pontosnews.gr
Τετάρτη, 3/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Standard and Poor’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας – Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο οίκος αξιολόγησης τοποθετεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα

23/04/2022 - 9:45πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Justin Lane)

(Φωτ. αρχείου: EPA / Justin Lane)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα προχώρησε χθες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s (S&P).

Ο οίκος αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε ΒΒ+ από ΒΒ, με θετική προοπτική.

Πρόκειται για τον δεύτερο από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Αντίστοιχη αξιολόγηση έκανε ο DBRS την 18η Μαρτίου.

Η αναβάθμιση, αναφέρεται σε ανακοίνωση, «αντανακλά την προσδοκία μας για συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της Ελλάδας, ενώ ο αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται διαχειρίσιμος υπό το φως των σημαντικών “μαξιλαριών” τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα».

Ο S&P σημειώνει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο βασικός παράγοντας για την πρόβλεψή του ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 3,4% το 2022 (από 8,3% πέρσι), παρά τη χαμηλή άμεση έκθεσή της στη Ρωσία, τα σημαντικά «μαξιλάρια» από τις αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και τη διαφοροποίηση των εισαγωγών αερίου από προμηθευτές στο Αζερμπαϊτζάν, την Αλγερία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία.

«Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας και η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα συμβάλουν στην επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ φέτος στο 3,4% από 8,3% το 2021» αναφέρεται, με την αύξηση του ΑΕΠ να προβλέπεται πάνω από 3% κατά μέσο όρο κατά την περίοδο 2023-2025, χάρη στις προσδοκώμενες (από το Ταμείο Ανάκαμψης και αλλού) μεταβιβάσεις και την αναμενόμενη περαιτέρω ισχυρή ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων.

Για τον πληθωρισμό, ο S&P σημειώνει ότι αυξήθηκε στο 8% τον Μάρτιο (υψηλό 27 ετών), αλλά εκτιμά δεν υπάρχει έως τώρα ένδειξη ανοδικής πίεσης στους μισθούς, κάτι που σημαίνει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός είναι πιθανόν να επιβραδυνθεί από τον Σεπτέμβριο.

Παρά το πιο έντονο διεθνές περιβάλλον, αναφέρει ο οίκος, η ελληνική κυβέρνηση –με βάση τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας– αναμένεται να κάνει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής, παγιώνοντας την καθοδική τάση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό στο ΑΕΠ.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σημειώνει ότι μειώθηκαν στο 12,8% των συνολικών δανείων το 2021 από 31% το 2020 καθώς οι τράπεζες έχουν τιτλοποιήσει και πωλήσει τα ανοίγματά αυτά σε ξένους, ενώ αναμένει ότι το ποσοστό αυτό θα υποχωρήσει κάτω από το 8% στο τέλος του 2022. Αντίστοιχα, προσθέτει, βελτιώνεται και η δυνατότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια.

Κατά τον S&P οι σταθερές προοπτικές του αξιόχρεου αντανακλούν την εξισορρόπηση των κινδύνων για την οικονομική ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά από τη σύγκρουση στην Ουκρανία με τη σημαντική στήριξη από την ΕΕ και τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

«Οι σταθερές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία μας ότι τα δημοσιονομικά “μαξιλάρια” της Ελλάδας και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της πολιτικής θα επιτρέψουν στη χώρα να απορροφήσει τον έμμεσο αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της», εξηγεί ο οίκος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πολυκατοικίες σε γειτονιά της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή ενοικίου: Χωρίς πρόστιμο οι διορθώσεις στο Ε1 – Τι πρέπει να δηλώσουν οι δικαιούχοι

1/12/2025 - 12:44μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ θα μοιράσουν πάνω από 81 εκατ. ευρώ

30/11/2025 - 9:39πμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαϊκές αγορές: Απεργία στις 3 Δεκεμβρίου αποφάσισε η Γενική Συνομοσπονδία Παραγωγών – Τα αιτήματα

29/11/2025 - 11:57πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή ενοικίου: 11 ερωτήσεις και απαντήσεις – Ποιοι το δικαιούνται, ποιοι πρέπει να κάνουν αίτηση

28/11/2025 - 10:27μμ
Κτηνοτρόφοι στην Αθήνα, σε πανελλαδικό συλλαλητήριο μαζί με τους αγρότες. Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενίσχυση 56 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, για ευλογιά και πανώλη

26/11/2025 - 6:47μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Roman Pilipey)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός στην Ευρώπη για τις ελλείψεις φυσικού αερίου

26/11/2025 - 6:22μμ
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση τη συμφωνία κυβέρνησης, υπουργείου και εθνικών εταίρων (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Επανέρχονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καταργούνται οι μνημονιακοί περιορισμοί

26/11/2025 - 12:03μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ψηφιοποιείται η φορολογία κληρονομιών και δωρεών – Οδηγός με 86 ερωτήσεις και απαντήσεις

26/11/2025 - 11:26πμ
Απόδειξη μετά την ανάληψη μετρητών (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δευτέρα και Παρασκευή οι πληρωμές: Ενισχύσεις έως 800 ευρώ σε 2,4 εκατ. πολίτες

23/11/2025 - 3:13μμ
Το κτήριο Berlaymont, ή αλλιώς η έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες (φωτ.: European Union / Lukasz Kobus)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχρεωτική ασφάλιση στα Επαγγελματικά Ταμεία θέλει η Κομισιόν

23/11/2025 - 2:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί, νωρίτερα σήμερα, έξω από το υπουργείο Μεταφορών (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/EUROKINISSI)

Ταξί: Απεργία και την Παρασκευή

5 λεπτά πριν
Στο μετρό της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Μετρό: Η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 διεξάγεται μόνο στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο – Εθνική Άμυνα

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Maria Tzivanidou)

Σαββατόβραδο με τον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»

56 λεπτά πριν
Οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του NATO, στην έδρα του στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/GIUSEPPE LAMI)

Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία ζητούν «να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» στον Εύξεινο Πόντο

2 ώρες πριν
Τμήμα του πίνακα «Η έξοδος του Μεσολογγίου» του Θεόδωρου Βρυζάκη (πηγή: nationalgallery.gr)

200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου – Αρχίζουν οι εορταστικές εκδηλώσεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Υπουργείο Τουρισμού)

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η υπουργός Τουρισμού στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign