pontosnews.gr
Κυριακή, 17/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ηρακλής Δεσκουλίδης: Να καθιερωθούν εκδηλώσεις μνήμης για τους Πόντιους της Καλλιθέας που εκτελέστηκαν από τους Ναζί

Στον προσφυγικό συνοικισμό υπάρχει ένα μνημείο και πλάκες που αναφέρουν ποιοι εκτελέστηκαν και τι αντιπροσωπεύει ο χώρος

31/08/2022 - 10:08πμ
(Φωτ.: Ηρακλής Δεσκουλίδης)

(Φωτ.: Ηρακλής Δεσκουλίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το αίτημά του να τελούνται εκδηλώσεις μνήμης –ή έστω ένα τρισάγιο– στο μνημείο το οποίο τοποθετήθηκε για να τιμήσει τους 26 πατριώτες, μεταξύ των οποίων και έντεκα άοπλοι ποντιακής καταγωγής κάτοικοι του προσφυγικού συνοικισμού Μέγας Αλέξανδρος, στην Καλλιθέα Αττικής, που 78 χρόνια πριν, στις 31 Αυγούστου 1944, εκτέλεσαν οι Ναζί κατακτητές, μεταφέρει μέσω του pontosnews.gr ο Ολυμπιονίκης ελευθέρας πάλης Ηρακλής Δεσκουλίδης.

Όπως λέει στο pontosnews.gr, το αίτημά του έχει στόχο να μάθουν περισσότεροι Έλληνες –και κυρίως οι ποντιακής καταγωγής– για το τραγικό αυτό γεγονός. Ένα γεγονός που δεν είναι ευρέως γνωστό, αφού παρά την ύπαρξη του μνημείου, δεν το γνωρίζουν καν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής.

«Αυτό το γεγονός αποτελεί κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και πρέπει να το μάθει ο κόσμος. Να μάθουν όλοι οι Πόντιοι ότι πατριώτες πρόσφυγες ποντιακής καταγωγής κάτοικοι του οικισμού εκτελέστηκαν από τους κατακτητές. Ακόμα και στους κατοίκους της περιοχής το γεγονός δεν είναι ευρέως γνωστό. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η τέλεση εκδήλωσης μνήμης εδώ, ή έστω η τέλεση ενός τρισάγιου από κάποια επίσημη Αρχή», λέει στο pontosnews.gr ο Ηρακλής Δεσκουλίδης.

(Φωτ.: Ηρακλής Δεσκουλίδης)

Κατά τον συνομιλητή μας, στις 31 Αυγούστου 2017, στην επέτειο μνήμης 73 χρόνων, ο Δήμος Καλλιθέας τίμησε την μνήμη των ηρώων τοποθετώντας πλάκες στο μνημείο.

Σε αυτές αναγράφονται τι αντιπροσωπεύει το μνημείο, καθώς και τα ονόματα των εκτελεσθέντων.

«Ωστόσο, από τις 31 Αυγούστου 2017 μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία εκδήλωση μνήμης από κανέναν φορέα για να τιμηθεί η μνήμη των Ελλήνων πατριωτών. Τουλάχιστον, με την τοποθέτηση των πλακών μετά από πολλά χρόνια δόθηκε επιτέλους ταυτότητα σε αυτό το μνημείο. Μαζί με την ταυτότητα το μνημείο απέκτησε πλέον και το σεβασμό που του αξίζει από τους κατοίκους της περιοχής, τους περαστικούς, τους μικρούς θαμώνες της παιδικής χαράς και τους συνοδούς τους», τονίζει ο Ηρακλής Δεσκουλίδης.

Ο Ηρακλής Δεσκουλίδης (δ) σε εκδήλωση κοινωνικού σκοπού με το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών. Μαζί του ο Πύρρος Δήμας, ο Σπύρος Γιαννιώτης και ο γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Γιάννης Σταθόπουλος

Μνημείο βεβηλωμένο με γκράφιτι

Ο προσφυγικός συνοικισμός Μέγας Αλέξανδρος υπήρχε στο σημείο όπου σήμερα βρίσκονται τα δύο γήπεδα μπάσκετ και η παιδική χαρά. Στο χωρο που περικλείεται από τις οδούς Κρέμου-Κολοκοτρώνη-Αχιλλέως και Αργυροκάστρου, και πιο συγκεκριμένα στο σημείο που βρίσκεται η παιδική χαρά, πριν τοποθετηθούν οι πλάκες υπήρχε μόνο το μνημείο. Το είχε τοποθετήσει πριν από πολλά χρόνια η Δημοτική Αρχή.

Ωστόσο, το μνημείο αυτό είχε βεβηλωθεί με γκράφιτι και διάφορα συνθήματα, αφού πουθενά δεν αναγραφόταν τι αντιπροσώπευε και δυστυχώς σε τίποτα δεν θύμιζε ανάλογο μνημείο.

(Φωτ.: Ηρακλής Δεσκουλίδης)

«Σε εκείνο το τραγικό γεγονός ο πατέρας μου έχασε τον πατέρα του, όταν ήταν εφτά ετών παιδάκι, ενώ ο θείος μου ήταν τότε μόλις δύο χρόνων. Κάθε μέρα ο πατέρας μου περνούσε από το σημείο και θυμόταν το γεγονός που του σημάδεψε ολόκληρη τη ζωή του. Η γιαγιά μου, που είχε έρθει από τη Ρωσία και γνώριζε ρώσικα, έκανε τον διερμηνέα σε κάποιους Ρώσους που πολεμούσαν μαζί με τους Έλληνες αντάρτες. Θα μπορούσαν να την είχαν σκοτώσει και εκείνη», τονίζει ο Ολυμπιονίκης.

Στον ποντιακό οικισμό βρήκαν καταφύγιο οι αντάρτες

Σύμφωνα με όσα λέει στο pontosnews.gr ο Ηρακλής Δεσκουλίδης, στις 30 Αυγούστου 1944 οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν 15 ένοπλους αντιστασιακούς, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στον προσφυγικό συνοικισμό Ποντίων «Μεγάλου Αλεξάνδρου, πρώην Ψυχιατρείου», που βρισκόταν στην Καλλιθέα, από την οδό Αχιλλέως και κάτω προς τις Τζιτζιφιές, στα σύνορα με το Μοσχάτο.

Στον προσφυγικό αυτό συνοικισμό Ποντίων ζούσαν 100 οικογένειες.

Όταν οι Γερμανοί συνέλαβαν τους ενόπλους, υπήρχε η φήμη ότι θα επανέρχονταν για να κάψουν το συνοικισμό, όπως συνέβη με τον συνοικισμό των Παλαιών Σφαγείων Καλλιθέας. δυο μέρες νωρίτερα. Έτσι οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να απομακρυνθούν.

Δυστυχώς, όμως, δεν πρόλαβαν, διότι σε πολύ λίγη ώρα οι Γερμανοί επανήλθαν και συνέλαβαν και άλλους 11 αμάχους, προκειμένου να συμπληρώσουν τον ικανό αριθμό που απαιτούσαν για το φόρο του αίματος.

Όπως σημειώνει ο Ολυμπιονίκης, το συνοικισμό δεν τον έκαψαν, τον σημάδεψαν όμως για τα καλά.

Οι συλληφθέντες, ένοπλοι και άμαχοι, κρατήθηκαν στον Οίκο Τυφλών Καλλιθέας και την επομένη μέρα οδηγήθηκαν στο Χαϊδάρι, όπου και εκτελέστηκαν.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ

Η Πεντάβρυσος Καστοριάς απέκτησε το τραγούδι της – Γράφει γι’ αυτό η Αναστασία Υφαντίδου

17/08/2025 - 3:40μμ
(Φωτ. αρχείου: Χρήστος Τέλιος)
ΠΟΝΤΟΣ

Τάκης Βαμβακίδης: Αληθεύουν οι φήμες ότι νοσηλεύεται; – Το pontosnews.gr επικοινώνησε με το νοσοκομείο

17/08/2025 - 2:37μμ
Πινακίδα πώλησης καπνού της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 1884 (πηγή: Wikipedia)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα φημισμένα καπνά του Πόντου και το μονοπώλιό τους

17/08/2025 - 1:20μμ
Ο Μπάμπης Καπουρτίδης με την ποντιακή φορεσιά σε εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας (φωτ.: veriotis.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

«Προσβολή σε ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό» η απέλαση του Μπάμπη Καπουρτίδη από την Τουρκία

16/08/2025 - 10:36μμ
Θεία Λειτουργία στην ιστορική Παναγία Σουμελά του Πόντου (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ξανά στη Σουμελά του Πόντου οι χριστιανοί, αλλά για τα Εννιάμερα της Παναγίας και χωρίς τον Πατριάρχη

16/08/2025 - 9:48μμ
O Μπάμπης Καπουρτίδης (φωτ.: Facebook / Χαράλαμπος Καπουρτίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Μπάμπης Καπουρτίδης: Ένας ακόμα Πόντιος ανεπιθύμητος στην Τουρκία – Του απαγόρευσαν την είσοδο

16/08/2025 - 5:30μμ
(Φωτ.: facebook/Despina Kotakidou)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντιοι και Καππαδόκες στην Αισύμη τίμησαν την Παναγία

16/08/2025 - 1:25μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Νάουσας: Λύρες και πιρούνια γίνονται ένα στο 4ο «Στράτας φαείν» – Το εγγυάται ο Νίκος Κυψίδης

16/08/2025 - 11:07πμ
Πυρρίχιος χορός σέρρα στην Παναγία Σουμελά, παραμονές Δεκαπενταύγουστου (φωτ.: Facebook / Giorgos Mixailidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Πυρρίχιος χορός σέρρα υπό τη σκέπη της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

15/08/2025 - 10:26μμ
(Φωτ.: flickr.com/ imverias [π. Γεράσιμος Μπεκές])
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Στιγμές κατάνυξης και λαμπρότητας, όπως τις κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός της Μητρόπολης

15/08/2025 - 3:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η φωτογραφία του Αφζάλ Καν (α) που οδήγησε στην παραίτηση (πηγή: x.com)

Λονδίνο: Παραιτήθηκε ο απεσταλμένος Εμπορίου της Βρετανίας στην Τουρκία για την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ο κ.κ. Βαρθολομαίος υποδέχθηκε στην Ίμβρο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή

1 ώρα πριν

Η Πεντάβρυσος Καστοριάς απέκτησε το τραγούδι της – Γράφει γι’ αυτό η Αναστασία Υφαντίδου

2 ώρες πριν
Οι χαριτωμένοι μαθητές του «Αγίου Παντελεήμονα» προσπαθώντας να μοιάσουν στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους (φωτ.: facebook/St Panteleimon Greek School Dandenong)

Ομογένεια: Το ελληνικό σχολείο του Dandenong γέμισε… παππούδες και γιαγιάδες!

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χρήστος Τέλιος)

Τάκης Βαμβακίδης: Αληθεύουν οι φήμες ότι νοσηλεύεται; – Το pontosnews.gr επικοινώνησε με το νοσοκομείο

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Twitter / T.C. Millî Savunma Bakanlığı)

Έντονη αντίδραση των Βρετανοκυπρίων στην αμυντική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign