pontosnews.gr
Δευτέρα, 13/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Νίκαια των προσφύγων γιορτάζει τα 100 της χρόνια – Πώς ο «σκουπιδότοπος» του Πειραιά έγινε πόλη

Η Κοκκινιά που μετονομάστηκε σε Νίκαια προς τιμήν αυτών που την ανέστησαν από το ίδιο της το χώμα

12/03/2023 - 2:25μμ
Πόρτα εγκαταλειμμένου προσφυγικού σπιτιού στην οδό Μαγνησίας (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)

Πόρτα εγκαταλειμμένου προσφυγικού σπιτιού στην οδό Μαγνησίας (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Και το όνομα αυτής: Νίκαια! Η παλιά Κοκκινιά του Πειραιά που μετονομάστηκε επισήμως στις 3 Σεπτεμβρίου 1940 προς τιμήν των προσφύγων, φέτος στις 18 Ιουνίου γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ημέρα που μπήκε ο θεμέλιος λίθος της νέας πόλης που δημιουργήθηκε μετά την Καταστροφή του 1922.

«Εκατό χρόνια από τότε που από άγονη γη με πολλή δουλειά, κόπο και αίμα φτιάχτηκε μια νέα πόλη που από τότε προοδεύει συνεχώς», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

Με αφορμή την επέτειο δημιουργήθηκε ένα συλλεκτικό ημερολόγιο, το οποίο διατίθεται από το αυτοτελές γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του δήμου.

Η Αρχοντία Παπαδοπούλου, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για το επετειακό έτος, και πρόεδρος της Ένωσης Μαγνησίας Μικράς Ασίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρθηκε σε σημαντικά ιστορικά στοιχεία που αφορούν τη Νίκαια.

Σχετικά με την ημερομηνία ίδρυσης εξήγησε ότι υπάρχουν δύο εκδοχές ως προς την ημέρα, η μία είναι 18η Μαρτίου του 1923 και η άλλη είναι 18η Ιουνίου. «Πριν έρθουν οι πρόσφυγες στην περιοχή δεν υπήρχε τίποτα, μόνο αγροί και βοσκοτόπια, ήταν θα λέγαμε ο “σκουπιδότοπος” στα βόρεια του Πειραιά. Τότε τέθηκαν τα θεμέλια για την ίδρυση της πόλης, διότι από τον Σεπτέμβρη του 1922 είχαν ήδη φτάσει εδώ οι πρώτες εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων και είχαν στεγαστεί πρόχειρα σε αντίσκηνα. Άρχισαν λοιπόν να χτίζονται τα πρώτα οικήματα του πρώτου τετραγώνου που περιλαμβάνει από την περιοχή από τον Άγιο Νικόλαο που σήμερα βρίσκεται το μετρό, μέχρι εκεί που βρίσκεται σήμερα το δημαρχείο της πόλης, δηλαδή μέχρι την περιοχή “Γέφυρα”», ανέφερε.

Ντοκουμέντο από την έκθεση «Αρμένιοι φωτογράφοι της Νίκαιας 1922-1960» που έγινε το 2020 στο δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη

Όλα ξεκίνησαν από το χτίσιμο οικημάτων ενός δωματίου 36 τ.μ. για μια οικογένεια, ή ακόμη και για πολυμελείς οικογένειες. Οι κατοικίες ήταν ισόγειες ή διώροφες με άλλον ιδιοκτήτη στον επάνω όροφο. Επίσης υπήρχαν οι λεγόμενες τετραπολυκατοικίες, οι οποίες σχημάτιζαν τετράγωνα εντός των οποίων λειτουργούσαν τα λεγόμενα πλυσταριά (κοινόχρηστοι χώροι για να γίνονται οι οικιακές εργασίες).

Ωστόσο, όπως εξήγησε η Αρχοντία Παπαδοπούλου, «υπήρχε ανυπαρξία υποδομών, η ύδρευση μάλιστα γινόταν από κάρα που έφερναν νερό από τον Πόρο ή από ένα μεγάλο πηγάδι στην περιοχή του Ρέντη».

Παράλληλα ιδρύθηκε το Νοσοκομείο των Αμερικανίδων Κυριών εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το 2ο Γυμνάσιο Νίκαιας. «Η φιλανθρωπική οργάνωση των Αμερικανίδων Κυριών ίδρυσε το νοσοκομείο σε παράγκες μέσα, με πρόσφυγες γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι παρείχαν δωρεάν την ιατρική περίθαλψη σε απόρους και ενδεείς», σημείωσε.

Ντοκουμέντο από την έκθεση «Αρμένιοι φωτογράφοι της Νίκαιας 1922-1960» που έγινε το 2020 στο δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη

Η Αρχοντία Παπαδοπούλου δεν παρέλειψε να πει ότι 4.000 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 900 γυναίκες, εργάστηκαν για να αναστήσουν την πόλη – χρησιμοποιεί το ρήμα «ανασταίνω» καθώς πραγματικά οι άνθρωποι αυτοί «την έχτισαν από το ίδιο της το χώμα, φτιάχνοντας και χτίζοντας τα οικήματα».

Με την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκαν στη Νίκαια 17 υφαντουργεία-ταπητουργεία, ενώ σταδιακά ξεκίνησαν να δημιουργούνται εργαστήρια και καταστήματα κάθε είδους, καθώς η εγκατάσταση ήταν αστική εγκατάσταση και όχι αγροτική. «Οι άνθρωποι έπρεπε να εργάζονται ως εργάτες ή εργάτριες, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γυναίκα στην Ελλάδα πρωτοβγήκε τόσο δυναμικά στην εργασία εξαιτίας των Μικρασιατισσών που ήρθαν εδώ χωρίς άντρες, αφού άλλοι είχαν αιχμαλωτιστεί και άλλοι σκοτωθεί», ανέφερε η Αρχοντία Παπαδοπούλου.

Προσφυγικά σπίτια στην Κοκκινιά που αργότερα μετονομάστηκε σε Νίκαια (φωτ.: αρχείο οικογένειας Διλδιλιάν)

Αξιοσημείωτο για την ιστορία της πόλης είναι το χαμάμ-λουτρό που δημιούργησε ο Αρμένιος αρχιτέκτονας Αρτίν Παλατζιάν στην περιοχή της γέφυρας, το οποίο σήμερα βρίσκεται εντός του 3ου Γυμνασίου Νίκαιας. Ενδεικτικό είναι και ότι αμέσως μετά την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή λειτούργησαν χοροδιδασκαλείο, ερασιτεχνικοί θεατρικοί θίασοι, κινηματογράφοι και θερινό-ανοιχτό θέατρο. Σε μικρό διάστημα μάλιστα γέμισε η πόλη από κινηματογράφους και από καφενεία- εστιατόρια.

Σημαντική όμως ήταν και η συμβολή των προσφύγων στην ανέγερση ναών. «Από τους ίδιους τους πρόσφυγες ανεγέρθηκαν οκτώ ναοί. Πρώτος είναι ο καθεδρικός μητροπολιτικός ναός, ο Άγιος Νικόλας, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η πυραμίδα του μετρό. Ο ναός αυτός στεγάστηκε κάτω από ένα μεγάλο αντίσκηνο που είχε στείλει ο Νικόλαος Πλαστήρας ως δώρο στους πρόσφυγες οι οποίοι μετά την Καταστροφή έφερναν κρατώντας στα χέρια τους εκκλησιαστικά είδη και ό,τι άλλο μπορούσαν. Αυτός ήταν και ο λόγος που δόθηκε το όνομά του στο ναό», σύμφωνα με την Αρχοντία Παπαδοπούλου.

Αναμνηστικό γραμματόσημο για τη δημιουργία των τεσσάρων πρώτων αστικών προσφυγικών συνοικισμών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Επίσης σημειώνεται πως λειτούργησαν σχολεία αμέσως, από το 1923, με πρώτη δασκάλα τη Σμυρνιά Μαριάνθη Σκαλά, ενώ μετά το 1924 δημιουργήθηκε ως παράρτημα του 4ου Γυμνασίου Πειραιά, το 4ο και 5ο Γυμνάσιο Πειραιά, μέχρι να ονομαστεί σε Γυμνάσιο Νέας Κοκκινιάς. Παράλληλα λειτούργησαν πολλές τεχνικές και νυχτερινές σχολές.

• Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βίκυ Παπατζίκου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Δέσποινα Μεταξά με τον εγγονό της και οι χειρόγραφες σημειώσεις του Δημήτρη Λουκόπουλου (φωτ.: Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπως Μερλιέ / Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Δέσποινα Μεταξά, το γένος Μακριδίδη: Μια φωνή στο σήμερα, από μια ανταλλάξιμη του 1922

12/10/2025 - 10:05πμ
Μέλη του Συνδέσμου Μικρασιατών «Αλησμόνητες Πατρίδες» μαζί με μέλη του Συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας «Δημήτριος Υψηλάντης» (φωτ.: facebook/Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι Μικρασιάτες Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας τίμησαν τη μνήμη των προγόνων τους – «Μην ξεχνάτε Έλληνες»

11/10/2025 - 7:29μμ
(Από το εξώρυλλο του βιβλίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μνήμες Μικρασίας με το βιβλίο «Χρυσάνθη της Ιωνίας – Ελεγεία» στη Βίλα Μπότση

11/10/2025 - 2:17μμ
(Φωτ.: facebook.com/Kostas.Kortidis.Official)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κώστας Κορτίδης: Ένας Έλληνας ανάμεσα στους πέντε καλύτερους άνδρες ηθοποιούς της Τουρκίας

9/10/2025 - 9:23πμ
(Εικ.: pontosnews.gr / ΧΚ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΠΣΕ: Στη Νέα Ιωνία Αττικής το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων – Οι τρεις σύλλογοι που το συνδιοργανώνουν

8/10/2025 - 12:28μμ
Το μνημείο για τις αλησμόνητες πατρίδες στο Γηροκομείο (φωτ.: Δήμος Πατρέων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

100 χρόνια Γηροκομείο Πάτρας – Μνημείο για τους Μικρασιάτες με το βλέμμα στην Παλαιστίνη

30/09/2025 - 11:59μμ
Στιγμιότυπο από τον περσινό αγώνα (φωτ.: facebook/Δήμος Νέας Ιωνίας - Municipality of Nea Ionia)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τρέχοντας «στις γειτονιές των Μικρασιατών προσφύγων» την Κυριακή 5 Οκτωβρίου

29/09/2025 - 8:06μμ
Το Μνημείο Μικρασιατών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας (φωτ.: Facebook / Άγιος Γεώργιος Νέας Μανωλάδος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ηλεία: Μνημείο στη Νέα Μανωλάδα για τους Μικρασιάτες της Ανταλλαγής

29/09/2025 - 1:43μμ
(Πηγή: facebook.com/ profile.php?id/Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια βολά κι έναν καιρό…»: Η μουσικοχορευτική παράσταση για το Κιόστε, στο Τσεσμέ της Μικράς Ασίας

28/09/2025 - 6:08μμ
Η υποδοχή του σκηνώματος του Οσίου Ιωάννη και των προσφύγων στη Χαλκίδα. Τοιχογραφία στο ναό στο Προκόπι Εύβοιας (πηγή: oir.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από την Καππαδοκία στην Εύβοια – Ο «πρόσφυγας» Όσιος Ιωάννης Ρώσος

28/09/2025 - 9:26πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου: Κατάρρευση και αποκλεισμός στην Κοπεγχάγη για την Εθνική

4 ώρες πριν
Φωτογραφίες των ομήρων της Χαμάς (φωτ.: EPA / Frederic Sierakowski)

Αγωνία στο Ισραήλ για την επιστροφή των ομήρων, φόβοι στη Γάζα

4 ώρες πριν
Το λάβαρο του Συλλόγου

Ο Αρκαδικός Δράμας ετοιμάζεται για …τριφασικό γλέντι την 28η Οκτωβρίου

4 ώρες πριν
O δεξιοτέχνης του αγγείου Γιάννης Αραματανίδης (φωτ.: ΠΟΕ)

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΠΟΕ για το θάνατο του Γιάννη Αραματανίδη

5 ώρες πριν
«Κάθε σταγόνα ιδρώτα, ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο», λέει η λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία του Γιώργου Πιλίδη (πηγή: instagram.com/giorgos_pilidis/?hl=el)

Γιώργος Πιλίδης: Πρότυπό μου είναι ο Κολοκοτρώνης, ο Μ. Αλέξανδρος, ο Λεωνίδας, όχι ο Χαμπίμπ

5 ώρες πριν
Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας
στην 130 ΣΜ στο αεροδρόμιο της Λήμνου (φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)

Άνδρας έπεσε από πλοίο μεταξύ Αμοργού και Αστυπάλαιας

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign