάλη: Τριπλή επιτυχία στη Γερμανία

26 λεπτά πριν

Ένωση Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού: Εκλογές σήμερα για την ανάδειξη νέου ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής

50 λεπτά πριν
Το κτήριο της Εισαγγελίας Χανίων (φωτ.: EUROKINISSI)

Χανιά: Ομολόγησε τη δολοφονία της Σταυρούλας Λεβεντάκη – Ο λόγος και τα ψέματα για «ενόπλους με κουκούλες»

1 ώρα πριν
Πυροσβέστες και μέλη σωστικών δυνάμεων διαφόρων υπηρεσιών στην άσκηση «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2026» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Πανελλαδικό δίκτυο «κυνηγά» εμπρηστές: Σε λειτουργία 37 ειδικά κλιμάκια σε όλη τη χώρα

2 ώρες πριν
«Χτυποκάρδια» λέγεται το σκίτσο του Χρήστου Δημάρχου, μιας και δείχνει το... νερό που μιλάει, μέσα από το χέρι της κοπέλας που βγάζει αντικείμενα από τη στάμνα (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Από τις φωτιές του Αϊ-Γιάννη στον Κλήδονα: Πώς γιόρταζαν το θερινό ηλιοστάσιο οι Έλληνες του Πόντου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign