pontosnews.gr
Κυριακή, 28/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Ολάντ σκιαγραφεί τον Ερντογάν: Είναι διπρόσωπος, με οθωμανική νοσταλγία

Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας αφιερώνει στον πρόεδρο της Τουρκίας ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο νέο του βιβλίο

25/09/2022 - 1:04μμ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Φρανσουά Ολάντ σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Ελιζέ στις 31 Οκτωβρίου 2014 (φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Φρανσουά Ολάντ σε κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Ελιζέ στις 31 Οκτωβρίου 2014 (φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα ολόκληρο κεφάλαιο, που φέρει τον τίτλο «Η οθωμανική νοσταλγία», αφιερώνει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στο τελευταίο βιβλίο του Ανατροπές (Bouleversements, εκδ. Éditions Stock).

Σε αυτό ο Τούρκος πρόεδρος σκιαγραφείται ως μια αντιφατική προσωπικότητα, που θεωρεί «τις ασάφειες πλεονέκτημα» και «τα στριφογυρίσματα διπλωματία».

Μάλιστα παρομοιάζεται με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον «λανθάνοντα εχθρό» του, καθώς στην αρχή παρουσιάζεται θερμός και διαλλακτικός για να γίνει στη συνέχεια ψυχρός και εριστικός.

Ο Φρανσουά Ολάντ σημειώνει ότι τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον εμφανίζουν ενίοτε ως νέο σουλτάνο, προσθέτοντας ότι στο όνομα του πολιτικού ισλάμ «χάιδεψε πολλές αντιφατικές φιλοδοξίες».

Συγκεκριμένα γράφει: «Από τότε που έφτασε στην εξουσία έδειξε δύο πρόσωπα. Σε πρώτη φάση εμφανίστηκε ως ένας σύγχρονος ηγέτης, ανοιχτός και ικανός να συμφιλιώσει το ισλάμ με τη δημοκρατία. Προώθησε το ζήτημα της προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ, βελτίωσε τα οικονομικά της χώρας του και εκμεταλλευόμενος την Αραβική Άνοιξη επιχειρούσε την αύξηση της επιρροής του στη Μέση Ανατολή.

»Σε δεύτερη φάση, βλέποντας τα άνθη της Αραβικής Άνοιξης να μαραίνονται και τις εξελίξεις στη Συρία, στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και στις χώρες του Κόλπου να μην συμβαδίζουν με τα τουρκικά συμφέροντα, αποξενώθηκε από τους πάντες και χάραξε μια νέα στρατηγική βασισμένη στην επιθετικότητα και στην οθωμανική νοσταλγία».

Στο παραπάνω πλαίσιο, εξηγεί ο συγγραφέας, το 2015 ο Τούρκος πρόεδρος άφησε εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες να φτάσουν στα νησιά και τις ακτές της Ελλάδας, για να «εξαργυρώσει» στη συνέχεια το κλείσιμο των συνόρων.

«Ήταν μια μορφή εκβιασμού στην οποία η Άνγκελα Μέρκελ δεν αντιστάθηκε και έπεισε, έστω μετά πολλών βασάνων, και τους άλλους Ευρωπαίους να μην αντισταθούν», αναφέρει Φρανσουά Ολάντ, επισημαίνοντας πως έκτοτε η Ευρώπη έκλεισε τα μάτια στις αυξανόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Στο ίδιο κεφάλαιο χαρακτηρίζεται εμμονική η τουρκική άποψη ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ στηρίζουν το Δίκτυο Γκιουλέν που κατηγορείται για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, και ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόσχημα για την περαιτέρω απομάκρυνση από τη Δύση.

Η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να εμπλακεί σε ποικίλες συρράξεις, από την Αφρική ως την Βοσνία Ερζεγοβίνη και τον Καύκασο, στο πλαίσιο της φιλοδοξίας να ανασυστήσει έστω και εικονικά την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ασάφεια χαρακτηρίζει ο Φρανσουά Ολάντ και την παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. «Αγοράζει όπλα από τη Ρωσία, θέτει όρους για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, επιδιώκει τη λεκτική προς το παρόν αντιπαράθεση με την Ελλάδα, επιμένει στην κατοχή της βόρειας Κύπρου εμποδίζοντας κάθε προσπάθεια προσέγγισης των δύο κοινοτήτων και αμφισβητεί το δικαίωμα της Κύπρου, που είναι μέλος της ΕΕ, να εκμεταλλευτεί τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της ναυτικής της ζώνης» υπενθυμίζει.

Καταλήγοντας, και αναφερόμενος στο Κουρδικό, επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει κανένα πρόβλημα να στηρίξει όσους αντιτίθεται στην Δύση, φέρνοντας ως παράδειγμα την απόφασή του να προσεγγίσει τον Ιούλιο του 2022 στην Τεχεράνη το Ιράν και τη Ρωσία.

• Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία ευρωπαίων ηγετών μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι

28/12/2025 - 6:21μμ
Φωτογραφία της «Μπεμπέ» διά χειρός του Καναδού φωτογράφου  Douglas Kirkland (φωτ. αρχείου:
EPA/DOUGLAS KIRKLAND / CELEBRITY VAULT MANDATORY/  Ministere de la Culture - France / Mediatheque de l'Architecture et du Patrimoine, Dist. RMN)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε η Γαλλίδα ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό

28/12/2025 - 12:21μμ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (φωτ. αρχείου: EPA/Stephani Spindel)
ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλιλάνδη: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναγνώριση από το Ισραήλ

28/12/2025 - 10:14πμ
Κοσοβάροι προσπερνούν προεκλογική γιγαντοαφίσα του Άλμπιν Κούρτι στην Πρίστινα (φωτ.: EPA/Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στο Κόσοβο: Αύριο οι δεύτερες βουλευτικές εκλογές της χρονιάς

27/12/2025 - 10:32μμ
(Φωτ.: EPA / Sergey Kozlov)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία σφυροκοπά το Κίεβο – Ο Ζελένσκι ετοιμάζεται για το κρίσιμο ραντεβού με τον Τραμπ

27/12/2025 - 12:40μμ
Η σημαία της Σομαλιλάνδης (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_Somaliland.svg?uselang=en#Licensing)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ αναγνώρισε το κράτος της Σομαλιλάνδης – Σφοδρή αντίδραση από Σομαλία, Αίγυπτο, Τουρκία και Τζιμπουτί

26/12/2025 - 11:26μμ
Το Copa Nadal (Κύπελλο των Χριστουγέννων) είναι ο παλαιότερος διαγωνισμός κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας στην Ισπανία (φωτ: EPA/Enric Fontcuberta)
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπελλο των Χριστουγέννων: Αθλητισμός και εορταστικό πνεύμα συναντήθηκαν ξανά στη Βαρκελόνη

26/12/2025 - 6:31μμ
Από αριστερά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά την προηγούμενη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, τον περασμένο Αύγουστο (φωτ.: Γραφείο Τύπου της Αμερικανικής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι στις ΗΠΑ – «Πολλά μπορούν να αποφασιστούν πριν από την Πρωτοχρονιά»

26/12/2025 - 2:24μμ
Στολισμένο αυτοκίνητο του καρτέλ Los Tlacos (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: «Χριστουγεννιάτικη παρέλαση» καρτέλ στο Γκερέρο – Μοίρασαν δώρα και γλυκά σε κατοίκους

25/12/2025 - 11:27μμ
Διαφημιστική πινακίδα των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων σε συνοικία της Μόσχας (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)
ΚΟΣΜΟΣ

CNN: Η Ευρώπη απροετοίμαστη για πόλεμο με τη Ρωσία – «Το ρίσκο είναι ξανά πραγματικό»

25/12/2025 - 6:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Τάσος Χ. Μουρτίδης)

Τσαντάι και Μωμο’έρια αύριο στα Πεύκα

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Greek Basketball League: Νίκησε στην Καρδίτσα ο ΠΑΟΚ – Άνετα ο Προμηθέας το Περιστέρι

1 ώρα πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Shawn Thew)

Τηλεφωνική επικοινωνία ευρωπαίων ηγετών μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι

2 ώρες πριν
Το σημείο στην οδό Λοκρίδος όπου έπεσε ο άτυχος άνδρας (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Γκύζη: Άνδρας έπεσε στο κενό αφού μαχαίρωσε τη γυναίκα του

2 ώρες πριν
Αριστερά το περέκ και δεξιά τα αετουδάκια που γεύτηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ελασσόνας (φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)

Με περέκ, σορβά και αετουδάκια υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα η Ελασσόνα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: commons.wikimedia.org/wiki/ File:4flag-turkey-israel-sky.jpg/ Newtimes.az)

Εχθροί ή φίλοι;

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign