pontosnews.gr
Παρασκευή, 13/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ρίσι Σουνάκ: Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι γιος μεταναστών, πολυεκατομμυριούχος και ινδουιστής

Ο 42χρονος πρώην υπουργός πήρε τη ρεβάνς και άφησε πίσω το στίγμα του «προδότη»

24/10/2022 - 7:27μμ
(Φωτ.: EPA / Tolga Akmen)

(Φωτ.: EPA / Tolga Akmen)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για πολλούς ο Ρίσι Σουνάκ ήταν υπέρμετρα τεχνοκράτης, για κάποιους άλλους άτολμος, για ορισμένους υπερβολικά ατσαλάκωτος. Το περασμένο καλοκαίρι ηττήθηκε από τη Λιζ Τρας στην κούρσα για την Ντάουνινγκ Στριτ, όμως τώρα πήρε τη ρεβάνς: Συνέτριψε τον ανταγωνισμό και έγινε ο πρώτος μη λευκός πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Ακόμη και η απόπειρα «ολικής επαναφοράς» του Μπόρις Τζόνσον, ενός πολιτικού «οδοστρωτήρα», δεν μπόρεσε να τον σταματήσει.

Ο 42χρονος πολυεκατομμυριούχος, πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην στέλεχος της τράπεζας Goldman Sachs αυτή τη φορά πήρε με το μέρος του τους περισσότερους βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, κάνοντας μια εκστρατεία-αστραπή χωρίς καν να πει ούτε μία λέξη δημοσίως. Περιορίστηκε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του με μια λιτή ανάρτηση στο Twitter.

(Φωτ.: EPA / Tolga Akmen)

Εν μέσω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που επιδεινώθηκε από τη θύελλα που προκάλεσε η οικονομική πολιτική της εφήμερης Λιζ Τρας, ο Ρίσι Σούνακ προσγειώθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ με την αξιοπιστία του στα ύψη. Το καλοκαίρι είχε προειδοποιήσει τους Συντηρητικούς ότι το οικονομικό πρόγραμμα της τέως πλέον πρωθυπουργού ισοδυναμούσε με «παραμύθι» και ότι οι μαζικές φοροελαφρύνσεις θα εκτόξευαν το κόστος δανεισμού.

Ο γιος των Ινδών μεταναστών, ο οποίος ακολούθησε μια πορεία χαρακτηριστική της βρετανικής ελίτ, φάνηκε μάλιστα «υπερβολικά κεντρώος» στα μέλη του κόμματος. Η ιστορία όμως τον δικαίωσε και πλέον η δημοσιονομική σύνεσή του καθησυχάζει.

Ένδειξη της ισχυροποίησής του έπειτα από σχεδόν δύο μήνες σιγής: κατάφερε να πάρει με το μέρος του τους περισσότερους υποστηρικτές του Μπόρις Τζόνσον. Άθλος για κάποιον που έφερε το στίγμα του «προδότη» επειδή στις αρχές Ιουλίου αποχώρησε πρώτος από την κυβέρνηση, ακολουθούμενος από καμιά 60αριά συναδέλφους του, οδηγώντας τον «BoJo» στην παραίτηση, έπειτα από αλλεπάλληλα σκάνδαλα.

Η επιτυχία του Ρίσι Σούνακ είναι το αποκορύφωμα μιας μετεωρικής ανέλιξης στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος. Εξελέγη βουλευτής στο Γιορκσάιρ της βόρειας Αγγλίας το 2015 και πέντε χρόνια αργότερα, στα 39 του, τού ανατέθηκε το υπουργείο Οικονομικών.

Έπειτα ήρθε η Covid-19. Ο τότε υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανέκαθεν τασσόταν υπέρ του Brexit, έγινε δημοφιλής στους πολίτες μοιράζοντας δισεκατομμύρια λίρες σε επιδόματα και μέτρα οικονομικής στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

(Φωτ.: EPA / Tolga Akmen)

Από την άλλη, η περιουσία που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της καριέρας του στα χρηματοοικονομικά και ο γάμος με τη ζάπλουτη επιχειρηματία Αξάτα Μούρτι, την κόρη ενός Ινδού δισεκατομμυριούχου, κάποιες φορές λειτουργούν ως «βαρίδι», την ώρα που οι Βρετανοί είναι υποχρεωμένοι να σφίγγουν το ζωνάρι. Όπως και ένα βίντεο από τα νιάτα του, το οποίο επανακυκλοφορεί ανά διαστήματα. Σε αυτό παραδέχεται γελώντας ότι δεν έχει φίλους από την εργατική τάξη.

Τα τελευταία χρόνια, τα πανάκριβα –πάντα αψεγάδιαστα– κοστούμια του, τα γκάτζετ και ο τρόπος διαβίωσής του σε μια πολυτελή έπαυλη στην εκλογική περιφέρειά του συχνά προκαλούν αρνητικά σχόλια. Όπως και το γεγονός ότι η σύζυγός του ήταν για τις βρετανικές φορολογικές Αρχές «μη μόνιμη κάτοικος» της Βρετανίας και ως εκ τούτου δεν κατέβαλε φόρους. Η ίδια έσπευσε να ανακοινώσει τότε ότι τα έσοδά της από τις επιχειρήσεις της στο εξωτερικό θα φορολογούνταν στο εξής στη Βρετανία. «Το κάνω επειδή το επιθυμώ, όχι επειδή με υποχρεώνει ο νόμος», υπογράμμισε.

Απέναντι στις επικρίσεις αυτές, ο Ρίσι Σούνακ αφηγείται την οικογενειακή ιστορία του, μια «ιστορία επιτυχίας» χάρη στη σκληρή δουλειά, που συγκινεί τους Συντηρητικούς. Γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1980 στο Σαουθάμπτον και είναι ο μεγαλύτερος από τα τρία παιδιά ενός παθολόγου, γιατρού στο εθνικό σύστημα υγείας, και μιας φαρμακοποιού. Οι παππούδες του, που ήταν γεννημένοι στην Ινδία ή ινδικής καταγωγής, μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ανατολική Αφρική τη δεκαετία του 1960.

«Η οικογένειά μου μετανάστευσε εδώ πριν από 60 χρόνια. (Η μητέρα μου) είχε το τοπικό φαρμακείο στο Σαουθάμπτον. Εκεί μεγάλωσα, στο μαγαζί, να δίνω φάρμακα. Εργάστηκα ως σερβιτόρος στο ινδικό εστιατόριο στο τέρμα του δρόμου. Είμαι εδώ χάρη στη σκληρή δουλειά, τις θυσίες και την αγάπη των γονιών μου», είχε πει στην τελευταία προεκλογική εκστρατεία του.

Πολύ γρήγορα πάντως, ο Ρίσι Σούνακ εντάχθηκε στη βρετανική ελίτ, φοιτώντας στο Κολέγιο Γουίντσεστερ, ένα οικοτροφείο για αγόρια. Στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες, φιλοσοφία και οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Στάνφορντ στις ΗΠΑ. Εκεί γνώρισε την Αξάτα Μούρτι, τη μετέπειτα σύζυγό του, η οποία έκανε το διδακτορικό της.

Ο πάμπλουτος πατέρας της έδωσε τη συγκατάθεσή του για το γάμο, παραδεχόμενος ότι ο Ρίσι Σούνακ ανταποκρινόταν πλήρως στην περιγραφή της κόρης του: «έξυπνος, ωραίος, και κυρίως έντιμος». Το ζευγάρι απέκτησε δύο κόρες, την Ανούσκα και την Κρίσνα. Είναι ιδιοκτήτες τουλάχιστον τεσσάρων ακινήτων, μεταξύ των οποίων είναι ένα σπίτι στο Κένσινγκτον του Λονδίνου, αξίας 7 εκατομμυρίων λιρών, και ένα διαμέρισμα στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας.

Είναι ινδουιστής και στην ορκωμοσία του στο Κοινοβούλιο χρησιμοποίησε το σανσκριτικό ιερό κείμενο της Μπαγκαβάτ Γκίτα. Αυτήν την περίοδο οι ινδουιστές γιορτάζουν το Ντιβάλι, τη μεγάλη ινδουιστική γιορτή των φώτων που σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το σχέδιο χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης της Γάζας θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ

12/02/2026 - 11:13μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ομολόγησε η γυναίκα που συνελήφθη για το φόνο δύο βρεφών – Βρίσκονταν στον καταψύκτη έως και 15 χρόνια

12/02/2026 - 10:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Teresa Suarez)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μητέρα 9 παιδιών συνελήφθη ως ύποπτη για φόνο 2 βρεφών

12/02/2026 - 5:25μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελία WhatsApp και Telegram για ρωσικό «μπλόκο» στη λειτουργία τους

12/02/2026 - 3:33μμ
H Τζέσι Βαν Ρούτσελαρ που σκόρπισε το θάνατο στο σχολείο (φωτ.: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Τρανς γυναίκα η ένοπλη που σκόρπισε τον θάνατο στο σχολείο – Είχε προβλήματα ψυχικής υγείας

12/02/2026 - 2:14μμ
Ο Άλμπιν Κούρτι ανάμεσα σε υποστηρικτές του τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Εξελέγη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Άλμπιν Κούρτι

12/02/2026 - 8:29πμ
Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης
ΚΟΣΜΟΣ

Άρση ασυλίας για τον γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, εν μέσω έρευνας για την υπόθεση Έπσταιν

11/02/2026 - 4:10μμ
(Φωτ.: Αρχείο/EPA /  Narong Sangnak)
ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος σε σχολείο στη νότια Ταϊλάνδη όταν ένοπλος άνοιξε πυρ

11/02/2026 - 2:46μμ
Το σχολείο όπου σημειώθηκε η αιματηρή επίθεση (φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Μακελειό σε σχολείο με εννέα νεκρούς και 25 τραυματίες

11/02/2026 - 11:29πμ
Από αριστερά, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Κνεσέτ, στην Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA/Jalaa Marey/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου με επίκεντρο το πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράν

11/02/2026 - 10:54πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Νίκησε και παρέμεινε σε τροχιά κορυφής ο Ολυμπιακός

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

ΗΠΑ: Το σχέδιο χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης της Γάζας θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Badra)

Γαλλία: Ομολόγησε η γυναίκα που συνελήφθη για το φόνο δύο βρεφών – Βρίσκονταν στον καταψύκτη έως και 15 χρόνια

4 ώρες πριν

Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς: Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Ο Κώστας Ζώης παραμένει στο τιμόνι

5 ώρες πριν
(Πηγή: poe.org.gr)

ΠΟΕ: Η Ιστορία δεν προσφέρεται για διπλωματικό εξωραϊσμό – Με αφορμή την «παρακαταθήκη Βενιζέλου-Κεμάλ»

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: peakpx.com)

Θεσσαλονίκη: Αναμορφωτικό μέτρο σε 15χρονο που διακίνησε προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο συνομήλικής του

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign