pontosnews.gr
Τρίτη, 12/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φεριντούν Σινιρλίογλου: Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν ανήκουν στην Ελλάδα γιατί διατηρεί στρατό σ’ αυτά

Αυτά και άλλα... εξώγηινα αναφέρει σε επιστολή του προς τον ΟΗΕ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον Οργανισμό

6/10/2021 - 1:28μμ
Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου (φωτ.: ANADOLU AJANSI - TEVFIK DURUL)

Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου (φωτ.: ANADOLU AJANSI - TEVFIK DURUL)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Λίγες μέρες πριν τη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση για τον 63ο γύρο διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, στην Άγκυρα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου έκανε και πάλι το… θαύμα του, επιβεβαιώνοντας ότι η γειτονική χώρα δεν χάνει ευκαιρία να δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια που επικαλείται ότι κάνει για να βρεθούν λύσεις σε φλέγοντα διμερή θέματα.

Ο Σινιρλίογλου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφ. Καθημερινή, έστειλε και δεύτερη επιστολή στον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι η ύπαρξη στρατιωτικών δυνάμεων στα ελληνικά νησιά σημαίνει και απώλεια της ελληνικής κυριαρχίας σε αυτά!

Οι… εξωγήινοι και στερούμενοι λογικών νομικών επιχειρημάτων ισχυρισμοί του Τούρκου διπλωμάτη αποτελούν απάντηση στην επιστολή της μόνιμης αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρίας Θεοφίλη σε προηγούμενη τουρκική επιστολή, επίσης γεμάτη ανακρίβειες, η οποία είχε σταλεί στις 13 Ιουλίου 2021.

Το νέο εύρημα της Τουρκίας εστάλη στον Γκουτέρες, στις 30 Σεπτεμβρίου, και τον ενημερώνει ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτώμενη από την αποστρατιωτικοποίησή τους».

Ο Σινιρλίογλου επαναλαμβάνει ότι το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης αφορά τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ προσθέτει ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμη αυστηρότερες λόγω «εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα». Έτσι, καλεί «για ακόμα μία φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Προκειμένου μάλιστα να υποστηρίξει τις θέσεις του και να δώσει έναν «νομικό μανδύα» προχωρά σε μία άνευ προηγουμένου ερμηνεία των Συνθηκών της Λοζάνης (1923) και του Παρισιού (1947), γράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος.

«Απορρίπτεται η αξίωση για αποστρατιωτικοποίηση νησιών»

Τις τουρκικές αξιώσεις για αποστρατιωτικοποίηση νησιών μας απέρριψε, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που μελετά το αμυντικό σύμφωνο Ελλάδας-Γαλλίας.

Τέτοιες αξιώσεις δεν μπορούν παρά να απορριφθούν, είπε ο Νίκος Δένδιας και κατηγόρησε την Τουρκία πως διατηρεί απέναντι από τα ελληνικά νησιά την στρατιά του Αιγαίου, τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας: «Ισχυρίζεται η Τουρκία ότι παρανόμως η χώρα μας διατηρεί στρατό στα νησιά αυτά. Δηλαδή ότι τα νησιά αυτά απειλούν την Τουρκία. Τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου απειλούν την Τουρκία. Η Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τη στρατιά του Αιγαίου. Η απειλούμενη δήθεν Τουρκία διατηρεί απέναντί τους τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου. Έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά μας. Είναι η μόνη χώρα, η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας για την άσκηση νομίμων δικαιωμάτων. Και βέβαια έχει το παρελθόν εισβολής στη Μεγαλόνησο της Κύπρου. Αυτή η Τουρκία, λοιπόν, με αυτό το παρελθόν και αυτές τις αντιφάσεις, μας ζητά να αφοπλίσουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτό καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί παρά να απορριφθεί, μετά πολλών επαίνων, για πολλοστή φορά πρέπει να πω και από αυτή την κυβέρνηση, μετά από όλες τις κυβερνήσεις».

Δείτε βίντεο από την τοποθέτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ:

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φθινόπωρο προκλήσεων για την κυβέρνηση: Η αγωνία των δημοσκοπήσεων, το… σπριντ μέχρι τη ΔΕΘ και το «βουνό» του ΟΠΕΚΕΠΕ

10/08/2025 - 9:23πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Βασικά σημεία του νομοσχεδίου για το Μεταναστευτικό

8/08/2025 - 11:59μμ
Ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις διεθνείς σχέσεις, την άμυνα και την ενεργειακή ασφάλεια (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ECONOMIST IMPACT/ ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιάννης Μανιάτης: Ζητά από την ΕΕ κυρώσεις κατά της Τουρκίας για παράνομες και προκλητικές ενέργειες σε Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο

8/08/2025 - 7:02μμ
Το εσωτερικό του ναού των Αγίων Θεοδώρων στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λένα Σαμαρά: Την ερχόμενη Δευτέρα η κηδεία της, στο Α’ Νεκροταφείο

8/08/2025 - 2:04μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εκφράζει τα συλλυπητήριά του για το θάνατο της Λένας Σαμαρά

8/08/2025 - 8:45πμ
Στιγμιότυπο από συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη (φωτ. αρχείου: EPA/Radek Pietruszka)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τον Μάιο είχαν κατατεθεί οι θέσεις της Ελλάδας στον ΟΗΕ

7/08/2025 - 2:30μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ για ρηματική διακοίνωση της Αιγύπτου: Αναμενόμενη η αντίδραση αφού εκκρεμεί η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

7/08/2025 - 8:36πμ
Εικόνα από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Abdelatty, στην Αθήνα 
(φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ της Αιγύπτου: Η θέση της Μονής Αγ. Αικατερίνης του Σινά είναι ιερή και δεν μπορεί να την αγγίξει κανείς

6/08/2025 - 5:59μμ
Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στη διάρκεια άσκησης (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου ΓΕΝ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αθήνα καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Λιβύης για τις έρευνες νότια της Κρήτης – Ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ

6/08/2025 - 9:30πμ
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον δημοσιογράφο Δημήτρη Δανίκα (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Με casus belli και γκρίζες ζώνες η Τουρκία δεν θα µπει στα φθηνά δάνεια της ΕΕ

3/08/2025 - 2:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γυναίκα κοιτάζει τις φλόγες από την πυρκαγιά στην περιοχή Ποταμιά-Πισπιλούντα στη βόρεια Χίο. Τρίτη 12 Αυγούστου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Κουργιάς)

Στη θάλασσα σβήνει η φωτιά στη Χίο – Απεγκλωβισμοί από παραλίες

15 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Ουκρανικής Προεδρίας)

Συνομιλία Ζελένσκι-Ερντογάν πριν από την Αλάσκα – Τι συζήτησαν για την Ουκρανία

39 λεπτά πριν
Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης στον δεύτερο ημιτελικό του 58ου διαγωνισμού της Eurovision με το ελληνικό συγκρότημα Koza Mostra, στο Μάλμε της Σουηδίας (φωτ.: EPA/JESSICA GOW/ SCANPIX SWEDEN)

Αγάθωνας Ιακωβίδης: Ένα γνήσιος ρεμπέτης που τραγουδούσε με την ψυχή ενός καθαρόαιμου Μικρασιάτη

1 ώρα πριν
Ο παπα-Ανδρέας Κεφαλογιάννης με μέλη της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

«Σκάνδαλο» με τον ποντιακό χορό μέσα σε εκκλησία στα Ανώγεια

2 ώρες πριν
Πυρκαγιά στην περιοχή Μοιραίικα της Πάτρας, Τρίτη 12 Αυγούστου 2025
(φωτ.: EUROKINISSI)

Καίγεται η Ελλάδα: 106 φωτιές, η πιο επικίνδυνη στη Δυτική Αχαΐα – «Αν ξεφύγει θα φτάσει στην Ηλεία»

2 ώρες πριν
Πυρκαγιά στη Χίο, σε δασική έκταση. Τρίτη 12 Αυγούστου 2025  (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Αναγνώστου)

Καίγεται η βόρεια Χίος – Δόθηκαν εντολές εκκένωσης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign