pontosnews.gr
Κυριακή, 21/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ραγδαία αλλαγή του κλίματος στη Μακεδονία τα επόμενα χρόνια – Ξηρασία και «τροπικές νύχτες»

Τι δείχνει έρευνα της εταιρείας EnvironPlan σε συνεργασία με το ΑΠΘ

6/05/2021 - 2:01μμ
(Φωτ. αρχείου)

(Φωτ. αρχείου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα επόμενα χρόνια η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει αρκετά τη Μακεδονία, σε έρευνα που έκανε η EnvironPlan σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Πιερία και η Θεσσαλονίκη θα αντιμετωπίσουν τις επόμενες δεκαετίες το μεγαλύτερο πρόβλημα ξηρασίας, ενώ από πλημμύρες θα κινδυνεύσουν η Πέλλα και η Ημαθία. Η περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης θα είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς και τη μεγαλύτερη μείωση βροχόπτωσης θα καταγράψουν οι νομοί Πέλλας και Σερρών.

Ο υδράργυρος θα βρίσκεται πάνω από τους 35 βαθμούς Κελσίου για περισσότερες από 45 μέρες το χρόνο στους νομούς Κιλκίς και Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα η μεγαλύτερη αύξηση ως προς τον αριθμό των τροπικών νυχτών, κατά τις οποίες η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από 20 βαθμούς, θα καταγραφεί σε 16 από τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα στοιχεία αυτά με τις προβλεπόμενες αλλαγές στο κλίμα της Κεντρικής Μακεδονίας τα επόμενα χρόνια, ως και το 2100, περιλαμβάνει το προσχέδιο του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή που εκπονήθηκε από την εταιρεία EnvironPlan σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας Αντώνη Σιακαλή, οι προβλέψεις που έγιναν βασίστηκαν σε συγκεκριμένα μοντέλα από διεθνείς μετεωρολογικούς και κλιματικούς οργανισμούς και από το Ευρωμεσογειακό Κέντρο Κλιματικών Αλλαγών στην Ιταλία. Με τον τρόπο αυτό υπολογίστηκε η τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή, δηλαδή ποιες περιοχές είναι τρωτές, βάσει των επιστημονικών δεδομένων. Παράλληλα προτάθηκαν μέτρα και δράσεις για κάθε περίπτωση.

Τι έδειξε η ανάλυση ξηρασίας

Η ανάλυση της ξηρασίας που βασίστηκε, μεταξύ άλλων, στον δείκτη των συνεχόμενων ημερών χωρίς βροχόπτωση, έδειξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας και Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα οι Δήμοι Αριστοτέλη, Πύδνας-Κολινδρού, Χαλκηδόνος, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού-Ευόσμου, Δέλτα, Αλεξάνδρειας, Καλαμαριάς, Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Πολυγύρου, Κατερίνης, Βόλβης, Βισαλτίας, Κιλκίς και Νεάπολης-Συκεών.

Παράλληλα, τα αποτελέσματα των κλιματικών προσομοιώσεων δείχνουν για τις επόμενες δεκαετίες, άνοδο της μέσης θερμοκρασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι Δήμοι στους οποίους προβλέπεται να υπάρξει η μεγαλύτερη άνοδος μέσης θερμοκρασίας είναι οι Δήμοι Σερρών, Εμμανουήλ Παππά, Σιντικής, Νέας Ζίχνης, Κιλκίς, Ωραιοκάστρου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Λαγκαδά, Πέλλας, Χαλκηδόνος, Κορδελιού-Ευόσμου, Αλμωπίας, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Αμφίπολης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Ηράκλειας, Αλεξάνδρειας και Παιονίας.

Όπως επισήμανε ο Αντώνης Σιακαλής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «για τον συγκεκριμένο δείκτη οι περιοχές με μεγαλύτερο πληθυσμό είχαν μεγαλύτερο συντελεστή ευαισθησίας».

Τροπικές νύχτες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται να είναι τις επόμενες δεκαετίες η αύξηση του αριθμού ημερών με θερμοκρασία που δεν πέφτει κάτω από τους είκοσι βαθμούς Κελσίου. Η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να σημειωθεί σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική ενώ σε επίπεδο Δήμου, η μεγαλύτερη μεταβολή τροπικών νυκτών θα παρουσιαστεί στους Δήμους Δέλτα, Χαλκηδόνος, Θερμαϊκού, Αλεξάνδρειας, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Βισαλτίας, Θεσσαλονίκης, Πύδνας-Κολινδρού, Θέρμης, Παύλου Μελά, Νεάπολης-Συκεών, Κασσάνδρας, Ωραιοκάστρου και Πυλαίας-Χορτιάτη.

«Πρόκειται, ουσιαστικά, για εκείνες τις μέρες που το βράδυ δεν χρειάζεται κάποιος κουβέρτα. Είναι οι μέρες που έχουν αρκετά θερμές νύχτες και αυτό δείχνει πώς μετατοπίζεται η θερμοκρασία προς την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αλλά το να καταγράφονται τροπικές νύχτες για 70 μέρες το χρόνο, στο μακροπρόθεσμο σενάριο ως το 2100, είναι αρκετά σημαντικό γιατί πρακτικά δεν θα υπάρχουν πια τέσσερις εποχές το χρόνο», σημείωσε.

Πλημμύρες και πυρκαγιές

Αναφορικά με τις πλημμύρες, οι υπολογισμοί που έγιναν και βασίστηκαν μεταξύ άλλων, σε στοιχεία που αφορούν τις βροχοπτώσεις, την έκθεση στον κίνδυνο διάβρωσης και τα φαινόμενα πλημμυρών του παρελθόντος, έδειξαν ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμύρας θα αντιμετωπίσουν οι Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.

Το μοντέλο για την πρόβλεψη κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών συνυπολόγισε δεδομένα θερμοκρασίας, υγρασίας, ανέμων και βροχοπτώσεων και έδειξε ότι αφενός θα αυξηθούν οι ημέρες που θα υπάρχει μεγάλος ή ανώτερος κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς, αφετέρου περισσότερο εκτεθειμένη θα είναι η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Γιούλτση.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αγρότες στα διόδια Μακρυχωρίου μοίρασαν μήλα στους οδηγούς (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Παραμένουν στους δρόμους τα τρακτέρ – Πώς θα κινηθούν οι εκδρομείς των Χριστουγέννων

21/12/2025 - 11:56πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Μέτσοβο: Πυρκαγιά στο Ανήλιο κατέκαψε δυο σπίτια, σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε τρίτο

21/12/2025 - 11:28πμ
Από τις καρτ ποστάλ που περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο του ΙΜΜΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Ένας περίπατος στην παλιά Θεσσαλονίκη, μέσα από τις σελίδες του Ημερολογίου «Θεσσαλονικέων ενθυμήματα 1896-1912»

21/12/2025 - 10:32πμ
ΕΛΛΑΔΑ

Εύξεινος Λέσχη Νάουσας: Έτοιμη να υποδεχτεί τους Μωμόγερους των «Τσαγούσιδων» και να σηκώσει την πόλη στο πόδι

21/12/2025 - 9:06πμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Χτύπημα της ΕΛΑΣ σε κύκλωμα κλοπών αυτοκινήτων στην Αττική – Εξαρθρώθηκε συμμορία

21/12/2025 - 8:37πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Νεφώσεις, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες σε όλη τη χώρα

21/12/2025 - 8:08πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Απεβίωσε η Λίλα Μαραγκού, σημαντική μορφή της ελληνικής αρχαιολογίας

21/12/2025 - 12:15πμ
Ακινητοποιημένα φορτηγά διεθνών μεταφορών στο τελωνείο του Προμαχώνα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγροτικά μπλόκα: Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά και τον τουρισμό – Ακυρώσεις στο 50% των κρατήσεων

20/12/2025 - 8:00μμ
Όπλα, ναρκωτικά και χρήματα ανάμεσα στα κατασχεθέντα (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)
ΕΛΛΑΔΑ

Αττική: Εγκληματική οργάνωση και με ανήλικα μέλη διακινούσε κοκαΐνη σε σχολεία – Τους βασάνιζαν για πειθαρχία

20/12/2025 - 5:19μμ
Ανοιχτά διόδια στο Δροσοχώρι Ιωαννίνων (πηγή: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιωάννινα: Δικογραφία για το άνοιγμα διοδίων από αγρότες στο Δροσοχώρι

20/12/2025 - 3:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Τζώρτζια και η Σεβάνα Παντελή, δύο Ελληνοαυστραλές αδελφές, μιλούν για τον καθημερινό αγώνα τους με τη χρόνια ασθένειά τους (φωτ: The Greek Herald-The Advertiser)

Σεβάνα και Τζώρτζια Παντελή: Οι δυσκολίες δύο Ελληνίδων της ομογένειας στην Αυστραλία με διαβήτη τύπου 1

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/Victoria_Watercolor)

Εποχική γρίπη: Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αυξημένη μετάδοση κατά τις γιορτές

46 λεπτά πριν
Αγρότες στα διόδια Μακρυχωρίου μοίρασαν μήλα στους οδηγούς (φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Παραμένουν στους δρόμους τα τρακτέρ – Πώς θα κινηθούν οι εκδρομείς των Χριστουγέννων

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Μέτσοβο: Πυρκαγιά στο Ανήλιο κατέκαψε δυο σπίτια, σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε τρίτο

2 ώρες πριν
Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος της Αυστραλίας στο μνημείο που δημιουργήθηκε για τα θύματα της επίθεσης στο Σίδνεϊ (φωτ.: The Greek Herald)

Αυστραλία: Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο επίσκοπος Κερασούντος Χριστόφορος τίμησαν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σίδνεϊ

2 ώρες πριν
Από τις καρτ ποστάλ που περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο του ΙΜΜΑ

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Ένας περίπατος στην παλιά Θεσσαλονίκη, μέσα από τις σελίδες του Ημερολογίου «Θεσσαλονικέων ενθυμήματα 1896-1912»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign