pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Έλληνες του Πόντου στην Αλεξανδρούπολη

Τι ειπώθηκε στο συνέδριο ιστορίας στις 15 με 17 Οκτωβρίου

22/10/2021 - 5:40μμ
Η Αλεξανδρούπολη (φωτ.: anexitilo.net)

Η Αλεξανδρούπολη (φωτ.: anexitilo.net)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο πρόσφατο Διεθνές Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (15-17 Οκτωβρίου 2021) στο Νομαρχείο με θέμα «Αλεξανδρούπολη: η ιστορία της πόλης και της περιοχής της», υπήρξαν και δύο εισηγήσεις που αφορούσαν τους πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου, που εγκαταστάθηκαν στην πόλη πριν 100 χρόνια.

Στην πρώτη εισήγηση με θέμα «Ο κορυφαίος Πόντιος λόγιος Γεώργιος Κανδηλάπτης-Κάνις (1881-1971) και η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών». μίλησε η Γεωργία Χαριτίδου, διδάκτωρ φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενική Γραμματέας της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών. Η δεύτερη εισήγηση είχε θέμα «Πολιτισμικό τοπίο και Ιστορία: Ένα πέτρινο σχολείο, ένα στρατόπεδο, ένα μνημείο μιλούν για την πορεία των Ελλήνων από τον Πόντο τα τελευταία 100 χρόνια στην Αλεξανδρούπολη» και την παρουσίασε η Μαρία Βεργέτη, καθηγήτρια κοινωνιολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΔΠΘ.

(Φωτ.: alexpolisonline.com)

Η εισήγηση της Γεωργίας Χαριτίδου

Η διδάκτωρ φιλολογία μίλησε για τον σπουδαίο Πόντιο λόγιο Γεώργιο Κανδηλάπτη-Κάνι και τη σχέση του με την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ), μέσα από τις ιδιόχειρες επιστολές του ιδίου, που είχε παραδώσει στην ΕΠΜ ο Γεώργιος Κιζιρίδης, αλλά και την εργογραφία του που φυλάσσεται στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.  Ο Γεώργιος Κιζιρίδης είναι δισέγγονός του.

Επίσης αναφέρθηκε στα σιγγίλια (πατριαρχικά κείμενα) που διέσωσε ο  Γεώργιος Κανδηλάπτης από τον Πόντο και τα μετέφερε στην Ελλάδα. Πλέον φυλάσσονται στοαρχειακό υλικό της ΕΠΜ

(Φωτ.: alexpolisonline.com)

Η Εισήγηση της Μαρίας Βεργέτη

Η καθηγήτρια κοινωνιολογίας αναφέρθηκε, συνοπτικά στην εγκατάσταση των Ελλήνων του Πόντου αλλά και των Καυκασίων στην Αλεξανδρούπολη.

Επίσης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Γεωργίου Κανδηλάπτη-Κάνεως, στην αγωνία του να περισώσει όσα μπορούσε φεύγοντας από τον Πόντο, όπως βιβλία, κειμήλια, κώδικες και άλλα που ο ίδιος είχε καταγράψει, επισκεπτόμενος Μονές και άλλες βιβλιοθήκες, όπως της σπουδαίας οικογένειας των Σαρασιτών (μεταλλωρύχων), απόγονος της οποίας ήταν ο πρώτος Μητροπολίτης της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως Γερβάσιος Σαρασίτης (η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1922) κτλπ.

Ο Γεώργιος Κονδηλάπτης είχε μεταφέρει από τον Πόντο και τα λείψανα του αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Αλέξιου Δ. Αυτή τη στιγμή φυλάσσονται στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο.

Δεύτερη αναφορά έκανε στο στρατόπεδο Θεόδωρου Γ. Κανδηλάπτη, το οποίο φέρει το όνομα του γιου του Γεωργίου Κανδηλάπτη. Ο Θεόδωρος, νεαρός ανθυπολοχαγός, γεννημένος στον Πόντο αλλά μεγαλωμένος στην Αλεξανδρούπολη, έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο αλβανικό μέτωπο στις 28 Φεβρουαρίου 1941.

Η Μαρία Βεργέτη αναφέρθηκε και στο πόσο επηρέασε τον Γεώργιο Κανδηλάπτη ο χαμός του γιου του Θεόδωρου, κάτι που φάνηκε από μια μακροσκελή επιστολή που του έγγραφε πέντε χρόνια μετά, σαν αυτός να ήταν ζωντανός ακόμη.

Επιπλέον μίλησε  για το πέτρινο σχολείο της Νέας Χηλής και στη συμβολή του Γεώργιου Κανδηλάπτη-Κάνεως στην ανέγερσή του.

Στη συνέχεια έκανε μία σύντομη αναφορά στους νεοπρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στον νέο οικισμό της Παλαγίας καθώς και στην ταυτότητα της τρίτης και τέταρτης γενιάς και κατά πόσο αυτή υφίσταται σήμερα.

(Φωτ.: alexpolisonline.com)

Ειδική αναφορά έκανε και στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που ανήγειραν οι σημερινοί απόγονοι των προσφύγων στο πάρκο επί της παραλιακής οδού Λεωφόρου Βασιλέως Αλεξάνδρου στην Αλεξανδρούπολη. Το έργο είναι του γλύπτη Γεωργίου Κικώτη και τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 25 Μαΐου 2008.

(Φωτ.: alexpolisonline.com)

Το γλυπτό έχει φιλοτεχνηθεί από τον Γεώργιο Κικώτη. Ο ίδιος είναι ποντιακής καταγωγής και γεννήθηκε στην Άλμα-Άτα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Απόφοιτος με άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών της γενέτειράς του, όπως επίσης με άριστα και από την αντίστοιχη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Έργα του βρίσκονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ρωσία, Γερμανία, Καζακστάν, Γεωργία, ΗΠΑ, Αυστραλία).

Πηγή: Alexandroupoli Online, Ουρανία Πανταζίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη «στέψη» στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γκουντινάκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένας ποντιακός γάμος από τα παλιά στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης

16/06/2025 - 2:18μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων που διοργάνωσε η Δωδεκάπολις στη Στουτγκάρδη (φωτ.: Facebook / OSEPE)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η ΟΣΕΠΕ απαντά: Διαστρεβλώθηκε η δήλωση της Αναστασίας Ντικ, καμία συγγνώμη από τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

16/06/2025 - 11:15πμ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το παραθέρισμα στα Κοτύωρα – Το θέρετρο που διάλεγαν Έλληνες, Αρμένιοι και Τούρκοι

16/06/2025 - 10:16πμ
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)
ΠΟΝΤΟΣ

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

15/06/2025 - 9:16μμ
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Νταχάου στο θερινό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο σύλλογος Bürgertreff-Ost (φωτ.: Facebook / Angeliki Koune)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Ποντιακός ήχος και βήματα σε φεστιβάλ στην πόλη Νταχάου

15/06/2025 - 4:09μμ
Στιγμιότυπο από την 5η πατινάδα στον Σταυρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Βιβή Κουρτίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η 5η πατινάδα ξεσήκωσε τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, με 11 συλλόγους και πολλή… φασαρία

15/06/2025 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος της «Τερψιθέας» (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όλα τα βλέμματα στο χορευτικό τμήμα της «Τερψιθέας»

14/06/2025 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά (πηγή: ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά – Δείτε το live

14/06/2025 - 8:10μμ
(Φωτ.: facebook / ΠΜΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» Παλαγίας ταξίδεψε τον Πόντο στη Σαμοθράκη

14/06/2025 - 12:56μμ
Ο ποταμός Ίρις (Yeşilırmak) στην Αμάσεια (φωτ: Ahmet Keles /commons. wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποτάμια και παραπόταμοι έδιναν ζωή στον Πόντο, ήταν τα φυσικά, πολιτικά αλλά και φυλετικά σύνορα

14/06/2025 - 9:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Δύσκολη πρόκριση του Τσιτσιπά στους «16» του Χάλε

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Βαριά καμπάνα στην ομάδα χάντμπολ ΑΕΚ από την EHF – Αποκλεισμός ενός χρόνου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

47 λεπτά πριν
Εικόνα από την κηδεία του 14χρονου ήρωα Σπύρου Δήμου (φωτ.: Μ. Τζώρα/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Άρτα: Το τελευταίο «αντίο» στον 14χρονο Σπύρο Δήμου που χάθηκε στον Άραχθο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Instagram / giorgos_pilidis)

Σαρώνει και στο MMA ο Πιλίδης – Νίκησε εύκολα στον πρώτο του αγώνα

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από εμφάνιση του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» (φωτ. αρχείου: facebook.com/SyllogosPontionEvosmou)

Ο πολιτισμός του Πόντου στις διήμερες εκδηλώσεις της «Παναγίας Κρεμαστής» Ευόσμου

2 ώρες πριν

Εκδόσεις Κυριακίδη: Παρουσιάζονται τα βιβλία του Θεόφιλου Πουταχίδη με κοντάκια του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign