pontosnews.gr
Σάββατο, 7/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι «φόλες» πρώτη αιτία θανάτου των σκύλων φύλαξης κοπαδιών – «Δύσκολα ανιχνεύσιμο περιβαλλοντικό έγκλημα»

Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων η σημερινή

22/02/2023 - 6:35μμ
Νεκρή αρκούδα μετά από την κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος. Οι φόλες στοχεύουν κυρίως ζώα της άγριας πανίδας είτε ως πράξη αυτοδικίας μετά από κάποια ζημιά που έχει προκληθεί στην αγροτική παραγωγή ή στα κτηνοτροφικά ζώα είτε ως τρόπος αποφυγής τέτοιων ζημιών (φωτ.: Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ»)

Νεκρή αρκούδα μετά από την κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος. Οι φόλες στοχεύουν κυρίως ζώα της άγριας πανίδας είτε ως πράξη αυτοδικίας μετά από κάποια ζημιά που έχει προκληθεί στην αγροτική παραγωγή ή στα κτηνοτροφικά ζώα είτε ως τρόπος αποφυγής τέτοιων ζημιών (φωτ.: Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Παρόλο που η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) έχει κηρυχθεί παράνομη ήδη από το 1993, δυστυχώς εξακολουθεί να αποτελεί κοινή πρακτική στην ελληνική ύπαιθρο.

Με αφορμή τη σημερινή Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων, εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» χαρακτήρισαν τη χρήση τους ως ένα περιβαλλοντικό έγκλημα δύσκολα ανιχνεύσιμο στην ελληνική ύπαιθρο.

Ειδικότερα, τα δηλητηριασμένα δολώματα στοχεύουν κυρίως ζώα της άγριας πανίδας (αρκούδα, λύκο, αγριογούρουνο, ασβό, αλεπού, κουνάβι) είτε ως πράξη αυτοδικίας μετά από κάποια ζημιά που έχει προκληθεί στην αγροτική παραγωγή ή στα κτηνοτροφικά ζώα είτε ως τρόπος αποφυγής τέτοιων ζημιών.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που σχετίζονται με αντεκδικήσεις και προσωπικές διαφορές μεταξύ των ιδιοκτητών των ζώων και των χρηστών γης σε μια δεδομένη περιοχή, με τα θύματα να είναι σκύλοι εργασίας (τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα, τρουφόσκυλα). Τέλος, καθώς τόσο τα ίδια τα δολώματα, όσο και τα δηλητηριασμένα πτώματα ζώων μπορούν να καταναλωθούν από πτωματοφάγα ζώα, εν τέλει θανατώνονται και είδη όπως το όρνιο, ο ασπροπάρης, ο χρυσαετός, ο μαυρόγυπας κ.ά.

Tα δηλητηριασμένα πτώματα ζώων καταναλώνονται συχνά από πτωματοφάγα ζώα, με αποτέλεσμα να θανατώνονται και είδη όπως το όρνιο, ο ασπροπάρης, ο χρυσαετός, ο μαυρόγυπας (φωτ.: Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ»)

Σε συνέντευξη Τύπου, οι Λουκία Aργυριάδου και Γιώργος Θεοδωρίδης από την «Καλλιστώ» εξήγησαν ότι τα σκυλιά στις Μονάδες Ανίχνευσης δεν είναι πανάκεια για το πρόβλημα, αλλά απαιτείται περιβαλλοντική εκπαίδευση, διαπαιδαγώγηση των αγροτών και κυνηγών για το θέμα και άμεση βοήθεια, μέσω αποζημιώσεων, σε ανθρώπους που έχουν υποστεί καταστροφές από σαρκοφάγα ζώα, όπως λύκο, ασβό, αλεπού, κουνάβι ή αρκούδα.

Το σύστημα αποζημίωσης επιδέχεται βελτίωση γιατί αργεί, τα χρήματα είναι λίγα και η αρμόδια υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη, τόνισε ο Γιώργος Θεοδωρίδης.

Μάλιστα, η Λουκία Αργυριάδου ανέφερε ότι τα δηλητηριασμένα, κυρίως από φυτοφάρμακα, δολώματα αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία θανάτου των σκύλων φύλαξης κοπαδιών, που είναι πολύτιμοι συνεργάτες σε όσους εργάζονται στην ύπαιθρο.

Ωστόσο, παρά τις θετικές εξελίξεις για την αναγνώριση του προβλήματος, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της οργάνωσης, δεν έχει προχωρήσει το βασικότερο βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου, που είναι η σύνταξη και εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Δράσης από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες. Αν και σχετική Εγκύκλιος έχει σταλεί στα Δασαρχεία, πριν από περίπου έναν μήνα, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντούτοις, σύμφωνα με την «Καλλιστώ», δεν υπάρχει προθεσμία στη σύνταξη των Σχεδίων Δράσης, ούτε σαφής ορισμός για τη χρηματοδότησή τους.

Σημειώνεται ότι πριν από έναν χρόνο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κήρυξαν από κοινού την 22α Φεβρουαρίου ως «Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων», θέτοντας υπό την αιγίδα τους όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Νάσος Σιμόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Με αίθριο καιρό και λίγες τοπικές βροχές ο καιρός του Σαββάτου

7/03/2026 - 8:07πμ
Αστυνομικοί είχαν αποκλείσει τη λεωφόρο Αλεξάνδρας για την ελεγχόμενη έκρηξη των χειροβομβίδων (φωτ.: EUROKINISSI/Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Ελεγχόμενη έκρηξη στις δύο χειροβομβίδες του 48χρονου έξω από τη ΓΑΔΑ – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία

6/03/2026 - 8:29μμ
Κλειστή η λεωφόρος Αλεξάνδρας στο ύψος της ΓΑΔΑ, λόγω του άνδρα με της χειροβομβίδες. Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός στη ΓΑΔΑ: Άνδρας απειλούσε να ανατιναχτεί – Είχε 3 χειροβομβίδες

6/03/2026 - 7:06μμ
Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ αισθητός στο Καστελόριζο

6/03/2026 - 8:30πμ
(Φωτ.: Γιάννης Πανααγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερο φθινοπωρινός παρά ανοιξιάτικος ο καιρός σήμερα, με νεφώσεις και τοπικές βροχές

6/03/2026 - 8:07πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στο κέντρο της Αθήνας: Γάλλος μαθητής έχασε τη ζωή του από πτώση σε ξενοδοχείο

6/03/2026 - 12:06πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Βυθίστηκε αλιευτικό σκάφος στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής

5/03/2026 - 11:40μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική Οδό λόγω εργασιών στον κόμβο Φυλής

5/03/2026 - 11:12μμ
(Φωτ.: ertnews/glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Επέστρεψαν στην Ελλάδα οι 91 εγκλωβισμένοι Έλληνες από το Αμπού Ντάμπι

5/03/2026 - 9:20μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνός: Στη φυλακή ο 38χρονος που κατηγορείται για το θάνατο της εγκύου συντρόφου του

5/03/2026 - 7:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Κώστας Φαλτάιτς στο μικρασιατικό μέτωπο και χειρόγραφό του (πηγή: Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς)

Κώστας Φαλτάιτς: Ο πολεμικός ανταποκριτής που κατέγραψε και τις σφαγές στη Μικρά Ασία – Η μαρτυρία που συγκλόνισε

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)

Γυμναστική και διατροφή όπλα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

48 λεπτά πριν
Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας αναχαιτίζει ένα ιρανικό βλήμα πάνω από την Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA/ ABIR SULTAN)

Το Ισραήλ βομβαρδίζει την Τεχεράνη και το Ιράν απειλεί με μακελειό στα Στενά του Ορμούζ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Ένδοξη Εύξεινος Λέσχη Κοπανού)

Η Ένδοξη Εύξεινος Λέσχη Κοπανού εγκαινιάζει τον νέο χώρο της

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Νάσος Σιμόπουλος)

Με αίθριο καιρό και λίγες τοπικές βροχές ο καιρός του Σαββάτου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Συνέχισε το σερί του επί του Παναθηναϊκού ο Ολυμπιακός

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign