pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ρωσία: Σοκ και ερωτηματικά για το θάνατο τουλάχιστον 63 στρατιωτών στην Ουκρανία

Οι HIMARS που έστειλαν οι ΗΠΑ στον ουκρανικό στρατό ισοπέδωσαν στρατώνα με Ρώσους κληρωτούς, άρα μη επαγγελματίες στρατιώτες

3/01/2023 - 4:57μμ
Φωτογραφία που δημοσίευσαν ουκρανικά μέσα και φέρεται να δείχνει το στρατώνα στη Μακιίφκα μετά την επίθεση με τους πυραύλους HIMARS (πηγή: ostannipodii.com)

Φωτογραφία που δημοσίευσαν ουκρανικά μέσα και φέρεται να δείχνει το στρατώνα στη Μακιίφκα μετά την επίθεση με τους πυραύλους HIMARS (πηγή: ostannipodii.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σοκ έχει προκαλέσει στη ρωσική κοινή γνώμη ο θάνατος 63 τουλάχιστον νεοσυλλέκτων σε στρατώνα στην πόλη Μακιίφκα της ανατολικής Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια μιας και μόνο επίθεσης. Η στρατιωτική ηγεσία βρίσκεται στο στόχαστρο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα την πληροφορία για απώλειες στον πόλεμο που διεξάγεται 10 μήνες τώρα.

Τι συνέβη στη Μακιίφκα

Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας το ρωσικό υπουργείο Αμυνας (σε μια σπάνια κίνηση) ανακοίνωσε ότι 63 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε με το πυραυλικό σύστημα HIMARS το οποίο έχει σταλεί από την Ουάσινγκτον τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το HIMARS επιτρέπει βομβαρδισμούς σε βάθος, πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Η Μακιίφκα είναι έδαφος κατεχόμενο από τη Μόσχα στο ανατολικό τμήμα του Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στη σύγκρουσή τους με το Κίεβο που ξεκίνησε το 2014.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονατσένκοφ, τέσσερις πύραυλοι στόχευσαν κτήριο που χρησιμοποιούνταν ως προσωρινό κέντρο ανάπτυξης του στρατού. «Δύο ακόμη πύραυλοι καταρρίφθηκαν» υποστήριξε, χωρίς να διευκρινίσει το πότε ακριβώς έγιναν όλα αυτά.

Η ανακοίνωση είναι σημαντική για δύο λόγους: Δεν πρόκειται απλώς για τον βαρύτερο απολογισμό σε μια και μοναδική επίθεση που παραδέχεται η Μόσχα από την έναρξη της εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά αποτελεί επίσης την πρώτη ανακοίνωση για στρατιωτικές απώλειες από τον Σεπτέμβριο, όταν ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε κάνει λόγο για 5.937 νεκρούς.

Τι λένε οι Ουκρανοί

Η Ουκρανία, που αναγνώρισε ότι πραγματοποίησε το πλήγμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, έδωσε διαφορετικές πληροφορίες για τις ρωσικές απώλειες στη Μακιίφκα.

Η Υπηρεσία Στρατηγικών Επικοινωνιών του ουκρανικού στρατού ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι υπάρχουν 400 νεκροί και 300 τραυματίες.

Από την πλευρά του το ουκρανικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι δεν έχει οριστικές πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών Ρώσων στρατιωτών, ενώ έκανε για «μέχρι 10 μονάδες» στρατιωτικών οχημάτων «όλων των τύπων» που καταστράφηκαν κατά το βομβαρδισμό.

Γιατί τόσοι νεκροί

Ο ρωσικός στρατός δεν εξήγησε το λόγο για τον οποίο ο απολογισμός είναι ιδιαιτέρως βαρύς. Οι ουκρανικές δυνάμεις, από την άλλη, έκαναν απλώς λόγο για μια «ζώνη συγκέντρωσης» στρατιωτών στην Μακιίφκα.

Την Κυριακή τα ρωσικά και τα ουκρανικά μέσα είχαν αρχίσει να αναφέρονται στην επίθεση, τονίζοντας ότι το κτήριο που επλήγη στέγαζε Ρώσους κληρωτούς, άρα μη επαγγελματίες στρατιώτες.

Πηγή των τοπικών αυτονομιστικών φιλορωσικών Αρχών δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι ο ουκρανικός στρατός μπόρεσε να εντοπίσει τη θέση των στρατιωτών διότι υπήρξαν μαζικά σήματα από κινητά τηλέφωνα σε ένα και μόνο σημείο.

Ο πρώην διοικητής των φιλορώσων αυτονομιστών Ιγκόρ Στρέλκοφ διευκρίνισε ότι το κτήριο καταστράφηκε ολοσχερώς λόγω και των εκρήξεων από τα αποθηκευμένα πυρομαχικά. «Σχεδόν το σύνολο του στρατιωτικού υλικού, τοποθετημένο δίπλα στο κτήριο χωρίς το παραμικρό καμουφλάζ, καταστράφηκε επίσης», έγραψε στο Telegram, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε «πολλές εκατοντάδες».

Σύμφωνα με το κανάλι Rybar στο Telegram, από τις βασικές φιλορωσικές πηγές στην Ουκρανία, μέσα στο κτήριο βρίσκονταν 600 άνθρωποι.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις στην Ρωσία

Η ανακοίνωση των απωλειών προκάλεσε σοκ στην Ρωσία, αλλά και επικρίσεις κατά της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης, η οποία βρίσκεται ήδη σε δυσχερή θέση μιας και τους τελευταίους μήνες υπάρχουν αρκετές ταπεινωτικές ήττες στα ουκρανικά μέτωπα.

«Παρά τον πολύμηνο πόλεμο, δεν έχουν εξαχθεί ορισμένα συμπεράσματα», είναι η διαπίστωση που κάνει ο μπλόγκερ Μπόρις Ροζίν, προσκείμενος στους φιλορωσικούς αυτονομιστικούς κύκλους της Ουκρανίας. Ο ίδιος καταγγέλλει την ανικανότητα των μελών της ηγεσίας του ρωσικού στρατού.

«Γιατί συνεχίζουμε να εγκαθιστούμε τους στρατιώτες σε ξενοδοχεία, πανδοχεία και επαγγελματικές σχολές;», αναρωτιέται από την πλευρά του ο Ρώσος πολεμικός ανταποκριτής Αλεξάντρ Κοτς.

Ο Ιγκόρ Στρέλκοφ προειδοποιεί ότι μια τέτοια πολύνεκρη επίθεση μπορεί να επαναληφθεί «οποιαδήποτε στιγμή» και εκφράζει την απογοήτευσή του που οι Ρώσοι στρατηγοί «είναι ανίκανοι επί της αρχής να διδαχθούν».

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών (WSI), το ρωσικό υπουργείο Αμυνας θα επιδιώξει πιθανότατα να επιρρίψει την ευθύνη της κακής επιχειρησιακής ασφάλειας στους αξιωματούχους των αυτονομιστών και στο επιστρατευμένο προσωπικό.

• Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το λεωφορείο που ανατράπηκε στην Αττάλεια, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2026 (πηγή: hurriyetdailynews.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο θανατηφόρα τροχαία στην Τουρκία: 16 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

1/02/2026 - 4:29μμ
Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ  σε εκδήλωση ενόψει της 47ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979. Τεχεράνη, 1 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ: EPA / Iran’s Supreme Leader Office – Handout)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο χείλος περιφερειακής κλιμάκωσης Ιράν και ΗΠΑ

1/02/2026 - 3:40μμ
Με την πλωτή παρέλαση στο Μεγάλο Κανάλι ξεκινούν κάθε φορά οι εκδηλώσεις του Καρναβαλιού της Βενετίας, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Carnevale di Venezia - Official Page)
ΚΟΣΜΟΣ

Καρναβάλι Βενετίας 2026: Ο Όλυμπος κατεβαίνει στην πλατεία του Αγίου Μάρκου

1/02/2026 - 2:27μμ
Πελάτης βιβλιοπωλείου κρατά τα απομνημονεύματα της Βιρτζίνια Τζουφρέ, η οποία αυτοκτόνησε την άνοιξη του 2025, αφού είχε κατηγορήσει για χρόνια τον πρώην πρίγκιπα Άντριου και τον Τζέφρι Έπστιν ότι την είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά (φωτ.: EPA/Andy Rain)
ΚΟΣΜΟΣ

Έγγραφα Έπστιν: Τα μηνύματα που «καίνε» Μπιλ Γκέιτς, Ρίτσαρντ Μπράνσον, Ίλον Μασκ – Η νέα επίμαχη φωτογραφία του πρώην πρίγκιπα Άντριου

31/01/2026 - 11:58μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία-Ουκρανία-ΗΠΑ: «Εποικοδομητικές» συνομιλίες στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

31/01/2026 - 10:06μμ
Μέλη ΜΚΟ μπροστά στα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια τα οποία ακινητοποίησαν οι τουρκικές αστυνομικές δυνάμεις (φωτ.: Χ/Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μπλόκο σε αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει βοήθεια στην κουρδική πόλη Κομπάνι στη Συρία

31/01/2026 - 7:46μμ
Διαδηλωτές κρατούν πανό που αναγράφουν «Δικαιοσύνη για τα θύματα του Έπσταϊν» και «Δώστε τα έγγραφα στη δημοσιότητα» έξω από το Καπιτώλιο, κατά την παρουσίαση των εγγράφων της υπόθεσης (φωτ.: EPA/Luke Johnson)
ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσιοποιήθηκαν 3 εκατ. έγγραφα για τον Τζέφρι Έπστιν – Χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες κυρίως πορνογραφικού περιεχομένου

31/01/2026 - 11:23πμ
(Φωτ.: EPA / J.J. Guillen)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Μεγαλώνει ο απολογισμός των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας

31/01/2026 - 9:04πμ
Η Κάθριν Ο’ Χάρα σε φωτογραφία του 2024 (φωτ.: EPA/Allison Dinner)
ΚΟΣΜΟΣ

Κάθριν Ο’Χάρα: «Έφυγε» στα 71 η μαμά του Κέβιν, που τον άφησε «Μόνο στο σπίτι»

30/01/2026 - 11:58μμ
Από αριστερά, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσίμε τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Το Ιράν θέλει να συνάψει συμφωνία – Η Τεχεράνη απαντά ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση

30/01/2026 - 11:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από την επίσημη τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, και της μετονομασίας της πλατείας Δημαρχείου σε πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Υπ. Εθνικής Άμυνας / Χρήστος Πελεκούδας)

Ιωάννης Καποδίστριας: Ανδριάντας του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και μετονομασία της πλατείας Δημαρχείου

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League: Ισόπαλο με… VAR το ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Δράμα: Δεκάδες επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν

6 ώρες πριν
Απόκριες στον Πόντο, 1920 (φωτ.: Αρχείο Ιωάννας Πασαλίδου / the-hellenic-mosaic.gr)

Μοναχού Ευθύμιου Διονυσιάτη: Σημειώσεις περί του ποντιακού καρναβάλου

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Σκόρπισε και την Κροατία η Εθνική γυναικών

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Νέα Πέραμος: Σε εξέλιξη το θρίλερ με τη σορό του άνδρα – Τι δείχνουν οι πρώτες πληροφορίες

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign