pontosnews.gr
Τρίτη, 19/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί υποχωρούν τα νερά; Οι ειδικοί απαντούν (video)

Το εντυπωσιακό φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο και δεν οφείλεται σε γεωλογικά αίτια

8/03/2021 - 2:47μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ορέστης Παναγιώτου)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ορέστης Παναγιώτου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Φυσιολογικό και καθόλου πρωτόγνωρο χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες το φαινόμενο των τελευταίων ημερών, όπου η στάθμη της θάλασσας υποχώρησε αποκαλύπτοντας τον πυθμένα και πετρώδεις πλάκες.

Το φαινόμενο εντυπωσίασε τους κατοίκους παραλιακών περιοχών, οι οποίοι έσπευσαν να το απαθανατίσουν.

Ο Βασίλης Καψιμάλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως «από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου η στάθμη της θάλασσας έχει μειωθεί κατά 40 με 45 εκατοστά, σε σχέση με τη συνηθισμένη της θέση».

Σημείωσε πως είναι ένα φαινόμενο που εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία των παλιρροιών: «Στο φαινόμενο που βιώνουμε αυτήν την περίοδο, η αστρονομική παλίρροια συμμετέχει πολύ λίγο, με ένα ποσοστό της τάξης των 10 εκατοστών. Τα υπόλοιπα 30 είναι μετεωρολογικής προέλευσης».

Συγκεκριμένα, τα υψηλά βαρομετρικά συστήματα που υπάρχουν πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο πιέζουν τη στάθμη της θάλασσας.

«Σύμφωνα με τις μετρήσεις μας, ένα μιλιαμπέρ πίεσης κατεβάζει κατά περίπου ένα εκατοστό τη στάθμη της θάλασσας, κάτι που σημαίνει πως σε ένα διάστημα 15 ημερών τα υψηλά βαρομετρικά μειώνουν τη στάθμη κατά δέκα περίπου εκατοστά» ανέφερε ο διευθυντής ερευνών.

«Αν δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι που να ωθούν τις θαλάσσιες μάζες από τη μία περιοχή στην άλλη, ώστε να έχουμε και από αυτήν την αιτία μείωση της στάθμης, τότε θα πρέπει να ερευνήσουμε πού οφείλεται το υπόλοιπο της μείωσης» τόνισε.

Σημειώνεται πως οι σχετικές μετρήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Ωστόσο, η εμπειρία των τελευταίων χρόνων έχει δείξει πως πιθανότατα πρόκειται για μετακινήσεις θαλάσσιων μαζών από το χώρο της βορειοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου προς νότιο και δυτική Μεσόγειο.

«Πρόκειται για ένα πρόσκαιρο φαινόμενο διάρκειας συνήθως 30 έως 45 ημερών μέχρι ότου επανέλθει η στάθμη στο συνηθισμένο της ύψος», σύμφωνα με τον Βασίλη Καψιμάλη.

Όπως εξήγησε, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις κατασκευές. Απέκλεισε δε οποιονδήποτε συσχετισμό με την κλιματική αλλαγή: «Αναμένουμε προς το τέλος του αιώνα να ανεβεί η στάθμη της θάλασσας κατά 60 με 70 πόντους, αλλά δεν είναι αυτή η περίπτωση».

Ο ίδιος έσπευσε να τονίσει πως το φαινόμενο δεν έχει γεωλογικά αίτια.

Συχνό φαινόμενο

Τονίζεται πως το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν και η στάθμη της θάλασσας είχε κατεβεί ακόμη περισσότερο.

Ο γνωστός μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι κάποιες περιοχές που παρουσιάζουν τέτοιες ευαισθησίες. Αρκεί μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για να βρει κανείς βίντεο από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Είναι φαινόμενα που παρατηρούνται πριν από τις ισημερίες.

»Παίζουν ρόλο βέβαια οι ατμοσφαιρικές πιέσεις αλλά και η έλξη που ασκείται ανάμεσα στη Γη, τη Σελήνη και τον Ήλιο. Οι παλίρροιες γενικά είναι της τάξης των 30 με 40 εκατοστών στη χώρα μας. Αλλού είναι πιο έντονες. Υπάρχουν πολλοί παράμετροι που παίζουν ρόλο και κατευθύνουν τις ωκεάνιες πλημμύρες».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από παλιότερη φωτιά στην Πάρνηθα (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Διονύσης Πατεράκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκηδόνα: Συνελήφθη 55χρονος αλλοδαπός για εμπρησμούς δασών – Είχε βάλει φωτιά στην Πάρνηθα

19/08/2025 - 1:53μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Βία στα γήπεδα: Ταυτοποιήθηκαν οι οπαδοί που επιτέθηκαν σε φίλαθλο αντίπαλης ομάδας στη Θεσσαλονίκη

19/08/2025 - 10:26πμ
Η παραλία Στελάρι στη βόρεια Κέρκυρα (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Στη μισή χώρα αίθριος καιρός, στην υπόλοιπη σποραδικές καταιγίδες

19/08/2025 - 8:07πμ
(Φωτ.: seismoi-live.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Καρδίτσα

18/08/2025 - 11:26μμ
Στιγμιότυπο από την μεταγωγή του 25χρονου κατηγορούμενου για τον εμπρησμό του γηροκομείου, στον ανακριτή για την απολογία του (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Αχαΐα: Συνελήφθη για εμπρησμό ο μάρτυρας υπεράσπισης του 25χρονου

18/08/2025 - 4:40μμ
(Φωτ.: Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ΕΑΑ)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Σεισμός 4,1 Ρίχτερ κούνησε το νησί

18/08/2025 - 4:04μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στο Χαλάνδρι: Το θύμα είχε κάνει παράπονα για τον δράστη στην ΕΛΑΣ τον περασμένο Μάρτιο

18/08/2025 - 3:34μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Το υψηλότερο τζακ ποτ στην ιστορία του Τζόκερ δόθηκε – Δύο υπερτυχεροί μοιράστηκαν πάνω από 28,8 εκατ. ευρώ

18/08/2025 - 3:01μμ
(Φωτ.:  EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγη ώρα, σε δύο σοκαριστικά τροχαία δυστυχήματα

18/08/2025 - 2:29μμ
(Φωτ.: facebook / Chrysostomos Stamoulis)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Θλίψη στο ΑΠΘ – Έφυγε πρόωρα από τη ζωή ο καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης

18/08/2025 - 1:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης)

Οκτώ μέρες Πόντου στις Γιορτές Παλιάς Πόλης στην Ξάνθη

27 λεπτά πριν
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από παλιότερη φωτιά στην Πάρνηθα (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Διονύσης Πατεράκης)

Χαλκηδόνα: Συνελήφθη 55χρονος αλλοδαπός για εμπρησμούς δασών – Είχε βάλει φωτιά στην Πάρνηθα

1 ώρα πριν
Από αριστερά ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γεν Νακατάνι και ο Τούρκος ομόλογός του Γιασάρ Γκιουλέρ στην Άγκυρα (φωτ.: Χ/T.C. Millî Savunma Bakanlığı)

Στα σκαριά αμυντική συμφωνία Τουρκίας-Ιαπωνίας – Η πρώτη επίσκεψη Ιάπωνα υπουργού Άμυνας στη χώρα

2 ώρες πριν
Από αριστερά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια της συνόδου στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz/POOL)

Εμ. Μακρόν: Η συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν πρέπει να γίνει στη Γενεύη – «Ο Πούτιν είναι ένα αρπακτικό»

2 ώρες πριν
(Πηγή: YouTube/ Gamze Nur Karabulut)

«Αγαπώ σε, αγαπάς με» με φόντο τα χωριά της ηρωικής Σάντας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μ.Π.Σ. Νέας Νικομήδειας «Αριστοτέλης»)

Ποντιακή βραδιά με τον «Αριστοτέλη» στη Νέα Νικομήδεια

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign