pontosnews.gr
Σάββατο, 17/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ροζαλία Ελευθεριάδου και «Τα Χρώματα της Θάλασσας» – Μια συλλογή σύγχρονης ποίησης γεμάτη Πόντο και την αύρα της Μαύρης Θάλασσας

Η συγγραφέας εκδηλώνει αγάπη, έρωτα, νοσταλγία για την πατρίδα αλλά και πίκρα για την απέλασή της από το καθεστώς Ερντογάν

16/04/2022 - 1:15μμ
Η Ροζαλία Ελευθεριάδου φωτογραφημένη στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (φωτ.: Προσωπικό αρχείο Ρ. Ελευθεριάδου)

Η Ροζαλία Ελευθεριάδου φωτογραφημένη στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (φωτ.: Προσωπικό αρχείο Ρ. Ελευθεριάδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα βιβλίο γεμάτο Πόντο και την αύρα της Μαύρης Θάλασσας, μία συλλογή σύγχρονης ποίησης εμφορούμενη από πολύ αγάπη και νοσταλγία για την αλησμόνητη πατρίδα των προγόνων της αλλά και πίκρα για την εμπειρία που της επεφύλασσε το καθεστώς Ερντογάν, την απέλασή της από την Τουρκία, έγραψε και κυκλοφόρησε η υποψήφια διδάκτωρ Μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και γνωστή για την ενασχόλησή της με τα ποντιακά ζητήματα Ροζαλία Ελευθεριάδου.

Πρόκειται για την ποιητική συλλογή Τα Χρώματα της Θάλασσας, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αφοί Κυριακίδη» και στην οποία η συγγραφέας άλλαξε τον επίλογο, αν και πίστευε ότι την είχε ολοκληρώσει.

Έγραψε έναν καινούργιο επίλογο, γεμάτο στενοχώρια και πικρία, όταν βρισκόταν έγκλειστη στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και κατά την πτήση της επιστροφής της στην Ελλάδα, μετά την αδικαιολόγητη απέλασή της από τη γειτονική χώρα.

Η Τραπεζούντα από τη συνοικία των Πλατάνων (φωτ.: Ροζαλία Ελευθεριάδου)

«Όταν ξεκίνησα να γράφω Τα Χρώματα της Θάλασσας, είχα στο μυαλό μου τον Εύξεινο Πόντο. Πριν από περίπου δύο χρόνια πήρα την απόφαση να γράψω τις μνήμες μου από τα πολλά ταξίδια που έχω κάνει στον Πόντο και ο λόγος μου βγήκε ποιητικός. Έκλεισα τα μάτια μου, άρχισα να σκέφτομαι τα όσα έχω βιώσει στην αλησμόνητη πατρίδα μας και οι λέξεις άρχισαν να μου βγαίνουν αυθόρμητα. Η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή είναι γεμάτη έρωτα, νοσταλγία, πολύ αγάπη, πολλές θύμησες, πικρία λόγω της απέλασής μου και της απαγόρευσης εισόδου μου στην Τουρκία, αλλά και ιστορίες για τους προγόνους μας καθώς και για τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας. Είναι όλα τα συναισθήματα που μου δημιουργήθηκαν από τα ταξίδια μου στον Πόντο και τα οποία μεταφέρω στην ποιητική μου συλλογή», τονίζει στο pontosnews.gr η Ροζαλία Ελευθεριάδου.

«Νόμιζα ότι το είχα τελειώσει αλλά…»

Πριν από το καλοκαίρι του 2021 και την περιπέτειά της στην Κωνσταντινούπολη, η Ροζαλία είχε την εντύπωση ότι είχε ολοκληρώσει το βιβλίο της.

«Δεν μπορούσα να φανταστώ, τι θα επακολουθήσει και νόμιζα ότι θα πάω κι άλλες φορές στον Πόντο. Όμως, στα κρατητήρια του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και στο ταξίδι επιστροφής μου στην Ελλάδα, αποφάσισα να γράψω έναν καινούργιο επίλογο. Σε αυτόν πέρασα όλη μου την πίκρα, γιατί μου απαγορεύθηκε η είσοδος στην Τουρκία και μάλιστα αυτή η απαγόρευση φαίνεται ότι θα ισχύει για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια.

Το εξώφυλλο του βιβλίου

»Ο μεγάλος μου φόβος είναι, μήπως η απαγόρευση ισχύσει επ’ άπειρον… Το επιπλέον αυτό κομμάτι, ο καινούργιος επίλογος, φρόντισα να έχει άμεση σχέση με την ποιητική μου συλλογή. Το βιβλίο μου περιλαμβάνει τρία πολύ βασικά πράγματα. Θύμησες από τον Πόντο, αναφορές σε ιστορικά γεγονότα με τρόπο νοσταλγικό και στενοχώρια για την απαγόρευση εισόδου μου στη χώρα», τονίζει η Ροζαλία Ελευθεριάδου.

Η ίδια σημειώνει ακόμα ότι παρά τις πολλές ενέργειες που έκανε, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία που της έγινε από το τουρκικό κράτος, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. «Επιχείρησα να φέρω το θέμα και στην Ευρωβουλή, με τη βοήθεια του κ. Κούλογλου ο οποίος έκανε φιλότιμες προσπάθειες. Ωστόσο, δεν είχαμε κάποιο αποτέλεσμα…», λέει η συγγραφέας.

Ο Πόντος μέσα από τα μάτια μιας νέας Πόντιας

Τα Χρώματα της Θάλασσας είναι το δεύτερο βιβλίο που έγραψε για τον Πόντο. Είχε προηγηθεί το Ταξίδι στον Παράδεισο, το οποίο είναι διήγημα αλλά έχει και ποιητικά στοιχεία στον τρόπο γραφής.

Άποψη της Τρίπολης του Πόντου (φωτ.: Ροζαλία Ελευθεριάδου)

«Τα βιβλία μου δεν είναι ιστορικά. Υπάρχουν εξαιρετικοί ιστορικοί που έχουν γράψει τα γεγονότα. Εμένα με ενδιαφέρει να αποδώσω το πώς φαίνονται τα γεγονότα μέσα από τα μάτια μιας νέας Πόντιας, πώς τα βλέπει η νέα γενιά. Τα συναισθήματα που προκαλούνται, αν οι νέοι Πόντιοι σήμερα μπορούν να δουν τον Πόντο ως πατρίδα τους ή όχι. Η έμπνευση δημιουργείται μέσα από τα βιώματα. Είμαι μουσικός και γνωρίζω πώς λειτουργεί η τέχνη. Τα δικά μου βιώματα τα απέδωσα στα δύο μου βιβλία. Θέλω να ευχαριστήσω τις εκδόσεις “Αφοί Κυριακίδη” και προσωπικά τον Τάσο Κυριακίδη για την πολύ σημαντική συνεργασία μας και για το γεγονός ότι συμμερίζονται την ευαισθησία μου για τον Πόντο», αναφέρει στο pontosnews.gr.

Η Ροζαλία Ελευθεριάδου έχει γράψει και μουσικοθεατρικά για τον Πόντο, ενώ το τελευταίο που έγραψε, θα το παρουσιάσει το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ικαρία.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

  • Όλες οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της Ροζαλίας Ελευθεριάδου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

To pontosnews ξεφυλλίζει λεξικά, ακούει τραγούδια και διαβάζει θεατρικά και παραμύθια, για τις ποντιακές λέξεις
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθαίνω ποντιακά: «Αχπάσκουμαι» – Πόσοι αποχωρισμοί χωρούν σε μία λέξη;

16/10/2026 - 7:35μμ
Παλιό ελληνικό σπίτι στη Λιβερά (φωτ.: Θωμαις Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Λιβερά του Πόντου: «Δεν ξέραμε σε ποιους ανήκαν τα σπίτια»

16/10/2026 - 4:54μμ
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Από τον Πόντο στη Λαμία…», στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: tvstar.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

«Από τον Πόντο στη Λαμία»: Μια παράσταση για όσους χάθηκαν και όσους ξαναρίζωσαν

16/10/2026 - 3:46μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Πειραιά, στο ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. 15 Μαΐου 2017 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Από το Βέρμιο στην καρδιά του Ρεθύμνου, για πρώτη φορά – Η μνήμη του Πόντου και η 28η Οκτωβρίου

16/10/2026 - 1:03μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Ταύρου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Ταύρου: Ο Ζάφος Ξαγοράρης φέρνει τη σύγχρονη τέχνη σε διάλογο με την ποντιακή παράδοση και την προσφυγική μνήμη

16/10/2026 - 12:02μμ
Σύνθεση ΑΙ του παλιού κτηρίου του Πανεπιστημίου Μόσχας με την εικόνα του Ιβάν Μελισσηνού
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ιβάν Μελισσηνός: Ο Έλληνας εκπαιδευτικός και εκκλησιαστικός αναμορφωτής της Ρωσίας

16/10/2026 - 10:19πμ
(Πηγή: YouTube/
TheChrisKosmidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέο τραγούδι από τον Αλέξη Παρχαρίδη και τον Χριστόφορο Κοσμίδη: «Θέλω να κάθουμαι τερώ»

15/10/2026 - 11:38μμ
Ο Μουσταφά Κεμάλ κατά την ανάγνωση της «Νουτούκ», στην Άγκυρα, τον Οκτώβριο του 1927 (πηγή: TBMM / Wikimedia Commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μουσταφά Κεμάλ και «Νουτούκ»: Οι 36 ώρες που διαμόρφωσαν την επίσημη ιστορία της Τουρκίας – Και οι γενοκτονίες στο περιθώριο

15/10/2026 - 8:49μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων (Σ.Π.Φ.Ι)/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων: Το νέο διοικητικό συμβούλιο για τη χρονιά που ξεκινά – Το γλέντι για το καλωσόρισμα

15/10/2026 - 8:15μμ
(Φωτ.: Λωξάντρα/Facebook)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Μπέτυ Βαλάση: Έφυγε από τη ζωή η τηλεοπτική «Λωξάντρα» που κουβαλούσε τη Μικρά Ασία στην ψυχή της – Ο έρωτας ζωής με τον Τίτο Βανδή και η βαθιά φιλία με τη Μελίνα Μερκούρη

15/10/2026 - 2:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νίκησε στην παράταση και την Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Euroleague: Η Χάποελ φρέναρε τον Παναθηναϊκό

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΗΛΙΟΤΕΧΝΟ)

«Ερατώ – Μάνα Σμυρνιά»: Μια θεατρική μαρτυρία για τη Σμύρνη και τον ξεριζωμό

54 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ 117.000 φορολογούμενοι για αναδρομικά του 2020

1 ώρα πριν
Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν στο προεδρικό μέγαρο, σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΕΡΑ)

Μασούντ Πεζεσκιάν: Το Ιράν δεν επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων

2 ώρες πριν
Η αριστερή ωμοπλάτη του «Shanidar A» (φωτ.: University of Cambridge)

Νεάντερταλ: Τραύμα 75.000 ετών ίσως αποκαλύπτει την αρχαιότερη θανατηφόρα επίθεση με ξύλινο δόρυ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV