pontosnews.gr
Πέμπτη, 24/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

DW: Γιατί το Brexit πλήττει τη Βρετανία, παρά τη συμφωνία

Ο ρόλος του Μπόρις Τζόνσον στην επόμενη μέρα!

26/12/2020 - 3:46μμ
(Φωτ.: EPA / Pippa Fowles / No10 Downing Street)

(Φωτ.: EPA / Pippa Fowles / No10 Downing Street)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Προφανώς και ο Βρετανός πρωθυπουργός αλλά και οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές αρέσκονται στο… δράμα που χρειάζονται για να πείσουν (το στο μεταξύ εκνευρισμένο) ευρωπαϊκό κοινό ότι δόθηκαν μάχες μέχρις εσχάτων για να εξυπηρετηθούν τα ίδια συμφέροντα. Μόνο που η συμφωνία στην οποία κατέληξαν την παραμονή των Χριστουγέννων μπορούσε να έχει επιτευχθεί προ πολλού, σίγουρα προ τριών ή έξι μηνών.

Πέρα από ορισμένες δευτερευούσης σημασίας αλλαγές στα ποσοστά αλιείας, ανταποκρίνεται εν πολλοίς στην προσφορά που είχε καταθέσει η ΕΕ στη Μεγάλη Βρετανία ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.

Με ένα μίγμα θρασύτητας και αφελούς λαϊκισμού, ο φερόμενος ως άτακτο παιδί Μπόρις Τζόνσον διατυμπανίζει στους συμπολίτες του τη συμφωνία ως μεγάλη επιτυχία. Διατείνεται δε ότι όλες οι υποσχέσεις του προεκλογικού αγώνα του 2016 υλοποιήθηκαν στο ακέραιο. Αυτό όμως είναι λάθος. Πρόκειται για έναν κλασικό συμβιβασμό, όπως συμβαίνει με όλες οι εμπορικές συμφωνίες. Καμία απολύτως ρύθμιση δεν είναι καλύτερη απ’ ό,τι είχαν οι Βρετανοί ήδη ως μέλη της ΕΕ.

Η συμφωνία που αναμένεται να τεθεί τώρα σε ισχύ προβλέπει μια κουτσουρεμένη εσωτερική αγορά που είναι πλέον προετοιμασμένη για μελλοντικές ακόμη μεγαλύτερες αποκλίσεις μεταξύ των δυο πλευρών. Στα ζητήματα της προστασίας του κλίματος, των επιστημών, των μεταφορών αλλά και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, Βρυξέλλες και Λονδίνο ελπίζουν στη συνέχιση της αγαστής και σε πνεύμα εμπιστοσύνης συνεργασίας τους. Εάν η εμπιστοσύνη αυτή εξακολουθεί να υφίσταται και μετά τις βρετανικές παλινωδίες των τελευταίων χρόνων, είναι κάτι που θα πρέπει να ξαναδεί η ευρωπαϊκή πλευρά.

Θύματα του νεοεθνικισμού
Ας δούμε ένα καλό παράδειγμα για τους ηττημένους της συμφωνίας, που είναι οι Βρετανοί φοιτητές, καθότι εφεξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus. Αυτό ήταν ένα πολύ βαρύ τίμημα για τη βρετανική κυβέρνηση.

Και για τους επίδοξους επιστήμονες του εξωτερικού όμως θα είναι πλέον πιο δύσκολο να φοιτούν σε βρετανικά πανεπιστήμια. Για τη βρετανική κοινωνία το κόστος στο πεδίο αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα έξοδα που συνεπαγόταν το Erasmus.

Το σημαντικό αυτό πρόγραμμα θυσιάστηκε στο βωμό του μύχιου νεοεθνικισμού των οπαδών του Brexit.

Ο πανούργος λαϊκιστής Μπόρις Τζόνσον έπαιξε το χαρτί της ανεξαρτησίας που εξακολουθεί να βρίσκει ευήκοα τα ώτα των Βρετανών. Ισχυρίζεται ότι ανέκτησε τον έλεγχο, τον οποίο στην πραγματικότητα ουδέποτε παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Καμία χώρα της ΕΕ δεν κυβερνάται από κάποια μυστική δύναμη κατοχής στις μακρινές Βρυξέλλες. Όλοι συμμετέχουν ισότιμα στο νομοθετικό έργο. Και όλοι δεσμεύονται στον ίδιο βαθμό από τις ετυμηγορίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Κανείς δεν αναγκάστηκε να προσχωρήσει στην ΕΕ.

Ο Τζόνσον ισχυρίζεται μάλιστα ότι η Μεγάλη Βρετανία ανέκτησε και πάλι την ανεξαρτησία της. Από ποιον ακριβώς; Ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ παρατρεχάμενοι αναπολούν μια έννοια ανεξαρτησίας του προπερασμένου αιώνα, όταν οι θάλασσες του κόσμου ελέγχονταν από βρετανικά πλοία σε μία σχεδόν ατελείωτη αυτοκρατορία.

Σήμερα, όμως, κάθε χώρα που θέλει να έχει διεθνές εμπόριο και διεθνείς σχέσεις οφείλει να παραδίδει μέρος της κυριαρχίας της προκειμένου να μπορεί να απολαμβάνει τα οφέλη της συνεργασίας. Όπως το να είναι μέλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ και φυσικά και στην ΕΕ, γεγονός που συνεπάγεται μικρές ή μεγάλες υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα. Τίποτα απ’ όλα αυτά όμως δεν συνεπάγεται απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Στο ίδιο καζάνι της εθνικής κυριαρχίας που έχει εκχωρηθεί βράζουν, παρεμπιπτόντως, και οι λαϊκιστές σε Πολωνία και Ουγγαρία.

Απατηλό όνειρο
Εν μέσω της πανδημίας –η οποία έπληξε τη Βρετανία με δριμύτητα για δεύτερη φορά–, ο Τζόνσον θα έπρεπε να έχει καταλάβει ότι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα από το να παραδίδεται κανείς σε εθνικιστικές φαντασιώσεις. Η αλληλεξάρτηση είναι πολύ μεγάλη.

Δύο μέρες κλειστής Μάγχης τού έδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η Μεγάλη Βρετανία. Η εμπειρία αυτή μάλλον ενίσχυσε όλους εκείνους στο Λονδίνο που διάκεινται φιλικά στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. Ενδεχόμενη απότομη και σκληρή έξοδος των Βρετανών από την ενιαία αγορά θα έπληττε πιθανότατα ανεπανόρθωτα τη βρετανική οικονομία.

Πριν από έναν χρόνο, όταν η Βρετανία εγκατέλειπε επίσημα την ΕΕ, ο Τζόνσον θριαμβολογούσε λέγοντας ότι αποτινάσσει τα ευρωπαϊκά δεσμά και ανακοίνωσε περιχαρής ότι θα προχωρήσει σε επικερδείς για τη χώρα του εμπορικές συμφωνίες ανά τον κόσμο. Τι έγινε απ’ όλα αυτά; Απλά τίποτα.

Με τους σημαντικότερους πέρα από την ΕΕ εμπορικούς εταίρους, δηλαδή τις ΗΠΑ και την Κίνα, δεν υπάρχει ούτε καν ίχνος συμφωνίας. Συμφωνίες έχουν υπογραφεί με Ιαπωνία και Σιγκαπούρη. Είναι όμως σχεδόν πανομοιότυπες με εκείνες που διαπραγματεύτηκε ήδη η ΕΕ με τους δυο εταίρους. Οι Βρετανοί απλώς την αντέγραψαν. Ο δε όγκος αντιστοιχεί σε ένα μόλις μικρό ποσοστό επί του συνολικού ετήσιου εμπορίου.

Σε τελική ανάλυση το Brexit ήταν και παραμένει ένα απατηλό δώρο που ουδόλως αντιστοιχεί στο περιτύλιγμά του.

Με την ΕΕ τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για τους Βρετανούς. Χωρίς τον λαοπλάνο Τζόνσον θα ήταν μάλιστα ακόμη καλύτερα.

*Αναδημοσίευση από τη DW / Του ανταποκριτή στις Βρυξέλλες Μπερντ Ρίγκερτ. Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αναφορές σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, αλλά και στη Συνθήκη της Λοζάνης από το υπουργείο Άμυνας

24/09/2026 - 11:59πμ
Ο Ερντογάν στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (φωτ.: EPA / Olga Fedorova)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν προς Ζελένσκι: Ανεξήγητες οι επιθέσεις στον Εύξεινο Πόντο

24/09/2026 - 9:37πμ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βήμα της 81ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι στον ΟΗΕ: Ο Πούτιν είναι ο «ασθενής μηδέν» του πολέμου

23/09/2026 - 11:20μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση για το Ιράν που φιλοξένησε ο Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της 81ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (φωτ.: Τουρκική Προεδρία)
ΚΟΣΜΟΣ

Η «αρμονία» Τραμπ-Ερντογάν και το γεωπολιτικό στοίχημα των ΗΠΑ στην Τουρκία

23/09/2026 - 10:56μμ
Ο Μανσούρ Γιαβ'ας με τον Εκρέμ Ιμάμογλου το 2023 (φωτ.: EPA / Manuel de Almeida)
ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα: Παραιτήθηκε από το CHP ο Μανσούρ Γιαβάς και συνεχίζει ως ανεξάρτητος δήμαρχος

23/09/2026 - 5:13μμ
Σημείωμα ενημερώνει τους επισκέπτες του Κολοσσαίου για το θάνατο του εργάτη (φωτ.: EPA / Federico Perruolo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρώμη: Εργάτης έχασε τη ζωή του πέφτοντας από το Κολοσσαίο 

23/09/2026 - 4:17μμ
Άνδρας των Ενόπλων Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (φωτ.: Никита Цицаги/ NEWS.ru)
ΚΟΣΜΟΣ

Εύξεινος Πόντος: Ρωσική επίθεση σε εμπορικό πλοίο στην Οδησσό με έναν νεκρό – Σοβαρές ζημιές στις υποδομές του λιμανιού

23/09/2026 - 12:49μμ
Η Ντέλσι Ροντρίγκεζ με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη (φωτ.: instagram.com/delcyrodriguezv/?hl=el)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Άτυπη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ με την Ντέλσι Ροντρίγκεζ στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ

23/09/2026 - 9:46πμ
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί (φωτ. αρχείου: EPA / Rajat Gupta)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο Αραγτσί παρουσίασε στον Γουίτκοφ τους τρεις όρους της Τεχεράνης για τα Στενά του Ορμούζ

23/09/2026 - 12:04πμ
(Πηγή: YouTube/United Nations)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν στον ΟΗΕ: Οι τουρκικές αξιώσεις για Αιγαίο, Κύπρο και η πρόκληση για την Ευρώπη

22/09/2026 - 10:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γκράφιτι με τη μορφή του Γιώργου Μαζωνάκη στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: EUROKINISSI / Λία Φωκά)

Θάνατος Μαζωνάκη: Την κλήση νέων μαρτύρων ζητά η οικογένεια – Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας από τον ΙΣΑ

6 λεπτά πριν
Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος)

71 χρόνια για τον Πόντο, 75 για τη Μικρά Ασία – Οι αναγνωρίσεις που άργησαν και το κενό των Ασσυρίων

33 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Λύκειον των Ελληνίδων: «Όποιος φυλάει τα ρούχα του…»

1 ώρα πριν
Φωτογραφία του (μικρού) Δημήτρη Μελισσανίδη με τον πατέρα του Ζώρα, στην τιμητική πλακέτα (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)

Δημήτρης Μελισσανίδης: «Η κάθε γενιά έχει τον δικό της αγώνα»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)

Τουρκία: Αναφορές σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, αλλά και στη Συνθήκη της Λοζάνης από το υπουργείο Άμυνας

2 ώρες πριν
Λαχταριστά ωτία (φωτ.: pontosnews.gr / Κώστας Κατσίγιαννης)

Η Καλαμαριά υποδέχεται γεύσεις και μουσικές του Πόντου στο πλαίσιο του 20ού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV