pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΠΟΠΣ: Τρισάγιο και στεφάνια για τα θύματα της Γενοκτονίας στο μνημείο της Θεσσαλονίκης

Επιστολή σε 40 αδελφοποιημένες πόλεις από το Δήμο Θεσσαλονίκης

19/05/2021 - 1:57μμ
(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού τίμησε με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Γενοκτονίας στην Πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων.

Παρουσία περιορισμένου αριθμού ατόμων, όπως επιβάλλουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά με πολλούς επισήμους, η ΠΟΠΣ έστειλε για μία ακόμα χρονιά το μήνυμα της αναγκαιότητας διεθνούς αναγνώρισης.

Απόστολος Τζιτζικώστας (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων, για να πάρει το λόγο αμέσως μετά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος χαρακτήρισε τη 19η Μαΐου ως ιδιαιτέρως σημαντική για ολόκληρο τον ελληνισμό.

«Υπάρχει μία σημαντική διαφορά σε σχέση με πέρσι, αφού βλέπουμε ότι όλο και περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν τις γενοκτονίες που διέπραξαν οι Τούρκοι εκείνη την εποχή, με αποκορύφωμα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ήρθε η ώρα για καθολική αναγνώριση και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και για να πει μία συγνώμη η Τουρκία. Μόνο έτσι θα πορευθούμε με ειρήνη και συνεργασία, αλλά και θα αναπαυθούν οι 353.000 αθώες ψυχές που σφαγιάστηκαν. Όλοι μαζί ενωμένοι διεκδικούμε το αυτονόητο και το δίκαιο, Δίνουμε τη μάχη και είμαι σίγουρος ότι το φως θα νικήσει το σκοτάδι», σημείωσε.

Βούλα Πατουλίδου (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, ο οποίος μέσα από τη σειρά «To κόκκινο ποτάμι» έκανε γνωστά σε όλους τα δραματικά γεγονότα της Γενοκτονίας.

«Άκουγα νέους ανθρώπους να αναρωτιούνται αν έγιναν όλα αυτά. Το θεριό ήθελε να παρουσιαστεί ως θύμα», ανέφερε.

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Επιστολή σε 40 αδελφοποιημένες πόλεις για την αναγνώριση της Γενοκτονίας

Επιστολή στις 40 αδελφοποιημένες με αυτόν πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Σίδνεϊ και το Σαν Φρανσίσκο, απέστειλε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ζητώντας να προχωρήσουν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Αυτό τόνισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την αρχή μιας σταυροφορίας του δήμου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, να μην τιμούμε και να μην θυμόμαστε εκείνες τις μέρες της θηριωδίας, αλλά και τι θα σήμαινε για όλο τον ελληνισμό αν δεν είχαν συμβεί. Το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παλέψουμε για τη δικαίωση των θυμάτων, για να αναγνωριστεί από όλο τον κόσμο η Γενοκτονία», υπογράμμισε.

Κωνσταντίνος Ζέρβας (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Μία συγνώμη από την Τουρκία, αν θέλει η γειτονική χώρα να έχει μία θέση στον πολιτισμένο κόσμο, ζήτησε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, ενώ ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης πρότεινε να δημιουργηθεί μία διακομματική επιτροπή στη Βουλή που θα προωθήσει το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης.

«Ημέρα προσκυνήματος»

Για ημέρα προσκυνήματος έκανε λόγο η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου, λέγοντας ότι όλοι οι Πόντιοι κουβαλούν όλο το χρόνο μέσα στην ψυχή τους τα αθώα θύματα της Γενοκτονίας.

https://vimeo.com/552387959

«Μνήμη, χρέος, δικαίωση είναι χαραγμένα μέσα μας. Έτσι εμείς οι Πόντιοι μεταλαμπαδεύσαμε την ιστορία μας από γενιά σε γενιά. Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας αποτελεί τη μόνη δικαίωση για τα θύματα, τους επιζήσαντες της Γενοκτονίας, αλλά και τους απογόνους τους. Το ζήτημα δεν είναι μονάχα ιστορικό και συμβολικό. Είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει την ίδια γενοκτονική τακτική της. Κάνουμε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να εντάξει στην ατζέντα της τη διεθνή αναγνώριση, Κλαίμε μέσα μας βουβά πια, διότι αυτό το κλάμα έχει μετατραπεί σε διεκδίκηση. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ αποτελεί για εμάς πυξίδα για το φως», πρόσθεσε.

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους θεσμικούς φορείς, τους βουλευτές, την πρόεδρο της ΠΟΠΣ, την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και εκπροσώπους των Αρμενίων και άλλων φορέων.

Πόλυς Καρακασίδης (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Το ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη «Πάρθεν» απήγγειλε συγκινητικά ο Πόλυς Καρακασίδης, ενώ το τραγούδι «Η Ρωμανία ‘πάρθεν» ερμήνευσε ο Μπάμπης Ιορδανίδης, υπό τους ήχους της κεμετζέ του Δαμιανού Ακριτίδη.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη «στέψη» στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γκουντινάκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένας ποντιακός γάμος από τα παλιά στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης

16/06/2025 - 2:18μμ
Στιγμιότυπο από εκδήλωση της ΟΣΕΠΕ στο Βερολίνο (φωτ.: Facebook /
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η ΟΣΕΠΕ απαντά: Διαστρεβλώθηκε η δήλωση της Αναστασίας Ντικ, καμία συγγνώμη από τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων

16/06/2025 - 11:15πμ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το παραθέρισμα στα Κοτύωρα – Το θέρετρο που διάλεγαν Έλληνες, Αρμένιοι και Τούρκοι

16/06/2025 - 10:16πμ
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)
ΠΟΝΤΟΣ

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

15/06/2025 - 9:16μμ
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Νταχάου στο θερινό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο σύλλογος Bürgertreff-Ost (φωτ.: Facebook / Angeliki Koune)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Ποντιακός ήχος και βήματα σε φεστιβάλ στην πόλη Νταχάου

15/06/2025 - 4:09μμ
Στιγμιότυπο από την 5η πατινάδα στον Σταυρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Βιβή Κουρτίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η 5η πατινάδα ξεσήκωσε τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, με 11 συλλόγους και πολλή… φασαρία

15/06/2025 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος της «Τερψιθέας» (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όλα τα βλέμματα στο χορευτικό τμήμα της «Τερψιθέας»

14/06/2025 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά (πηγή: ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά – Δείτε το live

14/06/2025 - 8:10μμ
(Φωτ.: facebook / ΠΜΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» Παλαγίας ταξίδεψε τον Πόντο στη Σαμοθράκη

14/06/2025 - 12:56μμ
Ο ποταμός Ίρις (Yeşilırmak) στην Αμάσεια (φωτ: Ahmet Keles /commons. wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποτάμια και παραπόταμοι έδιναν ζωή στον Πόντο, ήταν τα φυσικά, πολιτικά αλλά και φυλετικά σύνορα

14/06/2025 - 9:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η είσοδος της έδρας του Συμβουλίου της ΕΕ (φωτ.: European Union)

Η ΕΕ συσκέπτεται για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή

11 λεπτά πριν
Κωνσταντίνος Καλλιγιαννάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ΟΠΑΠ επί της Λεωφ. Λοχαγού Χρονοπούλου 52, στον Άλιμο (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Νέα οικογένεια λαχνών ΣΚΡΑΤΣ «24 ΜΗΝΕΣ ΤΥΧΗ»

39 λεπτά πριν
Φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα, Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Μεγάλη φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

1 ώρα πριν
Η Κλαυδία στον ημιτελικό της EUROVISION (φωτ.: EBU / Sarah Louise Bennett)

Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών τιμά την Κλαυδία με μια μεγάλη εκδήλωση

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τη «στέψη» στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γκουντινάκης)

Ένας ποντιακός γάμος από τα παλιά στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης

2 ώρες πριν
Η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Προανακριτική για τα Τέμπη: Την Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή, στήνονται 14 κάλπες

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign