pontosnews.gr
Σάββατο, 31/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αναστενάρια 2022: Ένα βράδυ με αναστενάρηδες, νταχαρέδες και θρακιώτικη λύρα στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Πώς αναβίωσε το έθιμο δυο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού

24/05/2022 - 2:00μμ
O Σύλλογος Αναστενάρια Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη, αναβιώνει τα Αναστενάρια (φωτ. αρχείου:  ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

O Σύλλογος Αναστενάρια Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη, αναβιώνει τα Αναστενάρια (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο ήχος από τους νταχάρεδες και τη βροντόφωνη θρακιώτικη λύρα κυριαρχεί στον χώρο και τέσσερα-πέντε ζευγάρια πόδια πατούν στιβαρά πάνω στα πολύχρωμα χειροποίητα κιλίμια που καλύπτουν κάθε εκατοστό του πατώματος στο κονάκι, λίγο προτού πατήσουν στα κάρβουνα, αναβιώνοντας το θρακικό έθιμο της πυροβασίας.

Κρατώντας τις εικόνες με τα τάματα ή τα «αμανέτια», τα κόκκινα μαντήλια με τα καρφιτσωμένα αναθήματα, οι αναστενάρηδες μπαίνουν και ξαναμπαίνουν στον χορό, με το χτύπημα του νταχαρέ, επιδιδόμενοι σε μια διεργασία βαθιά εσωτερική ώσπου ν’ ακουστεί από τα χείλη του αρχιαναστενάρη το σύνθημα «άντε για τη φωτιά»!

Δευτέρα βράδυ στο κονάκι του Συλλόγου «Αναστενάρια Λαγκαδά», στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, και οι άνθρωποι αυτοί που κρατούν ζωντανό το έθιμο που έφεραν στην περιοχή πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας, από το χωριό Κωστί, τραγουδούν.

Όλοι μαζί λένε τον σκοπό, με τον οποίο θα πάνε λίγο αργότερα έως τη φωτιά: «Ο Κωνσταντίνος ο Μικρός ο ΜικροΚωνσταντίνος/Μικρόν ντον είχε η Μάνα του μικρόν τον ‘ραβωνιάζει/Μικρόν τον στέλνει στο σχολειό τα γράμματα να μάθει/Τον πρώτο χρόνο στο σπαθί το δεύτερο δοξάρι/τον τρίτο και το τέταρτο σαν άξιο παλικάρι».

Ευχή από τον αρχιαναστενάρη

Προτού αρχίσουν να πατάνε, έχουν φροντίσει να πάρουν την ευχή του αρχιαναστενάρη Αναστάσιου Γκαϊτατζή, του δικού τους κυρ Τάσου, που φέτος κάποιο πρόβλημα υγείας τον κράτησε μακριά από τη φωτιά. Όχι, όμως, και από το υπόλοιπο τελετουργικό του εθίμου, αφού με μπροστάρη τον γιο του Σωτήρη, οι αναστενάρηδες τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του, δίπλα από το κονάκι, με τον γνώριμο σκοπό να βγαίνει δυνατά από τα χείλη τους και να γεμίζει –συνοδεία των οργάνων– το χώρο.

Από το κονάκι η μουσική αρχίζει να προετοιμάζει τους αναστενάρηδες (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Λίγο αργότερα, η πομπή με τους οργανοπαίχτες, τους νέους με τις μεγάλες άσπρες λαμπάδες και τους αναστενάρηδες με τα μαντήλια γύρω από τον λαιμό, αρχίζουν να κατευθύνονται από το κονάκι προς τον χώρο της πυροβασίας, να χορεύουν τρεις φορές γύρω από τη θρακιά, να σταυρώνουν τις εικόνες και ν’ αγιάζουν τα κάρβουνα προτού ριχθούν στον χορό και με τη φλόγα της ψυχής τους περπατήσουν πάνω στα κάρβουνα.

Αναβίωση του εθίμου μετά από δυο χρόνια

Η προετοιμασία για την αναβίωση του εθίμου, ύστερα από δύο και πλέον χρόνια «παγώματος», λόγω κορονοϊού, ξεκίνησε μέρες πριν και κορυφώθηκε το προηγούμενο τριήμερο.

Κρατώντας το εικόνισμα στο χέρι γίνεται η προετοιμασία στο κονάκι (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που μπορέσαμε ν’ αναβιώσουμε το έθιμό μας και να υποδεχθούμε ξανά τον κόσμο που το αγαπάει και θέλει να είναι κοντά μας. Ύστερα από δύο χρόνια είχαμε κάποιον ενδοιασμό πώς θα πάει το έθιμο, αλλά δόξα τω Θεώ πήγαν όλα καλά! Σαν να μην είχε σταματήσει ποτέ», εξηγούσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σωτήρης Γκαϊτατζής, λίγο προτού οδηγήσει την πομπή στον χώρο της πυροβασίας.

«Δεχθήκαμε πάρα πολύ κόσμο, τον ευχαριστούμε. Και ιδίως νέο κόσμο, που δείχνει ότι στρέφεται προς τα παλιά έθιμα και αγαπά και το δικό μας», συμπληρώνει ο Σωτήρης Γκαϊτατζής που «πατάει» πάνω από 30 χρόνια, όπως και όλοι στην οικογένειά του.

Αναστενάρηδες μοιράζονται τη μοναδική εμπειρία

Λίγο πιο πέρα, η Έλενα μας λέει πώς ξεκίνησε το δικό της «ταξίδι» στον κόσμο των Αναστενάρηδων πριν από περίπου μια τριετία.

«Ήταν ένα κάλεσμα εσωτερικό και στην πορεία συλλογικό. Ήξερα για το έθιμο από κάποια ηλικία, γνώριζα ότι υπάρχουν τα Αναστενάρια. Ζούσα στη Θεσσαλονίκη και κάποια στιγμή ήρθα για να δω από κοντά το έθιμο, να το βιώσω, κι όταν βρέθηκα στον τόπο, εδώ, άρχισα να “δονούμαι”, να κλαίω, να θέλω να μπω κατευθείαν στην πυροβασία. Δεν έγινε αυτό αλλά μια γιαγιά με πήρε από το χέρι και μου είπε: “θα κάνεις ό,τι κάνω”΄. Όπως κι έγινε αλλά εγώ πατούσα στον κύκλο έξω από τη φωτιά. Όταν ξαναήρθα τη δεύτερη χρονιά στο κονάκι του μπαρμπα-Τάσου ένιωσα το ίδιο κάλεσμα. Μίλησα με τον παππού, τον αρχιαναστενάρη, και μού είπε: “θα πατήσεις αλλά θα μού δώσεις την υπόσχεση ότι θα έρχεσαι, θα το τιμάς το έθιμο”. Κι έτσι γίνεται», αφηγείται. Για την ίδια, η συμμετοχή στο έθιμο είναι πλέον μια εσωτερική ανάγκη, κάτι με το οποίο έχει συνδεθεί. «Κάθε φορά ανακαλύπτω μέσα μου κάτι διαφορετικό σε επίπεδο πνευματικό και συναισθημάτων αλλά και συλλογικό επίσης καθώς το μοιραζόμαστε όλο αυτό με τους υπόλοιπους αναστενάρηδες», τονίζει.

Απαραίτητος ο παλμός που δίνει η θρακιώτη λύρα και ο νταχαρές (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Δίπλα της ο Κώστας, αναστενάρης εδώ και 20 χρόνια, που υπηρετεί πιστά το έθιμο όλα αυτά τα χρόνια.

«Πέρασα τρία χρόνια τη διαδικασία που έπρεπε να περάσω. Ξεκίνησα απ’ έξω, από τη φωτιά (την προετοιμασία), κι όταν κρίθηκα κατάλληλος, μπήκα μέσα στη φωτιά», εξηγεί και μας μιλάει για έναν ολόκληρο κύκλο εργασιών που ανοίγει με την πυροβασία και κλείνει με την επόμενη συνάντηση των αναστενάρηδων. Την πρώτη φορά που πάτησε δεν θα την ξεχάσει ποτέ… «Η πρώτη φορά που πάτησα είναι κάτι που δεν έχω ξαναβιώσει ως τώρα. Ίσως κι αυτό να είναι το μυστικό που λένε και οι παππούδες (οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αναστενάρηδες) πως “αυτό που ένιωσες την πρώτη φορά ν’ αναζητάς να το ξανανιώσεις”. Και βεβαίως όταν το ξανανιώσεις θα ολοκληρωθεί και το έργο σου», αναφέρει ο 55χρονος αναστενάρης.

Αρκετά τα γνώριμα πρόσωπα, χθες το βράδυ, στο κονάκι Γκαϊτατζή, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά τους και ο Δημήτρης, που τον είχαμε ξανασυναντήσει τον Ιανουάριο του 2020, στην «παρθενική» του πυροβασία. Τότε μια παρότρυνση «πάμε μαζί» κι ένα κράτημα από το μπράτσο ήταν αρκετό για να «σπάσει» τις όποιες αντιστάσεις του και να «πατήσει» για πρώτη φορά. Χθες, ήταν απ’ αυτούς που βίωσε το έθιμο στην ολότητά του, με την ικανοποίηση της ψυχής του να είναι αποτυπωμένη σε κάθε πτυχή του προσώπου του.

Η βραδιά για εμάς, τους επισκέπτες, έκλεισε με την εικόνα των αναστενάρηδων να κάνουν έναν κύκλο και ν’ αγκαλιάζονται προτού βγουν από τη φωτιά και τον Σωτήρη Γκαϊτατζή που οδήγησε τη φετινή πομπή να εύχεται «χρόνια πολλά! Και του χρόνου», με την ελπίδα το επόμενο αντάμωμα, στις 27 Ιουλίου, ανήμερα του Αγίου Παντελεήμονα, να τους (μας) βρει όλους εκεί.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σοφία Παπαδοπούλου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συννεφιά στην περιοχή του Ναυπλίου, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αστάθεια με βροχές και καταιγίδες σήμερα – Ενίσχυση των φαινομένων το βράδυ στα δυτικά

31/01/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δεν δουλεύει το «100»! – Πώς καλούμε την Άμεση Δράση

30/01/2026 - 8:24μμ
Εικόνα από την κηδεία της 45χρονης εργάτριας Ελένης Κατσαρού στον Ι.Ν Αγίου Κωνσταντίνου στα Τρίκαλα (φωτ.: Θανάσης Καλλιαράς/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση «Βιολάντα»: Σε κλίμα οδύνης οι κηδείες της Ελένης Κατσαρού και της Βασιλικής Σκαμπαρδώνη στα Τρίκαλα

30/01/2026 - 7:57μμ
(Φωτ.: Alexa / Pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να ενσωματώσει σωστά διατάξεις της οδηγίας για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών

30/01/2026 - 7:31μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό: Ανοίγουν και πάλι οι σταθμοί «ΣΥΓΓΡΟΥ ΦΙΞ», «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» και «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ» – Προσοχή όμως…

30/01/2026 - 6:30μμ
Εικόνα από τη μεταφορά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου των τραυματιών φίλαθλων του ΠΑΟΚ από το δυστύχημα στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας (φωτ.: Σωτήρης Τρυψάνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξιτήριο για τον 28χρονο φίλαθλο του ΠΑΟΚ που επέβαινε στο μοιραίο βαν, στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας

30/01/2026 - 5:56μμ
(Φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Συμβούλιο της Επικρατείας: Επιτρέπεται η ανανέωση και έκδοση διαβατηρίων με παλαιού τύπου ταυτότητες

30/01/2026 - 5:26μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σοκ σε χωριό των Σερρών: Βίασε την 78χρονη θεία του, που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα

30/01/2026 - 3:31μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΑΤΑ: Νέα 48ωρη απεργία των ταξί στην Αττική – Ηλεκτροκίνηση και λεωφορειολωρίδες στο επίκεντρο

30/01/2026 - 2:10μμ
Από παλαιότερη σχετική κινητοποίηση της ΕΛΑΣ (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Απαγόρευση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο των Ιμίων

30/01/2026 - 12:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαδηλωτές κρατούν πανό που αναγράφουν «Δικαιοσύνη για τα θύματα του Έπσταϊν» και «Δώστε τα έγγραφα στη δημοσιότητα» έξω από το Καπιτώλιο, κατά την παρουσίαση των εγγράφων της υπόθεσης (φωτ.: EPA/Luke Johnson)

Δημοσιοποιήθηκαν 3 εκατ. έγγραφα για τον Τζέφρι Έπστιν – Χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες κυρίως πορνογραφικού περιεχομένου

26 λεπτά πριν
Μουσικό αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα από το Σύλλογο Ποντίων Ρόδου

Η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας οργανώνει μεγάλη βραδιά για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίμη Πλέσσα

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας: Νέα απαγόρευση από τις τουρκικές Αρχές – Κλειστό το ιστορικό μονοπάτι που αιώνες χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)

Τραγωδία στο πεδίο βολής Ρόδου: «Ποτέ δεν έπιασε στα χέρια του τη χειροβομβίδα ο Ραφαήλ»

2 ώρες πριν
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)

Τετελεσμένα δημιουργεί η Τουρκία με τις NAVTEX – Με τη σιωπή της κυβέρνησης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / J.J. Guillen)

Ισπανία: Μεγαλώνει ο απολογισμός των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign